agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Geniş Yapraklı Ağaçlar (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/)
-   -   Sakız Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/179.htm)

troat 04-09-2007 21:09

Yabani Sakızlar
 
3 Eklenti(ler)
Ben de sakız konusuna ilgi duyuyorum. Bölgemde araştırma yaptım. Doğada kendi halinde büyümüş yabani sakızların da reçine verdiğini gözlemledim.Bunlar etrafı budanmış, ağaç halini almış sakızlardı.

aoturkyilmaz 05-09-2007 08:26

Safranbolu'daki bahçemde bulunan asırlık sakız ağacının gece fotoğrafı. (Bu kez küçülterek gönderiyorum, inşallah daha güzel olur).

Selamlar,

AOT

http://img393.imageshack.us/img393/1269/p1010012cw0.jpg

eday 19-09-2007 10:09

Merhaba,
Sayın memet, acaba sakız ağacından düşündüğünüz bonsai denemesini başlattınız mı, eğer devam ediyorsa sonuçlar nasıl oldu? Bilgi verebilir misiniz?

lerdemir 19-09-2007 10:50

Koca, yaşlı dalı ziyan etmemek amacıyla,121 numaralı mesajdaki ilk fotoğraftaki dalın uygun uzunlukta traşlanmış birden çok noktasında ayrı ayrı havai köklendirme çalışması yapılabilir mi acaba?

Bu şekilde bir anda belki 4 ya da 5 tane sakız bonsaisi denemesi başlatılabilir bir ana daldan...

ERSAN810 01-10-2007 11:11

Değerli forum katılımcıları herkese merhaba,
Ben siteye yeni üye oldum adım Ersan, siteyle ilk karşılaşmam 1 sene öncesinde idi. Biraz uzun olabilir ama yine de anlatmak isterim. İstanbul'da yaşıyorum, eşim fen bilgisi öğretmenidir, geçen dönem katıldığı uluslararası bir proje için araştırmalarına yardımcı olmak için araştırma yaparken siteyi incelemiştim.

Konumuz gereği 3 ağacı araştırıyorduk, bunlardan biri de sakız ağacı idi ve burada sizlerin verdiği bilgilerden oldukça fazla yararlandık(isteyen olursa projeyle ilgili ayrıntı verebilirim).

Bu araştırmalar eşime ve öğrencilerine ödül getirdi.Bu sene de yine böyle bir araştırmaya ihtiyacımız oldu, geçen sene ki bilgilerimizi geliştirmek istiyoruz. Biz sakız ağacından aşılanırsa antep fıstığı elde edilebileceğini biliyoruz. Zannedersem aşılanarak antep fıstığı elde edilen sakız eğer aşı yapılmaz ise, tekrar sakız verebiliyor ama emin olmak istiyoruz.

Bir de bunu bir örnekleme içinde gösterbilmemiz lazım yani bunu kendi şartlarımızda öğrencilerin yapabilmesi gerekiyor. Bu çok büyük bir uzmanlık gerektiyor sanırsam. Bize yakın çevrede yardımcı olabilecek bilgili arkadaşlar ihtiyacımız var, ayrıca sakız fidesi de almamız ve bunu belli bir ortamda kurutmadan yetiştirebilmemiz lazım. İklim koşullarını nasıl uydurabiliriz?

Kısaca yardımlarınıza ihtiyacımız var, tabi öğrencilerin de simdiden teşekkürler.
EB

Halit Togay 07-10-2007 08:18

Selam Ersan
Topiğin başında nerede fidan bulunabileceğini yazılmıştı.
Elde ettiğiniz bilgileri de buraya yazarsanız çok sevindirici olur.
Bu arada ilgilenen olursa TEMA'nın Bağbahçe diye bir dergisi var Mayıs-Haziran 2007 sayısında Anadolu Üni. Eczacılık Fak. öğretim üyesi Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer imzasıyla damla sakızı konulu bir yazı çıktı. Ağaçtan çok sakızı anlatıyor.

lerdemir 07-10-2007 11:14

Ersan810,

"isteyen olursa projeyle ilgili ayrıntı verebilirim" demişsiniz.

Eğer projenizi bu başlığa da alıntılayabilirseniz başlığımıza büyük katkı sağlamış olursunuz; buna da çok teşekkür ederiz.

hancer35 30-10-2007 17:15

merhabalar dostum ;Bu sakız agacı cok degısık bır agac öylekı ülkemızde zamanında izmir karaburun yöresinde birhayli varken şimdi karşıda adınıda bızce bılınen sakız adasında bulunur dunya sakız fıatlarınında tek tespiti karşı lıyıdan yapılır bunla ilgili cok rivayet var.ben yanlız bölgemde ceşmede bır sahısın yetıstırme gayretlerını duydum.cocuklarınıza nasıl gösterırde incelettırırsınız kolay gelsin.Bu nadıde bıtkı ile ilgili elinizde ne kadar yazı varsa okumam için gönderirseniz sevinirim. basarılar.

karaburunlu 19-11-2007 00:11

Sayın Asped, Ben Karaburun Yarımadası'nın doğuya bakan yüzünde oturuyorum. Bizim tarafta doğal olarak yetişmiş binlerle ifade edilebilecek sayıda "sakızlık" denilen maki türünde bitki var. Sorunuza çok geç cevap vermemin nedeni, yeni üye oluşum ve mesajınızı yeni görmem. Umarım konuya ilginiz devam ediyordur.

üzüm 18-03-2008 13:50

Bahçemdeki çitlenbik (veya menengiç?) ağaçlarından bir tanesinin 5-6 cm. çapındaki bir dalını kesmek zorunda kaldım. Bir süre sonra buradan reçine aktığını gördüm.
Okuyup, anladığıma göre çitlenbik, menengiç, sakız reçineli ağaçlardan.
Lütfen gülmeyin böyle soru sorduğum için utanıyorum ama sormadan edemeyeceğim. (Bu sorunun cevabını internetde araştırırken agaclar.net ile tanışmıştım.)
Acaba çitlenbik ağacından elde ettiğim "reçinenin" damla sakızı ile yakınlık derecesi nedir. Daha net sorarsam bu reçineyi muhallebi veya dondurmada kullanabilir miyim?

sakızcı ciftlik 05-05-2008 15:42

Izmir ili çeşme ilçesi çiftlik köyünde uzun süre çiftçilik yaptıktan sonra 10 sene önce sakız ağacı fidanı üretimine başladım ana vatanı çeşme yarımadası ve çevresi olan bu bitkinin bölgede ağaç formunda olanlarının sayılarının azaldığını ( 1000 adetin altına düştüğünü ) gördüm çevreci ve doğa aşığı kişi olarak üzüldüm korktum paniğe kapıldım. Ve haklıydım çünkü her yıl yüzlercesi yok oluyor ama yerine 1 tane fide dikilmiyor vede dikilemiyordu. Dikilicek fidanda bulunamıyordu.

Bu konuda üniversite yetkililerince yapıln çalışmalar başarısız oluyor seri bir fidan üretimi gerçekleştirlimiyordu. Akedemisyenler olanakların kıtlığından söz edip hayatı kahve köşelerinde geçmiş birkaç ihtiyarla konuşup bilgi topluyor ve çalışmalrında onları kaynak olarak gösteriyorlardı.

Bu arada çeşmeye 7 deniz mili uzaklıkta bulunan sakzı adası 2 milyon 350 bin sakız ağacı ile dünya piyasasını elinde tutuyor ülke dışına tek bir fidan dahi çıkmasına izin vermiyor. Sakız ürününden kazandığı milyar dolarları hazinese koyuyordu ve hali koymakta.

1997 yılında bu fidanları yetiştirmeye karar verdim ve bitkiyi , ağaçları gözlem altına aldım takip ettim çok denemelerimde başarısız oldum çok değişik üretim teknikleri , köklendiriciler kullandım şu anda geldiğim nokta bugün elimde 2000 sakız fidanı bulunmakta ayrıca doğada kaderine terk edilmiş bakımsız yok olmak üzere olan sakız ağaçlarında yaptığım ıslah çalışmalarınla kazandırdığım çom ağaç var belki yüzlerce diyebilriz çalışmalrım sonucunda 10.000 bin fidan kazandırmışımdır. Ben bu arada deneme yanılma metodu ile ulaştığıma bitkinin üretimle ilgili bazı sırları çözdüğüme inanıyorum.

Bu sitede yazacağım bilgiler hiçbir kişi kurum ve kitapdan olmayacaktır. Alıntılar olursa kaynak beyan edilcektir.

sakızcı ciftlik 18-05-2008 21:13

SAKIZ AĞACI

Formu görüntüsü güzel sağlıklı , ürün kalitesi yüksek bir sakız ağacı elde etmek için yapılması gereken işler bilgiler püf noktaları iyi bir fidanda aranan özellik.

-Tarlada bahçede saksıda sakız ağacı yetiştirmek.

-Bakım zararlılarla mücadele budama gübreleme ürün alma.

-40-50 yıl sonra bitkiyi gençleştirme budamasıyla ölümsüz
leştirmek.

-Tohum veya çelikle en kaliteli fidan elde etmek.

-İyi bir fidanda aranan özellikler.

NOT :

1-) Alınacak fidan en az 1 yaşında köklenmesini saçaklanmasını tamamlamış 80 cm ila 100cm boyunda dolma kalem kalınlığında yaprakları iri etli siyah yeşil lekesiz pürüzsüz olmalı koparıp elinde ovaladığında yaprağını mis gibi tatlı bir sakız kokusu vermelidir.

NOT :

2-) En kaliteli fidanı nası üretebilirsiniz.

msgurkan 18-05-2008 22:54

Metin Bey, sakız ağaçları Kıbrıs'ta da azalıyor.
Güney Kıbrıs'ta çok yaygın olarak ana yol kenarlarında ve şehir peysajında kullanılıyor. Çok geride olmakla birlikte Kuzey Kıbrıs'ta da benzer uygulamaya başlandı.

Evin bahçecindeki sakız ağacından dalda köklendirme veya kök çeliği ile çoğaltmak mümkün mü?

papillon22 19-05-2008 00:26

İyi akşamlar herkese
 
2 Eklenti(ler)
Biz de bu Pazar günü Çeşme'ye Metin beyin çiftliğine gittik. Kendisiyle tanıştık, sohbet ettik. Sayın Halit beyin de anlatmış olduğu üzere kendisi son derece mütevazi ve bir o kadar da bu işe gerçek anlamda gönül vermiş bir insan. Bize de neskafe ve dondurma ikram etmek istese de oğlumun su çiçeği çıkarması nedeniyle teklifini geri çevirdik. Üstelik aşırı bir öğle sıcağıydı ve serada da fazla kalamadık. Metin beyin elinde fazla sayıda sakız fidanı ve goji berry fidanı var. Çeşitli boylarda ve yaşlarda. Fiyatları da buna göre değişmekte. Biz 3 tane goji berry fidanı aldık. Biz tane de sakız fidanı aldık. Balkonumun fidanlar için uygun olabileceğini. Sakızı büyükçe bir saksıya dikersem ve saksı altına doğal bahçe taşlarında bol koyup iyi bir drenaj sağlarsam 7 ıl filan gibi uzunca ir süre balkonda tutabileceğimi söyledi. Birazdan saksıya aktarma işini gerçekleştireceğim. Fakat öncelikle bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Çok doyurucu ve keyifli bir gezi oldu benim için. Özellikle goji berry fidanlarından gerekli bakımı gösterirsem bu ağustosta meyve alabileceimi de belirtti. Elindeki fidanlardan kargoyla gönderiyor. 4 yaşındaki gojilere hayran kalmama rağmen arabamızın yetersizliği nedeniyle alamadık. Bence yolu çeşme taraflarına düşen her bitki ve ağaç sevdalısı bu çiftlikleri ziyaret edip bu fidanlardan mümkün olduğunca almalı ve gözü gibi bakmalı. Bence bunlarda bizim milli değerlerimizdendir. Sahip çıkılmalı.
ilk fotoğraftaki üç fidan Goji berry
diğeri sakız fidanı
sevgiler

aykutalp 19-05-2008 19:30

Bu başlık altındaki resimlerde gördüklerimin küçüklüğüne şaşırdım. Ben sakız ağaçları ile Moda'da tanıştım. Orada çınarlara kafa tutan üç sakız ağacı var. Böyle şemsiye gibi açılıyorlar çay bahçesinin üstünde. Altlarında çayımı yudumlarken adalara giden vapurları seyretmek en büyük zevklerimden biridir.

Hatta Selim İleri, "Gelinlik kız" adlı hikayesinde bahseder bunlardan:

"...Şifa'nın denize çıkan burnunda sakızağaçları vardı. Artık deniz banyolarından vazgeçilmiş günlerde, gençler onların altında otururlardı. Yoğurtçu tarafından sandallar çıkıyor; Kurbağalıdere'nin ağzına gelince ya Kalamış kıyılarına uzanırlar ya da Şifa'dan Moda'ya kadar gezinirlerdi. Öğlen güneşinin omuzlara eğilişi okşayışı..."

Ah eski Kadıköy!..

dedenazir 26-06-2008 23:14

sayın Ahmet Bey
Uzun Suredır Sıteden Uzak Kaldım.ama Su An Goruyorumkı Sıte Canlılıgını Bıraz Yıtırmıs.
Benım Rıcam Cehaletımı Mazur Gorun Bu Gojı Berry Nedır,
Bır Tur Sakız Fıdanımı Yoksa Baska Bır Turmu.bu Konuda Benı Aydınlatırsanız Sevınırım.
Saygılar

Aulutrene 26-08-2008 13:18

sakız ağacı dikmek istiyorum
 
ben burdura sakız ağacı dikmek istiyorum verim alabilir miyim?

Avanos 07-11-2008 13:57

selamlar sakız ağacının yetişme şartlarını söyleyebilecek varmı:?

pembegül 08-11-2008 12:12

Laden cistus creticus.
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bn bu ağaçtan arıyorum elinde olan arkadaşlar varsa ücret ödeme bilgileri ile birlikte buraya yazarlarsa sevinirim....

nariçi 02-12-2008 22:03

Arkadaşlar bu başlıkta sözü edilen sakız ağacı, Güneydoğuda ki antepfıstığı aşılananlara benzemiyor, Bizim bölgedekiler benim bildiğim kışın yaprağını döker. Açıklarmısınız ?

kılıçbalığı1 16-02-2009 22:00

karaburun izmir eğlenhoca köylülerinden cengiz süren 15 şubatta fidan dikilirse % 80 oranında tuttuğunu belirtiyor .yalnızca erkek olan çalı formları sakız vermeye elverişli olup dal terlemelerinden cinsiyet ayrımı yapılabiyor.sakız adsında yaşayan ingiliz bir pofesörün kitabı var.ingilizce.izmir yüksek teknoloji enstitüsü karşısında islah çalışmaları var.yarın daha ayrıntılı kaynak verebilirim.

kılıçbalığı1 17-02-2009 22:43

sakız ağacı üzerine kaynaklar
 
Karaburunda yaşayan bir insan olarak ben de sakızla ilgilenen arkadaşlarıma yardımcı olayım.Bildiğim kaynaklar:
Sakız adasında yaşayan sakız üreticisi ve araştırmacısı John Perikos'un 1993 yılında yayınlanmış The Chios Gum Mastik adlı kitabı pek çok soruya yanıt verebilir.
Murat İsfendiyaroğlu Ege Fen Bİlimleri Enstitüsü doktora tezi çelikle çoğaltılması ve kök oluşumunun anatomik-fizyolojik incelenmesi
Ayrıca Karaburun Eğlenhoca, Merkez,Badembükü,Ambarseki köylerinde sakız ağaçları bulunmaktadır.Karaburun Kaymakamlığı'nın ve Yerel Gündem 21'in sakız çalılıklarının islahı üzerine çalışmaları,İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü uygulama
sahası araştıran ilgililer için önemli olabilir.
İzka (İzmir Kalkınma Ajansı ) da bu alana eğilecek gibi görünüyor.

çelebi67 12-03-2009 11:05

bizim burularda bolca bulunan menengiç ağaşlarına sakız ağacı aşılanabilirmi? aşılanırsa aşı kalemlerini nasıl temin edebilirim.

kaktüs 12-03-2009 13:33

Agaclar.net ile tanışmama vesile olan konu “Sakız Ağacı”dır. 1,5 yıl önce ülkemize has bitkiler konusunda yaptığım araştırmalarda tanışmıştım Sakız Ağacı ve Sığla ile. Sakız ağacı konusunda detay bilgi aradığımda bu site ile karşılaştım. Nefes bile almadan okumuştum yazıları. Üyeliğim o zamanlardan kalma, sonra bir süre sessiz olarak takip ettim.

Hep içimde bir yerde, büyük şehirden uzaklaşıp doğaya dönmek var. Ve sanırım o zaman da yaklaşıyor... Öğrenciliğimi geçirdiğim İzmir iklimiyle doğasıyla beni çağırıyor gene. Bu nedenle daha bir ilgileniyorum sakız ile.. Olur da dönersem İzmir'ime, belki ben de sakız ağaçlarını ülkemize döndürme adına bir projenin bir ucundan tutarım diyorum. Bu konuyla ilgili yazılacak, bulunacak her tür bilgi ve deneyime aç'ım... Umarım bu başlık da tıpkı 2006-2007 de olduğu gibi 2009 yılında oldukça aktif olur.

anasoncu 20-03-2009 21:07

Bu Fotoğrafları nerde çekmiştiniz?

anasoncu 22-03-2009 21:10

Menenginç ağacına Sakız aşısı
 
Sayın Bahçekolik ( İsminiz olmadığı için böyle yazdım mazur görün ) evet doğru menenginç ağacına Sakız Ağacı aşılanabilir. Aşı çeliği isterseniz daha önce görüştüm Sakız Ağacı Uzmanı alanında tek olduğu ve 30 yılı aşkın süredir sakızla ilgili her türlü teknik , görsel , deneysel bilgilerini herkesin kabul ettiği ve destek verdiği benimde kendisi Sakız Ağacının bilir kişidir. İsterseniz size yönlendirebilirim.

erdenaycincin 01-04-2009 14:02

selamlar arkadaşlar ben bartında yaşıyorum acaba sakız ağacı bartında yetişirmi bilgilendirirseniz sevinirim

sasahin 01-04-2009 22:31

Bu arada hafta sonu damla sakızı istedi valide, aktara gittim 6 damla aldım 2 lira. Kilosu 700 lira imiş!!!

anasoncu 13-04-2009 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sasahin (Mesaj 391328)
Bu arada hafta sonu damla sakızı istedi valide, aktara gittim 6 damla aldım 2 lira. Kilosu 700 lira imiş!!!

Bartında Sakız Ağacı Yaşarmı sorusuna cevap.

İlginize teşekkürler. Sakız Ağacı -5 ve +48 derece hava sıcaklığını sever. Sakız Ağacı daha çok kurak ve güneşli bölgeleri sever zeytin ağacının yetiştiği yerlerde yetişebilceğini biliyoruz. Ancak ürün kalitesini rekolteseni ölçmek için 5-10 fidan ile denemek lazım.

kaktüs 13-04-2009 22:19

Hmm zeytin ağacı ile baz alındığında Çanakkale Ayvalık hattı şanslı gibi görünse de -5 dereceleri bulabildiğini düşünüyorum


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025