agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

Ozlem A 26-04-2017 18:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1503971)
Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...


Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

kariyer1586 27-04-2017 14:33

su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Ozlem A 27-04-2017 17:33

Su kefiri son zamanlarda vegan diyet uygulayanların öne çıkardığı bir yöntem. Sütteki laktoz ve kazein tarzı maddelere intoleransı ya da alerjiisi olanlara da uygun oluyor haliyle.

Kişisel görüşüm, kendi yerel diyet / geleneklerimize yabancı yiyecek ve içeceklerin bize faydasının sınırlı olacağı yönünde, okudukça ve denedikçe DNA yapımıza en uygununun kendi yöremizdeki gıdalar olduğuna inanmaya eğilim duyuyorum.

Tabii ki kendi metabolizmanız ve sağlık durumuzu göz önüne alıp bir beslenme uzmanına danışarak fikir alma imkanınız varsa en ideali öylesi olurdu.

dongyul 27-04-2017 23:04

Bende Sayın MeyveliTepe'nin eşi sayesinde kefir tüketmeye başladım... Hemen hemen bir haftadır kullanıyorum... Aç karnına mideye ve bağırsaklara çok iyi geldiğini fark ettim.. Mutlaka günlük hayatımızda yer almalı.. Ayrıca mayalaması kontrolü de çok güzel eğlenceli geldi bana...

mister73 28-04-2017 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1504792)
Kefir özelinde bilemiyorum ancak, kaynatma ile süt içeriğindeki ısıya dayanıklı olmayan faydalı enzimler, bakteriler vb kaybolmakta, doğal yağlarının yapısı da değişikliğe uğramakta, çiğ sütün (hastalıktan ari olduğunun kesin olması kaydı ile) besin değeri daha yüksek olmalı.

Aynı fikirdeyim ancak çiğ sütün hastalıktan veya zararlı bakterilerden ari olup olmadığını anlamanın basit bir yolu var mı onu bilmiyorum. Dolayısıyla sağlığımızı riske atmamak adına zararlıların yanında faydalı bakteri ve organizmaları da maalesef öldürmüş oluyoruz. Belki çiğ sütü kendimiz üretiyor olsak, temizliği ve nakliyesi gibi konularda arada aracılar olmadan doğrudan tüketebiliyor olsak acaba risk ortadan kalkar mıydı? :confused:

erkanbey 28-04-2017 09:37

Burada amaç kefir içip içindeki bakterilerden faydalanmak ise sütün kaynatılması,içindeki birkısım bakterilerin ölmesi pek sorun edilecek birşey değil bence.Zaten o sütü kefir ile mayaladığımızda esas almak istediğimiz bakteriler kefir mayası sayesinde oluşturulacaktır zaten.Amaç süt içip içindeki bakterilerden faydalanmak olsaydı kaynayınca içindeki bakteriler azalacak endişesi duymamız normal olurdu.Bunlar benim şahsi fikrim bilmiyorum siz nedersiniz?

mister73 28-04-2017 10:10

Kefir başlığı altında konuştuğumuz için kesinlikle haklısınız, benimki kefirden bağımsız olarak çok eskiden kalma bir merak :)

erkanbey 28-04-2017 10:18

Bu konudaki fikrimde şudur,zaten o sütün sağıldığı hayvanın bağırsak yapısı ile bizimki farklı olduğu için,esasında bir ineğin sütü bir insana göre değil,anne sütüde çiğdir ama anneden gelebilecek bakterilerle inekten gelebilecek bakteriler bir değildir(bunlar yararlı da olabilir zararlı da)sonuç itibari ile hayvan sütü içilecekse kaynatılması yerinde olur.Bütün bunlar şahsi fikrim,okuduklarımdan aklımda kalanlar vs.Bilimsel kaynak göstermemi beklemeyiniz 😀

mister73 28-04-2017 12:46

Evet, işte tam da bunu kastediyorum. Herhangi bir memeli ile yavrusu arasında hiçbir aracı olmadan çiğ süt tüketildiğinde sorun olmuyor; demek ki inek sütünü de aracısız (!) değil belki ama minimum aracı ve maksimum hijyen ile tükettiğimizde çiğ bile olsa olumlu sonuç alınabilir; en azından bağırsak floramıza faydası olur zararı olmaz diyebilir miyiz?

erkanbey 28-04-2017 13:13

Ben çiğ süt tüketmem şahsen,çiğ sütten yapılan peyniri bile aylarca tuzlu suda bekletip öyle tüketiyorlar,kaynatılmış sütten yapılanı veya pastörize sütten,bir gün sonra yenebiliyor.Olayı bilimsel açıdan açıklayabilecek biri çıkarsa daha sağlıklı bilgi edinilebilir.

Muda 28-04-2017 14:32

Bizim bulabileceğimiz çiğ sütler hazır olarak alabileceklerimiz. Kendimizin yetiştirme durumu çok zor. Olsa da çiğ sütü yeterli şekilde mikroplarından arındırmamız gerekmekte.

Çiğ sütten geçen hastalıklarla ilgili bir yazı aşağıdaki linkte.

Süt ile insana bulaşan hastalıklar ve süt hijyeni | Çiftlik Dergisi

Cem Karagozlu "Paylaşmak Güzeldir": Çiğ Sütten Bulaşan Hastalıklar

mister73 28-04-2017 20:05

Tam ben de bazı linkleri paylaşmayı düşünürken sayın Muda'nın verdiklerini gördüm, onları da inceledim. İkinci makalede bahsi geçen "kaliteli hijyenik çiğ süt"ten söz ediyorum. Aslında yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi çiğ sütü kendim üretmeyi düşünüyorum, yani en azından yakın gelecek için böyle planlarım var diyelim. Tabi o zamana kadar sanırım en uygun çözümü aramaya devam edeceğiz :)

erkanbey 29-04-2017 16:08

3 Eklenti(ler)
Sayın okursan'a gönderdiği kefir mayaları için teşekkür ediyorum.Mayayı aldığımdan beri her gün mayalıyorum,mayamda gözle görülür bir artış var.Onların çoğalmaları ayrı bir zevk verirken,içmesi'de bir o kadar zevk veriyor.Samsun'da yaşayıp kefir mayası ihtiyacı olan,bana özelden mesaj atsın,bu nimetle daha çok kişiyi tanıştıralım.Mayayı alınca ilk işim,plastik süzgeç ve slikon kaşık almak oldu,cam kavanoz zaten vardı.İlk resim geldiği zamanki hali,ikincisi ise 6 mayalama sonrasındaki hali.

okursan 29-04-2017 20:24

Afiyetle sağlıkla için sayın hemşerim :)

Hamdullah 02-05-2017 14:10

Özlem hanım ben şunu merak ediyorum, daha önce sordum mu bilemiyorum?, çiğ sütle yapılan Kefir, ekşidikçe sütün içindeki zararlı mikro organizmaları etkisiz hale getiriyor mu?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A 02-05-2017 22:03

Daha önce sormuştunuz Sayın Hamdullah, ben de fikrimi belirtmiştim. Önceki sayfalarda görebilirsiniz sanırım.

Sizin bu soruyu tekrar sormanızın özel bir nedeni var mı?

Hamdullah 03-05-2017 10:49

Özlem hanım, bilgilendirmenizden dolayı çook teşekkür ediyorum, özel bir neden şu olabilir? : Kaynatılmış süte, Kefir için gerekli tüm vitaminler zengin bir şekilde duruyorsa, ciddi bir kayıp yoksa, kaygı yok, ama, eğer, kaynatılmış sütün zengin içeriği bozuluyorsa, kayıp varsa, güçlü ve kaliteli bir Kefir beklenebilir mi?, burada aslolan, Kefir yapmak değildir, nasıl daha güçlü ve daha iyi Kefir yapabilirim diye kaygılanmak gerek?, diye düşünüyorum. Doğrulara ulaşmak için bolca deney yapmak lazım...

Muhsin Hanif 13-05-2017 02:52

Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

erkanbey 13-05-2017 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muhsin Hanif (Mesaj 1506849)
Çiğ süt ile mayalama konusunda kişisel fikrim : fayda-zarar açısından değerlendirirsek çiğ sütle yapmayın derim. Yukarıda "erkanbey"in açıklamalarına katılıyorum.

Ayrıca; mandıradan direk sağım hortumundan da süt aldım, başka bir mandıradan çiğ süt de alıyorum. İkisi de hijyen konusunda uzun uzun ne kadar özenli olduklarını anlattıktan sonra mutlaka kaynatın dediler. ;)

Bu forumda ve her yerde kefir konusunda hijyene ne kadar dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durulmasından yola çıkarak: tezgahtaki, kaptaki mikroplarla bile başa çıkması riskli görülen kefirin çiğ sütteki olası mikropları yok edebileceğini düşünmüyorum.

Buna ek olarak şuda söylenebilir,kefir zaten varolan mikrobu etkisiz hale getirmek gibi bir yeteneğe sahip değilki.Bahsettiğimiz şey sirke,limon veya tuz olsa tamam,mikrop öldürücü etkisi var derim.Bu çiğ süt konusunu fazla uzatmamak gerektiğine inanıyorum,sağlık için bir iş yapılıyorken,sağlığınızdan olacak hamleler yapmayın derim.

Amanita 28-05-2017 14:53

Arkadaslar merhaba, kefir ve cig sut ile ilgili bazi yazilan noktalari aydinlatmak isterim.

1. Cig sut icmek, uht veya kaynamis sut icmekten daha faydali degildir. Kaynatinca sutun besin degeri azalmaz.
2. Cig sut icmek veya fermentasyonda kullanmak hastalik bulasmasi riski tasir. Yukarida bununla ilgili linkler verilmis, ancak tekrar belirtmek istiyorum, cig sut kullanacksaniz dahi 20 dk karistirarak kaynatmadan kullanmayin.
3. Cig sut inekten ciktigi an sterildir, yani icerisinde herhangi bir canli, mikroorganizma, bakteri vs bulunmaz. Sagildigi andan itibaren sagilma ekipmaninda ve inek memesinde ne varsa bunlar sute bulasir, ve sutu kirletir. Hayvan memelerinin ustunden hayvan diskisi bulasmasi her zaman olan bir risktir.
4. Sut, sagildigi anda steril oldugu icin faydali bakteri bulundurmaz, ancak kefir veya yogurt yaparken bu faydali bakteri ve mikroorganizmalari siz eklersiniz.
5. kefirin eksiligi, yani asiditesi arttikca icerisinde zararli mikroorganizmalarin buyumesi zorlasir, ancak hali hazirda bulunabilecek zararli mikroorganizmalari oldurmeyebilir. Kaynamis veya uht sut disinda sut kullanmamaya dikkat edin.

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

Inek memeleri uzerinden bagirsak floraniza faydasi olacak hicbir bakteri almayacaginizi garanti ederim, bagirsak floraniza faydali olacak bakterileri siz kefir mayasindan aliyorsunuz.

Cig sut icerken ciddi bir Brusella kapma riski tasiyorsunuz. Lutfen kendi sagliginiz icin cig sut kullanmayin.

Yillardir kefir yapiyorum, uht sut ile son derece guzel kefir yapabilirsiniz.

Amanita 28-05-2017 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kariyer1586 (Mesaj 1504907)
su kefiri yapan var mı. sanırım daha faydalı. ayrıca kefir den sonra hayatınızda ne kadar sürede neler değişti. ne yararlarını gördünüz. ve ben kombu çayı mayalamaya başladım. aynı anda 2 sinin kullanımı birşeyleri bozar mı acaba

Su kefiri sut kefirinden farkli bir mayadir. IUnternetten asagidaki siteleri buldum, daha ayrintili bilgi icin okuyabilirsiniz.

Su Kefiri Kategorisi « Doğal Maya
Su Kefiri , kombucha , kombuçay , Maya , Mayası , Kefir Kültürü , çayı , mantarı , Market , Mağaza , su kefiri

Ozlem A 28-05-2017 17:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508624)

Uht sutten yapilan kefir size sulu geliyorsa bu sutun yagi alindigi icindir, az yagli geliyorsa icerisine krema veya sut tozu ekleyin.

UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Amanita 29-05-2017 03:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Kremalarda bulunan kivam arttiricilar da cogunlukla dogal kokenli, zararsiz malzemeler. Sutun prosesden gecmesi ve islem gormesi kotu bir sey degil, tam tersi dedigim gibi brusella riskini ortadan kaldiriyor. Kefirin saglikli olmasini saglayan sey icerdigi canli faydali bakteriler ve bu bakterilerin urettigi maddeler. Sutun icerisinde uht haline geldiginde yok olan bir enzim, vitamin bulunmasi soz kojusu degil, tam tersi islemden gecmemis sut buyuk bir risk. ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Ozlem A 29-05-2017 07:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Light sutler bildigim kadariyla yag icermiyor. Tam yagli sut bazi durumlar haricinde %3.5-4.5 yag icerir diye biliyorum. Ancak homojenize edildiginden dolayi uht sut ile yaptigim yogurtlarda guzel bir kaymak olmuyor. Kefir zaten yogun oldugu icin bu lezzetini etkilemiyor. Yogurt yaparken eger kaymak istiyorsaniz krema koymayi dusunebilirsiniz.

Sizin bir önceki mesajınızda UHT süt ile yapılan kefirin sulu olmasının nedeni olarak sütün yapısını değil, yağının alınmasını gösterdiğiniz için değinmiştim, UHT süt ile hiç bir tecrübem yok, hiç kullanmadım. Aynı şekilde UHT krema da kullanmayı düşünmüyorum. Ama tam yağlı UHT sütün yağı olduğunu belirttiğinize göre kefirin sulu olmasının nedeni önceki mesajda belirttiğiniz üzere sütteki yağın alınması mıdır, değil midir?


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Sut tozu teoride tamamen sutun kurutulmus hali. Ek koruyuculari da etiketten bakarak ayirabilirsiniz. Benim kullandigim sut tozunda emulsifier olarak soya lesitini var sadece, ki bu yediginiz butun cikolatalarda bol bol bulunan, soyadan elde edilen dogal bir urun. ;)

Anladığım kadarıyla gıda profesyonelisiniz, teorisini bildiğinize göre pratikte neler olduğunu da paylaşırsanız neler olabileceği hakkında bilgisi olmayanları da aydınlatmış olursunuz.

Benim tercihlerim zor da olsa olabildiğince doğala yakın olandan yana, tüketim alışkanlıklarımda doğasında olması gerekmeyen katkı maddesi içeren ve uzun raf ömrü olan gıda ürünleri yer almıyor ve paketli aldığım her şeyin etiketlerini iyice okurum (dünya üretimin neredeyse tamamına yakını GDO içeren ve aynı zamanda organik bile olsa önemli bir "endocrine interrupter" - hormonlara müdahale edici rol oynayan - soyanın gıdadaki varlığına çok dikkat ederim, bu arada mevcut imkanlarım ve farkındalığım doğrultusunda çok az da olsa sadece organik çikolata alırım, içinde katkı maddesi olmayan çiğ olanları tercih ederim)..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508738)
Hazir kefir kefir degildir. Hazir yogurt da yogurt degildir. ;)

Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Not: buradan hazır yoğurt ve kefiri tavsiye ettiğim fikri kesinlikle çıkmasın, yönelimimi belirtmek adına rafine endüstrileşmiş gıda ürünlerini tercih ve tavsiye etmediğimi buraya not etmiş olayım. Ek olarak, bu bölümü takip eden üyelere özellikle süt, yoğurt vb ürünlerde Dr. Yavuz Dizdar'ın yayınlanmış kitap ve söyleşilerini okumalarını ek görüş edinilebilmesi açısından öneririm.

mister73 29-05-2017 08:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508658)
UHT olarak satılan sütlerin bazılarında tam yağlı bazılarında "light" ifadesi var, burada belirttiğinizden UHT işlemi ile her sütün yağının alındığı şeklinde bir anlam çıkıyor, doğru mudur?

Krema ve süt tozu yapımı için sütün epey bir proses geçirmesi gerekiyor diye biliyorum. Ayrıca bu gibi endüstriyel gıda ürünlerinin içlerine raf ömrünün artması için koruyucu maddeler, kimilerinde kıvam arttırıcılar ve topaklanma önleyiciler eklenmiş olduğunu ambalaj etiketlerinde görüyoruz.

Kefir içerek sağlıklı bir beslenme amaçlarken, bu gibi yüksek proses, koruyucu, kıvam artırıcı vb içeren hazır gıdaları eklediğimizde biraz yön değişmiş olmuyor mu?

Endüstrinin nimetlerinden faydalanılacaksa hazır kefirler de var ;)

UHT süt ile ilgili olarak: medyada da yer alan pek çok tartışma mevcut dileyen bu konudaki destekleyen ya da karşı çıkan görüşleri internette uzman görüşlerinden oluşan çok sayıdaki kaynaktan araştırabilir.

Özlem hanım, tam yağlı ve "light" süt konusunda ve işlemden geçmiş süt tozu ile krema kullanımı hakkında ben de sizin gibi düşünüyorum.

Şöyle ki, içerdiği yağ oranına göre süt uluslararası literatürde genellikle dörde ayrılır; tam yağlı (whole milk; %3.5-4.5), yağı azaltılmış (reduced-fat milk; 2%), az yağlı (low-fat milk; 1%) ve yağsız (fat-free or skimmed milk; %0-0.2). Ülkemizde "light" olarak satılan sütte yanlış bilmiyorsam %1-1.5 yağ oranı mevcut.

Ayrıca pastörizasyon işlemi daha önce bu konuda da geçtiği üzere üç farklı şekilde yapılabiliyor; kaynatılmış, pastörize edilmiş ve UHT uygulanmış. Buradaki yöntemlerde uygulanan sıcaklık derecesi ve süresi farklılık göstermekte. Yani uygulanan en düşük sıcaklık ve en uzun süre kaynatma işlemindeyken, en yüksek sıcaklık ve en kısa süre UHT tekniğinde. Bu yöntemlerle pastörize edilmiş sütün saklama ömrü de tahmin edeceğiniz gibi kısadan uzuna doğru gidiyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün; uygulanan sıcaklık ne kadar düşükse sütün içinde hayatta kalabilen bakteri miktarı o kadar fazla oluyor, bu da sütün daha erken bozulmasına yol açıyor.

Amanita 29-05-2017 17:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1508756)
Hazır UHT süt, süt olabiliyor, 6-12-18 ay dayanan UHT krema ve süt tozu zararsız olabiliyorken, ve bunları kullanarak yapılan kefir ve yoğurt (sizi yanlış anlamadıysam) tavsiye ediliyorken, hazır yoğurt ve kefirin tarafınızdan böyle toptan ve kesin bir şekilde reddini ilginç bulduğumu da ifade edeyim.

Hazir UHT sut, sut tozu, krema olabilir, cunku bu gida maddelerinin sterilizasyonu besin degeri kaybina yol acmiyor, ayni zamanda icerisinde canli organizma kalmadigi icin urunun raf omru uzuyor. Ancak yogurt ve kefirde daha once de yazdigim gibi size fayda saglayan sey canli bakteriler ve mikroorganizmalar. Bu canlilarin canli olmasi gerekiyor size maksimum fayda etmesi icin.

Yogurda raf omru uzasin diye antifungal koruyucular ekleniyor, ve hatta bazen yogurt pastorize ediliyor. Bu konuda okudugum bir calisma piyasada satilan yogurtlarin bir kisminda hic canli bakteri bulunmadigini soyluyordu. Yogurdu yogurt yapan seyin icerisindeki canli bakteriler oldugu dusunulurse icerisinde canli olmayan yogurt daha az faydalidir ve yogurt degildir. Eksimeyen yogurt olmaz. eger eksimiyorsa o yogurtta bir eksiklik vardir.

Kefir icin tam ne prosesler kullanildigini bilemiyorum, ancak bazi hazir kefir ureticileri kefir taneleri yerine toz kefir mayasi kullaniyor. Kefir tanelerinde prebiyotik 30-40 cesit mikroorganizma bulunurken toz mayayla hazirlanan kefirlerde 5 cesit oluyor. Gercek kefir kefir taneleriyle mayalanir, bu yuzden hazir kefir kefir degildir. Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Ozlem A 29-05-2017 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Amanita (Mesaj 1508843)
Evinizde temiz calistiginiz takdirde en guveniliri kendi hazirladiginiz fermente urunlerdir.

Katılıyorum, teşekkürler.

Hamdullah 09-06-2017 08:12

Kefir ALKALİ midir?

aydemiraydın 09-06-2017 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1510264)
Kefir ALKALİ midir?


fermente ürünler asidiktir ve yemek esnasında tüketilirse sindirime yardımcı olur. yemek esnasında su içilirse midede ph yükselir ve sindirim sekteye uğrar.
yemekte su yerine fermente içecekler tüketelim.

mnkartal 11-06-2017 19:12

Merhaba, satın aldığım kefiri farkında olmadan biraz fazla sıcak sütte mayaladım, iyi mayalanmadı sıvı kaldı. Acaba yararlı mayalar ölmüş müdür, mayayı yenilemem mi gerekir?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025