agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=365)
-   -   Bordo bulamacı (göztaşı) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14799)

denizakvaryumu 15-07-2007 00:14

Bordo bulamacı (göztaşı)
 
Arkadaşlar,
nette bir çok yerde bitkileri, fungisit veya bakırlı ilaçlar yerine bordo bulamacı ile ilaçlamamız tavsiye ediliyor...

Sebebi bordo bulamacının doğal olması ve bir zararının olmaması deniyor...

Bordo bulamacı gerçekten doğal mı?Herhangi bir zararı yok mu?

discover 15-07-2007 14:12

bordo bulamacı denilen göztaşı(bir çeşit bakır tuzu galiba bakır sülfattı tam hatırlamıyorum)+kireç ten ibaret. eskiden bunlar ayrı karıştırılıyordu artık hazır bordo olarak satılıyor. bordo uzun süre bitki üzerinde kalabiliyor hatta yıkayıp temizlemek istesen zor çıkıyor. kesinlikle meyve döneminde kullanma, sonuçta bakır tuzları zehirli . yağmurlu dönemlerde bitkiyi iyi korur mantara karşı. yıkanıp çıkmıyor kolay kolay çünkü
sonuçta illaki zehirli insan için, kükürt gibi değil yani. ama sentetik değildir çeyreye zararı daha az sanırım

denizakvaryumu 15-07-2007 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi discover (Mesaj 130578)
bordo bulamacı denilen göztaşı(bir çeşit bakır tuzu galiba bakır sülfattı tam hatırlamıyorum)+kireç ten ibaret. eskiden bunlar ayrı karıştırılıyordu artık hazır bordo olarak satılıyor. bordo uzun süre bitki üzerinde kalabiliyor hatta yıkayıp temizlemek istesen zor çıkıyor. kesinlikle meyve döneminde kullanma, sonuçta bakır tuzları zehirli . yağmurlu dönemlerde bitkiyi iyi korur mantara karşı. yıkanıp çıkmıyor kolay kolay çünkü
sonuçta illaki zehirli insan için, kükürt gibi değil yani. ama sentetik değildir çeyreye zararı daha az sanırım

Teşekkürler,
sanırım kesinlikle meyveliyken kullanılmayacak...peki yapraklı iken kullanılması durumunda yapraklara bir zararı olur mu?

discover 17-07-2007 00:46

yaprağa zararı yok zaten yaprak için kullanılıyor

tekirdağlı 10-11-2007 19:50

bordo bulamacı
 
bordo bulamacı ağaçlara ne zaman uygulanıyo ve dikkat edilecek hususlar nelerdir.benim biraz bilgim var ama yeterli değil

Selahattin Yılmaz 10-11-2007 22:28

Sevgili tekirdağlı, forumumuza hoş geldiniz, her ne kadar Ziraat Meslek Lisesi eski yıllıklarında sık yer alan bir imza kullanmış olsanız da şiirin güzelliği hoşluğu bir yana üye arkadaşlarımızda 2 satırdan daha fazla imzayı pek uygun görmüyoruz eğer mesajınızı aralarına "/", "-" gibi işaretlerle 2 satır olacak şekilde ayırırsanız veya daha kısa bir imza seçerseniz (2 satır) meslektaş olarak memnuniyetim ve bu forumun bir üyesi olarak daha iyi anlaşabileceğimizi umuyorum. Ayrıca mesleki bilginiz doğrultusunda sadece soruyla olmasın paylaşımcı katılımlarınızı da bekleriz.

Sorunuza cevap vermeden önce hangi bitkiye ve hangi hastalığa göztaşı ya da bordo bulamacı atacağınızı belirtseydiniz daha kolay yardımcı olabilirdik.

Yine de bordo bulamacı genelde mantari hastalıklar için kullanılan bir fungusittir. Meyvelerin veya bitkilerin hasatalık durumlarına göre bahar aylarında yapraklanmadan önce gerek mücadele gerekse koruyucu ilaçlama olarak çiçek açma döneminden meyveler fındık büyüklüğüne gelinceye dek atılır. Bitkiye ve hastalığın durumuna göre %1, %1,5, %2 lik oranlarda kullanılır.

tekirdağlı 11-11-2007 13:10

ziraat meslek lisesi eski yıllarında sık yer alan bir imzayı kullanmamın ne gibi bi zararı olduğunu anlamadım şiirin eskisi yenisi olduğunu düşünmüyorum.

imzamın uzunluğundan dolayı özür dilerim,diğer arkadaşlar içinde,bilmiyordum,bundan sonra daha dikkatli olacam

gelelim bordo bulamacına ;bizde ayva,kiraz,armut,kayısı,ceviz ağaçları var,istenilen düzeyde meyve alamıyoruz ,mesela kurt oluyo meyvelerde,şekil bozuklığu,verim az.
Bunlara bordo bulamacı uygulayarak bu gibi şeylerin önüne geçebilirmiyiz

maycan bahçe 11-11-2007 13:26

Meyve ağaçlarına yapraklarının 2/3 ü döküldüğü zaman (yani bu hafta için de %2'lik bordo bulamacı atacağız.Birçok hastalığa karşı kışın bitkiyi koruacak.

İlkbaharda gözler uyanmadan önce de %1'lik bordo bulamacı yine yapraklarda görülebilecek hastalıklara karşı koruyucu olacaktır.

Bu yıl armut ve elmalarda görülen memeli pas hastalığının da gelecek yıl görülmesini engelleyecektir.

tekirdağlı 11-11-2007 13:34

ilginize teşekkür ederim,bu hafta ben yapayım o zaman

Balıkcı 11-11-2007 20:16

Benden de bir fiyat bilgisi.

Hazır toz bordo bulamacı bir kg. 12,5 YTL, beş kg. 50 YTL.

Selahattin Yılmaz 11-11-2007 21:26

Şirii yayınlamanızda bir mahsur yok sadece dikkat çekmek istemiştim.

Bordo bulamacı daha ziyade hastalıklar ve özellikle de mantari hastalıklar için kullanılır. Kısaca bazhettiğiniz "kurt olması" olayı iç kurdundan kaynaklanan zararlı etkisidir. Yani daha ziyade bahsettiğiniz kurtlara yönelik özellikle uzmanlığına güvendiğiniz ilaç bayilerinden ve şiddetle tavsiye ederim Tarım il ve İlçe Müdürlüklerinden alacağınız insektisit tavsiyelerine uygun ilaç ve doğal olarakta zamanlama ile ilaçlamayla ilaçlama yapmanızı tavsiye ederim. Şimdi kalkp ta iç kurduna bordo bulamacı atmak bitkiyi sadece maviye boyamaktır o kadar.

tekirdağlı 11-11-2007 22:00

anladım saolun teşekkürler

huseyinkizil 08-12-2007 14:13

Selahattin bey ben zeytin ağaclarım için bordo bulamacı kullanıcam ne kadar oranda olmalı ve zamanı uygunmu acaba, piyasada fransız malı denilen blue bordo adında hazır göztaşı var 400 litrelik ilaçlama tankına 5 kg koyuluyor ve fiyatı 39,5ytl, diğer taraftada 8 kg göztaşı ve 4 kg da sönmemiş kireşten oluşan bordo bulamacı bununda maliliyeti 45,00 ytl arasındaki farklar ve acaba hangisini tercih etmeliyim

Kasved 08-12-2007 19:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huseyinkizil (Mesaj 182570)
bordo bulamacları hakkında daha fazla bilgisi olan arkadaş var mı?

Hüseyin bey umarım hasadınız bereketli geçmiştir, Allah tamamını artırsın eksiltmesin. Bordo bulamacında ben hektaşın sattığı fransız malı olandan kullandım geçen sene memnun kaldım. Bordo bulamacına ben geçen sene seminerde katıldığım bitki besleme hocasının önerisi uyguladım. 2 Tona yaklaşık yanlış hatırlamıyorsam 4 kg. civarında üre kullandırmıştı, ağacı kışın hem sıcak tutuyormuş hem bordo bulamacının ağaçta daha iyi yapışmasına faydası varmış. Birde bordo bulamacının atarken tavsiyem traktörün üstünden el tabacasıyla atmayın ayrıca bir adam tutarak ağaç gövdesinin içinden önce bir gövde etrafında tur attırın sonra dıştan ikinci bir turla taç etrafından ilaçlamayı tamamlayın. Birde bordo bulamacı pahalı bir ilaç olduğundan tasarruflu kullanmak için dikkat edeceğiniz ağacın yaprak uçlarına bakın ilaç damlamasın, damlıyorsa gereksiz yere ağaç başına fazla ilaç kullanıyorsunuz demektir. Tabancayı ağaca yöneltirken tetiğe devamlı değil darbeler halinde açıp kapatırsanız tasarruf yapmış olursunuz. Birde bilmiyorum ilaçlama makineniz 400 lt. depo herhalde tek çıkışımı ikinci çıkışı varmı? İkinci çıkışı varsa ikinci tabancayı ayrıca taktırınki ilaçlamayı aynı anda iki ayrı kişiyle yapınki mazottan tasarrufun olsun.

Bordodan sonra geçen yıl kaz ayağı çekmiştik, bu sene kısmetse önce kaz ayağı ondan sonra tekli patlamayla ağaç aralarına enine ve boyuna tekli patlama çekeceğiz, kışın taban suyu birktirmek açısından.


Son bir hatırlatma ayrıca şubat-martta kesim yaparsanız mutlaka ayrıca enazından hiç olmazsa ikinci bir bordo ilaçlaması yapmanız şarttır.

Kolay gelsin sevgiler.

huseyinkizil 08-12-2007 23:15

İlginiz için çok teşekkür ediyorum, bu yıl kuraklık bizide etkiledi malum seneye daha iyi olucak işallah. dediğiniz gibi bir kişi traktörü kullanıyor bir kişide ilaçı atıyor ikinci bir çıkış var dediğiniz çok doğru hem daha kısa zamamda ilaçlama tamamlanır hemde tasaruf etmiş oluruz. Sizin kullandığınız hektaşın hazır bordo bulamıcımıydı acaba? bende bordo bulamacı attıktan sonra kazayağı çekeçeğim tabi yağmursuz bir 10 güne raslarsam toprağı hasta etmek istemiyorum bu dönemde sizinle bir çok bilgiyi paylaşmak isterim. tekrar teşekkür ederim

yeşilkedi 08-12-2007 23:34

Safa tarımın bordo bulamıcını kullanan var mı?

Sergüzen 09-12-2007 22:00

Göztaşının kilosu 7YTL, sönmüş kirecin 5 kg lık paketi 1YTL. Hazır bordo bulamacının kg mı ise 12 YTL. Yani hazır bordo bulamacının kilosu %90 daha pahalı. Çok miktarda kullanacak tüketicilerin bu konuyu da gözönüne alması önerilir. Bordo bulamacını hazırlaması da zor bir olay değil.

Bordo Bulamacı Hazırlanışı ve Uygulamaları

Bordo Bulamacı (BB) çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbahar (yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce %1 dozda) meyve ağaçlarına BB uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke,….) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda BB kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadelede tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.
BB kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi bakır sülfat (göztaşı) ve kiraç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Küçük miktarlarda ve hazırlamanın zor olduğu durumda hazır BB kullanmak daha uygundur. Ancak hazır BB kullanılması halinde kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir. Diğer bazı bakırlı ilaçlar (bakır hidroksit, bakır oksiklorit, bunların kalsiyum, kükürt, maneb ve mancozeb ile karışımları) da aynı amaca yönelik olarak kullanılabilir.
BB’nin Hazırlanışı
BB’nin kullanılacak zamana göre dozları da değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları %2 ve %1’liktir. Aşağıda örnek olarak verilen %2’lik BB’nin hazırlanışı esas alınarak %1 ve diğer oranlarda BB hazırlanabilir.
%2’lik BB’nin hazırlanışı (1.000 litre için) Gerekli madde ve malzemeler:
20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç, yeteri kadar temiz su,

40-50 litrelik 2 adet plastik kova,

Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa.

a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvmına getirilir.

b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.

c) İlaçlama tankı (örneğin; 1 tonluk) deposuna bir miktar si (100-200 litre) konur. Bunun üzerine önce (a)’da anlatıldığı şekilde hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna (b)’de açıklandığı şekilde hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek boşaltılır.

İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır. Böylece %2 lik 1.000 litre BB hazırlanmış olur.

Bugün bordo bulamacı organik tarımda da belli miktarlarda kullanılmaktadır.

huseyinkizil 09-12-2007 22:10

Eyüp bey 400 litrelik ilaçlama tankıma %2 lik bb için nasıl bir uygulama yapmalıyım bana tavsiye edilen 8 kg göztaşına 5 kg sönmemiş kirec. ayrıca hazır sönmüş 5 kg kireçin sönmemiş 5 kg luk kireçle aynı tutulamıycağı çünkü sönmüş olan kireçin zaten bir kısmının su olduğu ve 5 kg saf kirece denk gelmediği düşüncelerinizi rica ediyorum

Sergüzen 09-12-2007 22:59

Kireç söndürülürken çok su kullanılmaz. 1kg kireç 1kg su ile söndürülür. Bunun için, eğer siz sönmemiş kireç (CaO) kullanacaksanız, sönmüş kirecin yarısı kadar kireç (CaO) kullanmalısınız.

% 2 lik 400kg Bordo bulamacı için,

8kg Göztaşı (CuSO4)
8kg Sönmüş kireç veya 4kg kireç taşı(sönmemiş kireç)
kullanmanız gerekir. Sönmemiş kireç kullanacaksanız önce kireci söndürüp süzmenizde yarar vardır. Eğer kirecinizin içinde taş parçaları çıkarsa onları ayırıp o miktarda kireç ilave etmelisiniz.

Bordo Bulamacının Kontrol Edilmesi

Parlak renkli bir çiviyi bulamaca batırarak 4-5 dakika tutunuz, sonra çıkarınız. Çivinin rengi değişmez ise bulamaç iyi hazırlanmıştır. Çivi üzerinde esmer kırmızımsı bir renk meydana gelmişse biraz daha kireçli su ilave ediniz. Ph kağıdı ile de kontrol edebilirsiniz. Ph kağıdının rengi maviye dönmelidir. Yani çözeltiniz alkalik olmalıdır.



Bordo Bulamacının Saklanması
Hazırlanan bordo bulamacı hemen kullanılmalıdır. Elde olmayan nedenlerle hemen kullanılmazsa 100 lt bordo bulamacına 200 gr şeker veya pekmez, yoksa 1lt yağsız süt katılır. Böylece bordo bulamacı 1-2 gün bozulmadan bekletilebilir.

Sergüzen 09-12-2007 23:07

ÖNEMLİ:
Göztaşı çözeltisini mutlaka kireç çözeltisi üzerine dökün. Tersini yapmayın.

huseyinkizil 10-12-2007 08:41

Eyüp bey beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim, yağmurların kesilmesiyle hemen bb ilaçlamasına başlıycam ,Kasved arkadaşmızın 2 ton bb içesine 4 kg üre kullanılması tavsiyesi hakkında düşünceniz nedir acaba ve patlama zeytin kökleri için zarar verirme ağaç aralarından dahi olsa

Sergüzen 10-12-2007 21:28

Üre konusunda birşey söyleyemeyeceğim.

limon 10-12-2007 22:02

Arkadaşlar benim gibi 3-5 meyve ağacı olanlar için, hazırlaması kolay ve pratik bir ürün var mıdır? Benim pompam 5-6 litrelik.

Geçen sene bordo bulamacı istediğim bayii iki adet ürünü karıştır sulandır ağacı ilaçla demişti. Bordo bulamacının bu olduğunu söylemişti. O ilaçların etiketlerini okuyunca başka hiç bir ürünle karıştırmayınız ibarelerini görünce korkup karıştırmayıp iade etmiştim.

Bir de bugünlerde hava hep yağışlı. Diyelim ki ilaçlamayı yaptık, akşamına yağmur yağdı. Tekrarlamak gerekecek mi?

Todor 11-12-2007 07:59

* Bordo bulamacı uygulamasından sonra 10 saat yağmur görmemesi tavsiye edilir. Aksi durumda ilaçlama tekrarlanır.

* Yapışmayı arttırmak için ton başına 2 kg şeker kullanılabilir.

* Hazırlık aşamasında kullanılan kapların metal değil plastik olması gerekir.

* Hazırlanan karışım 1 gün içerisinde kullanılmalıdır.


Piyasada hazır bordo bulmacı karışımları bulunmakta, fiyatları kg başına 18 YTL'ye kadar çıkabilmekte.

denizakvaryumu 11-12-2007 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 183503)
Arkadaşlar benim gibi 3-5 meyve ağacı olanlar için, hazırlaması kolay ve pratik bir ürün var mıdır? Benim pompam 5-6 litrelik.

Geçen sene bordo bulamacı istediğim bayii iki adet ürünü karıştır sulandır ağacı ilaçla demişti. Bordo bulamacının bu olduğunu söylemişti. O ilaçların etiketlerini okuyunca başka hiç bir ürünle karıştırmayınız ibarelerini görünce korkup karıştırmayıp iade etmiştim.

Bir de bugünlerde hava hep yağışlı. Diyelim ki ilaçlamayı yaptık, akşamına yağmur yağdı. Tekrarlamak gerekecek mi?

Piyasada hazır toz bordo bulamaçları var, bu günlerde en çok satılan ürün.
Bir de sarı ilaç var, kabukların altına giren zararlıları öldürüyor, bu ilaç da bugünlerde bordo bulamacı ile birlikte satılıyor ama ikisi bir arada kullanılmıyor 15 gün ara lazım.

3-5 meyve ağacı için bu hazır bordo bulamacından alın (9 YTL), 5 litre suya yanılmıyorsam 1 çay bardağı karıştıracaksınız.
Yine de hazır bordo bulamacını aldığınız yere bir sorun derim 1 çay bardağı mı değil mi diye. (Burada da yazarsanız hazır bordo bulamacı kullanmak isteyen amatörler için çok iyi olur)

aysemelike 11-12-2007 09:29

Bildiğim kadarı ile bordo bulamacı gözler uyanmadan ve havalar soğukken birer ay ara ile iki kez uygulanıyor. Örneğin denizlide bir ocak sonuna doğru birde şubatta uygulamak yetiyor...
Bu sıralar erken, önce budama yapıp sonra uygulamada ayrıca yarar var...

Uygulamada ağacın tamamını iyice bu karışım ile yıkıyorsunuz...Ağaçlar kuruyunca hafif mavi bir renk alıyorlar...
Havanın kuru olması önemli, yamur yağarsa etkisi kalmıyor en az 10 saat yağışsız olmalı.
Todor'un dediği gibi 10 lt lik karışımın içine 1 çay bardağı şeker koyanlarda var....

Hazır almak istemezseniz şöyle bir tarif verebirim, daha ucuza da geliyor...

Bordo bulamacı tarifi;

200 gr göztaşı, 1 lt su içinde plastik kapta ahşap **** plastik bir sopa ile karıştırılır
100 gr toz kireç 1 lt su içinde plastik kapta ahşap **** plastik bir sopa ile karıştırılır

Daha sonra göztaşı karışımı kireç karışımının üzerine dökülerek birbirine karıştırılır ve bu iki litrelik karışımın üzerine 8 lt su konarak 10 lt'e tamamlanır.(Pompaya koyarken mutlaka bir tülbentten **** ince bir süzgeçten süzmekte fayda var....)

Kolay gelsin....

limon 11-12-2007 20:12

Çok teşekkür ederim arkadaşlar. Uygulamayı yaptıktan sonra yazarım...

Sergüzen 11-12-2007 21:24

% 2 lik 10kg Bordo bulamacı Hazırlama

Gerekli Malzemeler
200 gr Göztaşı (bir su bardağı)
200 gr Sönmüşkireç (bir su bardağı)
20 gr Tozşeker (bir silme yemek kaşığı)
1 ad. su bardağı
1 ad. 10 lit. plastik su şişesi
2 ad. 2 kg lık yoğurt kabı
1 ad. 1,5 lit. su şişesi (1/3 ü kesilip huni yapmak için)
1 ad. tahta çubuk (kireci ve göztaşını karıştırmak için)
1 çift plastik eldiven
1 ad. yemek kaşığı
1 ad. veya bir parça pH kağıdı (Ph değerini kontrol için)
1 parça eski tülbent bezi

Önce aktardan aldığınız kireç içinden bir bardak kireç alınarak yoğurt kabı içine aktarılır, sonra üzerine su ilave edilerek tahta çubuk ile güzelce karıştırılır. Bu çözelti 1,5 litrelik şişeden yaptığınız huni yardımı ile 10 litrelik pet şişe işine süzülür. Yoğurt kabı su ile çalkalanarak tekrer süzülür. Diğer yoğurt kabına da göztaşı konur ve üzerine su ilave edilir ve karıştırılarak eritilir. Göztaşı tamamen eriyince de içinde kireç çözeltisi bulunan 10 litrelik pet şişe içine süzülür. Yoğurt kabı çalkalanarak tekrar süzülür. Her iki süzme işi bitince 10 lit. şişenin kapağı kapanarak güzelce çalkalanır ve sonra şişe ağızına kadar doldurularak 10 lit. ye tamamlanır. pH kağıdı ile kontrol yapılır. pH kağıdının mavi olması gerekir. Yani pH alkalik (12-13) olmalıdır. Bordo bulamacınız hazırdır. Kullanılabilir. Eğer hazırladığınız çözeltinin tamamını kullanmayacaksanız, kullanmadan önce veya sonra 20 gr tozşeker ilave etmelisiniz. (Çözeltinin stabil kalması için)
Not: pH kontrolü bir çivi yardımı ile de yapılabilir.
Bu hazırladığınız bordo bulamacından kolaylıkla %1 lik bordo bulamacı da hazırlayabilirsiniz.
1 kısım (1 lit.) % 2 lik bordo bulamacı
1 kısım su (1 lit.)
ayrı bir kapta karıştırılırsa yeni çözeltinin konzantrasyonu % 1 liktir.

huseyinkizil 23-12-2007 20:45

Bordo bulamacı ve bakırlı tabir edilen (hektaş CHAMPİON WP) arasında ki farkı bilen arkadaş varmı ? çok kararsız kaldım

dedil 11-04-2008 08:43

arkadaşlar,bordo bulamacı yalnızca meyve ağaçlarında mı kullanılıyor?Örneğin güllerde kullanılabilir mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024