agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2025, 11:48   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Sümüklü böcekler için organik sertifikalı tarım ilacı

Merhaba değerli forum üyeleri. Sümüklü böcekler için ev yapımı ilaçların yetersiz kaldığını üzülerek tecrübe ettikten sonra piyasada satılan ruhsatlı ilaçlara yöneldim. Piyasadaki ilaçların neredeyse tamamının metaldehyde içerikli insan, su kaynakları ve doğaya zararlı ilaçlar olduğunu öğrendikten sonra organik tarımda ne kullanılıyor diye bakınca dünyada demir fosfat içerikli ilaçlar olduğunu gördüm. Türkiye'de aratma yapınca Deva firmasının PELERON isimli bir ilacını buldum. Organik tarımda sertifikalı iddiası var. Ama içeriği gerçekten güvenilir mi, veya içinde kullanılan şelatlar vs açısından da güvenilebilir bir ilaç mı açıkçası pek bir sonuca varamadım. Siz tecrübeli ve profesyonel dostlar ne yorum yaparsınız acaba rica etsem değerlendirir misiniz. Gerçekten güvenle alıp kullanılabilir mi.

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2025, 15:40   #2
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
Merhaba değerli forum üyeleri. Sümüklü böcekler için ev yapımı ilaçların yetersiz kaldığını üzülerek tecrübe ettikten sonra piyasada satılan ruhsatlı ilaçlara yöneldim. Piyasadaki ilaçların neredeyse tamamının metaldehyde içerikli insan, su kaynakları ve doğaya zararlı ilaçlar olduğunu öğrendikten sonra organik tarımda ne kullanılıyor diye bakınca dünyada demir fosfat içerikli ilaçlar olduğunu gördüm. Türkiye'de aratma yapınca Deva firmasının PELERON isimli bir ilacını buldum. Organik tarımda sertifikalı iddiası var. Ama içeriği gerçekten güvenilir mi, veya içinde kullanılan şelatlar vs açısından da güvenilebilir bir ilaç mı açıkçası pek bir sonuca varamadım. Siz tecrübeli ve profesyonel dostlar ne yorum yaparsınız acaba rica etsem değerlendirir misiniz. Gerçekten güvenle alıp kullanılabilir mi.
Demir fosfattan daha çok, EDTA ve EDDS şelatlayıcıların toprak solucanlarını olumsuz etkilediğinde dair araştırmalar var. İsterseniz full makaleyi gönderebilirim.

https://www.sciencedirect.com/scienc...61219408002172

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2025, 21:09   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-06-2014
Kirpi yok mu çevrede iki çift kirpi koyun salyangozun kökünü kurutsun.
.

megbilgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2025, 10:58   #4
Ağaç Dostu

Etrafta böcekler çok fazla, kirpiler öncelikle diğer böcekleri tercih ediyor. Kirpiler olmasına rağmen tercih etmiyorlar sümüklü böcekleri

Eski 10-02-2025, 11:08   #5
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Demir fosfattan daha çok, EDTA ve EDDS şelatlayıcıların toprak solucanlarını olumsuz etkilediğinde dair araştırmalar var. İsterseniz full makaleyi gönderebilirim.

https://www.sciencedirect.com/scienc...61219408002172
Sayın meyvelitepe, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda. Anladığım kadarıyla solucanların sayısında ve toplam ağırlığında azalmaya yol açmış. Demek ki toprak canlıları açısından zararlı olma ihtimali var. Sizce ne kullanılabilir solucan ve sümüklü böcekleri yok etmek için. Ev yapımı ilaçlar neredeyse hiç işe yaramıyor. biralı veya mayalı tuzaklara en fazla 8-10 tane düşüyor ama çok daha fazlası bitkilerin üzerinde gezmeye devam ediyor. Ayrıca radikal şekilde azalma olmadan yani mesela yarıya yakınını yok ederek başarı elde etmek de mümkün değil maalesef. Bir iki tanesi bile bir gecede birkaç bitkiyi öldürmeye yetecek kadar tahribat veriyor. Hele taze bitkileri ortadan kemirdikleri için yeni filizlerin ölümüne yol açarak bitkiyi yok olma sürecine götürüyorlar

Düzenleyen junior : 10-02-2025 saat 12:36
Eski 10-02-2025, 22:06   #6
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Galeri: 5
Ben de zamanında araştırdım ama zararsız organik bir ürün bulamadım. Sümüklü böcekler için bulduğum çare çiçeklerin ya da sebzelerin arasındaki otları temizlememek. O zaman hedef bitkiyi daha zor buluyorlar sanırım ya da başka otlara da yöneliyorlar. Zarar çok daha az oluyor.
Sümüklü böceklerden kurtulmak istemenizi anlarım da neden solucanları yok etmek istiyorsunuz? Solucanların her biri altın kıymetinde. Hiçbir zararları yok, tersine faydaları var.

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2025, 23:37   #7
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi junior Mesajı Göster
Sayın meyvelitepe, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda. Anladığım kadarıyla solucanların sayısında ve toplam ağırlığında azalmaya yol açmış. Demek ki toprak canlıları açısından zararlı olma ihtimali var. Sizce ne kullanılabilir solucan ve sümüklü böcekleri yok etmek için. Ev yapımı ilaçlar neredeyse hiç işe yaramıyor. biralı veya mayalı tuzaklara en fazla 8-10 tane düşüyor ama çok daha fazlası bitkilerin üzerinde gezmeye devam ediyor. Ayrıca radikal şekilde azalma olmadan yani mesela yarıya yakınını yok ederek başarı elde etmek de mümkün değil maalesef. Bir iki tanesi bile bir gecede birkaç bitkiyi öldürmeye yetecek kadar tahribat veriyor. Hele taze bitkileri ortadan kemirdikleri için yeni filizlerin ölümüne yol açarak bitkiyi yok olma sürecine götürüyorlar
Salyangozlar bakır folyodan geçemiyor, sümüklüböcekler geçiyor. Onlar için de yine iyi hazırlanmış bira tuzağı etkili. Ben denemedim ama komşum sulandırılmış sirke ile iyi sonuç elde ettiğini söylemişti. Yanlış hatırlamıyorsam asetik asit oranını %1-%2 civarına ayarlamıştı. Bunu deneyecekseniz önce 1-2 bitkide deneyip 2 gün bekleyip fitotoksite olmaz ise devamında denersiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2025, 05:55   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
Ben de zamanında araştırdım ama zararsız organik bir ürün bulamadım. Sümüklü böcekler için bulduğum çare çiçeklerin ya da sebzelerin arasındaki otları temizlememek. O zaman hedef bitkiyi daha zor buluyorlar sanırım ya da başka otlara da yöneliyorlar. Zarar çok daha az oluyor.
Sümüklü böceklerden kurtulmak istemenizi anlarım da neden solucanları yok etmek istiyorsunuz? Solucanların her biri altın kıymetinde. Hiçbir zararları yok, tersine faydaları var.
Merhaba. Solucanlarla benim problemim yok. Sadece meyvelitepe'nin verdiği linkteki yabancı çalışmada EDTA ve EDDS'nin solucanlara zarar verdiği yönünde çalışma olduğu için onu ifade etmek istemiştim. O çalışmada maddeler toprakta uygulandıktan sonra solucanların sayısında ve toplam kütlesinde azalma olduğu için çalışmanın sonucunda bu canlılara da toksik olma ihtimali var diye belirtmişler. Onu aktarmak istemiştim.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025