agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/)
-   -   Kiwano yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/5569.htm)

cigdoos 27-01-2011 21:58

bende ekicem sayın gürbik yolladı bana tohum ne zaman ekmek gerekir

nariçi 27-01-2011 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sibel774 (Mesaj 714380)
Ben bu yıl fidesini siteden satın aldım ve ektim. 2 ad bahceye 2 ad seraya diktim. Seradakiler daha cok şenlendi ve daha cok meyve verdi. Yanlız nasıl yersek yiyelim tadını begenmedik. Blandırdan gecirip, süzülerek birde şeker katarsanız idare eder. Görüntü itibarı ile ilginç. Yemek icin bizlerin damak tadına uygun değil

Kivano yeşilken salatalık gibi soyulup yenebilir tadı da salatalık gibidir. Olgunlaşırsa suyu sıkıp diğer meyeve sularına karıştırarak **** sade olarak da içilebilir ancak biraz ağır gelebilir kalori olarak. Fakat olgun meyvenin suyu taze badem çağlasının aromasını verir. O yönüyle ağızda bahar esintisi bırakıyor.

bragfor 28-01-2011 11:33

Merhaba arkadaşlar Kiwano yetiştirme başlığına göz attım. üretim materyali tedarik paylaşım süper. kürşadın tohum paylaşımı süper. çok dosthane. Bende sizinle Kiwano ile ilgili Dünya Gazetesi'nde yayınlanan makaleye gönderdiğim dökümanı paylaşayım. umarım işinize yarayacak bir şeyler vardır.
S:1 Türkiye iklim bakımından KİWANO yetiştirmeye ne kadar elverişli? Bu meyve en uygun hangi bölgelerimizde yetiştirilebilir? Bugün Türkiye’de KİWANO yetiştiriciliğinin durumu nedir?
C.1 Kiwano tek yıllık sarılıcı bir bitki olduğundan Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yetişir. Gelişim dönemi uzun olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha verimli yetiştirilebilir. Ticari anlamda yetiştiriciliği sanırım yapılmıyor. Hobi amaçlı denemeler mevcut.
S:2 Türkiye’de ekonomik anlamda KİWANO yetiştiriciliği yapılabilir mi? Bu meyvenin yaygınlaştırılmasına yönelik devlet, özel girişim gibi yürütülen çalışmalar var mı?
C:2 Ülkemizde ekonomik anlamda kiwano yetiştiriciliği yapılabilir. Devlet veya özel sektör tarafından yürütülen herhangi çalışma yok.

S:3 Sizin bu meyve ile tanışmanız nasıl oldu? KİWANO yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla yürüttüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
C:3 Bu meyve ile tanışmamız 2005 yılında Patronum Ali Kemal Çeltikçioğlu vesilesi ile oldu. 2005 ve 2006 yıllarında yaklaşık 100kg kadar her yıl yetiştirdik. Sonbahar aylarında olgunlaşan meyveleri manavlara dağıttık fakat bizim damak tadımıza farklı geldi pek fazla beğenilmedi. **** reklamı yapılmadı.

S:4 KİWANO yetiştiriciliği nasıl yapılır? (Fidan, tohum vs.) Ekim için en uygun zaman nedir? Maksimum verim için dikim öncesi ve sonrasında neler yapılmalı?
C:4 Kiwano tohum yoluyla yetiştirilir. Aynı salatalık fideleri gibi sera ortamında erken dikimler için viyoller **** tüpler içersinde yetiştirilir uygun zaman geldiğinde dış ortama (tarlaya) dikilir. Düzenli yaz sulamaları ister. Uygun zaman yöreye göre değişmekle beraber nisan haziran aylarıdır. Havalı geçirgen süzek kumlu topraklar ister. Verimli bir yetiştiricilik için havalanması iyi, iyi işlenmiş kumlu balçıklı yapıda toprak ister. Dikimden sonra sarılıcı bir bitki olduğundan desteğe ihtiyaç duyar(Asma salatalık gibi).

S:5 Bitkiden, dikim yapıldıktan sonra ne kadar zamanda verim alınır? Tam verime kaçıncı yılda ulaşır ve kaç yıl boyunca verim devam eder? 1 dekar alandan (ya da 1 ağaçtan) kaç kg ürün alınır?
C:5 dikimden 1-2 ay sonra meyveler tamamen olgunlaşır. Akdeniz ve ege bölgeleri gibi sıcak yörelerde özellikle sonbahar aylarında çiçeklenme görülüyor ve meyve daha kısa sürede olgunlaşıyor. Karadeniz ve Marmara bölgeleri verimli bir yetiştiricilik için daha uygun olabilir. (Erken ilkbaharda dikim yapılması gerekir.) tek yıllık bitki olduğundan aynı yıl ürün alınır ve kış aylarında tarladan sökülerek ertesi yıl tekrar dikim yapılır. Kiwano çok yıllık odunsu bir bitki(Ağaç **** çalı)değildir.
S6: 1 dönüm arazide KİWANO yetiştirmek için ilk yatırım maliyeti ortalama nedir? (tohum maliyeti, işcilik vs tahmini de olsa belirtir misiniz)
C 6: Maliyeti üzerine herhangi çalışmam yok. Salatalık, Biber, domates gibi sebzeleri tesis maliyetleri aynen geçerlidir. Destek sistemi olursa maliyet artar. yerde sürünücü olarak ta yetiştirilebilir.

S7: KİWANO fidanlarının satış fiyatı nedir? Siz fidan satışı yapıyor musunuz? Yatırımcılar, kaliteli fidana nasıl ulaşabilir?
C7: Geçtiğimiz yıllarda 2 YTL/adet fide satışı yaptık ancak bu 9*19cm torbalar içersinde idi. viyoller içersinde yetiştirilirse 0,5-1YTLgibi rakamlara yetiştirilerbilir. Meyveyi de 1-2 YTL /adet fiyatla satabiliriz.

S8: Yetiştirici elde ettiği ürünü nasıl değerlendirebilir? Ürünün ortalama kg satış fiyatı nedir? KİWANO meyvesinin Türkiye’de pazarı var mı?
C8: Elde edilen ürün tanıtımı iyi yapılır ve lezzet olarak beğenilirse pazar ve manavlar ile önemli restaurantlarda pazarlanabilir. Özellikle içkili lokantalarda iyi bir mezedir. Turşusu yapılabilir.
S10- KİWANO hangi alanlarda kullanılır?
C10: Bu bilgiye www.bragfor.com sitemizden ulaşabilirsiniz.

bragfor 28-01-2011 11:36

KİWANO
CUCUMİS METULİFERUS
Afrika Boynuzlu Kavunu
(African Horned Melon)

Genel Bilgiler ve Orjini: Güney ve Orta Afrika’da doğal olarak yetişen tek yıllık tırmanıcı bir bitkidir. Çevre düzenleme, güzel görünüşü ve meyvesi için İsrail, Kenya, Yeni Zelanda, Amerika da yetiştirilir. Manisa Ahmetli yöresinde 2005 yılında yapılan denemelerde 10 adet fideden 60kg civarında meyve elde edilmiştir.
Yaprakları tüylü olup ovaldir. Monoik çiçekleri vardır ve kendi kendini tozlayabilir. Boynuzlu kavun olarak bilinen kiwano oval 10 cm çapında ilginç görünüşlü bir meyveye sahiptir. Olgunlaştığında sarımsı portakal renkli kabuk ve kabuk üzerinde mahmuzlar (çıkıntı, boynuz) vardır. Sulu, etli meyve içinde tohumlar bulunur. Meyvesi çiğ **** meyve suyu şeklinde değerlendirilir. Bu bir yıllık bitki sert soğuklara duyarlıdır. Kiwano iyi drenaja sahip verimli zengin topraklarda yetişir. Düzenli olarak sulama gerektirir. Tohum yoluyla yetiştirilir. Avrupa ve Amerika marketlerinde özel bir yeri vardır.

Yetiştirilmesi: Kiwano tohumu 20-300C sıcaklık aralığında çimlendirilir. Toprak sıcaklığı 150C ye geldiğinde açık araziye dikimi yapılır. Bir dönüme 1000 adet dikilebilir ve bir dönümden 5 ton meyve alınabilir. Ekim ile hasat arası 3 ile 6 ay arasında değişebilir. İlk çiçeklenme evresinde haftada 2 defa sulanır. Daha sonraki evrelerde haftada bir sulanır.
Meyve Besin İçeriği: 1 adet meyvede; %6 A Vitamini, %40 C Vitamini, %2 Kalsiyum, %6 Demir bulunur. Bir adet kiwano tüketildiğinde 25 kcal enerji verir. Bünyesinde karbonhidrat ihtiva etmez. 1 gr Protein bulunur. Güneş girmeyen 20 0C oda sıcaklığında havadar bir ortamda 3-4 ay süreyle meyvede herhangi bir bozulma olmadan muhafaza edilebilir.

kasabalı 28-01-2011 11:48

rica etsem elinde Kiwano tohumu olan varsa acaba gönderebilirmi bende birkaç tohum yetiştirmek istiyorum

athena -asena 15-02-2011 16:50

1 Eklenti(ler)
olgunlaşmış kiwano yeşilini yemiştim bunlarıda sıkıp suyunu içeçem.

Atalya 27-02-2011 08:30

2fidem vardı kuruttum malesef ilgilenemedim tekrar deneyeceğim inşallah meyve alacağım.

maybach 27-02-2011 09:15

ben bunları bir türlü yetiştiremedim bu sebzeyle aramızda husumet var denemediğim kalmadı fidelere ozmokot bile verdim olmadı

sukru 27-02-2011 15:18

tohumundan bende rica edebilirmiyi değerli arkadaşlarım

Jezebel 27-02-2011 19:58

Bunun tadı çok kötü.
Benim marketten aldığım belki olmadan toplanmıştır.
Tadı konusunda olumlu yorum yapacak kimse var mı?

c4z4dor 28-02-2011 15:09

Bende ekmeyi düşünüyorum tohum yollayabilecek olan varmı ?

Atalya 15-03-2011 19:41

Tohumlarım çimlendi.Bakalım meyveye uzun bir yolculuk var.

Jezebel 15-03-2011 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi c4z4dor (Mesaj 761703)
Bende ekmeyi düşünüyorum tohum yollayabilecek olan varmı ?

Geçen ay bonsai toplantısında 10 paket ( her birinde 10 tohum kiwano) dağıttım.
İlgi çok azdı, belki arkadaşlar konuyla ilgili değillerdi.
;)

tekno2020 21-03-2011 06:58

kiwano tohumları

benim kiwano tohumlarıda 3 günde çimlendi şu anda pet bardakta ve üzerine pet şişeden sera yaptım evde büyütmeye çalışıyorum. bakalım ne olacak

kazanlik 21-03-2011 07:54

benim bircok kivano fidem yetersiz isik yuzunden uzadi ve kurudu. yeteri kadar gunes gormeyen bir yere koyuyorsaniz saksilarin arkasina A4 kagidini saksi merkezde kalacak sekilde kivirarak koyun, beyaz kagit bitkinin arkasina gecen isigi tekrar bitkiye yansitiyor. luxmetre ile olcumlerde 2-3 kat isik artisi oldu. ancak dogrudan gunes alan yerde tavsiye etmem,, bitkiyi yakabilirsiniz,,

dünyam1 21-03-2011 09:41

bende tohum almak istiyorum ..nerden bulabilirim bilgi verirmisiniz?

boshaft 20-07-2011 09:40

tohumundan bende istiyorum göndere bilecek arkadaşlar varsa yardımcı olabilirlerse çok memnun olacağım şimdiden teşekkürler

dünyam1 31-10-2011 22:33

bugün istanbul kozyatagı carrefour dan kilosu 12.90 tl olan kiwano ,tadına bakmak için 2 tane aldım,tadını merak edenler kaçırmasınlar 5-6 tane kaldı:)

maysan80 01-11-2011 21:56

o nasıl fiyat öyle bmw farı alır gibi

dünyam1 24-11-2011 19:49

:D:D maysan80 Adana da kiwano satılsa yine alırdım lezzeti çok güzel ..

winner 20-12-2011 10:21

Su an elinde kiwano olan varsa irtibata gecmek istiyorum.

münevver 20-12-2011 14:21

Arkadaşlar
Yazılanlardan ben de tadını çok merak etmeye başladım.Tohum paylaşabilecek olan var mı?

dünyam1 06-01-2012 09:51

Merhaba Münevver 2 ay önce kozyatagı carrefourdan almıştım ,sanırım daha vardır, tadına bakmak için oraya bir uğrayın,meyvesi yok ise size bulup gönderirim,burdada bulup almıştım..

gurbik67 12-01-2012 21:06

arkadaşlar kiwanonun tadı; yeşil iken salatalık üzerine limon sıkılmış gibi bir tadı var , olgunlaştığında ise tamamen tohum ve jölemsi görünüşlü ve çok ta hoş olmayan bir tadı var.

Fatih Yılmaz 12-02-2012 18:38

Elimde bulunan 5 adet tohumu çimlendirmek için plastik bardaklara ekip üstlerine naylon çekmiştim 1 hafta itibari ile çimlenmiş vaziyetteler biraz erken oldu sanırım 32 daireli bir apartman da bulunduğumuz için bunlar acaba balkonda büyük saksılarda gelişim gösterirler mi.

[IMG]http://img193.imageshack.us/img193/5...1195955.th.jpg http://img214.imageshack.us/img214/9...2130227.th.jpg http://img718.imageshack.us/img718/9...2130235.th.jpg[/IMG]

Fatih Yılmaz 25-02-2012 18:32

Son resimler kiwano meyvesinden
http://img828.imageshack.us/img828/7...0225192239.jpg

dünyam1 25-02-2012 19:56

fatih ,maşallah ne güzel büyümüş,benimkiler ocak ayında dayanamayıp tohum ekmiştim 3yaprak çıkarıp kurudular :( şimdi havaların ısınmasını bekleyip tekrar deneyeceğim..

Fatih Yılmaz 28-02-2012 18:39

Ve 3 gün aradan sonra tekrar bir resim daha hızla büyümeye acele etmekte maşşallah
http://img214.imageshack.us/img214/7...0228193454.jpg

umutyolcusu 29-02-2012 09:47

Maşaallah ne kadar hızlı gelişme göstermiş.Ben de havaların ısınmasını bekliyorum tohum ekmek için,ama özendim şimdi:))

crazytutor 08-03-2012 22:32

1 Eklenti(ler)
bende ektim tohumları ve yüzlerini gösterdiler... hatta ben onları bir aya kadar toprağa geçirmeyi düşünüyorum...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025