agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Genel bitki koruma (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/)
-   -   Bu böceklerin ne olduğunu bilen var mı? (https://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/2403.htm)

MeyveliTepe 02-12-2012 16:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 (Mesaj 1058624)
Arkadaşlar sık sık bitkilerimin gövdelerine yapışık şekilde gördüğüm bu böceğin ne olduğunu bilen var mı?
En son fesleğen bitkisinin gövdesine yapışmış olarak gördüm.Kabuklu gibi birşeyler, dokununca herhangi bir tepki vermiyorlar, hareket ettiklerini de görmedim.Sert bir gövdeye sahipler.Hatta böcek mi yumurta mı tereddüt ediyorum.
Zaralılar ise ne şekilde mücadele edebilirim?
Selamlarımla.

Sert kabuklu, ayaksız ve hareket etmeyen, dallara yapışmış vaziyette ise genel olarak kabuklu bit (Scale Insect büyük ihtimal Armoured Scale Insect) olarak adlandırabiliriz. Sanıyorum diaspididae ailesinden ancak bu ailede 2600'den fazla alt tür var. Makro çekim yapabilirseniz olası tür tesbitini belki biraz daha daraltabiliriz. Etraftaki ağaç, çalı ve başka odunsu bitkileri iyice kontrol edin. Baharda yumurtaları çatladığında çıkan minik larvalar ayaklı ve hareketlidir. Rüzgar vb. her şeyle bit bitkiden diğerine taşınabilir. Larvalar yavaş hareket ederek kendine bir yer bulur ve yerleşir. Kısa sürede durum atlayarak kabuk geliştirir, ayakları yok olur.

Bir bıçak ucuyla bir tanesini kaldırıp kabuğun altına bakın. Bu mevsimde bir çok minik yumurta barındırıyor olabilir (bu yaratıklarda genellikle erkekler elips gibi, dişiler daha daire gibi olabiliyorlar).

Yerleştikleri yerde bitkinin öz suyunu emerek beslenirler.

kartal124 02-12-2012 17:32

2 Eklenti(ler)
Evet sayın meyvelitepe,
Bilgilendirmeniz üzerine yaptığım araştırmada bunların bitki üzerinde kışlayan dişi kabuklu bitler olduklarına kanaat getirdim.Birkaç tanesini daldan ayırıp olabildiğince makro çekim yaptım.Kabuğun içinde beyaz unumsu oluşumlar var.Canlılık emaresi görünmüyor, kabuğun içinde canlı bir gövde yok,sırf kabuk, ama içinde yukarıda da belirttiğim gibi beyazımsı birşeyler var ki muhtemelen bunlarda kabuğun içinde kışlayan yumurtalar.
Elden geldiğince tek tek toplayıp imha edeceğim.
Selamlar.

ciroz 09-12-2012 11:01

1 Eklenti(ler)
Küpe çiçeği (Fuchsia ) nin saksisinda farkettiğimiz bu yumurtacıklar neyin yumurtalarıdır bilen var mi ?

teşekkürler

Eklenti 352624

kelebek çalısı 09-12-2012 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1064007)
Küpe çiçeği (Fuchsia ) nin saksisinda farkettiğimiz bu yumurtacıklar neyin yumurtalarıdır bilen var mi ?

teşekkürler

Eklenti 352624

Salyangozlar bahçenizde var mı bilmiyorum ama benim baş şüphelim onlar olurdu.

ciroz 09-12-2012 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1064044)
Salyangozlar bahçenizde var mı bilmiyorum ama benim baş şüphelim onlar olurdu.

Şüphe götürmez denecek kadar fazla salyangozumuz oldu bu sene bahçemizde, Her türlü yolu denememize rağmen, en etkili çözümü yine toplama ve uzaklaştırma olarak gördük. Kış gelince toplama işini pek yapamiyoruz tabi.

Acaba küpe çocuklarını bahçe kısmından içeri mi almalı ?

kelebek çalısı 09-12-2012 13:01

Sn. ciroz aynı problem, salyangoz ve sümüklü böcek sorunu benim bahçede de mevcut. Hatta yumurtalarını bırakırken dahi rastlıyorum sıklıkla. Bu durumda hem gördüğünüz salyangozları hem de farkettiğiniz yumurtalarını minik bir kurekle bulunduğu toprağın içinden alarak bahçeden uzaklaştırmanızı öneririm. Ben de organik ve organik olmayan yollardan mücadele yapsam da sorunu tamamen çözemiyorum.

Küpe çiçeğini bir kaç kez deneyerek, yaşatamamış biri olarak son sorunuz için buraya uğrarsanız üyelerin fikirleri sizin imdadınıza yetişecektir :).

ciroz 09-12-2012 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1064054)
Sn. ciroz aynı problem, salyangoz ve sümüklü böcek sorunu benim bahçede de mevcut. Hatta yumurtalarını bırakırken dahi rastlıyorum sıklıkla. Bu durumda hem gördüğünüz salyangozları hem de farkettiğiniz yumurtalarını minik bir kurekle bulunduğu toprağın içinden alarak bahçeden uzaklaştırmanızı öneririm. Ben de organik ve organik olmayan yollardan mücadele yapsam da sorunu tamamen çözemiyorum.

Küpe çiçeğini bir kaç kez deneyerek, yaşatamamış biri olarak son sorunuz için buraya uğrarsanız üyelerin fikirleri sizin imdadınıza yetişecektir :).

Sn. kelebek çalısı
Teşekkürler,

Salyangozlar gerçekten enteresan istilacılar...Bizde toplama yolundan başka bir çözüm üretemedik daha. Bakır şerit çözüm gibi görünse de, maliyet hesabını henüz yapmadık, toplamaya devam...

bahsettiğiniz konu 'ya konu üyeliğimiz var. Oradaki değerli üyelere de danışmak lazım haklısınız.

Aslında yerlerinden memnun görünüyorlar ama biraz üşüdüler sanki...

verdoque 27-01-2013 20:17

5 Eklenti(ler)
Merhaba,

Ekteki böcekleri evin içinde bulup dışarı atmaya kıyamadım, çiçeklerimin üzerine bıraktım belki buldukları kırmızı örümcekleri yerler diye. Daha sonra dönüp tekrar baktığımda kırmızı örümcekten kurtulmayan plumeriamın üzerinde yakladım arkadaşları. Gelip internetten biraz araştırdım, bu stink bug ya da shield bug ailesi hem zararlı hem avcı türlerden oluşuyormuş. Bu resimdekinin tam adını bilen var mıdır ve de zararlı mıdır?

Teşekkürler.

MeyveliTepe 27-01-2013 22:18

Brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys), zararlıdır. Kışlamak için evlere, muhafazalı çatlaklara, örtü altlarına girerek baharı bekler. Zararı emgi yaparak taze sürgünler ve meyvelerin suyunu emmek şeklindedir.

verdoque 27-01-2013 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1092745)
Brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys), zararlıdır. Kışlamak için evlere, muhafazalı çatlaklara, örtü altlarına girerek baharı bekler. Zararı emgi yaparak taze sürgünler ve meyvelerin suyunu emmek şeklindedir.

Teşekkürler Sn Meyvelitepe, ben de kışkışlayayım onları o zaman.

senayyazici 24-02-2013 16:35

Bu böceğin ne olduğunu bilen varmı ?????

1 Eklenti(ler)
2 -3 gündür mutfağımı sardılar masada camda her yerde var. Camın önünde çiçeklerim var onlarada geçtiler . Zararlımı acaba?

miralay 26-02-2013 23:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senayyazici (Mesaj 1108262)
2 -3 gündür mutfağımı sardılar masada camda her yerde var. Camın önünde çiçeklerim var onlarada geçtiler . Zararlımı acaba?

Sn şenayyazcı bitkileriniz toprağını kontrol ettiniz mi bitkileriniz den geçmiş olabilirler

MeyveliTepe 27-02-2013 00:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senayyazici (Mesaj 1108262)

Fotoğrafta büyüklük belli olmadığı için hata payı bırakarak Baklagil Tohum Böceği (Acanthoselides obtectus) olabileceğini söyliyeceğim.

Mutfakta kurufasulye, kuru bezelye, mercimek vb. sakladığınız yerleri kontrol edin. Bunlardan biri böceklenmiş ve oradan dağılmış olması kuvvetle muhtemel.

senayyazici 01-03-2013 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1109888)
Fotoğrafta büyüklük belli olmadığı için hata payı bırakarak Baklagil Tohum Böceği (Acanthoselides obtectus) olabileceğini söyliyeceğim.

Mutfakta kurufasulye, kuru bezelye, mercimek vb. sakladığınız yerleri kontrol edin. Bunlardan biri böceklenmiş ve oradan dağılmış olması kuvvetle muhtemel.

Çok haklı çıktınız unuttuğum bir avuç kuru fasülye böceklenmiş teşekkür ederim

mügem 11-03-2013 10:37

1 Eklenti(ler)
Bu böcek nedir?
Eklenti 377298

MeyveliTepe 11-03-2013 13:12

Büyüklüğü nedir?

canberkay150 14-03-2013 18:36

Bu Tırtıl ne böyle ?

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen gölün kenarında gezinirken 2 tane tırtıl buldum . fotoğrafları aşağıda. bir kavanozda besliyorum. daha doğrusu beslemeye çalışıyorum ama ne yer ne içerler bilmiyorum. biraz yardımcı olur musunuz. koza yapmalarını istiyorum :) ne yapmalıyım ?:confused:

mandalinleerik 14-03-2013 20:19

Yapmanız gereken tek şey bulduğunuz yere geri bırakmaktır bence.

Sevgi Durul 18-03-2013 22:00

1 Eklenti(ler)
Bu böceğin adı nedir? Teşekkürler...

Eklenti 379621

Eser İlhan 18-03-2013 22:34

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canberkay150 (Mesaj 1119902)
Arkadaşlar geçen gölün kenarında gezinirken 2 tane tırtıl buldum . fotoğrafları aşağıda. bir kavanozda besliyorum. daha doğrusu beslemeye çalışıyorum ama ne yer ne içerler bilmiyorum. biraz yardımcı olur musunuz. koza yapmalarını istiyorum :) ne yapmalıyım ?:confused:

Bulduğunuz tırtıllar sanırım çam kese tırtılı. Çam ağaçları için azılı bir zararlı. Forumda hakkında bilgi bulabilirsiniz. Bence beslemeye çalışmayın. Masum görünüşüne bakmayın,bunlar birçok bitkiye zarar veren, mücadele edilmesi gereken canlılardan.
Altta çam kese tırtılı resmi ekliyorum. bakıp siz karar verin.

Eklenti 379634

kelebek çalısı 19-03-2013 01:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1123193)

Bu böceğin adı nedir? Teşekkürler...

Lilioceris sp. sanırım.

verdoque 19-05-2013 20:45

Kayseri'de halk arasında kevzi denen bir böcek varmış. Bahçede yeni diktiğimiz kirazlara musallat olmuş. Yaprakları delik delik ediyormuş. Bu böceğin ne olduğu hakkında fikri olan var mıdır?

Zararlanmış yaprakların fotoğrafları aşağıdaki mesajda:

http://www.agaclar.net/forum/1157243-post1262.htm

Jayseen 10-06-2013 14:29

Phasmida-çalı çekirgesi nerede yakalayabilirim ?

Nautilus Cycad 10-06-2013 23:08

Merhaba şuan müsait değilim aslında ama yinede sorun cevapsız kalmasın. Bu kılkanatlılar türüne ait turuncu b*k böceği diyebilirim. Bilimsel açıklamasını yarın gün içerisinde yaparım. Bu böcek zararsız. Ancak yavruları bitki köklerini mahfediyor bilgin olsun. Zirai önlem alman gerekiyor.

Jayseen 24-06-2013 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edis2209 (Mesaj 1006116)
Yer : Bağyurdu, Kemalpaşa, İzmir
Tarih : 04 Ağustos 2012, Cumartesi
Gece ışık altında avluda otururken masamıza kısa bir süreliğine misafir olan bu kanatlı nedir acaba..? Saygılarımla,

Anisoptera - Dragonfly
(Kız Böceği - Yusufçuk)

Sn. MeyveliTepe çok teşekkürler.

bu bi yusufçuk değil
Neuroptera takımından bir böcek latincesini bilmiyorum türkçesi
karınca aslanı bildğim kadarıyla. yusufçuklar antenli olmuyor

Muda 24-06-2013 23:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mügem (Mesaj 1117734)
Bu böcek nedir?
Eklenti 377298

Ben en çok mor salkım ve erguvan çiçeklerinde gördüğüm siyah eşekarısı olarak bildiğim bir tür arı. Marangoz arı da deniyormuş.
günün ardından: Marangoz arı!
Mor salkımlarda fotoğraf makinam yanımda olmayınca çekemedim. Ancak erguvan fotoğrafları çekerken çektim. Erguvan Ve Siyah Eşekarısı - Galeri - agaclar.net

kelebek çalısı 25-06-2013 01:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jayseen (Mesaj 1173396)
bu bi yusufçuk değil
Neuroptera takımından bir böcek latincesini bilmiyorum türkçesi
karınca aslanı bildğim kadarıyla. yusufçuklar antenli olmuyor

Değindiğiniz nokta ilgimi çekti ve bu konuda kısa bir araştırma yapmak istedim. Bazı temel bilgilerle birlikte yine benzer alt türlerin karakteristik özellikleri ve sizin vurgusunu yaptığınız Neuroptera takımından Myrmeleontidae familyasına ait Antlion türünün yusufçuklarda (Dragonfly) olduğu gibi kanat yapısına sahipken, anten bakımından incelendiğinde yusufçukların oldukça kısa antenlere sahip olduğunu öğrendim.

Önerdiğiniz türe daha yakın durduğunu söylemeliyim. Gerçekten de yusufçuklarda bu kadar uzun antenler mevcut değil. Güzel bir yerden yakalamışsınız. Bu vesileyle bilgilenmiş olduk. ;)

Teşekkürler.

sakdag 17-07-2013 10:09

2 Eklenti(ler)
Bu örümceklerin ismi nedir? Son zamanlarda balkonumda çok fazla görmeye başladım. İlginç bir duruşları (ince-uzun) var. Korkuyorum bunlardan. Değişik irilikte 5-6 tanesini 4.kattan aşağı attım.

Eklenti 427016

Eklenti 427017

Gül Batur 17-07-2013 20:36

hiç böyle örümcek görmedim

Tohumcu Nılgun 18-07-2013 00:04

Sayin sakdag,
Ben de bu turu ilk defa goruyorum, cok enteresan gorunuyor.
Yakindan cekilmis birkac fotograf daha eklemeniz mumkunmu acaba?

sakdag 18-07-2013 10:36

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tohumcu Nılgun (Mesaj 1181008)
Sayin sakdag,
Ben de bu turu ilk defa goruyorum, cok enteresan gorunuyor.
Yakindan cekilmis birkac fotograf daha eklemeniz mumkunmu acaba?

Yürürken böyle görünüyor, bekleme modundayken ince-uzun konumda oluyor, sürekli ağında ters duruyor; farkedilmiyor.

Eklenti 427316

Eklenti 427317

Tohumcu Nılgun 18-07-2013 23:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1181133)
Yürürken böyle görünüyor, bekleme modundayken ince-uzun konumda oluyor, sürekli ağında ters duruyor; farkedilmiyor.

Eklenti 427316

Eklenti 427317

Sayin sakdag,
internetteki turlere baktim ama fotograflarini eklediginiz orumcegin biraz benzerleri var, malesef aynisini goremedim.

alien 19-07-2013 13:59

1 Eklenti(ler)
Benim rokalarımın üstlerinde de bu böceklerden var. Rokaları delik deşik yapan bunlarmı acaba? Akşamları hep böyle çift şekilde yapraklarda duruyorlar. Sanırım çiftleşiyorlar :mad:

Eklenti 427683

malbman 19-07-2013 14:12

Sayın alien, bu böcekler halk arasında "Pis Kokulu yeşil Böcek" olarak bilinen Nezera viridula'nın nimf yani erginleşmemiş hali. Acilen gönderin onları oradan zira rokalarınızın özsuyunu emdikleri gibi kötü kokular bırakmaları çok yüksek ihtimal.

alien 22-07-2013 13:26

Teşekkür ederim Sayın malbman, acaba bunlardan kurtulmanın doğal bir yöntemi var mı? Yoksa tek çözüm ilaçlamak mıdır ?

mu-rat 23-07-2013 19:01

Bu böcek nedir

Merhaba arkadaşlar geçenlerde bir yerden saksıda hedera türü sarmaşık aldım paludaryumumu koydum fakat o günden sonra kol altlarım ve bacaklarımda kaşıntılar oldu kaşınan yerler baya tahriş oldu yama yavaş yavaş geçiyor :) kardeşimde de aynı durum söz konusu bitkiyi balkona çıkardım kırmızı biberi kaynatıp suyunu spreylemeyi düşünüyorum fakat bu durum sizce nedir? Böcekler zıplayamıyor iğnenin ucu büyüklüğündeler ve hızlı yürüyorlar 1-2 defa kolumda gördüm yoksa evi böcekler mi bastı yardımlarınızı rica ediyorum.

Sevgi Durul 26-07-2013 22:33

1 Eklenti(ler)
Arıya benzeyen, dev, siyah, kanatları güneşte parlak mavi olan, bu böceğin adı nedir? Teşekkürler...

Eklenti 429776

YeniGine 27-07-2013 00:45

:( Dün gece bir üyemizin sayfasında görmüş idim Bombus arısının yabanisi diye fakat bulamadım sevgili SDurul.

YeniGine 27-07-2013 01:32

:D Sevgili SDurul yoruma cevap yazdığımdan beri aranıyorum, nerde gördüm nerde gördüm ve bir yandan da diyorum ki kendi kendime 'Arılar, kelebekler, böcekler Sevgili SDurul'un bahçesinden başka bir yerde de yok ama' tabi ya dün gece de yine SDurul bahçede görmüş idim. Bombus arısı bence de.

Sevgi Durul 27-07-2013 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1184250)
:Bombus arısı bence de.

Görsellerde aradığımda, bombus arısına benzetemedim.:) Kesin cevabı burada bulurum diye düşünmüştüm.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025