agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=365)
-   -   Bordo bulamacı (göztaşı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14799)

nkbalki 11-04-2008 08:22

Sn. hüseyinkizil,
Bordobulamacı, Bakır sülfat ve kireç karışımına verilen isimdir. sizin bahsettiğiniz ürünler metalik bakır veya sıvı bakır dediğimiz ürünlerdir. son yıllarda hazır bordobulamacı satılmaya başladı. bunların kullanım zamanı ve dozları farklıdır.

nkbalki 11-04-2008 08:29

Sn. dedil,
Bordo bulamacı yapraksız dönemde kullanılır ve bitkiye göre doz ayarı yapılır. Güllerde de kullanılır ve bordo bulamacı hazırlama zahmetli ve dikkat istediğinden, siz güllerde hazır bakırlı ürünler veya son yıllarda kullanılmaya başlanan sıvı bakırlı ilaçları yapraklı dönemde kullanırsanız daha güzel olur.

MSaygin 11-04-2008 08:30

Benim Oya ağacımdaki küllenme için suda çözünen kükürt uygulamam gerekiyordu, dün baktım evde yok, ben de bordo bulamacı uyguladım, aynı işi görür mü, yoksa yine kükürt peşine düşeyim mi?

Teşekkürler

dedil 11-04-2008 11:11

Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim nkbalki.Ben bitkiler hakkında çok şey bilmediğimden,mazur görün;özürlü sorular soruyor olabilirim.Bahçemde 30 tane gülüm var.Henüz çok küçükler.Karaleke olduklarını farkettim,dün ilaçlama yaparken bir de pas hastalaığına yakalandıklarını gördüm.Hastalıklı dal ve yaprakları temizledim.Acaba önerdiğiniz bakırlı ürünleri ne amaçla ve nasıl kullanmalıyım?Birikimlerinizi paylaşırsanız sevineceğim.Hoşçakalın.

nkbalki 11-04-2008 12:44

Sn.dedil,
Bakırlı ilaçlar mantar ilaçları olup, koruyucu ilaçlar olarak kabul edilir. Yani önceki yıllar bazı mantar hastalıkları varsa sonrakı yıllar hastalığın ortaya çıktığı dönemlere yakın hastalık görülmeden kullanılmalıdır. Fakat mantar hastalıklarının hepsi için etkili değildir. Örneğin gülde külleme için ıslanabilir kükürt kullanmalısınız. Bakırlı ilaçlar bazı durumlarda bakteriyel hastalıklar içinde kullanılır.(klok-şeftali yaprak kıvırcıklığı gibi) Bu durumda hastalık ortaya çıkmadan önce ilaçlama yapmanız daha önemlidir. Bu durum teknik olduğundan, hangi hastalık hangi iklim şartlarında ortaya çıkar, önceki yıldan kalıntı varmıdır, mantar ilaçlarınının formülasyon ve iklim şartlarına göre hangi dönemde kullanılırsa daha etkin olur gibi konuları en yakınınızda iyi bilen birinden öğrenmeniz gerekir. Çünkü hastalık zararlının teşhisi ve mücadelesi için yetiştirme bölgesininde iyi incelenmesi gerekir.

dedil 11-04-2008 13:05

Söylediklerinizi dikkate alacağım,sevgili nlbalki.Vaktinizi aldım,teşekkür ederim.

Cemilez 26-04-2008 16:15

Bordo bulamacini hasta olan nektarin agacim icin bugun heryere sordum...

(Biz Belcika'da yasiyoruz bu arada)

Ilac hakkinda aldigim yorum su: Bu ilac icerdigi agir metallerden (bakirsulfat) dolayi uretim ve satis yasagina maruz kalan kimyasal maddeler sinifindaymis Belcika'da...Dogayi cok fazla kirletiyormus ve geri donusu cok zor olan bir maddeymis...

Turkiye'de nasil olur da yasaklanmamis diye dusunuyorum simdi, madem bu kadar pis ve tehlikeli bir kimyasal, neden kullanimina izin veriliyor? Topraklarimizin kirlenip, insanlarimizin kanser olmasini mi bekliyorlar?



Ayrintili bilgiyi internette de bulabilirsiniz sanirim, ben biraz daha arastiracagim...

üzüm 26-04-2008 16:33

Sayın Cemilez,
Bir yanlışlık olmasın, bordo bulamacı organik tarımda kullanılıyor diye biliyorum.
İngilizcesi "Bordeaux mixes" -kireçli karışımın ismi(bordo bulamacı). Bu isimle ararsanız belki bulabilirsiniz.

nkbalki 28-04-2008 14:35

Sn. cemilez,
Bakırlı ilaçlar organik tarımda serbesttir. Fakat belirli bir miktra kadarı serbesttir. Fazla kullanımına müsade edilmez. Ayrıca bakırlı ilaçları kullanırken analiz değerlerine bakmak gerekir. Çünkü bakırın içerisinde Kurşun, kadmiyum vb. gibi yasak olan ağır metaller mevcuttur. Bu tip ağır metallerin olmadığı veya tölere edilen sınırlar içinde olan ürünler kullanılmalıdır. Bu durum bordobulamacı içinde geçerlidir.

Cemilez 01-05-2008 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkbalki (Mesaj 229918)
Sn. cemilez,
Bakırlı ilaçlar organik tarımda serbesttir. Fakat belirli bir miktra kadarı serbesttir. Fazla kullanımına müsade edilmez. Ayrıca bakırlı ilaçları kullanırken analiz değerlerine bakmak gerekir. Çünkü bakırın içerisinde Kurşun, kadmiyum vb. gibi yasak olan ağır metaller mevcuttur. Bu tip ağır metallerin olmadığı veya tölere edilen sınırlar içinde olan ürünler kullanılmalıdır. Bu durum bordobulamacı içinde geçerlidir.


Birkac yere sordum, heryerde ayni yaniti aldim; 1 senedir Belcika'da yasakmis bu urun...:(

denizakvaryumu 01-05-2008 14:15

Bordo bulamacı mı yasak ? Bakır ağırlıklı ilaç mı yasak?

Sanırım siz bakır ağırlıklı ilaçtan bahsediyorsunuz eğer aksi olsa idi yani bordo bulamacı yasak olsa idi mutlaka Türkiye'de haber olurdu.

üzüm 01-05-2008 20:48

Internet'den bulduğum kadarıyla bordo bulamacı ve bakır ağırlıklı ilaçlar ile ilgili son araştırmalar pek olumlu değilmiş. Henüz yasakla ilgili birşey bulamadım ama kullanmasam mı diye düşünmeye başladım.

Sn. Cemilez'in uyarısını takip etmekte yarar var.

Cemilez 09-05-2008 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uzum (Mesaj 231398)
Internet'den bulduğum kadarıyla bordo bulamacı ve bakır ağırlıklı ilaçlar ile ilgili son araştırmalar pek olumlu değilmiş. Henüz yasakla ilgili birşey bulamadım ama kullanmasam mı diye düşünmeye başladım.

Sn. Cemilez'in uyarısını takip etmekte yarar var.

Bordo bulamacini sordugum iki dukkanda da "yasaklandi" diye bulamazken, burnumun dibindeki cicekciye tesadufen sordugumda kapip getirdi bana...:confused:

Ilaci aldim tabii ki, hazirladim, nektarin ve armut agacini ilacladim ancak icim hala rahat degil.

Ben bu konuyu biraz daha arastiracagim. :cool:

üzüm 09-05-2008 21:12

Çevresel nedenlerle tartışma konusu olduğunu buldum. Bazı ülkelerde alan bazında kullanım miktarında sınırlamalar var. Ne kadar ölçüsüne ve kullanım zamanına dikkat etsemde sizin uyarınız sonucu okuduklarımdan rahatsız oldum. Bende önümüzdeki yılın baharına kadar takip edilecek konular listeme aldım.
Teşekkürler

Sergüzen 10-05-2008 21:45

Almanyada ve Avusturyada bitki koruma ilacı olarak kullanımı yasak. İsviçrede sınırlı kullanımı serbest. Avrupa topluluğunda bütün bakır bileşikleri senede iki defa ve dekar başına belli miktarlarda kullanımı serbest. Bu miktar her yıl azaltılıyor.

Mehmet Eskizara 10-05-2008 23:00

[QUOTE=Sergüzen;234620]Almanyada ve Avusturyada bitki koruma ilacı olarak kullanımı yasak.
Sayın Sergüzen verdiğiniz bilgiler için teşekkürler , bende bahçemde önceleri kullandığım tüm ilaçları ve bordo bulamacını zaman içerisinde iyice azalttım ve geçen sene ve bu sene bordo bulamacını
kullanmadım ; eskiye nazaran haşeratın daha azaldığını söyleyebilirim
Acaba ilaçlar zararlıları daha fazla mı tetikliyordu ? Görüşünüzü bizimle
paylaşırsanız sevinirim.Saygılarımla.

denizakvaryumu 11-05-2008 11:24

Peki bordo bulamacı yerine hangi ilacı kullandınız?

Sergüzen 11-05-2008 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 234703)
Peki bordo bulamacı yerine hangi ilacı kullandınız?

Sonbaharda ağaçlarıma ve güllerime % 2 lik bordo bulamacı kullandım. AB ülkelerinde hala bir miktar bakırlı bilkeşikler kullanma yasak değil. Maalesef o yazıyı bulamadım. Dekar başına yanılmıyorsam senede 40 gr kullanımı serbest. Avusturya ve Almanya bu konuda biraz daha katılar. Bakırlı bileşiklerin bitki üzerindeki kalıntısından çok, topraktaki birikimi onları rahatsız ediyor. Üzüm bağlarındaki mantar hastalıkları için en iyi ilaçlardan biri de bordobulamacı. Organik tarımda kükürt ve kükürtlü bileşiklerin kullanılması serbest. Bazı hastalıklar için kükürt ve kükürtlü bileşikler kullanılabilir.

Sergüzen 11-05-2008 23:30

Fide yetiştiren büyük firmalar da Türkiyede bakırlı bileşikler kullanıyor. Pazardan aldığınız fideler üzerindeki mavilik göztaşı veya bordobulamacı kalıntılarıdır veya başka bir bakır bileşiğidir.

Sergüzen 12-05-2008 22:19

1.12.2006 tarihinden itibaren AB ülkelerinde senelik hektar başına 6 kg Bakır bileşikleri kullanımı serbest. Bu miktar 2007 ve 2008 senelerinde daha da azalmış olabilir.

Cumhur Tonba 03-10-2008 13:51

Bordo bulamacının hazırlanması ve uygulaması
 
Bordo bulamacı kireç ve göztaşı (Bakır Sülfat % 98) kullanılarak hazırlanan bir karışımdır.

Bordo bulamacı birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılır. Genelde sonbaharda yaprakların % 70 i döküldüğünde ve İlkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarında kullanılabilir. Ekonomiktir.

Sonbaharda kullanılırsa bazı bakteriyel hastalıklara karşı daha iyi başarı sağlanır. İlaç bayilerinde hazır olarakda satılmaktadır.

Meyve ağaçlarında Sonbahar ve İlkbaharda koruma amaçlı olarak genellikle %1 lik ve % 2 lik dozlarda hazırlanır.

Ağaçlar net üyeleri genel olarak ufak bahçelere sahip olduğundan, sizlere 100 litrelik bordo bulamacının hazırlanmasını notlarımdan ve Edirne' deki / Tarım ilçe Müdürlüklerinin hazırlamış olduğu ve faydalandığım notlardan aktarmak istedim.

% 2 lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı ( 100 litre için)

- 2 Kg göztaşı ve 2 kg. sönmüş kireç( veya 1 Kg.sönmemiş kireç)
- 4-5 litrelik 2 adet plastik kova.
- Karıştırmak için ağaçtan iki adet sopa.

2 kilogram sönmüç kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilave edilerek karıştırılıp ayran kıvamına getirilir.
Benzer şekilde 2 kilogram göztaşı ayrı bir plastik kapta temiz su ilave edilerek karıştırılır. Su 4-5 litreye tamamlanır.

100 litrelik bir kaba ya da ilaçlama tankına önce ıo- 20 litre su konur. Bunun üzerine önce hazırladığımız kireçli su süzülerk ilave edilir. Karıştırılır. Daha sonra göztaşı eriyiği yavaş yavaş dökülür ve bir taraftanda karıştırma işi devam etmelidir. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.
İlaçı hazırladığımız kaptaki su miktarı 100 litreye tamamlanır.

KONTROLÜ;
Usulüne uygun olarak hazırlanmış boro bulamacının rengi mavidir. Uzun, passız bir çivi bulamaca batırılır. 4-5 dakika bekletilir. Çıkarılınca çivide esmer, kırmızı bir leke meydana gelmişse biraz daha kireçli su ilave edilmelidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkmışsa kullanıma hazırdır.
** ** turnusol kağıdı ile kontrol edebilirsiniz. Kağıt batırıldığında mavi renge dönüşmüşse bulamaç iyi, kırmızı renkte kalırsa biraz biraz kireçli su ilave ederek durumu ayarlayabiliriz.

-Bordo bulamacı hazırlarken asla demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.
-Daima kireçli suyun üstüne göztaşı eriyiği ilave edilir.
-Bordo bulamacı hiç bir ilaçla karıştırılmamalıdır.
-İlaçlamada üstten başlayarak ağaç tümüyle yıkama şeklinde ilaçlanmalıdır.
-İlaçlamadan sonra 8-10 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrar edilmelidir.
-İlaç hemen kullanılmayacaksa 100itre olarak hazırlanmış bordo bulamacına 200 gr.toz şeker **** 1 litre yağsız süt karıştırmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.

Elma ve armut karalekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, erite cep hastalığı, kayısıda sürgün ve dal yanıklığı, kayısıda yaprak delen, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü, kiraz dal yanıklığı, sert çekirdekli lerde kanser ve zamklanmaya karşı kullanılabilir.

kızılhisar 05-10-2008 19:27

bordo bulamacını koruyucu olarak limoni servilerde kullanabilirmiyiz

Cumhur Tonba 22-10-2008 01:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kızılhisar (Mesaj 294201)
bordo bulamacını koruyucu olarak limoni servilerde kullanabilirmiyiz

Rahatlıkla kullanabiliriniz.

Sinan9 22-10-2008 02:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sergüzen (Mesaj 183192)

Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkbalki (Mesaj 223755)
Sn. dedil,
Bordo bulamacı yapraksız dönemde kullanılır ve bitkiye göre doz ayarı yapılır. Güllerde de kullanılır ve bordo bulamacı hazırlama zahmetli ve dikkat istediğinden, siz güllerde hazır bakırlı ürünler veya son yıllarda kullanılmaya başlanan sıvı bakırlı ilaçları yapraklı dönemde kullanırsanız daha güzel olur.


Ben bu iki mesajdan BB yapraklı bitkilerde kullanılmayacağı sonucunu çıkarmıştım. Yanılıyormuyum?

kızılhisar 22-10-2008 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 303199)
Rahatlıkla kullanabiliriniz.

sn. Cumhur limoni servilerde yaprak dökülme olayı önemli değilmi dir

elnino 16-12-2008 13:59

Ben 13 aralıkta 20 tane kayısı fidanı ektim bu günlerde 20 kadarda badem fidanı ekeceğim. Acaba ilkbaharda bordo bulamacı vermem yarar sağlar mı? yoksa bu sene BB vermemelimiyim ?

nariçi 16-12-2008 15:37

Arkadaşlar üç defa geniş açıklamalı tarif yapmışlar teşekkür ederiz. Bir kısa izahta ise toz kireç kelimesi geçti diğerlerinde sönmemiş kireç öneriliyordu, bu durumda bir düzeltme gerekiyor. Sönmemiş kireç heryerde yok ama toz kireç çok.

Benim de kısa sürede bu ilaçlama işini yapmam gerekir.

Emine Aktaş 17-12-2008 15:02

Sönmüş kireç, zaten toz halinde görüldüğü için böyle bir ifade kullanılmıştır.

kürşad 17-12-2008 17:21

1- önce göztaşını ilaçlama tankına koyacak olursanız sütün kesilmesi gibi pütür pütür oluyor, denemek için azar azar karıştırabilirsiniz.
2- Göztaşını eritmek hazır bordo bulamacını eritmekten kat kat zor, leğende karıştırıp 10-15 saniye kadar granüllerin çökmesini bekleriz ve daha sonra üstten masmavi duru su olan kısmını alır ilaçlama tankındaki erimiş kirece ekleriz, tekrar leğene su ekleyip sopa ile veya kayınpederimin yaptığı gibi bir taş ile ezerek karıştırırız, yine çökmesini bekleyip üstten duru kısmını alırız, bu işlem 25 kg göztaşı için yaklaşık 10-15 dakika sürer.
Bir de ilacı atarken ellerimize, yüzümüze, açıkta kalıyor ise saçlarımıza ve traktörün kaportasına ilacın yapışmasını engellemek için zeytinyağı süreriz, maske takmadan da kesinlikle kullanmayın, hele hele kireçli olduğu için gözleri çok yakıyor.

Bordo bulamacı yerine mantar ilacı kullanmak istiyorsanız meyve hasat zamanını göz önüne alarak sistemik olan ilaçları tercih ediniz.
Sisatemik ilaçları bitki bünyesine alarak özsuyunda dolaştırır, fidanda veya ağaçta meyve var ise kesinlikle sistemik ilaç kullanmayın, sağlığınızı tehlikeye atmayın.

nariçi 17-12-2008 17:43

Yarın Üç-beş fidan/ağaç için almayı bugün unuttum yarın alacağım. Bakalım hangisi bulunur ve ekonomiktir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024