agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni57Beğeniler
  • 9 Gönderen aleydi
  • 3 Gönderen hira
  • 4 Gönderen aleydi
  • 4 Gönderen hira
  • 12 Gönderen aleydi
  • 4 Gönderen hira
  • 3 Gönderen sapinuva
  • 6 Gönderen glcn06
  • 1 Gönderen aleydi
  • 5 Gönderen glcn06
  • 1 Gönderen hosseda
  • 2 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen Ozlem A
  • 1 Gönderen hosseda
  • 1 Gönderen hosseda

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-04-2016, 17:55   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Galeri: 3
bülbül yuvası

Bahçedeki fırında tandır ve benzeri et yemeklerinde hep sıcak pide eksikliği duydum. Pide ve et ikilisini hiç bir şeye değişemiyorum. Bu durumda gereken şey sade pide yapmayı yani hamur açmayı öğrenmek olmalıydı. Geçen hafta içinde okumaya başladım nette ve hafta sonu ilk börek denememi yaptım.
Hamur açmayı becerdim diyemeyeceğim ama yaklaştım. Hamur elime ve oklavaya fazla yapıştı ( mayasız bir hamur yaptım) bu nedenle yaklaşık 30 cm çaplı 6 adet hamurun ortasına malzemeyi yerleştirerek ona uygun bir bakır tepside fırına koydum. Fırını çok kızdırmışım altı yanar korkusu ile tepsi altına toprak bir altlık ilave ettim neticede üstü ve içi pişti ancak altı biraz hamur bir böreğim oldu. Bahçenin otlarını kestirdiğim komşulara ikram ettim, tadı güzel biraz daha pişse iyimiş dediler.

Bu arada okuma faslına büyük bir hızla devam ederken pide yapımına ağırlık verdim. Pide hamurunda incelik ön şart değil. Ve de esas amacımı da sağlarım derken çocukluğumda büyük bir iştahla her gün öğleden sonra bekleyerek 5 kuruşa aldığımız Halep işi denilen küçük pide yapımına takıldım ( 50 sene kadar evvel Aydında az sayıdaki pide fırını bunları öğleden sonra yapar ve çocuklara camekanlar içinde dolaştırtarak sattırırlardı) . Halep işi veya Şam işi pide denen bu pideyi 15 sene kadar evvel Çeşmede bulduğum Karacasu'lu bir pide ustasına içini kendim hazırlayarak tarifle yaptırmıştım. Nette aradığımda bir çok fotoğraf buldum ancak bu pide bizim bildiğimiz 50 yıl önceki pideye göre evrim geçirerek lahmacunumsu bir görünüm almış. Bazı yerlerde de Nazilli gülü diye isim vermişler alakası yok esasıyla tabii ne adının ne de şeklinin.
Halep işi denilen bu pide şekil olarak aynı bir bülbül yuvası tatlısına benzer.
Kesinlikle hamurun kalınlığı azaltılmaz ve büyütülmez. Bezeye üstten biraz biraz dokunarak yuvarlaklığını gidermek ve ortaya birleştirilmiş parmaklarla açılan oyuğa eti koymak gerekir. Pişen pideyi elinize aldığınızda ikiye katlarsınız ve iki ısırıkta yersiniz. Topu iki lokma yani. Ortaya konan bir tutam ette sadece soğan tuz ve az karabiber olur. Et de nette bir çok yerde yazıldığı gibi dana eti değil kuzu etidir ve de yapabilirseniz bıçak ( satır) kıymasıdır. Pidenin eti üzerine badem tanesi kadar tereyağ oturttuğunuzda iki saniyede eriyerek ısırılmaya hazır olur.

Hafta sonunu iple çekiyorum.

Ozlem A beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025