agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Kullanıcı Hizmetleri > İçimizden Biri
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 11-04-2011, 21:53   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Sarıcan

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?

Bazan ben de soruyorum bu soruyu kendi kendime? Ben neden buradayım? Agaclar.net'i bunca cazip kılan nedir? diye. Emekli olduktan sonra sadece vakit geçirmek için evdeki boş saksılardan birine attığım ve daha sonrada unutup tatile gittiğim domates tohumu desem belki de kimse inanmaz. İki aylık bir tatil dönüşü onca bakımsızlığa rağmen saksıda yaşam mücadelesi veren domates fidesi üzerinde oluşan biri yumurta, diğeri ceviz büyüklüğünde iki adet domatesi eşimle paylaştığımda, damağımızda bıraktığı lezzet ve koku bu tanışmanın mimarıdır.

İşte bu yüzden bir karış toprağı bile olmayan beni internette domates nasıl yetiştirilir diye aramaya itti. 2008 sonbarı başlayan bu macera Agaclar.net'le tanışmamla bambaşka bir boyuta büründü. Çocuklar duymasının Seyyar Tayyar' ının dediği gibi "Patladı gitti." Ben domates için okumaya başladığımda ikinci baharımda tekrar mezuniyeti olmayan bir okula başladığımın farkında bile değilmişim meğerse. Bir iki ay, forumda özellikle Topraksız Tarım bölümündeki bütün konu başlıklarını soluksuz ve geceler boyu uykusuz kalma pahasına okuduktan sonra 28.11.2008' de "Agaclar.net Enstitüsü" ne kayıt oldum. Bu gidişle mezun da olamayacağız anlaşılan.

Burada neler öğrendiniz?

Bu okulda neler yok ki. Önce topraksız tarım bölümünde başladım eğitime. Uzun zaman bir kimya eğitimi ve okuldaki bilgilerin güncellenmesinden sonra pvc borulardan domates üretimi için çoklu saksı dizaynları , pvc bağlantı elemanlarının birleştirilmesinden oluşan çilek ağaçları , yoğurt tavalarında yeşil soğan üretimi (Bu fikirden yola çıkarak ticari üretim yapan arkadaşlarımız oldu.) ve uzun zaman hayranlıkla araştırdığım ve hala da araştırmaya devam ettiğim domates ağacı yetiştirme ortamı. Japonca ismi ile Hyponica . Dar alanlarda, özellikle benim gibi bir karış toprağı olmayanlara evlerinin balkonlarında neler yapabilirler onları bulmaya çalıştım ve hala da arıyorum. Bu konu ile ilgili açılan her konu başlığını büyük bir ilgi ile izliyorum.

Bu arada agaclar.net'te öğrendiğim veya bu konu ile araştırma yaparken edindiğim bilgileri daha da geliştirerek ülke tarımına katkıda bulunmak için bu bilgileri forumdaki arkadaşlarımla paylaşmak ve onları yüreklendirmek hoşuma gidiyor. Topraksız tarımda, hayvan yemi olarak arpa çimlendirme başlığı en severek izlediğim başlıklardan biridir. Bir forum ortamında tartışılan bilgilerden ülke tarımcılığına nasıl katkıda bulunulur bu başlıkta hepsi var. Bu başlıkta tartışılan bilgiler ilk defa havada kalmayıp forum üyelerinden bir arkadaş ticari olarak yatırıma dönüştürdü. Bundan daha güzel bir mutluluk var mı?

Agaclar.net'teki maceralı öğrenim sürecim bununla da bitmedi. Araştırmaya olan merakımdan olacak, belki de bugüne kadar Agaclar.net'teki en uykusuz kaldığım süreç başladı. Enzim (Enzyme) konu başlığı ile yepyeni bir kavramla tanışmıştım. Tarım ve bahçecilikle uğraşan insanların ihtiyaçları olan organik ve mikrobiyal gübreleri, kendi imkanları ile evsel atıklardan kendilerinin üretebileceği sistemler dizayn etmek. Önce bir çok arkadaşım yoğurt kovası ve pet şişe ile yaptığım sistemlere gülselerde, bugün aldığım geri beslemelerle bir çok üreticiye çığır açtığımı görmek beni mutlu ediyor. Bu konu Sevgili acemi_caylak' ın bayrağı devralmasıyla muhtelif konu başlıklarında şu an forumun en sevilen ve takip edilen başlıkları olarak devam etmekte ve bende zevkle onun çalışmalırını gıpta ile izlemekteyim.

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?

Agaclar.net öyle bir okul ki herkes birbirinden birşey öğreniyor. Bütün dersler beyin fırtınası şeklinde geçtiği için herkes bu fırtınadan payına düşeni ganimet olarak alıp dağarcığında biriktiriyor. Araştırıp bulduğum her bilgiyi büyük bir zevkle arkadaşlarımla paylaşıyorum, onlardan öğrendiğim her bilgiyi özümseyip geliştirmeye ve tekrar paylaşmaya çalışıyorum.

Sizi tanıyalım

1954 Sivas Merkez doğumluyum. İlk, Orta ve Lise'yi Sivas'ta bitirdikten sonra 1971 yılında yüksek öğrenim için Istanbul' a geldim. Bir daha da dönemedim Sivas' a. Tıp okumak isterken, gece okuyup gündüz çalışmak zorunda olduğum için İ.D.M.M.A. Akşam Makina Mühendisliği bölümünde okudum. Gece okumak alışkanlık haline gelince 1980 yılında askerden geldikten sonra da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisad-ı Enstitüsünün iki yıllık gece bölümünü bitirdim.

1973 yılında henüz öğrenci iken başlayan iş ve sanayi hayatım 2000'de emekli olmakla da son bulmadı. Tekrar çalışmaya devam ettim ve 30 yıl içtiğim sigarayı 2002' de bırakmama rağmen o beni bırakmadı ve belkide sanayi sektöründe soluduğum zehirli havanın da etkisi ile akciğer kanseri oldum. 2004 yılında ameliyat olarak akciğerimin birini aldırdım.Üç yıl daha çalıştıktan sonra 2007 yılında da çalışma hayatımı noktaladım. Fakat çalışmaya alışmış beyini ne ile oyalayım diye düşünürken 2008 yılında hep Köy Enstitülerine benzettiğim Agaclar.net Uygulamalı Eğitim Enstitiüsü' ne başladım ama buradan bir türlü mezun olamıyorum. Arada bir okuldan uzaklaştırma da alsam her gün yeni bir konu, yeni bir dost bu okuldan ayrılmamı engelliyor.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?

Balkonda yaptığım topraksız tarım denemeleri benim için terapi oluyor. Bu sene Home Hyponica dediğim sistemde Pembe Domates denemesi yapıyorum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?

Ülke tarımı ve hayvancılığı konusunda bir çok yüksek öğrenim kurumunu kıskandıracak dökümantasyona sahip. Daha hala inceleyemediğim veya ilgi alanım dışında olan bölümler var. Fakat halkı bilinçlendirme ve sivil toplum örgütlenmesi kapsamında 125.000 üyeli bir topluluğun Tüketici Hakları ve Tüketici Şikayetleri konusunda oldukça ses getirecek bir güce sahip olduğunu düşünüyorum. Üyelerimiz arasındaki hukukçu arkadaşlarımızın da desteği ile halkı kandıran ve kalitesiz ürün satarak haksız kazanç elde eden firmalardan internette afişe edilmesi ve üyelerimizin haklarının elde edilmesinde bir çok örneği olan Tüketici Hakları örgütlenmelerinden daha etkin bir güç olacağımıza inanıyorum.

Agaclar.net'te olmasaydı iyi olurdu diyebileceğim bir şey bulamıyorum. Forum ortamında yanlış ve abartılı bilgi veren veya aldatmaya yönelik bir takım yazışmalar olunca bazan haddimizi de aşarak müdahele ettiğimiz durumlar oluyor. Zaman zaman tatsız tartışmalara sebep olsada ben bunu sağlık belirtisi olarak görüyorum. Özellikle her derde deva ilaçlar (Kombucha) ve forumda üretim tekniği ders olarak anlatılan topraksız tarım besin eriyiğini nanoteknolojik şurup diye pazarlamaya çalışanlar ve forumu bilgi paylaşmak yerine sadece ticaret yapmak için bir araç olarak görenlere izin vermemek lazım diye düşünüyorum.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?

Sn. Kudret TEZEL' in sloganı ile tek bir önerim olabilir. "Bilgi paylaştıkça büyür."

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?

Bitkilerle ilgilenmek insanın ruhunu dinlendiriyor. Balkonda büyüttüğüm domates fidelerine dokunup onların taze kokusunu duymak bile güzel. Ağacın her türünü severim ama sokağımdaki sedir çamları favorimdir.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?

Başağı domates yetiştirmeye kaltığımda elimde ki fidelerden deneme yapmak zorunda kalmıştım. Ben domatesi saksının altından dikip fideyi başaşağı salındırdım ve saksıyı çengele astım ama sırık cinsi olan domates yönünü güneşe dönerek tekrar yer çekiminin tersine yukarı doğru uzadı ve ben fideyi tekrar iple yukarı bağlamak zorunda kalmıştım.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?

Zaman zaman bütün enerjimi toplayıp bir bahçemi alsam diye içimden geçiyor ama sağlığım elvermeyeceği için vazgeçiyorum.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?

2009, 2010 ve 2011 yıldönümü toplantılarına katıldım. Toplantılara genellikle çiçekle ilgilenen arkadaşlar katılmasına rağmen hiç yabancılık çekmedim. Topraksız tarım ve Enzim konusuyla ilgilenen arkadaşların toplantıya katılmasını bekliyorum. 2011 toplantısında Sevgili Ensar' ın Enzimleri ortamı ne kadar ısıttı gördünüz.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?

İnternet ortamında elektronik ortama kaydedilmiş yüzlerce pdf formatında döküman bulmak mümkün. İhtiyacım olduğunda ilgilendiğim konu ile ilgili araştırıp onları okuyorum ve edindiğim bilgileride arkadaşlarımla paylaşıyorum. Bazan döküman paylaştığımız da oluyor.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?

Yalova' daki köşkün duvarını taciz ettiği için kesilmeye çalışılan bir ağacı kurtarmak için kocaman köşkünü 5-6 metre uzağa taşıyan, Ankara' nın bataklığında çiftlik kuran, makinalı tarımı halkına öğretmek için traktör sırtına çıkan bir Cumhurbaşkanı desem abartmış mı olurum acaba?

Üye olduğunuz diğer forumlar hangileri? Agaclar.net'i onlardan ayıran özellikler ne?

Agaclar.net'ten bir arkadaşımızın açmış olduğu bir forumda da arada sırada yazıyorum ama Agaclar.net'in yeri ve ayrıcalığı tartışılmaz. Bilgiye ulaşmanın ve paylaşmanın daha da yayılması en büyük dileğim. Agaclar.net'in bu konudaki önderliği her zaman devam edecektir.

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?

Almadım. Liseyi bitirdiğimde bir akrabam Orman Mühendisliği okumam için ısrar etmişti. Ben o zaman Tıp düşünüyordum. Babamı erken kaybettiğim için gece okumak zorundaydım Makina Mühendisliği okudum ama bugünki aklım olsa mutlaka Doğa bilimleri ile ilgili bir eğitim alırdım.

Zamanınızın ne kadarını Agaclar.net'e ayırıyorsunuz?

Evde olduğum sürede bilgisayar hep bir köşede açık durur. Agaclar.net'te bir köşede hep açık. Zaman zaman mesajlara bakarım.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?

Her türlü bilimsel gelişme ilgi alanım içindedir. Özellikle sanayi sektöründe yıllarca Ar-Ge ağırlıklı çalıştığım için araştırmak ve yeni bilgilere ulaşmak en büyük merakım.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?

Agaclar.net' e Sevgili Envor' un Antalya' dan gönderdiği domates fideleri ve Sevgili malbman' ın Red Robin domates tohumları ile başlamıştım. 2009 toplantısında Güler Hanım' ın hediye ettiği sukkulent yaprağını belkide ilk defa hydroton ortamında topraksız olarak büyüttüm ve bu sene çiçek açmak üzere. Paylaşmak çok güzel bir şey. Bende elimdeki kombu kültürü ve kefir mayası paylaşımlarında bulundum. Fakat tohum ve çelik paylaşma imkanım olmadı.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?

O kadar çok var ki. Topraksız tarım bölümünde biraz önce iki arkadaşımı zikrettim. Topraksız Tarım yapıp da Sevgili Kudret Tezel'den etkilenmemek mümkün mü? Sevgili akınselcuk' un pratik paylaşımları, foruma şu aralar pek uğramıyor ama Sn. tabiat arkadaşımızın pvc boruda marul çalışması hakkında yaptıkları paylaşımlar. İsmini yazmadıklarım beni bağışlasınlar.

Enzim başlığının da bulunduğu Temel Konular başlığındaki arkadaşlarımdan Sevgili acemi_caylak ve Ensar, Sındırgılı, UBYİ üyeleri ve yaptıkları enzim denemeleri ve o enzimle ürettikleri meyvaları gönderen Sn. yasarugur, Sn. egetropical ve daha nice arkadaşlardan etkilenmemek mümkün mü? Özellikle Sevgili acemi_caylak bayrağı devraldı gidiyor. Ben artık onun hızına yetişemiyorum.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?

Mesleki örgüt olarak T.M.M.O.B Istanbul Makina Mühendisleri Odasının 35 yıllık üyesiyim.

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?

Katılamıyorum. Mutlaka destek verilmeli diye düşünüyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?

Bazı TV programlarında Topraksız Tarım ile ilgili programları seyrettim ama hepsi benim paylaşım ilkelerine ters ve ticari reklam kokan yayınlardı. Halkın öğrenip ve uygulayacağı bir şey gibi değilde Nasa' nın aya gittiğinde orada astronotların sebze ihtiyacını karşılamak için yaptığı bir uzay çalışması gibi bahsederseniz hiç bir anlamı kalmıyor. Seyreden insanlarda, o kadar zor bir şeyki bunu benim aklım almaz, ya da buna benim imkanlarım yetmez hissi uyandırılıyor.

Oysaki iletişim araçları bilgiye ihtiyacı olanlara eğitici ve yol gösterici olarak verilmeli, üretimde verimliliği artırarak ülke ekonomisine katkı sağlanmalıdır. Yaz boyunca Toprak TV' de mikrobiyal gübrelerin haber içinde reklam dedikleri uygulamalarını seyrettim. Belki güzel şeyler ama ben özellikle kamu kanallarının köylünün kendi gübresini kendisinin üretebileceği bir eğitim programını yeğlerdim. Agaclar.net bu konuda bir çok boşluğu dolduruyor. Bu yüzden buradaki paylaşımları çok önemsiyorum.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Keşke insanların nefes alabileceği ortamlar yaratmak için daha şehir merkezine yakın noktalarda olabilseler. Hatta yeni çıkarılacak imar yasalarında her yeni imal edilen devasa sitelerde otopark mecburiyeti gibi her daire için bir otopark yüzölçümü kadar da hobi bahçesi ayırma zorunluluğu getirilse. Hiç değilse beton bloklar arasında insanlar toprak ve bitkiye olan özlemlerini giderirler.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Sedir Çamı
çiçek: Gül
kitap: Metin Aydoğan'ın "Yeni Dünya Düzeni Kemalizm ve Türkiye"
şarkı: Yıldızlı semalardaki haşmet ne güzel şey
müzik grubu/müzik sanatçısı: Mustafa Sağyaşar
ressam: Hiç ilgilenmedim
şair: Orhan Veli
film: Yıllar var gitmiyorum.
web sitesi: Agaclar.net

soulofthesea beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025