agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Sakız Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/179.htm)

lerdemir 13-04-2009 23:28

Bartın'da yetişir mi diye soruyorsunuz ama ağacın asıl meşhur olduğu Sakız Adasında bile, ticari anlamda adanın sadece güneyinde yetişiyor.

Bir de Çeşme'nin güney tarafında.

Sakız ağacı mikro iklim seçen bir ağaç. Melengiç ağacının yetiştiği yerde yetişir; zira yakın akrabalar. Sakız ağacının botanik adı zaten "Pistacia lentiscus"; melengiç ağacı ise "pistacia terebinthus".

kaktüs 14-04-2009 08:35

Ama yanılmıyorsam Foça'da bir sakız çiftliğinden bahsedilmişti.

Sakız ağacı izlenimlerime göre dayanıklı bir ağaç, adapte olabilir belki? (Bartın değil belki ama Ege için konuşuyorum.)

lerdemir 14-04-2009 09:01

O zaman Foça'daki o çiftliğin de olduğu noktadaki mikro iklim uygundur demek ki diye düşünüyorum...

Uzun yıllar evvel, Sakız Ağacı'nın Çeşme'ye ticari olarak yeniden kazandırılması için uzun uzun araştırmalar ve altyapı çalışmaları yapmıştım; ancak çok geride kaldı; bilgilerim eski ve eksik kalabilir.

lerdemir 14-04-2009 22:51

Sn balbay'ın verdiği şu bilgi ya bir yanlış anlamadan ya da yanlış bir bilgilenmeden kaynaklanmaktadır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi balbay (Mesaj 399485)
... Bir sakız ağacının Yetişmesi ve sakız salgısı verebilmesi için 200 yıl geçmektedir...

Doğru bilgi, sakız ağacının 5-6 yaşlarından itibaren sakız reçinesi üretmeye başladığıdır. Sakız ağacı 15 yaşından itibaren yılda 60-200 (nadiren de 400) gram arası reçine vermeye başlar.

Sakız ağacı 40-50 yaşlarında tam büyüme boyuna ulaşır. 100 yıl kadar da toplam ömrü vardır.

NOT: Bir önceki mesajımda, sakız ağacının, Sakız Adası'nın yalnızca güneyinde yazacağıma kuzeyinde yazmışım. Düzeltirim.

kaktüs 15-04-2009 07:55

Şimdi kafam karıştı. 100 sene kadar ömrü olan bir ağacın 200 sene sonra sakız vermesinden bahsediyoruz... :S

Anladım tam olgunluğa eriştiğinde en verimli çağı ama 4-5 yıl sonra salgılamaya başladığında da miktar az da olsa bir ticari yönü olabilir. Neticede "sakız" salgısı kilolarca ürün hasat edilmesi beklenen bir ürün değil..

Saçma sorular soruyor olabilirim, kusura bakmayın. Algılamaya çalışıyorum.

balbay 15-04-2009 08:18

Üretilme tekniğini söylemiştim daha önce. Bir dalın yaralandırılıp kök salması bekleniyor demiştim. Bu dalın büyümesi için geçen süre ağacın gövdesinde iken zaten 20-30 yıl. Daha sonra buradan 3-4 yılda köklenme bekleniyor ve köklenme tamamlanınca yerinden kesilen 40-70 cm lik yeni ağaç ancak tadımlık ürün veriyor. Bu genç dal fidanın ağaç olabilmesi içinde bir o kadar süre geçiyor. 100 yaş konusunu yanlış anlamışsınız. Ağacın en verimli sakız salgılaması 100 yaş civarında. Ama ağacın ömrü çok uzun. Mesela benim rastladığım bazı ağaçların 600 lü 700 lü yaşlarda olduğu söyleniyor.

Kısaca sı ben bu işin uzmanı değilim ama, yerinde uzmanlarından aldığım deneyimi size aktardım. Bu konuda çeşitli rivayetler ve literatürler mutlaka vardır. En kısa zamanda resimleri ile birlikte size uzmanının ağzından sakız ağacının hikayesini anlatmaya çalışacağım.

kaju 18-04-2009 13:55

Meraklılar için İstanbul'da sakız ağacının görülebileceği yerlerin listesi.

Bebek Ayşe Sultan Korusu
Üsküdar Fethi Paşa Korusu
Ortaköy Naile Sultan Korusu
Arnavutköy Kortel Korusu
Kuruçeşme Vakıf korusu
Arnavutköy Robert Kolej Korusu
Bebek Fransız Yetimhanesi Korusu
Fenerbahçe parkı
Adalar
..
Bunlar kayıtlara geçmiş olanlar. Bunlar dışında Üsküdar meydanında birbirine sarılı iki sakız ağacı gibi Anadolu yakasının hemen her semtinde betonlaşmadan kurtulan sakız ağaçları var. Keşke işim olmasaydı hepsini fotoğraflayabilseydim. :)

kaju 28-04-2009 09:27

Metin bey tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Hangi bölgelerde yetiştirebiliriz? Güneşten, rüzgardan, soğuktan ne yönde etkilenir?
Bahçemde bir sakız ağacım olmasını istiyorum ama benim bahçem çok rüzgar alıyor ve büyük çam ağaçlarım var. Güneş alan yer hiç yok gibi.

impure 04-05-2009 11:02

Herkese selamlar.

Çeşmenin Ildırı Köyüne yakın bir yazlığımız var. Cocukluğumdan beri Çeşmedeyim. Sakızı daha önce bir kaç kez çalı halinde görmüştüm. Bu ağacın anavatanında olmama ramen fide bulamamaktan yetiştirememek kötü bir his. Tanıdığım birçok insan ve komşularım sakız ağacı adı altında aldıkları fidelerle kazıklandılar. Site sayesinde Metin Gemici'ye ulaştım dün ve bir sakız fidani edindim. Kendisi konuştuğumuz on beş dakika içerisinde hiç bilmediğim ve burda okumadığım bilgilerini paylaştı sağolsun. Metin bey kendine küçük maketler içinde bozailer yapmış. Burda sakızın rüzgara susuzluğa dayanıklı, kayaların içinde bile rahatlıkla gelişebilen bir ağaç olduğunu sembolize etmiş. Kendisi bana bir de goji hediye etti. Misafir perverliği ve bilgilerini benimle paylaştığı için kendisine, ona ulaşmamı sağladığı için de sitenize teşekkür ediyorum.

habibe 06-05-2009 08:32

Sakız ağacı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaju (Mesaj 402916)
Meraklılar için İstanbul'da sakız ağacının görülebileceği yerlerin listesi.

Bebek Ayşe Sultan Korusu
Üsküdar Fethi Paşa Korusu
Ortaköy Naile Sultan Korusu
Arnavutköy Kortel Korusu
Kuruçeşme Vakıf korusu
Arnavutköy Robert Kolej Korusu
Bebek Fransız Yetimhanesi Korusu
Fenerbahçe parkı
Adalar
..
Bunlar kayıtlara geçmiş olanlar. Bunlar dışında Üsküdar meydanında birbirine sarılı iki sakız ağacı gibi Anadolu yakasının hemen her semtinde betonlaşmadan kurtulan sakız ağaçları var. Keşke işim olmasaydı hepsini fotoğraflayabilseydim. :)

Kocaeli-Gebze Eskihisarda bulunan Osman Hamdi Bey müzesine gittiğimde gördüm. Meydanda ki çay bahçesine girişte denize oldukça yakın duran kocaman bir ağaçtı.
Bulunduğu çay bahçesi adını ondan almış " Sakız Ağacı Kahvesi" merak edenler için.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=26287

anasoncu 06-05-2009 17:49

SAKIZ AĞACI Genel Bilgi

Şifalı ve ölümsüz olan daima yeşil olan , kuraklığa meydan okuyan dayanıklı bir ağaçtır. Kendine özgü dağınık bir görünümü vardır.

Bu duruma karşı form budaması yapılarak ağaç şekli verilir erozyona karşı mücadele edebilen ve havayı temizleme özelliğine sahip bir ağaçtır.

Sakız Ağacı’nın reçinesi hiçbir işlem görmeden kullanıldığı gibi işlem görerek bir çok alanda ( 300 den fazla ) kullanılmaktadır. Sakız , gıda , içki , ilaç ve kozmetikte çok yönlü kullanılmaktadır.

SAKIZ AĞACI’NIN EKİMİ

Fidan , herhangi bir tahta parçası ile destrk verilerek pamuk ipliği ile bu desteğe bağlanarak dikilmelidir.

Fidan eğer saksıya dikilecekse , çiçek bakımı gibi bakılarak bakılmalıdır.
Toprağa dikilecekse çok su istememektedir. Özellikle yazın ayda 2 veya 3 kez sulanması yeterlidir.

Toprağa dikilen fidanın zamanla gövdeye bağlı dalları çıkacaktır bunlar form tipi verilerek budanmalıdır. Bu işlem yapılmazsa eğer yanlarada doğruda genişleyerek maki görünümü alabilir. Budama şekline dikkat edilmelidir.

Sakız Ağacı uzun ömürlü bir bitki olduğu için 40-50 yılda bir gençleştirme budaması ile yapılmalıdır. Bu gençleştirme budamasının yapılmasıyla Sakız Ağacı ölümsüzleşir.
Sakız Ağacı dikildikten 7 veya 8 yıl sonra ürün vermeye başlar.
Sakız Ağacı dikilirken toprağın yapısına dikkat etmek gerekir. Sakız Ağacı taşlı toprağı sever. Taşlı toprak bitkinin kök kısmının daima serin olmasını sağlar ekilecek toprağa yüzde 70 gübre konulmalıdır. Mutlaka keçi , koyun ve sığır gübresi olmalıdır. Kümes hayvanlarının gübresi verilmemelidir gübrenin az 2 yıllık olması gerekmektedir. Ağaca zarar verebilir. Toprağın milli olmalısında fayda vardır.

Sakız Ağacını dikerken kök kısmına taşlar konulmalıdır. Konulacak taşların rengi çok önemlidir. Ekilecek yerin toprağının rengi ile zıt olan taşlar seçilerek konulmalıdır. Topraktan alacağı birçok bitki için önemlidir. Topraktan alacağı demir , kalsiyum ve çinko gibi maddeler sayesinde gelişip büyüyecektir.

Bu ölümsüz fidanı ekenler , fidanlarla ölümsüzleşirler. Zamana meydan okuyarak sonsuza kadar yaşarlar.

dedenazir 24-08-2009 14:53

Sakiz icin arazi

Selam sayin Baykara
Devletin tun tarim bitkileri icin cesitli tesvikleri var .Arazi kiralamak sakiz icinde mumkun ancak son derece uzun ve zor bi yol. Mustafa UNLU isimli bir arkadasimiz bunu basardi. Konu ile ilgili kanunlarida oldukca iyi biliyor. Sakiz icin cesme adasinin sakiz adasina bakan tarafi verimli imis ama o bolgedede
sit buyuk bir engel ayrica bildiginiz gibi bolge turizm acisindan cok degerli.
Bu nedenle zannediyorum oldukca zor bi yolculuk arazi edinmek.
Selamlar

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi baykaraemre (Mesaj 485721)
selam arkadaşlar

sizlerden bir ricam var merak ediyorum da devlet sakızağacı üretimini teşvik için arazi veriyormu çevremdeki ziraat mühendisleri memleketçe sakızı unuttuumuz için bir şey bilemediler. Toprak analizi ve sakızın taplanması uzman kişilerce ve hatta bilgisi olan varsa beni aydınlatabilirmi şöyleki diyelimki arazimden ben sakız elde ettim ayıkladım temizledim ve tasnif ettim bunu nasıl kullanıcam bu konuda bi örgütlenme bir kooperatif durumu varmı yoksa pazarı kendimizmi oluşturmak durumundayız

selamlarcevap bekliyorum

kalambaklı 24-09-2009 14:25

Sayın anosoncu; Sizden öğrenmek istediğim sakız ağacı sadece çeşme' ye mi özgü bir ağaç?.

anasoncu 21-10-2009 21:57

Sakız Ağacı Hk. genel bilgi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 500904)
Sayın anosoncu; Sizden öğrenmek istediğim sakız ağacı sadece çeşme' ye mi özgü bir ağaç?.

Evet haklısınız Sakız Ağacı en iyisi ve en iyi genetik yapılarının Çiftlikköy,Çeşme ve çevresinde oluğu biliniyor. Hemen hemen her gün 4 mevsim gözlem,inceleme,araştırma iyi ırklardan üretim çalışmalarımız devam ediyor.

tenar 22-10-2009 12:07

Ben burada okuduklarımdan öğrendiklerimi aktardım arkadaşıma.
Karadeniz ikliminde, Ordu'da hafif eğimli, fındık ekimi yaptığı bahçesinde sakız denemek istiyor. Sizce mümkün mü, değer mi? Yoksa sakızlara yazık mı eder? Fikrinizi almak isterdim.

anasoncu 22-10-2009 22:30

Sn. Tenar'a cevap ;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 515269)
Ben burada okuduklarımdan öğrendiklerimi aktardım arkadaşıma.
Karadeniz ikliminde, Ordu'da hafif eğimli, fındık ekimi yaptığı bahçesinde sakız denemek istiyor. Sizce mümkün mü, değer mi? Yoksa sakızlara yazık mı eder? Fikrinizi almak isterdim.

Sayın Tenar ; Bizce bu Sakız Ağacı'nın Karadeniz iklimin de olacağına pek ihtimal vermiyoruz. Sakız Ağacı'na ağaç formu belki elde edebilirsiniz ancak ürün hasadı ( Sakız reçinesi ) almak için Mayıs ayı sonu ve Ağustos ayı dönemlerinde yağmursuz bol güneşli ( ve ya rutebetsiz ) bir iklim aramaktadır. Ama siz deneme amacı ile 3-5 fidan ekerek adaptasyonunu gözlemleyebilirsiniz.

anasoncu 22-10-2009 22:42

Sn. Troat'a cvp ;

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi troat (Mesaj 515510)
Muğla yöresinde resimdeki ağacı keşfettim.Şekil olarak benzemiyor ama reçine ve koku olarak aynı sakız.Gövdeden sızmalar oluyor.Yalnız tohumları çok farklı.Yaprağı da aynı kokuyor.Ağacı tanıyan bilen var mı?

Merabalar sizin gibi bu işi gönülden hissederek TOPRAK üzerinde ve Doğada yapanlara Sakız Ağacı'nın ihtiyacı var keşke herkes böyle uğraş verse.. Biz bu fotoğraflardan net bir şey anlayamadık bize dal,yaprak,reçinesinden numenelerinden gönderir iseniz size çok daha iyi yardımcı oluruz.

Samsunlu55 28-10-2009 19:59

Tv'de sakız adasında sakızın elde edilişini gösteriyordu ilk başta ağacın altına beyaz bir toz döktüler sonra ağacın gövdesini cizmeye başladılar biraz sonra ağaç çamdaki reçine gibi sakız olduğunu sandığım şeyi salgıladı bunu ağaçtan kazıyıp yere döktüler. Ardından yerdeki tozla birlikte süpürüp topladılar. Sonrasında ne olup bitti göstermedi.

1)Acaba aldığımız sakızın beyaz rengi yere döktükleri beyaz tozdan mı geliyor?
2)Döktükleri beyaz tozun ismi nedir?
3)Süpürüldükten sonra uygulanan işlemler nelerdir?
4)Direkt olarak ağza atılıp çiğnenebilir mi?
5)Sitemizde sakız bahçesi olan var mı?

Sorular biraz fazla oldu ama merakımdan soruyorum.

kalambaklı 10-11-2009 13:15

2 Eklenti(ler)
Değerli dostlar; Bir Urla' lı olarak bölgemde bulunan sakız ağaçlarına sahip çıkmak adına iki fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim.Eklenti 113563

Eklenti 113564

hasta agaclar 20-11-2009 00:04

Selam ağaç severler dostlar. Bir orman hayel edelim yılanı çiğanı domuzu aslanı kaplanı ile düşünmemiz gerekmez mi? Burda yaşarken bu döngü ile yaşamamız gerekmez mi? Bu döngüyü kabul etmemek mümkün mü? Bir tohumla bir orman başlarsa bu orman bunları yaratmaz mı? Korkularımız bu döngü içinde başkalarının yaşam ve mutluluk kaynağı olduğunu bilmemize rağmen egoizim egolarımızı yenmemiz gerektğini bilmiyorsak bir ağaç dikmenin bir orman yapmanın anlamı olur mu?

hasta agaclar 20-11-2009 00:20

Ülkemizde her türlü gelişmiş ülkelerce oyunlar oynanmakta olduğunu herkes bilmektedir. Malesefki tarım politikamızda bu oyunların içindedir. Mesala Çeşme yarımadasında ve Türkiyenin bir çok kendine has endemic bitkilerin olduğu bölgelerde zeytin ağacı ve diğer bilinen ağaçlarının dilinden güzel hatıralarımız olduğu ağaçları kalitesi ırkı cinsi önemli olmadığını göstererek bu endemic ve bölgesel agacların yerine ektirmeye çalışmaktadılar. Ve bunu uluslar arası barış ormanları ülkeler arası barışın ormanları barış ormanı deyip bu değerli ağaçların yerine bu tür ağaçlar ekilmek istenmektedir ve buna hizmet edenler malesef yine bizim toplumuzda olan ağaç dostlarımızdır. Ve bunlar bilime kültüre sanata ve ülkesini çok seven ianan insanlardır. Bu oyunlara ilk önce onalrın gelmesi üzücüdür. Ve endemic çok zor yetişen ağaçları bile yetişrtirmiş olmaları ve doğru bilgilerini paylaşmaları devam etmesini bekliyoruz bunların kimseye vermemesini diliyorum.

memet 27-11-2009 10:40

Kimlerin bunu yaptırdığını açıklar mısınız, birilerini itham ettiğinize göre, bu konuda bildiklerinizi de öğrenmeyi isteriz.

kalambaklı 27-11-2009 16:55

Sayın hasta ağaçlar, Çeşme ile zeytin ağacını aynı cümle içinde kullanmanızdan dolayı, sizin amacınız ortaya çıkmış durumdadır.:D:D:D

dremre 28-11-2009 21:16

Sakız ağacı Ankara'da yaşar mı? Yaşarsa sakız verir mi?

hasta agaclar 02-12-2009 22:37

Memet beye cvp :

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 538093)
Kimlerin bunu yaptırdığını açıklar mısınız, birilerini itham ettiğinize göre, bu konuda bildiklerinizi de öğrenmeyi isteriz.

Bölgesel ağaçların yerine Türkiyemizin bir çok bölgesinde olabilen yaşaya bilen ağaçları dostluk ormanı adı altında yöredeki bir çok bölgeye has başka bölgede olmayacak ağaçları görmezden gelip büyük projeleri imza atmaya çalışanlar. Kendi bölgesinde ki endemic bölgeye has bitki örtüsünü fark etmeden yaşayan ama her konu ile ilgili her konuşmada da uzmanca davranmaya çalışanlara imha da bulunuyoruz.

hasta agaclar 02-12-2009 22:46

Sn Dremre cvp :

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dremre (Mesaj 538454)
Sakız ağacı Ankara'da yaşar mı? Yaşarsa sakız verir mi?

Sakız Ağacı -0 altındaki soğukluğu sevmez aşırı sıcağıda sevmez ( +45 ) hafif deniz esintileri iyi gelir. Şekil ( form ) budamasına ihtiyaç duyar ANKARA'da doğada yaşayabilceğine pek ihtimal veremiyoruz. İstenildiğin de büyük saksılarda 10-15 yıl bakılabilir. Sakız Bonsaisi de biz zaten Bonsai yapıyoruz yapmak mümkündür.

dremre 03-12-2009 10:10

teşekkür ederim sayın hasta agaclar

duvartarimi 04-12-2009 11:53

1 yıldır sakız ağacı yetiştirmek için uğraşıyorum

selam arkadaşlar 1 yıldır büyük bir azim ve inat ile sakız ağacını yetiştirme ile uğraşıyorum Bu konuda bana yardımcı olan sakızcı metin arkadaşımada teşekkür ediyorum bazı gözlemlerimi sizler ,ile paylaşmak istedim.
çeşme ye defalarca gittim benim görüşüme göre sakızın en verimli cinsi geniş yapraklı olan billahha eski rumlardan kalan anıt ağaçları inceledim hatta birileri yazın gövdeye çizik atmış adeta fışkırı gibi sakız salgısı vardı altındaki otlar sakıza bulanmış
incelediğim diğer konuda bu ağaçlar budama veya bakım olmadığı halde ağç formundaydı yani diğer sakızlar gibi çalı formunda değildi eğerki sakıza aşı yapılmazsa çalı formunda oluyor buda şunu gösteriyor . benim görüşüme göre aşılanmayan ağaçlarda sakız veriyor hatta küçük bir dalını kırın hemen sakız salgılıyor fakat bunları aşısız yetiştirseniz 50 gr gibi sakız alırsınız buda zahmetinize değmez eğer bu ağaçlardan tam verim almak için mutlaka çitlenbik gibi ağaçlara aşılamak gerekir
çünkü çitlenbik gibi sağlam ve sert ağaçlar üstteki aşılı ağaçları besleyebiliyorlar.
yaklaşık 300 fidan kadar fidan alıp kendim aşılamak için deneyler yaptım evimde steril bir yer yaptım ve hala da uğraşıyorum sakız adasında tanıdıklar var onlar lada temas kurdum kendisi türktür orada yunanla evli onunda söylediği çitlenbike aşılanıyor hatta bana bi aşılı fidan getiriyordu fidanı çocuklarının eline vermişler yani çocuk elinde oynar gibi yapıyormuş daha gemiye binerken gümrükte polis durdurmuş ve elinden almışlar.
evet sakızı direk olarakta yetiştirebiliriz tohumda **** çelikten fakat ekonomik verimi olmayacaktır çeşmenin hertarafı sakızlarla dolu hatta heryerde sakız satılıyor mesela 10grlık poşetler 10 Tl. sakızlı dondurması tatlıları vs vs
Fakat daha 1 kg üretene rastlamadım nereden geliyor diye sorarsanız hepside yunan adsından yani sakız adasından çeşmede benimhanım sakız çiğniyordu ağaçtan bir damla aldı ve sakıza ilave yaptı inanın o sakızı 1 hafta çiğnedi hiç bozulmadı. çiğnenen sakızında ham madesi bu sakız
bence sakız ağaçları çitlenbiğe aşılanmadığı sürece yeterli verim alınmaz yapmamız tek gereken şey çitlenbiği yetiştirip üzerlerinede sakız aşılamaktır bunu yapamadığımız sürece verim alamayız ve daha çok havanda su döveriz.
saygılarımla bu işle uğraşan tüm arkadaşlara başarılar dilerim.

hasta agaclar 06-12-2009 21:33

Cvp.

Sn : Duvar tarımı çok değerli ağaç dostu Sakız Ağacı hk. 1 yıllık araştırmanızın sonucu kaleme aldığınız yazıyı ilgi ile okuduk ancak aşı konusunda neden bu kadar ısrarcı olduğunuzu biz bir türlü anlayamadık.. İZMİR Çeşme Çiftlikköyün de yaşamaktayız yani ( Sakız Ağacı'nın Anavatanı'nda yaşamaktayız. Dedemizden atalarımızdan kalan Sakız Ağaçları'nla bir ömür tüketmekteyiz.. bunun yanı sıra Sakız Ağacı fidanlarının her türlü cinsini ırkını üretmekteyiz. Sakız Ağacı'nın ÖLÜMSÜZ bir ağaç olduğunu bilmekteyiz!!! Ölümlü bir ağaca ( çitlenbik,melengiç vb. ) Sakız Ağacı aşılamanın yüzdesi çok düşükte olsa bunu başarılı göstermenin sizi tatmin etmiş olsada gelecek kuşaklara ( çocuklarınıza, torunlarınıza ) karşı kendiniz birşey bırakammamızın hüzünsel düşüncesi ile sizi baş başa bırakmak zorundayız..... size kolay gelsin... Sizi Sakız Ağacın ÖLÜMSÜZLÜĞÜ ile selamlamak isterdik............ ...Hasta Agaclar...

siniroluyorum 07-12-2009 17:25

Yani ölümsüz ağaçlar değerli diğerleri olmasa da olur diyorsunuz.O zaman biz hiç ağaç ekmeyelim burada yetişen ölümsüz ağaç falan yok çünkü:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025