agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

dostca 30-05-2016 20:29

Merhaba, kefiri yeni yapmaya başladınız anlaşılan, bu kadar kendinizi kasmanıza gerek yok
sütü buzdolabından çıkardıysanız ocakta hafif ılıtmanız yeterli, gün içerisinde bir iki kez karıştırmanız durumunda daha çabuk mayalanır. İlla sabit ısı vermek istiyorsanız mayaladığınız kabı içerisinde sıcak su bulunan başka bir kap içerisine koyup üzerine bir bez örtebilirsiniz. Mayanız az ise bir bardak ılık süt ile bir gün bekletip sonra tamamını mayalayacağınız süte dökerseniz daha çabuk mayalama işleminiz gerçekleşmiş olur. Mayanız süte göre çok ise kefiriniz ekşi olur. Kolay gelsin..

Jezebel 30-05-2016 22:01

3 Eklenti(ler)
Bir litre sütle yapıyorum, 1 çorba kaşığı kadar maya kullanıyorum.
Başında durup bahsettiklerinizi yapacak vaktim yok ki :(
Derdim sıcaklığın fazla olması, burası İzmir.
Mayaladıktan anca 16 saat sonra kontrol edebiliyorum.
O saatte çoktan mayalanmış ve artık ekşimiş oluyor.


Eklenti 615395


Eklenti 615396


Eklenti 615397

Önce bardak içinde mayalıyordum ama çok sevdim, miktarı artırdım.
Mayamı tülbent kese içinde sütün içine bırakıyorum ve karıştırıyorum.
İşlem sonunda hep üstte çıkmış oluyor.
Şekil bu, yumuşak yoğurt kıvamında bir pıhtı oluşuyor.
Acemi sayılmam bir tatlı kaşığından 3 çorba kaşığı maya oldu.

dostca 01-06-2016 17:31

Merhaba, Süt miktarını arttırabileceğiniz gibi bir poşet içerisinde dondurduğunuz suyu kefir kabını başka bir boş kaba koyup kenarlarına koyabilirseniz ortamı soğutacagı için mayalanma daha geç olacağını düşünüyorum.

Jezebel 02-06-2016 11:11

1 Eklenti(ler)
Buz kalıpları ile dolu bir piknik termosu veya oto buzdolabı çok işimi görür düşüncesindeğyim.



Eklenti 615725



Aşı kabı da olabilir.

dostca 02-06-2016 11:55

Bence de çok uygun, çok masraf yapmak istemezseniz balıkçılarda getirdikleri balıkların ağzı kapaklı straforları oluyor onları atıyorlar. Onlardan edinip güzelce yıkayıp havalandırıp kokusunu giderince kullanabilirsiniz..

çamkokusu 07-06-2016 15:20

kefir tanesi yapımı
 
Merhabalar.Kefir tanesi nasıl elde ediliyor?Etrafımızda hiç temin edilecek yer yok diyelim,bunu kendimiz yapabilir miyiz?Yoğurt mayası bulunamadığında nohuttan maya elde etmek gibi.Çok araştırdım ama bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

attar 07-06-2016 15:53

işkembeden yapılıyor diye duymuştum birkaç aylık bir fermente süresi olduğu aklımda kalmış

Amanita 08-06-2016 01:40

Kefir tanesi yapisi itibariyle sifirdan elde edilemez. Sadece varolan kefir tanelerinin cogalmasiyla yeni kefir taneleri elde edilebilir. Dunyanin her yerinde gittigidiyor, ebay gibi sitelerden kefir tanesi alabilirsiniz. Veya biraz daha aramayla sizinle paylasacak gonullu birilerini bulabilirsiniz.

çamkokusu 08-06-2016 17:54

İlk tane nasıl ortaya çıktı acaba?

Amanita 09-06-2016 04:01

Sayin Jezebel mayalanma suresini uzatmak istiyorsaniz maya miktarinizi azaltin veya sut miktarini arttirin. Artan mayanizi yiyebilirsiniz.

Sayin çamkokusu ilk kefir tanesinin nasil ortaya ciktigi bilinmiyor. Bilimsel olarak kefir taneleri kendi iclerine yuvarlanmis biyofilmdir, ancak bu biyofilmin ilk nasil ortaya ciktigi henuz kesfedilemedi diye biliyorum.

asagidaki wikipedia sayfasinin kaynaklarina goz atabilirsiniz;

https://en.wikipedia.org/wiki/Kefir#...f_kefir_grains

aydemiraydın 24-11-2016 08:00

yorulmamış hijyen kefir mayası. bir paket 5 litre süte yeter ve 2 lira tarifide üzerinde bi göz atın isterseniz .



Ürün Mayalama Bilgisi

1 Sütü 15-20 dakika kaynatınız.

2. Mayalama sıcaklığı olan 30 dereceye kadar soğumasını bekleyiniz

3. Ön aktifleştirme için bir çay bardağı ılık sütün içine Kefir mayası

paketinin tamamını katınız. Karıştırarak iyice eritiniz.30 dakika bekleyiniz.

4. 30 derece mayalama sıcaklığındaki sütün içine çay bardağında erimiş

olan mayayı katarak karıştırınız.

5. Mayalama süresi 24 saattir.

6. Mayalama süresince 30 derecelik ısıyı sabit tutmak için kabınızın etrafını ısısını

kaybetmeyecek şekilde sarınız.

7. Mayalama süresi sonunda Kefirinizi buzdolabına koyunuz.
8. 6-12 saat sonra buzdolabından çıkartarak Kefirinizi çalkalayınız.
İçilebilir kıvama geldiğinde tüketebilirsiniz.Çalkalama işlemini sürekli yapınız.

9. Paketi açtığınızda mayanın tamamını kullanınız.

10. Maya paketlerinizi buzdolabında saklamanız tavsiye edilir.

Amanita 24-11-2016 09:03

paketli kurutulmus mayadan kefir olmaz, kefir benzeri urun olur ancak. bunlar kefir tanesinden değil, kefirde bulunan 4-5 çeşit bakteriden yapılır. kefir tanelerinin 40 ve bazen daha fazla çeşitte probiyotik veya prebiyotik içerdiğini düşünürsek markette veya paketle satılan şey kefir değil, kefir benzeri fermente ürün olur.

çamkokusu 26-01-2017 15:34

Mayalanması yoğurttan daha sıkıntılıymış sanırım ben 24 saat mayaladım o zaman bile sulu oldu diyen var.

Peki hangi yöredeki köylerde kefir yapımı yaygındır?Kaliteli maya için Azerbaycana mı gitmeliyiz yoksa? :D

Ömer Bey 26-01-2017 19:50

Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

çamkokusu 27-01-2017 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493378)
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

Ömer Bey 27-01-2017 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1493438)
Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

****** doğal.Steril labaratuvar ortamında çoğaltıp ürettikleri kefir taneciklerini sizede steril tüp içinde verecekler.Aynı zamanda sizde evinizde sadece kefir elde etmek amacıyla kullanacağinız süzgeç,kaşık vb malzemeleri son derece steril kullanmalısınız.Her kullanımdan önce bütün malzemelerinizi kaynamış suyla yıkadıktan sonra kullanmalısınız.

Ömer Bey 27-01-2017 18:02

Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Ozlem A 27-01-2017 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493450)
Neden yıldız çıktı anlamadım ama orada yazan '' t.a.b.i.k.i '' kelimesiydi.

Türk Dil Kurumu yazım kuralları ile ilgilidir, forumda Türkçe'nin doğru kullanımının sağlanması için gözetilen kuralları aşağıdaki başlıkta görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm

Amanita 28-01-2017 01:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çamkokusu (Mesaj 1493438)
Hmm peki bu kefir doğal değil mi?Genetik müdehale falan yok?

Genetik mudahale sadece misir, soya, patates gibi belli basli tarim urunlerinde yapilir. Kefire genetik mudahale eden dunya capinda kimse yok.

çamkokusu 29-01-2017 14:57

Teşekkürler.O zaman uludağ üniversitesine uğrayıp yazın başlıyorum.

mr.emre 06-02-2017 12:22

Biokefir nedir arkadaşlar, kullanan var mı?

servetservet 02-03-2017 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1493378)
Ben Uludağ Üniversitesi,Ziraat Fakültesinden ilk starter kefirimi ücretini ödeyerek aldım.Hatta az geldiği için bir hafta sonra gidip tekrar almıştım.Amaç ilk başlangıçtan itibaren steril olarak aşamaları devam ettirebilmek.Sizde eğer isterseniz oradan temin edebilirsiniz.

sayın Omer bey . ben de fakulteden kefir mayası almak istiyorum. daha once bu sekılde bır gırısımım hic olmadı. izlemem gereken yolu soyleyebilir misiniz lutfen. tesekkurler

Ömer Bey 02-03-2017 16:31

Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

erkanbey 02-03-2017 18:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497438)
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

Yani ziraat fakültesine gidip hemen alınabiliyor mu?Birde ücreti ne kadar acaba,nasıl istiyosunuz,3-4 tanesi bir paket olarak mı satılıyor?

servetservet 02-03-2017 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497438)
Ziraat fakültesine başvurmanız yeterli.

tesekkur ederım

Ömer Bey 03-03-2017 06:27

Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

erkanbey 03-03-2017 07:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ömer Bey (Mesaj 1497489)
Herkese günaydın,
Ben ilk defa kefir almak istediğimde Uludağ Üniversitesi Ziraat fakültesine gidip danışmaya sorduğumda beni labaratuvara yönlendirmişlerdi.Oradaki laborant bana tüp içerisinde 5 gr olarak verebileceğini ve fiyatının 10 TL olduğunu söylemişti.2010 senesinde olan bu alışverişten sonra ben defalarca kefir mayalayarak hem mayamı büyüttüm ve olgunlaştırdım,hemde kendi arkadaş çevremize ve üye olduğumuz gruplardaki arkadaşlara vererek başkalarınında faydalanmasını sağladık.

Ayrıca istekte bulunan bütün arkadaşlarımı bulundukları illerdeki üniversitelerin ziraat fakültelerine yönlendirerek steril labaratuvar ortamında yetiştirilen kefir tanecikleri ile başlamalarını tavsiye ediyorum.Ulaşma imkanı olmayan veya yaşadığı yerde ziraat fakültesi bulunmayanlara yardımcı olmaya çalışıyorum.

Teşekkürler,tam olarak merak ettiklerim bunlardı.

Hamdullah 16-03-2017 09:01

S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

Ozlem A 21-03-2017 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hamdullah (Mesaj 1499187)
S.A, akradaşlar bir sorum olacak : Çiğ sütün içine kefir atıp mayaladığımızda, sütün içindeki zararlı mikroplar etkisiz hale gelir mi?, teşekkür ediyorum...

İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Hamdullah 21-04-2017 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1499763)
İlk olarak, çiğ süt sağlıklı şartlarda üretiliyor ve denetleniyorsa mikrop barındıracak diye bir kural yok. Ama çiğ sütte olması olası salmonella gibi patojenler ölüme bile yol açabilir. Diğer taraftan kefirin işlevi dezenfekte etmek değil.

Allah razı olsun, peki, kaliteli bir kefir için çiğ süt(kaynatılmamış süt) ile kaynatılmış sütün bir farkı var mı?, teşekkür ediyorum...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025