22-11-2011, 21:31 | #1 |
Ağaç Dostu
|
Poğaça
Malzemeler. 1- Bir paket margarin (Besel kullanıyorum, dışarıda durmuş yumuşak olmalı) Bazen de tereyağıyla yapıyorum. 2-Bir çay bardağı soğuk su, içine 2 kaşık sirke, 3-Bir paket (küçüklerden) krema, 4-Bir çay bardağı yoğurt (mutlaka yoğurdun sulanmış kısmını kullanıyorum) 5-tuz,2 adet kabartma tozu, 6-Un gerektiği kadar (hiç ölçmedim.) 7-Bir yumurta, İçi için: Tuzsuz lor,beyaz peynir. (İzmir toplantımızda.Lorlu,beyaz peynirli yapmıştım ) Arzu ettiğiniz her türlü malzemeyle yapabilirsiniz. Yapılışı. Yağ,su,yoğurt, kremayı,tuzu karıştırıp, kabartma tozunu ,elediğim unu ilave ediyorum.(3 su bardağı dersem uygun olabilir,yeterli olmadıysa ilave ediniz.) kulak memesi yumuşaklığı elde etmek lazım. hamuru hazırlıyorum. Yarım saat dinlendiriyorum. Cevizden büyüklüğünde parçalar alıp içine hazırladığım harcı koyuyorum.çok inceltmeden. tombik olmalılar. Üzerine yumurta sarısı sürüp(susam.çörekotu serpebilirsiniz) 200 derece ısıttığımız fırında pişmeye bırakıyoruz. Pişince fırının içinde bırakmayınız. Afiyet olsun.. Düzenleyen Hülya : 23-11-2011 saat 10:49 |
23-11-2011, 08:40 | #3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 24-04-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 52
|
elinize sağlık, tadına baktım toplantıda. çok güzeldi. |
10-07-2012, 20:38 | #4 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Pastane Poğaçası
Sevgili Hülya'nın başlığının altı bu tarif için uygun sanırım. Denerseniz hiç pişman olmazsınız. PASTANE POĞAÇASI Vakit alıyor gibi görünse de, sonuçta pofuduk pastane poğaçalarının birebir aynısına ulaşıyorsunuz. Sabah kardeşime yaptığımda inanamadı. Evde uzun süre pastane poşeti aradı) 1 yumurta 1/2 tatlı kaşığı tuz 1 çorba kaşığı şeker 1 talı kaşığı kuru maya 1/2 tatlı kaşığı mahlep 150 gr oda sıcaklığında margarin 1/4 su bardaı su 2,5 bardak un İçine : Peynir maydonoz karışımı Üzerine: 1 yumurta sarısı, 1/2 çay kaşığı şeker - Unu havuz şeklinde açalım. İçine tüm malzemeleri katıp ele yapışmayan kıvamda hamuru youralım. 1 saat ılık bir ortamda ağzı kapalı bir kapta dinlendirelim. - Hamuru unlu tezgahta 1-2 dakika daha yoğurup bezelere ayıralım. Bezelerin üstüne avcumuzla bastırıp içlerine iç malzemesi koyalım. İki kenarını kapatıp, yine elimizin ayasıyla kenardan 1 cm. kadar içeriden bastırıp kapatalım. - Poğaçaları yağlı kağıt serili tepsiye aralıklarla dizelim ve 30 dakika kadar yine ılık bir ortamda mayalanmaya bırakalım. Yumurta sarısına çok az şeker katıp ( üstü daha kırmızı oluyor ) poaçaların üzerine sürelim. - 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirelim. |
22-09-2012, 12:05 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 112
|
Lavantase gerçekten böyle pofuduk oluyor mu? bunun sırrı nedir valla gerçekten soruyorum. Çünkü benim poğaçalarım hiç olmuyor hamurişi konusunda kendime güverimin hatta mutfakta harikalar yaratan cinstenimdir kek börek kurabiye türü herşeyi yapabiliyorum ama işte poğaça olmuyor. Neden bilmiyorum internetteki aynı bunun gibi tarifleri yaptım ama hiç kabarmadı. Bir yapamadığım poğaça, ikincisi zeytinli ekmek ikisini de yapamıyorum ve kabartamıyorum. Yaptığım hamuru mayalandırdım 1 gün felan da beklettim ama yine aynı sonuç ile karşılaştım. Lütfen bana yardım edin. Nasıl kabartırım? Düzenleyen cefrin : 22-09-2012 saat 19:09 |
23-09-2012, 00:04 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
ellerine sağlık güzel görünüyor. acaba sıvı yağ koysak aynı sonuç alabilirmiyim.. |
23-09-2012, 00:31 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Annemde yapmış kıymalısını.Çok harika, ayranla iyi oluyor. |
23-09-2012, 02:12 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Sevgili cefrin; bu tarif gerçekten de güzel sonuç veriyor. Ama mayalandırma sürelerini atlamamalıyız. Ben her seferinde böyle pofuduk poğaçalar elde ediyorum. Fotodakiler bizzatihi kendi ellerimle yaptığım ve ailecek afiyetle yediğimiz poğaçaların ta kendileridir. Sevgili elve; margarin yerine tereyağ da kullanabiliriz ancak sıvıyağ ile denemedim. Sonuç ne olur bilemeyeceğim ama çok fazla birşey değişeceğini sanmıyorum. Zira yeterince kabarabilmesinde yağ cinsinin ne etkisi olabilir ki, değil mi? Sağlıcakla... |
23-09-2012, 15:00 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 112
|
Lavansete kesinlikle tarifi deneyeceğim. Poğaça konusunda başarılı olmak istiyorum. Evet mayalarken 1 saat bekletiyordum hatta 1 gece beklettiğim de oldu. Ben sanırım tepsi mayasını 15 dakika yaptığım için oluyor. Bir daha ki sefere 30 dakika yapacağım. Teşekkürler Lavantase inşallah pofuduk bir poğaça yaparım |
23-09-2012, 15:30 | #10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Alıntı:
1: tepside mayalanırken üzerine başka bir tepsi kapatın. 2: fırınınız turbo fonksiyonlu ise en alta bir tas su koyarak ve kızgın fırında ( 200-250 C ) pişirin puaçalarınızı. |
|
23-09-2012, 15:40 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 112
|
Ayşe hanım çok teşekkür ederim. Turbo dediğiniz sanırım fırının fanın çalıştığı bölüm. İşin püf noktalarını öğrendiğime göre sanırım sorun kalmayacak çok sağolun. |
24-09-2012, 06:37 | #12 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 232
|
Alıntı:
Ayrıca mayalı hamurları daha uzun süre yoğurun, elinizin ısısıyla mayalanma hızlansın ve üzerine yumurta sarısını da tepside mayalanma bittikten sonra sürün.Selamlarımla... |
|
12-10-2012, 09:07 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 201
|
Bana çok pratik gelen, eşimin teyzesinden öğrendiğim tarifi paylaşmak istiyorum. Ben sıvı yağ olarak genelde zeytinyağı-fındık yağı karışımını kullanıyorum ama dilediğiniz sıvı yağ ile de olur. Peynirli Poğaça Malzemeler; 1 yumurta (Beyazı hamura konulacak, sarısı üstü için ayrılacak) 1 çay bardağı (küçük,klasik çay bardaklarından) yoğurt 1 çay bardağı sıvı yağ (zeytinyağı-fındık yağı karışımı) 1 tatlı kaşığı sirke 2 su bardağı kadar un 1 çay kaşığı mahlep 1 paket kabartma tozu Az miktarda tuz (peynir çok tuzlu ise hamuruna hiç tuz koymam) Peynir (beyaz peynir- kaşar peyniri karışımı) Peynir haricindeki tüm malzemeler yoğurularak yumuşak, kulak memesi kıvamında, bir hamur elde edilir. İstenilen büyüklükte koparılarak içine peynir harcı konulup kapatılır. Yağlı kağıt ile kaplanmış tepsiye dizilir, üstlerine yumurta sarısı sürülür. istenirse çörek otu serpilir. Önceden 175 dereceye getirilmiş fırında 30 dakika kadar, üstleri kızarıncaya dek pişirilir. Afiyetle yenir |
|
|