agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İğne Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/)
-   -   Fıstık Çamı (Pinus pinea) (https://www.agaclar.net/forum/igne-yaprakli-agaclar/320.htm)

seaa 20-08-2010 21:20

Saolun Ali bey kozalakları İstanbul Levent te topladım ;)

ilkerr54 27-08-2010 01:17

bendede 400 tane kadar var sonbaharda bırazını ılk bahardada bırazını ekicem :D

vıolet 28-09-2010 23:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 685774)
Saolun Ali bey kozalakları İstanbul Levent te topladım ;)

merhaba,
ben mesajı doğru yere mi yazıyorum bilemiyorum. bu sene eylül ayında fıstık çamı tohumları ektim. bugün tarihi itibarı ile 20 kadar tohum çimlendi:) bu tohumları plastik saksılara dikmiştim. köklerinin kıvrılmaması için ne kadar bir süre sonra daha büyük poşetlere almam gerek.
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

vıolet 28-09-2010 23:29

plastik bardaklar demeyi unutmuşum:)

seaa 30-09-2010 18:53

toprağını dağıtmadan plastik bardağın altını keserekten büyük bir saksıya alın toprağı suyu fazla tutmasın yoksa kökleri çürür

dlk 30-09-2010 19:56

dört sene önce bir yardım kuruluşu için satılan fıstık çamlarından bir adet almıştım.minik bir fidandı.dört yılda pek gelişme kaydetmedi.yaprakları kuru kuru.cılız gidiyor bir türlü büyümüyor.ne yapabilirim.

seaa 01-10-2010 14:52

yağmurlar başladıktan sonra hayvan gübresini çukurun etrafına dökün ama fazla olmasın.

bernacyhn 10-10-2010 18:19

Ben de az önce bim poşetini bir saksıya geçirip üstüne toprak doldurdum ve tohum ektim. Yeteri kadar büyüklüğe ulaştığında saksıdan çıkarmak ve toprağı dağılıp kökü hava almasın diye yaptım ama poşet ile doğru mu yaptım yanlış mı yaptım bilemiyorum. Böyle bir deneme yapmak istedim.

artemisia10 13-10-2010 21:11

1 Eklenti(ler)
Ben de sadece bir tanesini yaşatabildim olsun seneye artık... Şimdi onu sağ salim doğaya kavuşturmam gerekiyor :)Eklenti 175002

Alonesmaug 21-10-2010 19:00

1 Eklenti(ler)
İşte 11 aylık fıstık çamlarım.Artık bahçeye dikilcek boyuta geldiler.Saksısından toprağıyla çıkarıp Altınoluk'taki yazlığa dikmeyi planlıyorum.Sizce hangi ayda bahçeye dikmek uygun olur ?

Mehmet Can 21-10-2010 22:12

Sayın Alonesmaug içinde bulunduğumuz ayda dikim yapabilirsiniz.

Alonesmaug 22-10-2010 23:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 (Mesaj 707753)
Sayın Alonesmaug içinde bulunduğumuz ayda dikim yapabilirsiniz.

Yazmayı unutmuşum ben ancak şubat sonu ilkbahar başı gibi gidebilirim yazlığa,acaba o aylarda diksem problem olur mu? Bir de 11 aylık bir fidan için durumları nasıl acaba?
Yorumlarsanız sevinirim.Teşekkürler. :)

Mehmet Can 23-10-2010 17:32

Aslında yağmurun az yağdığı yaz ayları hariçinde her zaman dikebilirsiniz. Yazın yapılan dikimlerde ise sulamaya dikkat ederseniz sorun çıkmaz.Dikimde dikkat edilecek asıl önemli olan fidanın köküyle toprağı birbirinden dağıtmadan dikmek. Fidanınızın gelişimi güzel ama tahminlerime göre az güneş alan biyerde zannedersem. Gelişiminde bir eksiklik var.Birde fidanın sık sık yerini değiştirmeyin.

Alonesmaug 24-10-2010 13:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_6643 (Mesaj 708318)
Aslında yağmurun az yağdığı yaz ayları hariçinde her zaman dikebilirsiniz. Yazın yapılan dikimlerde ise sulamaya dikkat ederseniz sorun çıkmaz.Dikimde dikkat edilecek asıl önemli olan fidanın köküyle toprağı birbirinden dağıtmadan dikmek. Fidanınızın gelişimi güzel ama tahminlerime göre az güneş alan biyerde zannedersem. Gelişiminde bir eksiklik var.Birde fidanın sık sık yerini değiştirmeyin.

Yorumun için teşekkürler.Son 4 aydır hiç ilgilenemedim neredeyse sulamadım bile.O yüzden gelişiminde 1-2 aksaklık olmuş olabilir ancak saksı boyutuna göre fena da gelişmemiş.Umarım ileride büyük ağaçlar olurlar.En büyük hayalim 15-20 yıl sonra büyük hallerini görebilmek.:cool:

bernacyhn 24-10-2010 13:19

Sayın alonesmaug, Ayvalıkta oturduğum sitenin bahçesinde 30 lu yaşlarda fıstık çamları var. Ben de onları gördükçe sizin hissettiğiniz duyguları yaşıyorum. Benim çamlarım da bu kadar büyüyecekler mi diye düşünmeden edemiyorum :)

Alonesmaug 24-10-2010 14:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 708514)
Sayın alonesmaug, Ayvalıkta oturduğum sitenin bahçesinde 30 lu yaşlarda fıstık çamları var. Ben de onları gördükçe sizin hissettiğiniz duyguları yaşıyorum. Benim çamlarım da bu kadar büyüyecekler mi diye düşünmeden edemiyorum :)

Sayın bernacyhn , biraz bakım ve biraz da şansla o kadar büyüyebilirler.İlerde o ağacın yanından geçerken bi zamanlar elimde tohumdu diye düşünmenin vereceği mutluluğu hiçbirşeye değişmem.Hele bi de o ağaca kuşlar falan yuva kurarsa daha bir gurur duyarım :p

bernacyhn 26-10-2010 22:38

Size kesinlikle katılıyorum, alonesmaug. Burada hayatımda görmediğim kuş türlerini gördüm çamların dallarında. Çok ama çok heyecan verici. Bir canlının bir canlıya yuva oluşu ve her iki tarafında çok mutlu olduğu bir doğal düzen var ve bu doğal düzene hayranlığım gün geçtikçe artıyor.

k_donmez 28-10-2010 20:46

1 Eklenti(ler)
Büyüyor ve dallanıyorlar. Artık onlar minik birer fıstık çamı modeli. Bu kışı dışarıda ve saksıda geçirecekler. Umarım donmazlar.

bernacyhn 28-10-2010 20:57

Sevgili K_Donmez, umarım sizinler beraber nice yaşlar devirirler:)

k_donmez 28-10-2010 21:02

Sayın Bernacyhn,
Teşekkür ederim:p

Alonesmaug 29-10-2010 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 710087)
Büyüyor ve dallanıyorlar. Artık onlar minik birer fıstık çamı modeli. Bu kışı dışarıda ve saksıda geçirecekler. Umarım donmazlar.

Bu kış onların saksıda son kışları olur umarım.Dikilecek boya gelmiş keratalar;)

seaa 29-10-2010 20:03

Ormanımdaki yavrular bayram ediyorlar yağmur rekoru kırıldı 5000 ağaç kurtuldu buna Fıstıklar da dahil :)

k_donmez 29-10-2010 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Alonesmaug (Mesaj 710375)
Bu kış onların saksıda son kışları olur umarım.Dikilecek boya gelmiş keratalar;)

Gelecek kış kalıcı yerlerini bulacaklarını umuyorum. Eğer kendime ait bir yere dikemezsem diğer birkaç ağaç fidanı ile birlikte Sayın Seaa'nın Ali Rıza Bey Ormanına gidebiliriz.

Alonesmaug 31-10-2010 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seaa (Mesaj 710378)
Ormanımdaki yavrular bayram ediyorlar yağmur rekoru kırıldı 5000 ağaç kurtuldu buna Fıstıklar da dahil :)

Bu çok iyi bir haber.Yağmurun çok olması sebebiyle oturduğum apartmanın bahçesinde adım başı tutmuş ağaç fidanları görmek mümkün.Uzmanlar bu sene çok yağmur olacak çekirdekleri çöpe değil doğaya atın demişlerdi yaz başı,demek ki haklılarmış.Aralıksız yağan yağmur sebebiyle kaldırımlar bile yosun tutmuş durumda heryer yemyeşil :D

biyologist 06-11-2010 05:36

Merhaba sevgili arkadaşlar, bir süre önce okulumuza dikmek için bir ilan yayınlamıştım. Aradığım fidanları buldum ve bir hayırsever arkadaşımız belli sayıda fıstık çamı gönderebileceğini söyledi. Şimdi sizden isteğim bu fidanları nereye dikmeliyim. Okulumuzda en müsait yer okulumuzun arka bahçesindeki boş alan. Ancak çok fazla güneş almıyor. Gelişmesinde bir sorun olur mu?

Sorularımı sıralayıp sizi sıkmak da istemiyorum ancak birkaç öneri de almak istiyorum. Örneğin dikim için kaç cm kuyu açmalıyız? Altına gübre vs koymak gerekir mi? Duvar ile ve kendi aralarında kaç m mesafe olmalı? Bir de ne kadar sık aralıklarla sulama yapılmalı? Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. İyi ki varsın agaclar.net. Saygılarımla...

Edit: Şurda güzel bilgiler vardı. Bunun dışında ne önerirsiniz? Aralık mesafesi hakkında vs?

seaa 06-11-2010 20:11

Fıstıkçamlarını güneşli yere dikiniz bu çok önemli. Fidan poşetini biraz geçecek şekilde çukur kazınız. Çukurun dibine asla gübre atmayın. Can suyu verin diktikten hemen sonra. Fazla sulamayı gerektirmez fıstıkçamı

bernacyhn 06-11-2010 20:55

Ben de geçenlerde balkonumda duran kozalaktan dökülen tohumları ayıklıyordum ki bir de ne göreyim tohumlar kendi kendilerine açılmaya kök salmaya başlamışlar. Bir tanesini toprağı bir poşetin içinde olacak şekilde saksıya ektim. Ki toprağa alırken kökleri hava almasınlar diye. Diğerlerini de gizli gizli sitenin bahçesindeki güzel güneş alan yerlere gömdüm. Burdaki insanlar onlardan para kazanıyorlar. Kilosu 50 tl ye varıyormuş. Gelecek nesillere geçim kaynağı olsun büyük şehirlere taşınmasınlar umuduyla hepsini birer birer ait oldukları yere yerleştirdim. Umarım insanlar duyarlı olurlar. Be elimden geldiğince koruyacağım onları. Çünkü bir tohum ağaç olduğunda ömrü boyunca binlerce canlıya yuva oluyor. Kuşlara böceklere sincaplara ve bilmediğim başka hangi canlılara. Bir de buralarda temiz su bulmak iyice zorlaştı. Çünkü su kaynaklarını hızla tüketti insanlar. ve ben de ağaçların temiz su ürettiklerini (bunun dışında birçok güzel şeyin kaynağı olduklarını) bildiğimden, elimden geldiği kadar onları üretmeye ve büyütmeye çalışıyorum.

bernacyhn 09-11-2010 15:10

Saksıya gömdüğüm tohum çimlendi. Kafasını topraktan çıkarmak üzere. Bir canlı daha doğdu dünyaya :) Uzun yıllar yaşaması dileğiyle...

biyologist 09-11-2010 20:36

Güneş alan bir yer buldum, yalnız gelen fidanlar poşette değildi, kökler açık. Yarın dikmeyi düşünüyorum. Poşet tüplerde olmadığı için zarar eder mi? Bir de dikilecek yerin toprağı ile ilgili bilmem gereken birşey var mı? Çimenlik bir alan, üstteki çimenlik alanı temizleyip toprağı yumuşatmalı mıyım? İlk aşamada yerine çabuk alışması için ne yapabilirim. Teşekkürler.

biyologist 10-11-2010 22:39

Fidanları diktim, cansuyunu verdim. Yerine alışması ne kadar sürer ?

Şu anda ne yapmam gerekir? Gübreleme veya sulama gibi...

Fidanların etrafını çevirmeli miyim? Bilen arkadaşlar lütfen yardımcı olun, tutmalarını çok istiyorum, en büyük yardımcım sizlersiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025