agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geziler, Gezilecek Yerler, Türkiye'de önemli doğa alanları (https://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/)
-   -   İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi. (https://www.agaclar.net/forum/geziler-gezilecek-yerler-turkiyede-onemli-doga-alanlari/22113.htm)

günebakan 20-02-2011 21:32

Nuri bey uygun olduğunuz da beyaz euphorbiaların fiyatlarını yazarmısınız acaba?

Nuri Murvet 22-02-2011 18:57

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede, yaşayan fosil diye de bilinen Cycas revoluta ağacını tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Cycas revoluta (Sikas) Hakkında genel bilgiler:

Gelişimi çok yavaştır.

Subtropikal ılıman, iklimlerde yetişir.

Organik maddelerle zengin, kumlu, drene olan topraklarda iyi yetişir.

Erkek ve dişi çiçekler ayrı ayrı gövdenin üzerinde yer alırlar.

Susuzluğa toleranslıdır.

Güneş ve yarı gölge ortamları sever.

Bitkinin bütün parçaları zehirlidir, özellikle tohumu toksin düzeyi en yüksek cycasin içerir ve çok zehirlidir.

Eklenti 193824

Cycas revoluta Dişi kozalak oluşumu

aygün 23-02-2011 18:39

Dibinden attığı filizler ayrıca ekilip yetiştirilse mi diye düşündüm. Görkemli ve özel bir ağaç ne de olsa...

sevim.K 23-02-2011 18:57

Müthiş bişe dedim ephorbia millinin o ağacımsı halini görünce. Ne güzel büyümüş:) Benim kırmızı ve beyaz ephorbia millim var. Beyazım henüz fazla dallanmadı. Serçe parmağım kadar çelik dikmiştim. Ama hibritler var ebruli çiçekli. Birde internette yaprakları çift renkli ephorbia milli gördüm bayıldım:)

Nuri Murvet 24-02-2011 12:27

Merhaba sayın günebakan Euphorbiaların fiyatlarını size bildireceğim.

Merhaba sayın sevim.K Euphorbialarınız sağlıklı olarak büyümesini hibritlerinede en kısa zamanda ulaşmanızı temenni ediyorum...

Merhaba sayın aygün Cycas revoluta'nın dip ve gövde sürgünlerinden ayırma yolu ile üretimini bahçede bulunan bahçıvan arkadaşlar yapıyor fakat alınan yumruların gelişimi yavaş oluyor.

Gözlemlerimiz sonucu, tohumdan çimlenen fidelerin gelişimleri daha hızlı oluyor.

Atalya 24-02-2011 13:51

Bayıldım, umarım görmek nasip olur.

ayazkentli 24-02-2011 14:28

Nuri hocam,

Cycas revoluta ağacının (fosil ağacı) gövdesinin yapısı'da, diğer ilginç tür gövde ve kök'ler gibi çok ilgimi çekti.

Fotoğrafa biraz ışık ekleyip bakınca, en alt tarafının çam kozalağı, orta kısmının yongalı ve üst bölümünün ise, kesik-püsküllü olduğu gördüm (sanırım kesilen yaprak dalların'dan, geriye kalan parçalar) ve tabi'ki hemen fotoğrafı arşivime aldım.

Eğer yalnış görmüyorsam, ağacın boyu ancak bir insan boyunda kadar. Yavaş geliştiğine göre daha büyüyecek demek'tir.

Yaprakların yapısı'da, aynen kuş tüyü gibi, çok hoş duruyor.

Nuri Murvet 24-02-2011 15:39

1 Eklenti(ler)
Sayın Atalya merhaba

Meraklılarına tüm güzelliklerini sergilemek amacı ile botanik bahçesi sizleri bekliyor.

Merhaba sayın ayazkentli

Sizin yorumlarınız ve bakış açınız benim hep ilgimi çekiyor. Ayrıntılarda gezinmeyi seviyorsunuz.

Cycas revoluta az bilinen, gizem dolu, dikkatlice bakılıp incelemeye değecek, inceledikçe de zaman yolculuğuna çıkılacak bir ağaç biraz daha ayrıntılı fotoğraflarını paylaşayım..

Yorumlarınızı bekliyorum...

Botanik bahçede bulunan, yaşayan fosil diye de bilinen Cycas revoluta ağacını tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 194055

Cycas revoluta Dişi kozalak oluşumu ve tohumları

ayazkentli 24-02-2011 16:52

Nuri hocam,

eminim bu son fotoğrafı gören ya'da görecek olan arkadaşlarımızın gözünün önüne, hemen resif'lerde'ki yaşam gelmiştir ya'da gelecektir.

Hani, yavaş yavaş bir o yana, bir bu yana sallanan ve için'de rengarenk balıkların gezindiği sahne var'ya, işte o görüntü.

Yakın plan çekimi çok harika gözüküyor. Elleriniz dert görmesin.

Eser İlhan 24-02-2011 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 759854)
........Hani, yavaş yavaş bir o yana, bir bu yana sallanan ve için'de rengarenk balıkların gezindiği sahne var'ya, işte o görüntü.

Sayın ayazkentli, hayal gücünüz bir harika. Gerçekten de ne kadar benziyor.:eek:
Aradaki pembe oluşumlar da balıklar sanki ;)

Nuri Murvet 24-02-2011 21:18

Merhaba sayın Eser İlhan

Sizde Sayın ayazkentliye katılıyorsunuz, bu yorumdan sonra fazla ilave edilecek bir şeyde bırakmamış bize...

Sayın ayazkentli

Deniz, Anemon'larına gerçekten benziyor, arşivimde ağaç gövdeleri ve köklerin garip, olağanüstü görüntülerini içeren bir klasörüm var, aşağı yukarı 400 adet fotoğraf bulunuyor.

Bu oluşumları paylaşmak için bir başlık açsak mı acaba.?

Ayşe Yıldız 24-02-2011 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nuri Murvet (Mesaj 759983)
Merhaba sayın Eser İlhan

Sizde Sayın ayazkentliye katılıyorsunuz, bu yorumdan sonra fazla ilave edilecek bir şeyde bırakmamış bize...

Sayın ayazkentli

Deniz, Anemon'larına gerçekten benziyor, arşivimde ağaç gövdeleri ve köklerin garip, olağanüstü görüntülerini içeren bir klasörüm var, aşağı yukarı 400 adet fotoğraf bulunuyor.

Bu oluşumları paylaşmak için bir başlık açsak mı acaba.?

Bence çok güzel bir fikir. Bazen bitkileri başka canlılara benzettiğimiz oluyor. Bunun için bir başlık neden olmasın.

Nuri Murvet 24-02-2011 21:36

Sayın Ayşe Yıldız

Hangi bölümde bunları paylaşalım diye araştırdım, Ağaçlar kısmı Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar bölümünde paylaşmak gerektiğini düşünüyorum.

Nuri Murvet 24-02-2011 22:31

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, yaşayan fosil diye de bilinen Cycas revoluta ağacını tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 194133

Cycas revoluta Dişi kozalak oluşumu ve tohumları

ayazkentli 25-02-2011 16:20

Hocam, düşündüğünüz yeni başlık gerçekten çok enteresan olur. Gerçi oldukça yoğunsunuz, sizin'de başınıza iş açtık.

Malina yakında kulağımızı çekecek -hocamızı çok sıkıştırıp, meşgul etmeyin bakayım- diye.

Nuri Murvet 25-02-2011 16:48

1 Eklenti(ler)
Sayın ayazkentli

Başlığı dün açtım paylaşmaya başladım, Ağaçlar kısmı, Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar bölümü, Başlık Ağaç Gövde ve Kökleri hayırlı olsun...

Eklenti 194223

Olgunlaşmış Cycas revoluta tohumları

Nuri Murvet 25-02-2011 22:21

1 Eklenti(ler)

Eklenti 194275

Cycas revoluta Erkek kozalak oluşumu

Nuri Murvet 26-02-2011 14:44

1 Eklenti(ler)

Eklenti 194338

ayazkentli 26-02-2011 15:54

Bu kadar harika bir ağacın, zehirli toksinler içermesi çok ilginç.

Tam bir -vahşi cazibe- örneği desek yalnış olmaz sanırım.

Yıllar önce izlediğim bir belgesel'de -doğa'da bulunan canlı renkli, albenili, dikkat çekici olan hayvan, mantar ve diğer bitkiler, yok olmamak ve düşmanların'dan korunmak için zehir gibi savunma mekanizmaları geliştirip, evrimleşmişler'dir, diye duymuştum.

Genelleme yapılan bu tanım, tüm zehirli hayvan ve bitkiler için geçerli'mi bilmiyorum ama, bu ağaca bayıldım.

Çok yavaş büyüdüğünü göz önüne alırsak,

türü'nün hayat'ta kalma şansını arttırma amacı ile, zehirli bir yapı geliştirmiş olabilir'mi nuri hocam?

Nuri Murvet 26-02-2011 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayazkentli (Mesaj 760833)
Bu kadar harika bir ağacın, zehirli toksinler içermesi çok ilginç.

Tam bir -vahşi cazibe- örneği desek yalnış olmaz sanırım.

Yıllar önce izlediğim bir belgesel'de -doğa'da bulunan canlı renkli, albenili, dikkat çekici olan hayvan, mantar ve diğer bitkiler, yok olmamak ve düşmanların'dan korunmak için zehir gibi savunma mekanizmaları geliştirip, evrimleşmişler'dir, diye duymuştum.

Genelleme yapılan bu tanım, tüm zehirli hayvan ve bitkiler için geçerli'mi bilmiyorum ama, bu ağaca bayıldım.

Çok yavaş büyüdüğünü göz önüne alırsak,

türü'nün hayat'ta kalma şansını arttırma amacı ile, zehirli bir yapı geliştirmiş olabilir'mi nuri hocam?

Sayın ayazkentli

Gerçek bir vahşi cazibe...

Dinazorlar çağı hatta daha da eski bir ağaç türü, zamanımıza kadar hiç bir özelliği değişmeden kalabilmesinin en mantıklı yolu zehirli toksin içermesidir.

Subtropikal iklim kuşağı peyzaj uygulamalarında, bitkinin tüm parçalarının zehirli olduğunu ve özellikle tohumunda en yüksek cycasin içeren toksin bulunduğunu bahçe sahiplerine anlatmak, bilgi vermek gereklidir.

Bu toksini tohum yolu ile yutma etkileri kalıcı iç hasar ve ölümle sonuçlanabilir, bu kadar tehlikelidir.

Yetiştiği ortamlarda, evcil hayvanların yutup etkilenmemesi için özellikle uyarılır.

Olur ya, üretim için tohumunu edinmiş arkadaşlarımızın dikkatli olmasını isterim...

Nuri Murvet 26-02-2011 17:20

1 Eklenti(ler)

Eklenti 194356

Nuri Murvet 28-02-2011 12:25

1 Eklenti(ler)

Eklenti 194631

Nuri Murvet 01-03-2011 17:01

1 Eklenti(ler)

Eklenti 194946

Cycas revoluta Ana gövdede genç sikas yumru oluşumu

Ayşe Yıldız 01-03-2011 17:41

Çoğalma şekli kozalağından mı oluyor yoksa bu son resimdeki sürgünlerden mi?

Nuri Murvet 01-03-2011 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 762314)
Çoğalma şekli kozalağından mı oluyor yoksa bu son resimdeki sürgünlerden mi?

Sayın Ayşe Yıldız merhaba

Cycas revoluta : Tohumdan, dip kısmında ve gövde üzerinde oluşan yumrulardan ayırma yolu ile çoğaltılır.

Nuri Murvet 02-03-2011 18:50

1 Eklenti(ler)

Eklenti 195056

Cycas revoluta Ana gövdede genç sikas yumru oluşumu

Nuri Murvet 03-03-2011 20:44

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Ceratozamia mexicana yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 195183

Ceratozamia mexicana

fatma sunay 04-03-2011 20:53

çok güzel ve ilginç bitkiler tanıttığınız için teşekkürler.

Nuri Murvet 07-03-2011 22:48

1 Eklenti(ler)
Merhaba sayın fatma sunay hoş geldiniz.

Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Ceratozamia mexicana yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 195658

Ceratozamia mexicana

Nuri Murvet 19-03-2011 11:18

1 Eklenti(ler)

Eklenti 197365

Ceratozamia mexicana Gövde yapısı

Nuri Murvet 21-03-2011 17:23

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Zamia furfuracea yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 197881

Zamia furfuracea

Nuri Murvet 26-03-2011 22:25

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Zamia furfuracea yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 198825

Zamia furfuracea

Nuri Murvet 01-04-2011 06:55

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Zamia floridanayı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 199843

Zamia floridana

Nuri Murvet 01-04-2011 15:53

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Zamia floridanayı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 199970

Zamia floridana Çiçek ve tohum koza oluşumu

Nuri Murvet 07-04-2011 17:59

1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede bulunan, Cycas ailesinden Zamia floridana yı tanıyarak gezimize devam ediyoruz.

Eklenti 201537

Zamia floridana

Nuri Murvet 15-04-2011 17:38

Merhaba

17-04-2011 Pazartesi botanik bahçedeyim, göletlerin bakımı ve ıslahı çalışmalarına gün belirleyip çalışmalarımıza başlayacağız, yapılacak uygulamaları sizinle paylaşacağım...

Nuri Murvet 26-04-2011 20:04

1 Eklenti(ler)
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi

Eklenti 206331

Eser İlhan 26-04-2011 20:08

Bunlar ne güzel çiçekler, pek bilemedim ama, lobeya mı acaba?

günebakan 26-04-2011 21:45

İşte sayfa canlandı bahar bu sayfaya da uğramaya başladı:)

sevim4 26-04-2011 22:36

Özledik sizleri çok güzel bir resim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025