agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)

Beğeni Düzeni351Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-02-2011, 14:59   #1
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Sayın mikail, fidanların ücretinde kolaylık sağlarsanız bende almak isterim ama fiyatlarınız hoopsiler kadar yüksek açıkçası bu fiyatı bir sekoyaya vermektense bir hoopsiye vermeyi daha uygun görürüm. Bu sekoya ağacını aşağılamak anlamına gelmesin.

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 15:05   #2
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Fiyatlar pahalı bende neredeyse 2 metre boyundaki bir dev sekoyayı sadece 20 tlye almıştım.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 15:14   #3
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Sayn Kalyon nerden aldınız acaba Sekoyayı??

Eski 03-02-2011, 16:41   #4
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Bu siteden satış bölümünden almıştım 1 sene olmuştur. Satıcının adını çok düşündüm ama hatırlayamadım, izmirden gelmişti.

Eski 03-02-2011, 16:47   #5
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Şimdi hatırladım ozanutku beyden almıştım geldiği yerde manisa salihliymiş..

Eski 03-02-2011, 18:29   #6
Ağaç Dostu.

Douglas Fir's Avatar

Giriş Tarihi: 03-10-2007
Aslında sıkıntı şu; İç kesimlerde üreticilik yapıyorsanız bu bölgelere uygun daha dayanıklı ağaçlar yetiştiriyorsunuz. Ancak bu ılıman yerlerde yapılan yetiştiricilikle kıyaslandığında hem daha çok zaman hem de daha çok emek gerektiriyor. Benim bitkim 20 cm büyürken, onun bitkisi 50 cm büyüyor. Ayrıca vejetasyon mevsimi daha uzun. Bunlar maliyet olarak fiyatlara yansıyor.

Douglas Fir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2011, 19:40   #7
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Sekoya'yı mutlaka yetiştireceğim. Çoğu ağaç türüne ulaştım sırada diğer ağaçlar kaldı )

Eski 26-02-2011, 23:17   #8
Ağaç Dostu

Sinarit's Avatar

Giriş Tarihi: 29-04-2009
Herkese tekrardan merhabalar,sekoya severler size dünya üzerinde 25 ila 50 arasında bulunan beyaz albino sekoyalar ile ilgili bir makale ve video yolluyorum,umarım ilginizi çeker.

http://biyorss.com/?p=1447

Sinarit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2011, 01:09   #9
Ağaç Dostu.

Douglas Fir's Avatar

Sayın mikail,

Nasıl bir bitki besleme ve sulama programı uyguluyorsunuz ibrelilierinize acaba? Ayrıca satış öncesi sökümlerini nasıl yaptıracaksınız? Makine ile mi yoksa işçiler vasıtasıyla mı? Teşekkürler.

Eski 27-02-2011, 16:26   #10
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Ben manisadan aldım ama afyona geldiğinde herhangi bir uyum sorunu yaşamadı üstüne don vurdu. Ve bu ağaç bonsai çalışmaları için saksıdaydı. gözlemim soğuktan değilde kuru yaz güneşine adaptasyonun sağlanması gençken bu ağaçları kuru sıcak karasal iklim güneşinden korumak lazım. Soğuktan etkilenmiyor.

Eski 28-02-2011, 09:13   #11
Ağaç Dostu.

Douglas Fir's Avatar

Sayın Kalyon,

Çok doğru bir tespit. Zaten her fidanı yakıcı güneşten korumak lazım. Yavaş yavaş alıştırmak lazım. Bir de fidanlar nispi nemi yüksek yerlerden Ankara, Afyon gibi düşük nemli yerlere gelince bocalıyorlar. Hepsi ölmüyor ama gelişme sıkıntıları ortaya çıkıyor. O nedenle en güzeli fidanlarınızın büyüyeceği ve yetiştiği bölgelerin aynı ya da uyumlu olduğundan emin olmak. Zaiyat ve hayalkırıklığı kesinlikle çok daha az olacaktır.

Eski 28-02-2011, 10:59   #12
Ağaç Dostu

Sinarit's Avatar

Arkadaşlar bildiğiniz gibi sekoya maceramız 1.5 yıl önce başladı önceki sayfalarda giganteumu ilk diktiğim zamanki daha sonrada 6 ay sonraki halini içeren resimlerini koymuştum,önümüzdeki bahardada istanbuldaki sekoyamın resimlerini koyucam ve yaklaşık 2 yıllık süreçteki büyümeyi gözlerinizle görüceksiniz,kısaca şunu demek istiyorum istanbulda yaşıyor iseniz gözünüz kapalı giganteum alıp dikebilirsiniz,kesinlikle istanbul iklimine uygun bir ağaç,yalnız ilk bir kaç sene temmuz ve ağustos aylarında birkaç kez su verirseniz iyi olur,onun dışında hiçbir bakıma ihtiyacı yok ,ben şu geçen 1,5 yılda bir kere bile altını çapalamadım,dediğim gibi sadece yazın 1,2 kere su verdim.İstanbuldaki ağaç severleri sekoya giganteum dikmeye davet ediyorum,bu nadide ve anıt ağacı şehrimize kazandıralım,istanbulda bu ağaçtan çok az sayıda var ,herhalde 30 u geçmez.Herkese iyi günler.

Giant beğendi.
Eski 28-02-2011, 13:49   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2006
Srekoya Bakımı

Değerli arkadaşlar, sekoya ağaçlarının bitki besin maddeleri ihtiyacı yetiştiği ortama (toprakta veya saksıda) değişmektedir. Fidanlığımızda hem saksıda hemde toprağa dikili halde fidanlar bulunmaktadır. O nedenle bunlara farklı besin maddesi programları uyguluyorum. Ama genel olarak bahsedecek olursak aşırı azotlu gübre tercih etmiyorum. Azotlu gübrei fidanların çok hızlı gelişmesine, sonbaharda geç dinlenmeye girmesine ve böylelikle ağaçların kış donlarına hazırlıksız yakalanmasına neden olabilmektedir. Özellikle azotlu gübre sulama suyu ile veya damla sulama sistemi ile birlikte veriliyorsa etkinliği de artmaktadır. Verilecek azotlu gübre miktarı mutlaka ekoloji ve ağacın genetik kapasitesi ile uyumlu olmalıdır. Azotlu gübre kullanırken toprağı daha az yoran, tuz birikmesine neden olmayan ve ayrıca bitkilerde sürgün uzaması yanında kök büyümesini de teşvik eden Ammonium Sülfatı tercih ediyorum (Ammonium Nitrat yerine) Ayrıca hızlı bir büyümenin yanında sağlıklı ve güçlü bir bitkisel yapının oluşması içinde, yine toprak ve bitki ihtiyaçları da göz önüne alınarak bir Fosfor ve Potasyum gübrelemesi de yapmak gerkmektedir.

Diğer bitki besin maddeleri için (Makro ve miktro elementler) programlı bir sistem uygulamıyorum ancak bol miktarda organik gübre takviyesini herzaman kullanıyorum. Bitkinin besin maddesi eksikliğini gösteren bir semptomda tabiii ki semptomun gerektirdiği mirobesin de telafi edilmektedir.

Fidanları, elle sökttürüyorum çünkü, yetiştiridiğim bitkiler çoğunlukla özel bitkiler olup yığın olarak ürtetilmiyorlar, ayrıca bu nadir bitkilerin elle sökümü makine ile ile söküme göre daha ihtimamli yapılabiliyor. Makineli söküm ise en az elle söküm kadar pahalı. Bunun yanında köklenmesi zayıf olan bitkileri veya kazık kök oluşturarak, araziden söküldeüğünde tutma şansları azlan fidanları genellikle sepetlerde yetiştirdiğim için, elle söküm hem kolay hemde tutma olasılığı yüksek fidanlar sağlıyor.

Selam ve saygılarımla
Dr. Mikail ÇALIŞKAN

mikail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 13:53   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2006
Porsuk yapraklı sekoya genellikle sahil bölgelerimizde yetiştirilmektedir. Çünkü bu sekoya türü, kış soğuklarından zarar görmektedir. Ancak mamut ağacı dediğimiz tür ise sert iklimlere karşı adapte olabilmektedir.

Gardenias ve Giant beğendi.
mikail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 00:33   #15
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Mikail bey bu sekoyaları tohumdanmı yetiştirdiniz? Elimde 50 adet dev sekoya tohumu var tohumdan veriminin düşük olduğunu biliyorum hepsini eksem 10 tane çıkar herhalde yüzdesini böyle hatırlıyor gibiyim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Eski 20-06-2011, 16:47   #16
Ağaç Dostu

aydoner's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kalyon Mesajı Göster
Mikail bey bu sekoyaları tohumdanmı yetiştirdiniz? Elimde 50 adet dev sekoya tohumu var tohumdan veriminin düşük olduğunu biliyorum hepsini eksem 10 tane çıkar herhalde yüzdesini böyle hatırlıyor gibiyim.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Dev sekoyaların tohumları gerçekten kolay çimlenmiyor. Ben kaç defa denedim hiç bir tane alamadım. Zihni Derin'e Rusların kavrulmuş çay tahumları verdiği gibi birşey de olamazdı, çünkü tohumları kendim toplamıştım. anlayamadım yani...
En son gittiğimde İstanbul Orman fidanlığında boylu (yaklaşık 2m) fidanlarını 15 TL gibi satıyorlardı. Şimdi böyle buldunuz hiç beklemeyin derim.

aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 12:48   #17
Yeni Üye

ozgurey's Avatar

Giriş Tarihi: 01-02-2011
Merhabalar,

Ben de internetten edindiğim sekoya tohumlarını çimlendirmek için didinip durdum geçtiğimiz aylarda. Bütün bu çabamın sonunda sadece iki tanesinin çimlenmesini sağlayabildim; ama onlarda 4cm civarı bir boya ulaştıktan sonra boyunlarını büküp öldüler. Bir süre için başardığımı zannettikten sonra ölmeleri bani gerçekten çok üzdü. Belli ki bir yerde ciddi bir hata yaptım, acaba nedir diye sizlere danışmak istedim. Potansiyel hatalarımı buraya yazıyorum, belki bir fikriniz olur.

1. Alt tarafı tohum çimlenecek diye çok sığ bir toprakta çimlendirdim. Toprağın derinliği 2-4 cm civarında idi. (Acaba kökü büyüyecek derinlik bulamadı mı?)

2. Kullandığım yoğurt kabının altını delmiştim ama bu delikler az gelmiş olabilir, fazla nemden dolayı köklerde küflenme/çürüme olmuş olabilir mi ?

3. Aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yerde durdu, güneşe mi koymalıydım (4 taneiğpnesi oluşmuştu ve çok sağlıklı görünüyordu ilk zamanlar)

4. Ankara'da, evin içinde, her daim 20-21 derece olan bir ortamda bulundu.

Tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim, elimdeki diğer tohumlarla bir kez daha denemeye kararlıyım çünkü

ozgurey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 13:10   #18
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Selam edindiğim bilgilere göre dev sekoyanın çimlenme yüzdesi 30 veya 40 olarak belirtiliyor. Sıcaklık ise 15 20 derece uygun görülüyor çimlendirme ortamıda vermikulit denen bir madde anlayacağımız çimlenme oranı az oluyor. ancak 2 4 cm çok küçükmüş çimlendirme kabı en az 10 cm derinlikte olmalı ama ölüm bundanda kaynaklanmayabilir bir mantari hastalıkta olabilir. Çimleneseye kadar güneş ışığına ihtiyaç yok bu zamana kadar uygun ısı ve nem ihtiyacı gerekli çimlenmeye başladıktan sonra direk güneş almayan ama aydınlık havadar bir yere konmalı ve toprağın biraz kuruması beklenmeli ondan sonra nemlendirilmeli.

Eski 03-04-2011, 19:14   #19
Yeni Üye

ozgurey's Avatar

Cevap için çok teşekkür ederim, bilmemek zor şey gerçekten, cehalet içinde kıvranıp duruyorum resmen. Bir daha ki denemelerimi derin kaplarda yapacağım, onu öğrendim
Peki bu mantar olasılığına karşı ne yapabilirim ? Olup olmadığını anlamanın bir yolu var mı ? Eminim vardır ama benim anlayabileceğim bir yol var mı acaba ? Eğer sorun mantar sorunuysa, bunu pestisit ile çözebilirmiyim ? Elimde daha önce bitlenen bir bitkide kullandığım bir ilaç var, direk ondan uygulasam bir miktar etkili olur mu ?

Biliyorum çok soru sordum, ama dedim ya, cehalet zor

Eski 03-04-2011, 22:22   #20
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Estağfurullah Bende siz gibidiydim internette araştırmalar yaptım ve çoğu yabancı kaynaktandı kendimce google translate aracılığıyla bana lazım olan yerleri çevirdim. Mantari hastalık için mantar ilaçları gerekir. Bu konu hakkında pek bilgim yok fungusit diye bir ilaç kullanılıyor ama tam nasıl kullanılıyor onu bilmiyorum forumda tohumdan üretme konusunda bilgiler var oralarada sorun bakalım. Mantar ilacı çimlenme olmadan önce çimlenen fidenin bu hastalığa yakalanmadan toprağa sıkılmak suretiyle hastalığı önlemek (yakalanmaması sağlamak) şeklinde oluyor diye hatırlıyorum. Sizin elinizdeki ilaç bit böcek gibiler için olmalı. Ancak teşhislere bakarsak büyük ihtimalle mantari hastalık. Her halükarda böyle bir ilacın sıkılması zarar getirmez genel anlamda kullanılabilir tohumdan zor büyüyen ibrelilerde vs. kullanılırsa daha makbül olur. Sulama ise toprak kuru halindeki rengine gelmeye yakın spreyleme şeklinde olmalı nemlendirilmeli ve tohum nemli karışıma diikilmeli nemli karışımı elimize alıp sıktığımızda su çıkmaz ama ıslak karışımda elimize alıp sıktığımızda elimizde ıslaklık kalır bu olmamalı nemli olmalı. Artı olarak ibrelilerde su tahliyesi yüksek havadar karışımlarda tohum çimlendirilmeli ben hindistan cevizi torfu ve dere kumu denen küçük çakıl tanelerinden oluşan toprak karışımını kullanıyorum akvaryumcularda vardır hindistancevizi torfunuda internetten alıyorum. bunun yerine torfta olabilir tek dikkat edeceğimiz nokta karışımın havadar ve süzek olması, doğru sulama ve nem. Forumdan 2 adres vereceğim buraları okuyunuz faydası olacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=736

kurdelelikedi beğendi.
Eski 03-04-2011, 23:00   #21
Yeni Üye

ozgurey's Avatar

Teşekkür ederim, linkler gerçekten çok işe yarar görünüyor, en kısa zamanda detaylıca inceleyeceğim.

Eski 05-04-2011, 11:15   #22
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Sayın ozgurey ben sekoya ağacını çok seviyorum maaleseff bir tane boylu fidanı kaybettim bu iklimde yaşatmak çok zor o yüzden şimdilik sekoya ağacı yetiştirmeyi düşünmüyorum daha sonra bir tane daha almayı planlıyorum.

Eski 05-04-2011, 13:09   #23
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Sayın seaa yanlış yapılan bir şeyler olmalı bonsai için kullandığım dev sekoyama ne kış ne de yaz bir şey olmadı. Aynı iklimdeyiz kışın mı kaybettiniz yazın mı?

Eski 05-04-2011, 13:25   #24
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Ağacım geldiğinde kazık kökü tüpten çıkmıştı bir de yanlış dikim oldu ondan oldu

Eski 06-04-2011, 10:54   #25
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Sayın ozgurey tohum çimlendirmede torf perlit karışımı **** torf dere kumu/mil karışımı kullanırsanız ağaçlarınız mantar hastalığına yakalanmaz

Eski 06-04-2011, 12:11   #26
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Galeri: 7
Sekoya ağaçlarının üç türünü de bir arada İstanbul da Nezahat Gökyiğit botanik parkında görmek mümkün.

kurdelelikedi beğendi.

Düzenleyen feyzon : 06-04-2011 saat 14:40 Neden: hata
feyzon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2011, 13:44   #27
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Sahil Sekoyası olduğunu sandığım türlerden örnekleri İstanbulun çeşitli yerlerinde müşahade etmiştim. Bunlardan İstanbul Bahariye Caddesi ve Altunizade Barış Manço parkında olanlar nispeten büyüklerdi. Diğer gördüğüm örnekler Göztepe Özgürlük parkı, Üsküdar Aziz Mahmut Hüdai Türbesi mezarlığı, Kartal Sahil yolu Dragos tepesi hizasındaki park ve Kocaelide de Eren camiinde bulunuyorlar.

Düzenleyen feyzon : 06-04-2011 saat 14:40 Neden: hata
Eski 06-04-2011, 13:57   #28
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Altunizade Barış Manço parkındaki sekoyaların fotoğrafları ve linki
http://www.panoramio.com/photo/44507665
Çeken Kasım Oktay a teşekkürler

Eklenen Resimler

Eski 06-04-2011, 14:38   #29
Ağaç Dostu

feyzon's Avatar

Bu da Kadıköy Bahariye Caddesindeki sekoyalardan biri. Kilise (katedral) bahçesinde. Resimde sağ tarafta görülen ağaç. Bir tanede karşısında sanırım okulun bahçesinde bulunuyor.

Eklenen Resimler

Eski 07-04-2011, 14:34   #30
Ağaç Dostu

Sinarit's Avatar

Sayın feyzon resimler için çok teşekkürler.İstnabulda az sayıda da olsa sekoya görmek çok güzel.Benim giganteumda şöyle kendini kurtarıcak bir boya gelirse çok sevinicem.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025