agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

Bıyıklı 01-05-2007 00:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sebo_17 (Mesaj 99885)
Sn. bıyıklı baktığınız mikroorganizmaların yararlıları olduğunu da biliyorsunuzdur sanırım. Onlar hayatımızın her alanında varlar....

Biliyorum bilmesine de kefirin organizmalarının birazcık makro boyutlarda olmasını içim kaldırmıyor işte ne bileyim. :)

Filiz 14-07-2007 23:43

memet, bulamadın mı halen broşürleri?

nevsune 16-07-2007 19:47

Sevgili Filiz

Herşeye atladığım gibi:) , bir aralar da kefir diye yanılıp yakılmıştım. Sonra buldum ve hatta bu konuda bir paylaşım grubuna bile üye oldum. Kefirin yararları ile ilgili bilgiçlik yapmayayım ama son derece sağlıklı bir besin. Herşeyden önce bir probiyotik. Özellikle sindirim sistemine çok olumlu katkıları var. Yediğimiz içtiğimiz herşeyin hormonlu olduğu düşünülürse, olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir gıda maddesi. Bu konuda googledan bir kefir araştırması yapıldığında ne kadar yararlı olduğu görülür.

Herkesin damak zevki farklıdır ama kefirin öyle çok kötü bir tadı olduğunu düşünmüyorum. Ben ekşi sevmem, ekşi yoğurt yiyemem ama kefiri mayalama süresini az tuttuğumda, kefirin tadı gayet güzel geliyor bana.

Ben Sn. Memet'e katılıyorum. Hazır kefir,maya olarak kullanılarak kefir elde edilmez. Kefir, kefir daneleri ile mayalanır ancak.

Sebahattin Sargın 17-07-2007 15:20

Acaba bu kefir danelerini nereden bulabiliriz? Bu konuda bir bilgisi olan varmı?

nevsune 17-07-2007 15:49

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kendi satış yerlerinde kefir mayasını küçük şişelerde satar. Bursa'da Uludağ Ün. var galiba değil mi? Ziraat Fakültesinde belki vardır, bir sormak gerekir.

http://health.groups.yahoo.com/group/kefirtaneleri/
Bu gruba üye olup, elinde olandan isteyebiliyorsun.
Kimsede yoksa, bir kaç ay bekleyip benden istiyorsun:D .

memet 17-07-2007 15:49

EÜ Ziraat Süt ürünleri bölümünde kefir var. Hem danesi satılıyor, hem de satış yerinde hazırı.
Süt ürünleri bölümü olan başka fakültelere sormalı, olabilir onlarda da.

cemal.S 24-07-2007 09:50

Yazılanları bir çırpıda inceledim. Bilgi veren arkadaşlara teşekkürler. Gerçekten faydalı bir içecek gibi duruyor. Sütü hiç içmedim içemem nedenini sonra buraya yazarım. Ancak anladığım kadarı ile bir süt mamülü olan kefiri içerek sağlık bulabilirim diye düşündüm. Tabiiki tarihçesi çok önemli ancak ince bir teferruat diyebilirim. Her kim buldu ve insanlığa sundu ise onlara sonsuz teşekkürler. Yaratıcılık ve zekanın ürünüdür mutlaka. Zorda kalmanında olabilir.

Saygıyla.

Hakan KINACI 24-07-2007 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 86345)
Peki hazır kefirle sütü mayalamak sağlıklımıdır.Ben genelde öyle yapıyorum...

Sn.Efongi,
Hazır kefir ile mayalama yapıyorum diyorsunuz peki bu mayalama sonucu kefirinizi elekten geçiriyormusunuz eğer geçiriyorsanız içerisinde maya (kefir tanesi) oluşması gerekir.
Eğer bu tür bir oluşum yok ise siz sadece hazır kefirinizi sulandırmış ve iki gün (ve/veya bir gün artık o sizin mayalama gününüze göre değişiyor) bekletmiş oluyorsunuz ki bu da çok sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor.
Kefir;
çocukaların yetişme çağından ergenlik çağına ve yetişkinlerde bir çok hastalığa karşı vücudun dincini arttıran bir içecektir.
Çocuklarda özellikle antibiyotik etkisi yaparak vucutlarının bağışıklık sistemini geliştirir ve arttırır.
Yetişkinlerde ise hem bağışıklık sistemine yardımcı olur hemde bir çok hastalıktan korur.
Ayrıca yukarıda belirtildiği gibi kefir sindirim sistemini çalıştırıken asla kilo yapmaz :)
Ayrıca kefirin faydalarını anlatmakla da bitmez piyasada hazır satılan kefirler bizlerin evde yaptığı mayalama ile alakasının olmadığını düşünüyorum. Yanılıyor da olabilirim ancak benim şahsi düşüncem bu ev yapımı kefir ile piyasadan alınma kefirin tadına bakın aradaki farkı sizlerde benim kadar anlayabilirsiniz...
Saygılar,

denizakvaryumu 24-07-2007 10:31

Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Hakan KINACI 24-07-2007 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 134110)
Hazır kefir ile ev yapımı kefir arasında tad bakımından nasıl bir fark var?

Size buradan nasıl anlatabilirim ki bunu siz evde hazırlarsınız bir onun tadına bakarsınız birde piyasadan satılandan alır onun tadına bakarsınız o zaman aradaki farkı anlayabilirsiniz.
Bunca yıl ömrümde ilk defa tad olayını nette anlatırmısınız olayına şahit oluyorum. :)
Saygılar,

denizakvaryumu 24-07-2007 11:04

Ekşilik tatlılık olarak soruyorum :) Bir başka anlatımla ev yapımı kefir daha mı ekşi?

memet 24-07-2007 11:16

Ben üniversiteden kefir tanesi alırken, hazır kefirle sütün kesilmesinin tam olarak kefirle aynı içerikte olmadığını konuştuğumu hatırlıyorum.
Kefir tanesinin kullanılması şart.
Kefirin ekşi ya da tatlı olması, sütün ne kadar beklediğiyle ilgili.
Oniki saat bekleyen kefir tatlı olur. Bir gün bekleyen kefir biraz ekşice, İkisi de kullanım amacı bakımından farklılık gösterir.
Kefir taneleri süzüldükten sonra bir süre hazırlanan kefirin buzdolabında dinlendirilmesi yararlıdır.
Uzun süre kefir üretip kullanmış biri olarak, en büyük sorun, tanelerin steril saklanması sorunu oluyor. Bir süre sonra kefirin üstünde küf üreyebiliyor. Buna dikkat etmek gerek.
Bu kefirin kullanılmaması gerek.
Bu bakımdan hazır kefir alıp tüketmek daha pratik

selenn 24-07-2007 11:18

Çok güzel bir başlık olmuş. Bilgi veren tüm arkadaşlara çok teşekkürler. Dün ben bu başlığı görmeden marketten aldığımız kefiri eşimin zoru ile tattım. Eşim tattırırken ayrana benzediğini söyleyerek kandırmıştı ama doğrusu ayranla alakası yok. Ama Sevgili Elfogi'nin dediği gibi kilo alımına dikkat etmek gerek. Besleyicilik oranı çok yüksek olduğunu duymuştum daha evvel. Güzel bir başlık olmuş, ev yapımını da merak ettim doğrusu. Herhalde hazır satılanlardan daha lezizdir.

memet 24-07-2007 11:51

kefiri ayrana benzetmek her sefrinde ilk tadanları yanıltıyor.
Aslında tokluk hissi yarattığı için, zayıflarken de kullanabilirsiniz.
Ben sağlık sorunları için kür olarak kullanıyorum. Kışa girerken bir iki ay, yaza girerken bir iki ay.

limon 24-07-2007 13:28

Arkadaşlar kefiri hazırlarken Sebahattin'in dediği gibi kesinlikle metal kaşık veya süzgeç kullanmamak gerekiyor. Un elediğimiz ince plastik süzgeçler veya tülbent kullanılabilir. Mayanın tek bir zerresinin bile içeceğe karışmaması gerekiyor. Ve kavanoza koyup mayalarken kapağını kapamaktan bahsedilmiş ama benim bildiğim kadarıyla kavanozun kapağının tam kapanmaması gerekiyor. Hafifçe aralamak gerekiyor.

Billur Korkmaz 24-07-2007 13:56

Memet Bey,
Bir dönem uzun süre hergün olmak üzere kullanmıştım; ara verince kavanozda su içinde bekleyen maya bozulunca attım. Tekrar başlamak istiyorum, sürekli kullanmanın olumsuz bir etkisi olabilir mi?

memet 24-07-2007 14:58

Ben hiç bir olumsuzlık görmedim şimdiye kadar.
Bir metin var bende kefirle ilgili onu arıyorum bulunca buraya ekleyeceğim

Billur Korkmaz 24-07-2007 15:04

Üstte kışa ve yaza girerken ikişer ay kullandığınız için sordum, neden tüm bir yıl değil de mevsimlik ikişer ay?

Hakan KINACI 24-07-2007 15:04

Ben kefiri yaklaşık bir yıl hergün kullandım ailecek hiç bir olumsuz yönünü görmedim.
En son geçen sene tatile çıkarken mayayı suya koymayı unutmuşum tüm mayam mahvoldu çöpe attım şimdi tatil dönüşü tekrar bir maya kültürü alacağım ve yine önümüzdeki yaza kadar her gün kefir mayalayacağım :) bizim ailenin kefir saatinde hep beraber kefir içeceğiz yine :)
Saygılar,

memet 24-07-2007 15:08

Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.

Hakan KINACI 24-07-2007 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 134239)
Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.

Birde her gün tekrar tekrar mayalamak da insanı bıktırıyor.
Ben cam kaseye ışıksız ortamda mayalanmaya bırakıyorum, mayalandıktan sonra süzme işi plastik süzgeçte birde hiç bir zaman maya kaltürünü metale değdirmiyorum yani anlayacağınız uğraşı var biraz... Ancaaak o evde yaptığınız o kadar zahmet harcadığınız kefirin tadınıda hiç biri vermiyor :)
Saygılar,

Dip Not; Beni kefir ile bu leziz bir o kadarda faydalı içecek ile buluşturan Değerli Dostum Oğuz SAĞLAM' a da buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

memet 24-07-2007 15:46

Mikroorganizmaların etkisi laktoz ve proteinlerdeki değişimler, kefirin hazmını kolaylaştırır. Diğer yandan oluşan bu yeni maddeler iştah açıcı serinletici, sevilen tat ve aroma oluştururlar. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için, barsakları laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilir.
Kefirde bulunan CO2 sindirimi kolaylaştırır. Diğer yandan başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler sentezlenmiş olarak kefirde bulunur.
Kefirde oluşan süt asidinin %90'dan fazlasının L(+) süt asidi olduğu bildirilmiştir. L(+) süt asidi vücut tarafından kolayca sindirilmekte ve fizyolojik olarak da önemi bulunmaktadır.
Kefirin bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları iyileştirdiği birçok literatürde bildirilmiştir. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler, E.coli, Salmonella gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapmaktadır.
Ayrıca kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırmaktadır. Asetik asit bakterileri barsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermektedir. Yapılan araştırmalar, kefirin sinirsel rahatsılıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç olduğunu göstermiştir.
Ayrıca halk arasında yüksek tansiyon, safra kesesi rahatsızlıkları, bronşiti iyileştirdiği bilinmektedir. (Astım için yararlarını ben şahsen bilirim)

Kefir düzenli olarak günde yarım litre içildiğinde (iki bardak) organizmayı stabilize edici etkisinin olduğu, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir.Ayrıca, karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olduğu, antikarsinojenik özellik taşıdığı bir çok yayında belirtilmiştir.

Broşürün kaynağı, EÜ. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'dür.
telefonu: 0 232 388 01 10 -2733

Billur Korkmaz 24-07-2007 16:27

Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Memet Bey.. :)

nevsune 11-08-2007 21:33

Sebahattin Bey ne oldu, buldunuz mu kefir danelerinden?

Benden size gelebilecek kadar gelişmiş danem var. istiyorsanız göndereyim.

Sebahattin Sargın 11-08-2007 21:41

Nevsune hanım buralarda geniş kapsamlı bir araştırma yapamadım işlerimden dolayı. Bir miktar elinizdeki danelerden bana gönderebilirseniz sevinirim ;).

nevsune 11-08-2007 21:43

Elbette, size sözüm vardı zaten.

Adresinizi özelime yazarsanız, önümüzdeki hafta göndereceğim.

memet 12-08-2007 08:54

Daneleri steril bir cam kap içinde, sıcaktan etkilenmeyecek şekilde önlem alarak göndermeyi ihmal etmeyin.

nevsune 12-08-2007 13:10

O zaman Sevgili Sebahattin Bey'i eylül ayına dek bekletelim. Çünkü arabaların içinde her şey pişiyor bu sıcakta.

Sebahattin Sargın 12-08-2007 13:13

Bana uyar öyle daha iyi olur belkide....

Billur Korkmaz 12-08-2007 21:08

Kefir mayasını gönderirken süt içinde mi, su içinde mi?.. Süt olmaz sanırım, bozulur..:(

On onbeş gündür hergün sabah akşam birer bardak içiyorum, iki günde bir mayalıyorum, komşum Tübitak'tan almıştı o mayayı yıllar önce, hala nesli tükenmedi.. Nesli biterse bende isterim Nevsune hanımcım.. :D

memet 12-08-2007 22:50

Kefir önce "temiz" olan suyla çok iyi yıkanmalı. herşeyin steril olmasına dikkat ederek cam bir kaba koymalı.
EÜ ziraatte herhengi bir sıvının içine koymadan veriyorlar ama, mesafe az eve gidene kadar. Belki suya koymak yaralı olabilir.
Billur korkmaz, ev ortamında en büyük sorun kefiri steril saklama, yıllar boyu nasıl sağladınız bunu.
Ben birden fazla defa kefir aldım üniversiteden, bir süre sonra mayalanan kefirin üstünde kremsi bir renkte küf oluşuyor.

Billur Korkmaz 12-08-2007 23:22

Her mayalama sonrasında çok bol su ile yıkayıp koyu renk steril cam bir şişe içinde buzdolabında saklanıyor ve şayet kullanılmayacaksa sık sık suyu değiştiriliyor, ancaaak bir şey keşfettim ki doğal musluk suyuyla bekletilirse sararma oluşuyor, satın alınan şişe suyunda bekletilirse bembeyaz kalıyor..

Eğer uzun süre mayalama yapmayıp çoğalmasını istiyorsanız, 2-3 günde bir değiştirilmek kaydıyla sütte tutabilirsiniz.. Ben bir kaç kez kökünü köreltmiş olsam da komşum tedavi amaçlı 7 senedir aynı mayayı kullanıyor hiç köreltmedi, gün aşırı mayalamakta, çoğalanı dağıtmakta.. Ondan tedarik ediyorum..

Billur Korkmaz 12-08-2007 23:24

Ayrıca metal kaşık yerine tahta kaşık ve cam kavanoz, plastik süzgeç kullanma olayı da etken sanırım..

nevsune 13-08-2007 07:08

Billur Hanım çok doğru bilgiler vermişsiniz.
Geçen yıl ben çok aradım, bir türlü de yolum Ziraat Fakültesi tarafına düşmedi. Kefirtaneleri diye bir yahoo grubu var, oraya üye oldum. Her ne kadar oradan dane edinemediysem de, çok değerli bilgiler edindim. Sonra bir gün annemin komşusunda olduğu çıktı ortaya ve onun yavrularını büyütüyorum şimdi. Artık tosuncuk olmaya başladılar. İşte Sebahattin Bey'e gidecek olan, benim çoğalttıklarımdan ilk yavru olacak. O'da dikkatli mayalama ve saklama yaparsa eminim bir süre sonra kendi yavrularını dağıtmaya başlayacak.

Ben o grupta verilen bilgilerden çok yararlandım. Gerçekten kefir, bir sorumluluk işiymiş. Öyle ayran muamelesi yapamıyorsunuz ona. Kefir mayalamak isteyenlerin o gruptaki bilgilere ulaşmasını öneriyorum.

Bir de eklemek istediğim bir şey var. Lütfen uzun ömürlü sütle mayalamayın. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz çiğ sütü kaynatıp mayalayabilirsiniz. Ama böyle bir seçeneğiniz yoksa, pastörize süt kullanmalısınız.

Filiz 13-08-2007 08:22

Ben de kefir danesi istiyorum mümkünse...

nevsune 13-08-2007 08:41

Filiz'ciğim

Benimkiler daha yeni çoğalıyorlar. Bir tanesini Sebahattin Bey'e göndereceğim. Aldığım kaynakta!! varsa sana da gönderirim. Yok kalmadıysa orada, benimkilerin biraz daha çoğalmasını beklememiz gerekecek.

Billur Korkmaz 13-08-2007 12:57

Gerek kefir de gerekse normal içmek için kesinlikle pastörize süt kullanıyorum ben; sütçülerin sattığı açık süt beni açıkcası endişelendiriyor. Sonuç mükemmel, aynı yoğurt kıvamında, süzgeçten zor geçiyor. Benim kefirim henüz tomurcuklanmadı ama komşum şu an yazlıkta olmasaydı sana tedarik edip yollardım Filizciğim, belki bir ay sonra tamam mı?

Ayrıca tam 24 saat bekletiyorum, dün gece 21.00'de mayaladım, bu gece 21.00'de süzücem..

Filiz 13-08-2007 14:37

Zaten memet'in dediği gibi bu sıcak havalarda bozulur kefir daneleri tabii ki beklerim. Havalar soğuyunca görüşürüz...

memet 13-08-2007 17:54

Midesi hassas olanlar oniki saat bekletilmiş kefir kullanabilir.
Kefiri süzdükten sonra, bir kaç saat dolapta dinlendirip içmesi daha uygun.

Sebahattin Sargın 13-08-2007 19:25

Yaşasın kefirim olacak, bende deniyeceğim. Filiz kefirimden uzak dur yahu ;);)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025