![]() |
|
![]() |
#451 |
Ağaç Dostu
|
Sayın isari86; Evet o limon selvi (servi, çamı)... Yalnız siz hazır yetişmişini aramıyor muydunuz? Zaten elinizdeki sürgünden bir fidan üretebilmeniz, tamamen şansa bağlı olur. Zira benim gibi sizinde bu konuda, ne temel nede teknik bir donanımınız yok. Ama yinede şansınızı denemek istersiniz belki diye, sayın ormanbotaniği'nin, bu başlıkta 7. mesaj olarak yer alan önerilerini, sizin için aşağıya kopyalıyorum. Kolay gelsin. ![]() *Çelikleri alt dallardan alın *mümkünse hormon kullanın *Aşırı sulama yapmayın. *Alınan çelikler 5-8 cm uzunluğunda olsun *Çelikler dip kısmındaki yaprakları koparın *Dikmeden önce 1-2 saat suda bekletin *Yeterli sıcaklık sıcaklık koşullarını sağlayın *Çelikleri yarısı toprağa girecek şekilde dikin *Güneş ışığından koruyun *Köklendirmede ışık da önemlidir. Karanlık ortamlarda bırakmayın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-03-2012
|
Orhan Hocam cok tesekkur ederim. yukarıda verdiğin bilgiler doğrultusunda bu ufak yavruyu hemen ait olduğu yere toprağına kavusturacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Ağaç Dostu.
|
Yine beceremedik.
Merhaba, Terası ilk bitkilendirmeye başladığımızda eve serviler, mazılar gelmişti ilk, bir süre sonra hepsini kuruttuk. Sonra o tip bitkilerden uzak durdum hep, eve uyan bitkilerle zenginleştirdik terası ama bu yıl eşimin ısrarı sonucunda 4 adet çok güzel limon servi aldık, aşağı yukarı 2mt boyunda. İlk günden beri korkuyordum başlarına bir şey gelecek diye, tabi ki hayat beni yanıltmadı ve dördü de kuruyor, biri hemen hemen gitti. Kuzey ve batı cephesindeler, üzerleri örtülü çatı ile ama cephelerden bol ışık alıyor. Saksıları da çok büyük değil, yani şartlar çok iyi değil. ![]() Şu noktadan sonra bunları kurtarmak için yapabileceğim ne önerebilirsiniz? Bu hafta saksılarını büyütüp suyu arttıracağım, başka ne yapabilirim? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#454 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın MSaygin; limon selvilerin direkt güneş ışığı almaları gerektiğini okumuştum. Sanırım limon selvi başlığında ( Bu başlıkta ). Üzgünüm. Bu durumda yapılabilecek pek bir şey yok. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#455 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2012
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Ağaç Dostu.
|
Cevaplar için teşekkür ederim. Evet biraz geç oldu müdahale için. Kuzey cephesi ama sonuçta Adana'dayız, yine bol ışık ve sıcaklık alıyor da doğrudan güneş ışığı göremiyor. Bir de sulamasını ayarlayamadık yine sanıyorum, haftada bir verdim. Şimdi okuyorum da çok daha sık vermeliymişiz. Yine de güneye alıp, saksısını büyütp bol sulayacağım, bakalım ne olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
|
Bu bitkiler saksıya uygun değiller. Saksıda bu boyutta bitki yetiştirmek çok zordur. Kökler yazın sıcaktan pişer kışın nemsizlikten zarar görür. Saksının içindeki toprak sıcaklığı ile bahçe toprağının sıcaklığı arasındaki fark bu bitkiyi yaşatmaz. Ama terasda bu bitkiler bana lazım derseniz o zaman bitkileri bir sarf malzemesi gibi kullanıp öldükçe yenisini alacaksınız. Maalesef... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#458 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2011
|
saygın bey merhaba bu resimini yolladıgın limon servi adanadamı? eger akdeniz bölgesinde degilse don dan zarar görmüş diyecegim ancak don olmayacak bölgede ise ya toprak yetersizligi veya kimyasal gübre zarar vermiş. eger hala duruyorlarsa toprağa en yakın dalın üzerinden kes ancak böyle kurtulma ihtimali olur.limon serviler o bıraktıgın dalı doruk oluşturur büyümeye devam eder. ancak bunu bu hale getiren şartları degiştirmen gerek.saksıdan topraga al.kesinlikle kimyasal gübre kullanma.inşaallah kurtarırsın.limon servi fidanı yetiştiren biri olarak sana açizane tavsiyem budur. selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2011
|
Bahcemde tüpte yetişdirdigim 1400 adet limonservi fidanları 1,5 yaşında 1 m boya ulaştı.kokuları çok güzel . bukadar hızlı gelişebileceklerini tahmin etmezdim.aynı şartlarda yetişdirdigim kara servi ve maviserviden daha hızlı geliştigine şait oluyorum.yıllardan beridir kara servi maviservi yetiştiriyorum. limon selvileri ise yeni başladım. bunarağmen kara servilerve maviservilerden hızlı gelişiyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#460 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-08-2012
|
2 yaşında bir ağaç sevdalısı kızım var.her gün işe giderken babasından ağaç isityor.:D bu gün eşim evimize 50cm boylarında limon servi getirdi.fakat yetiştirilmesiyle ilgili bilgimiz yok.öğleden sonra güneş gören bir balkonumuz var gün batana kadar güneş görüyor. bu güneş ağacımıza zarar verir mi? Saksısı çok küçük bu mevsimde değiştirmem yanlış mı olur? bir de ne sıklıkla sulamalıyım ? şimdiden teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#461 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2012
|
hocam limon servi sıcak iklimin agacı zaten o yuzden gunes ona zarar yerine fayda saglıyacaktır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-08-2012
|
Merhabalar. ![]() Aranıza çok yeni katıldım ve bu benim ilk mesajım. İzmir'in Urla İlçesinde Çeşmealtı semtinde yaşıyorum. 2010 yılında burada bir ev yaparak kızımız Doğa'yı (şu an 4,5 yaşında) ismineşinas bir yerde büyütme amacıyla şu anki evimizde yaşamaya başladık. Evin bahçe duvarlarını limon servilerle çevreledik. ve yaklaşık 80 kadar limon servi diktik. oldukça yoğun güneş alan cephelerimiz var ve bu sebeple limon servi tercihimiz isabetli olmuş. Ayrıca bahçe duvarlarını alçak tutmamız da ağaçlarımızın bol ışık almasını sağladı. Tabi bu da bir tesadüftü ![]() [IMG] ![]() Ayrıca kış aylarında yoğun yağış ve şiddetli rüzgarlara karşı ağaçlarımı bahçe duvarı üzerindeki demir profillere bağladım. İyiki de yapmışım birçok komşumun ağaçları bu tarz fırtınalarda devrildi ![]() Ayrıca gerek ağaçlara gerekse diğer bitkilere humik asit uygulaması yaptık. tabi bunlar hep acemice elde edilen bilgilerle oldu. Limon servilere saçıkıbrıs ürününün çok iyi geldiğini muhteviyatında demir olduğu ve bunun da limon servilerce çok sevildiğini duymuştum. Bu gün bir ziraat mühendisi arkadaşımdan doğruluğunu teyit ettim. Bana saçıkıbrısı humik asitle beraber verebileceğimi birlikte iyi etkileştiklerini söyledi. İlk denemeyi bugün yapıyorum. sonucu buradan sizlerle paylaşacağım. İşlerin iyi gittiğini söylemiştim ancak, son birkaç haftadır limon servilerin 10-15 cm lik taze dallarında lokal kurumalar gözlemliyorum. Bu forumda sıkça bahsedilen kökten başlayıp uca kadar gelen genel bir kuruma değil!!! Dala dokunduğunuzda kolayca kopuveriyor. dalı incelediğimde gövdesinin içinin boşaldığını görüyorum. Bir kaç tane kopan dalın dibinde de siyah ve mink bir böcek de dikkatimi çekiyor. Acaba bu bir galeri böceği midir. Sorun galeri böceğinden mi kaynaklanıyodur ![]() ![]() Düzenleyen cahil : 24-08-2012 saat 08:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#463 |
Yeni Üye
|
Baktım bana cevap veren yok ben de efedor sc350 ilacını uygun ölçekte uyguladım. lk uygulama kök bölgesine oldu. 1-2 gün sonra pompa ile yapraklarına uygulayacağım. Umarım yararlı olur... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#464 |
Yeni Üye
|
Sanırım forumdaki limon servi konusu eskisi kadar popüler değil... ne yapalım sağlık olsun... ![]() herkese sevgiler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-05-2007
|
Alıntı:
Konunun popülerlikle ilgisi yok iş güç ve diğer özel sebeplerden dolayı birazcık siteyi ihmal ettik diyebilirim. Limonservileriniz oldukça sağlıklılar. Mühendis arkadaşımızın söylediği ilacı uyguladığınızı yazmışsınız sonucunu merak ettim. Bana göre dal kurdu dadanmış bitkilerinize. DUSPAN 4 diye bir zararlı ilacı kullanıyoruz sonuç alamadınızsa bir deneyin derim. Kolay gelsin. Düzenleyen cemal.S : 04-11-2012 saat 21:22 Neden: Küçük bir imla hatası |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2012
|
kasım ayı içerisindeyiz (2nci hafta) 1.acaba servilerden çelik almak mümkünmüdür? 2.mazılardan da çelik alabilirmiyiz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Yeni Üye
|
Cemal Bey, ilginize teşekkür ederim. Uyguladığım ilaç şimdilik işe yaramış gibi gözüküyor. durum tekrar ederse sizin tavsiyenizi de değerlendireceğim. Bu arada fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere limon servileri bahçe duvarı gibi kullanma niyetimiz var. Ancak henüz ufak tefek dallar dışında ciddi bir budama yapmadık. Şekil vermeye yönelik budamaları hangi zaman aralığında ve ne ölçüde yapmak gerekir? Önereceğiniz bir yöntem var mıdır? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-12-2012
|
limonu servi üretimi
Arkadaşlar çelikten limoni servi üretimi yapmak istiyorum kasım ayıda bitti ama serayı yapmıştım bunun dikim zamanı en iyi hangi aydır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#469 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Duvar yapmayı düşündüğünüze göre bitkilerinizin karşısına oturun hayal edin DUVAR nasıl olur diye. Yükseklik ve genişlik kararını verdiğinizde işlem tamamdır. Bir üretici olarak yardımımız olduysa ne mutlu bize. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Ağaç Dostu
|
Bu bitkiyi bahçede duvar dibinde ve sınır oluşturma, paravan amaçlı olarak kullanıyorum. ![]() Farklı bir iklim ve coğrafyada ise yine bahçede bir kaç alanda fakat bu kez soliter olarak kullandığımdan şunu söyleyebilirim ki bu ağaç sık dikim yapılarak kullanıldığında doğru havalandırma ile ilgili sorun yaşadığından hastalık ve zararlılara yönelik durumlara karşı daha hassas hale geliyor. Soliter olarak yaşayan ve gelişimini yer ve budama yönünden fazla müdahale edilmeden geçiren ağaçlarda ise daha sağlıklı ve sorunsuz bir gelişim gözlemledim. Düzenleyen kelebek çalısı : 05-02-2013 saat 20:04 Neden: fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#473 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şubat sonu mart başı gibi başlayıp nisan ayı sonuna kadar çelik alıp üretime başlayabilirsiniz. Önceki paylaşımları dikkatlice okuyun bence. Çok şey bulacağınızdan eminim. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2012
|
Çorum için 3 adet limoni servi getirttim. Bu kışı evde geçirdiler. Bahara bahçeye alacağım. Ama bu soğuk iklim beni endişelendiriyor. Çorum'da -15 nadir görülür. Ama bu durum bitkiyi tamamen öldürür mü? Yoksa gelişimine mi zarar verir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#475 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dikeceğiniz alan hakkında bir fikrim yok fakat naçizane tavsiyem, kışı daha korunaklı geçirebileceğine inandığınız yerleri tespit eder ve de bu ağaca güneye bakan cephelerde yer vermeye dikkat ederseniz, ona rastgele bir yere dikmeye oranla bir şans vermiş olacaksınız. Yine de bulunduğunuz bölgeye yakın olan üyelerimiz daha yerinde önerilerde bulunacaklardır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-01-2013
|
Arkadaşlar limoni servi yetiştirmek istiyorum fakat çevremde çelik alabileceğim bir anaç yok. Tohum dan yetiştirsem diye düşündüm. Acaba tohumlar ekmeden önce işlem ister mi ? Direk olarak eksem çıkar mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#477 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2013
|
Limon Servilerim hakkında
Bahçemde limon serviler var ve çit olarak kullanıyorum. Servilerim toprağa kadar iniyor. Fakat rüzgarlı havalarda altında çok çöp birikiyor. Birde gübrelemede zor oluyor. Acaba yerden 10-15 cm gövdeyi açıkta bıraksam olurmu ? zira çitin arkasında 30 cm lik duvar var. Bu konuda değerli önerilerinizi bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#479 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2013
|
![]() Merhaba dostlar Bahçemde çok sayıda limo servi ağacım var. Ağaçlarım yere kadar ve bu benim altını çapalamam ve gübrelemem için sorun oluşturuyor. Altan 15-20 cm gövdeyi açıkta bıraksam bir sorun olurnu? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#480 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ÇEŞMEGARDEN; Gübrelemeyi toprak ısısı açısından mı düşünüyorsunuz bilmiyorum fakat fidanlarınız büyük ise bence fidanlarınızın formlarını dip dalları keserek bozmayın. Ama bu size kolaylık sağlayacaksa budama yapmanız sorun olmayacaktır. Tabii bu işlemi fidanlar gözlerini patlatmadan yapmak daha uygun olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|