View Single Post
Eski 08-10-2008, 22:41   #47
derya Derya
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sönmemiş kireç CaO suya eklendiğinde Ca(OH)2 oluşur ancak tümü çözülmez ve çöker. Sonuç itibarı ile bazik bir sıvıdır Protenileri kısmen bozabileceğindn çıtırlık sanırsam burdan kaynaklanıyor.
Örneğin almanyada bazı simit gibi hamur işlerinde (Brezn) hamurun üzerine NaOH çözeltisi ( ki çok daha bazik bir sıvıdır) sürülür bu da hamur üzerinde proteini bozundurarak kabuk bağlamasını ve mayanın CO2 sini kaçmasını engeliyerek şişmesini sağlar üzeri de çıtır olur.
Bundan türeterek kabak karpuz ve patlıcanda da böylesi bir tepkime ile proteinlerin v.d. lerini bozunması ile bir çıtırlık elde ediliyor. Bir tür kızartma gibi de görebilirsiniz...
Sonuçta insan sağlığına hiç bir zararı yoktur.
Derya derya hanımın da yazdığı gibi bu protein denatürizasyonunun çok fazla bir sorunu olmaz. Ancak CaCl2 aşırı hygroskopik bir tuzdur ve kireç bu değildir. onu yanlış yazmış sanırsam. İzni ile düzelteyim...

Merak edenler için kirecin eldesi doğal mermer tozu gibi minerallerden kavurmak sureti ile elde edildiğini de ekliyeyim.

CaCO3-> CaO + CO2

Bu tepkime denklemlerinden de neden akdeniz evlerine kireç sürüldüğünü anlıyabiliriz. zir bu tepkimeler sonucu hem mermer gibi sert bir sıva elde ederiz hemde yazın serinleyen kışın ısınan duvarlar elde ederiz.

Ca(OH)2 + CO2 <==> CaCO3 + H2O
Hımm...Biyokimya bilgimi yeniden gözden geçireyim..Teşekkürler

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön