agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler
(https)




Beğeni Düzeni40Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 08-10-2008, 20:47   #11
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim...

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025