![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn. CornusMas; Elinizde bu bitkiye ait meyve, tohum, ağaç resimleri var mı? Paylaşabilirseniz sevinirim. Ben bitkinin aşağıda Harun Parlak tarafından verilen linkteki isim ile anılan tek çekirdekli alıç bahsinde tek çekirdekli olması nedeni ile çok çekirdekli alıçtan farklı ancak benzer yaprak özellikleri taşıdığını düşündüğüm bitki olduğunu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() Alıntı:
1- M.trilobota'nın meyveleri kırmızı olmaz. Olsa olsa sonbaharda iyice olgunlaştıklarında hafif turuncu bir sarı renk alır. Ancak meyve resimleri en olgun oldukları dönemde bile benim eklediğim resimlerdeki gibi görünür. Bundan sonra kahverengiye dönerek kararır, kurur ve çürürler. 2- Crataegus türlerinin yaprakları M.trilobata'ya göre daha küçük ve daha fazla girintilidir. M.trilobata'nın yaprakları Anadolu sığlasına (Liquidambar orientalis) daha fazla benzer. 3- M.trilobata'nın meyveleri çok hoş kokuludur. Meyveyi zedelemeseniz bile bu kokuyu duyarsınız. Hafif elmayı andırır diyebilirim ama tam da öyle değil. Alıç meyvelerinin kokusunu ise meyveleri zedelediğinizde duyarsınız. 4- M.trilobata'nın meyveleri Crataegus meyvelerinden daha büyüktür. Ayrıca bir not: Alıntı:
Bu nedenle "Malus trilobata" diye adlandırsak daha doğru. Düzenleyen CornusMas : 07-01-2019 saat 21:16 |
|||
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu tür, "Crataegus monogyna". Aslında yerel adlar söz konusu olduğunda kimin hangi meyveye ne diyeceğinin kuralı yok. Bizim oralarda da buna "Yemişen" derler. Ancak resmi yayınlarda, "Geyik elması" ya da "At elması" olarak adlandırılan tür Malus trilobata (yukarıda mesajda resimlerini gönderdiğim meyve). Mesajda "1. UlusalAkdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu"nda sunulmuş Türkçe bir makale var ve "Geyik Elması" Malus trilobata'nın Türkçe adı olarak verilmiş. Eğer yanılıyorsam (ki düşük bir ihtimal) yanlış ağacın fidanlarını yetiştirmekle uğraşıp duruyorum ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Alıntı: