Merhabalar,
Ben de internetten edindiğim sekoya tohumlarını çimlendirmek için didinip durdum geçtiğimiz aylarda. Bütün bu çabamın sonunda sadece iki tanesinin çimlenmesini sağlayabildim; ama onlarda 4cm civarı bir boya ulaştıktan sonra boyunlarını büküp öldüler. Bir süre için başardığımı zannettikten sonra ölmeleri bani gerçekten çok üzdü. Belli ki bir yerde ciddi bir hata yaptım, acaba nedir diye sizlere danışmak istedim. Potansiyel hatalarımı buraya yazıyorum, belki bir fikriniz olur.
1. Alt tarafı tohum çimlenecek diye çok sığ bir toprakta çimlendirdim. Toprağın derinliği 2-4 cm civarında idi. (Acaba kökü büyüyecek derinlik bulamadı mı?)
2. Kullandığım yoğurt kabının altını delmiştim ama bu delikler az gelmiş olabilir, fazla nemden dolayı köklerde küflenme/çürüme olmuş olabilir mi ?
3. Aydınlık ama direk güneş görmeyen bir yerde durdu, güneşe mi koymalıydım (4 taneiğpnesi oluşmuştu ve çok sağlıklı görünüyordu ilk zamanlar)
4. Ankara'da, evin içinde, her daim 20-21 derece olan bir ortamda bulundu.
Tavsiyeleriniz olursa çok sevinirim, elimdeki diğer tohumlarla bir kez daha denemeye kararlıyım çünkü