![]() |
Gralüx t5 olanını kullanıyorum menekşelerde 4 gün oldu gelişimini buradan paylaşıcam.
|
Daha 4 gün oldu aydınlatmadalar.
http://lh4.googleusercontent.com/-mf...0/IMG_4275.JPG |
Akvaryumları koyacak yerim şimdilik yok onlarda değerlenmiş oldu.
http://lh5.googleusercontent.com/-BB...0/IMG_4277.JPG |
Orkidelerimi denedim dipteki yavrular çok güzel gelişti ama ışığa yakın olan yaprakların durumu hiç hoşuma gitmedi onun için menekşeye döndü.
http://lh3.googleusercontent.com/-Jx...0/IMG_4253.JPG |
Alıntı:
|
Alıntı:
http://f1212.hizliresim.com/14/n/h28ff.jpg http://f1212.hizliresim.com/14/n/h28fv.jpg |
Alıntı:
Mesela belli bir metre kare ortam için ilk kuruluştan itibaren kuruluş maliyeti ve sonraki sarfiyat bedelleri , ve bitkiye olan büyüme ve verim katkısı karşılaştırılsa ne iyi olur. Bunu yapabilecek bilgi sizde var. |
|
Alıntı:
Şimdi ilk kurulum masrafını karşılaştırabilir miyiz? Bir odayı aynı miktarda aydınlatmak için döşeyeceğimiz led masrafı ile floresan masrafını karşılaştırabilir miyiz? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bir floresan lamba sanırım dört beş lira. Metre kare hesabını öğrenmeye çalışacağım.
Led lamba başlığındaki fiyatlara baktım birinde 700 dolar mı yazılı? Sanırım metre hesabıyla satılan başka örnekler var. 1-6 dolar onu da metresi. Gümrük vs hariç. Gerçi memlekette de satılıyormuş. Neyse neresinden bakarsanız ucuz değil led. Evdeki birkaç bitki için fabrika kurmak gibi birşey bana göre. Yapraklar , lambayla ilgisi yok, yüksekliği ayarlamak yeterli olacak. |
Alıntı:
Akvaryumlar gerçekten çok hoş görünüyor, güzel bir değerlendirme olmuş. Elinize sağlık.:p SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
Secol High Power LED Manufacturer - Yerli Power LED üreticisi Verdiğim link Türkiyenin tek yerli led üreticisi olduğunu bildiğim bir site. Buradan arkadaşımın bir yakını 15000 lümen değerinde kendine özel led yaptırmış sipariş olarak. Deniz akvaryumunda kullanmak üzere. İstenilen değerde led yapabiliyorlarmış edindiğim bilgiye göre. Ayrıca bunun içinde eksra bir ücret talep edilmemiş (tabi bunlar bana söylenenler, sadece paylaşmak istedim). Ama Sitedeki fiyatlarıda incelediğimizde çok da uçuk gelmedi bana. SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
Bitkiler için kullanılan florasanlar 20-30 lira civarındadır, kalite kalite değişir, buna balast, reflektör, starter vs eklerseniz 100 watt bir aydınlatma için nereden baksanız 150-200 lirayı bulur. Aynı işi 50 hatta doğru spektrumlar kullanarak 30 watt bir led aydınlatma ile bile sağlayabilirsiniz. Tanesi ortalama 1 dolar desek 30 led 30 dolar (54 tl), 30 watt için sabit akım devresine de hadi 30 lira diyelim (daha ucuzları da var) pcb, soğutucu, kablo vs hadi 30 diyelim, ne etti? 114 tl! Hadi 50 watt için 200 tl desek yine çok bir fark yok, tersine uzun yıllar boyu kullanabileceğiniz bir aydınlatmanız olur. Florasan ile domates yetiştirip ürün alan var mı bakın bakalım internette :cool: |
Önemli:
görünmeyen fotoğraflar Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. Lütfen mesajlarınızda gerekli değişikleri yapın... |
Alıntı:
Rica etsem şu anda kullandığınız ledlerin nm değerlerinin yanı sıra, watt, lumen vs. değerlerini paylaşmanız mümkün mü? Siz çalışmalarınızın geldiği son aşamada birim alana (1 metrekare diyelim) kaç lumenlik aydınlatma sağlayacak bir düzeneğe ulaştınız acaba veya 1 metrekareye kaç lumenlik aydınlatma sizce ideal? Teşekkürler |
Merhaba, bu konuda önceki sayfalarda ve şu konuda http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm bir çok defa bu bilgileri sunduk.
|
Alıntı:
Bu konunun (lumen değeri) önemli olup olmadığını, önemli ise lumen değerleri ve birim alana düşmesi gereken lumen miktarı konusunda sahip olduğunuz veya uyguladığınız bilgiyi merak ettim? |
Alıntı:
Domates, fideler ve fidanlar 300 - 380 μmol m2/s 16 saat (gün ışığı olmadan, Yetiştirme odalarında üretim). Marul, fideler ve fidanlar 280 - 380 μmol m2/s 16 saat (kültür sürelerinin 4 -5 kat hızlandırır). Marul, fideler ve fidanlar 85 - 145 μmol m2/s 16 saat (Bitkisel büyümenin artması, daha kısa zamanda kültür süresi). Orkide, fideler ve fidanlar 100 - 160 μmol m2/s 16 saat (Bitkisel büyümenin artması, çiçek gelişiminin artması ve kaliteli çiçek yapma). Menekşe, fideler ve fidanlar 80 - 140 μmol m2/s 16 - 18 saat (Bitkisel büyümenin artması, çiçek gelişiminin artması ve kısa sürede kültürlenme). Her bitkinin ışık ihtiyacı farklı, bu değerler deneme yanılma yöntemiyle bulunuyor. Mesela aynı tür aydınlatma ve aynı tür bitki kullanılarak 10 farklı deneme yaptığınızı düşünün. Her türlü koşul aynı, bir tek lambanın uzaklığını değiştiriyorsunuz her seferinde. Bu deney sonunda hangi mesafelerde bitki daha iyi gelişim gösterdiyse bitkinin ihtiyacı olan maksimum ve minimum ışık miktarını bulmuş oluyorsunuz. |
Sn bountr,
Konuyla ilgili daha önceki mesajları gözden geçirmiştim zaten ve bunları incelediğim yabancı kaynaklarla karşılaştırdığımda bir noktada kafam karışıyor: Özellikle iskandinav ülkelerinde ficus cinsleri gibi tropik ağaçların bonsaisini yapanlar genelde akvaryum türü bir düzenecek içinde floresan tipi lambalar kullanıyorlar ve devamlı lumen değerleri üzerinden bilgi alışverişi yapıyorlar, yani lumen konusunu bir şekilde dikkate alıyorlar ve alan büyüdükçe lumen değerinin de artması gerektiği (hatta birçok karışık formüller verilmiş) konusuna vurgu yapılıyor. Ancak elimdeki adeniumlar için uygun bir düzenek hazırlamada sizin verdiğiniz bilgilerden yararlanmak için çalışmalarınızı incelediğimde sizin bu konuya hiç değinmemiş olduğunuzu gördüm. O zaman bu son yazdığınız mesaja göre konuşursak "μmol m2/s" birimini siz "lux/m2" biriminin alternatifi olarak kullanıyorsunuz gibi bir izlenime kapıldım, yanlış mıyım? Şimdi floresan kullanacağıma göre ve bu floresanlarda da sadece watt ve lümen değeri belirtildiğine göre, birim alana sağlamam gereken aydınlatma konusunda neye göre hareket edeceğim? |
1 Eklenti(ler)
Adeniumlar için yaptığım derme çatma bir düzenek var. Dilerseniz adenium konu başlığında ayrıntıları anlatabilirim.
|
Alıntı:
Çok sevinirim sn drhegeli :) Sadece beni değil birçok kişiye de mutlu edeceğinize eminim. Adenium başlığında görüşmek üzere o halde :) |
Alıntı:
Hydroponic Cucumbers - Grown indoors with a LED grow light - YouTube |
Adeniumlar için yaptığım derme çatma düzeneği ilgili konu başlığına ekledim.
|
Ne kadar ışığa ihtiyacımız var diye düşünürken, araştırırken drhegeli adenium konusunda konuyu açıklamış.
http://www.agaclar.net/forum/1071939-post1752.htm Bir T8 floresan ampul 2700 civarı lümen ışık veriyormuş. |
Teorik Bilgi : Güneş (yaz, açık ve kuru hava) = 10.000 lumen/m2/saat = 100.000 lux/saat
(Yetişkin) Adenium ışık isteği (gelişme dönemi) = 4.000-8.000 lumen/m2/saat = 40.000-80.000 lux/saat (Yetişkin) Adenium ışık isteği (dinlenme dönemi) = 1.000 lumen/m2/saat = 10.000 lux/saat Güneşlenme süresini 12 saat olarak alırsak, yetişkin bitki için günlük ışık isteği (dinlenme) = 12x10.000 = 120.000 lux/gün Kaynak : Kitap : "Adenium : Sculptural Elegance, Floral Extravagance; Dimmit Mark" Site : <i>Adenium</i> Culture: Producing Large Specimens Quickly drhegeli'nin lümen hakkındaki bilgilerini buraya da aktarayım dedim. http://www.agaclar.net/forum/1071939-post1752.htm |
Alıntı:
DRHEGELİ'nin paylaşımını dün bende incelemiştim. Bu başlık altınada aktarmanız yerinde bir karar olmuş. SAYIGILARIMLA. |
2 Eklenti(ler)
Ampüllerin lümen değerlerini merak edenler için;
Eklenti 356380 Eklenti 356381 Ledler konusunda araştırmalarım devam ediyor.Sadece bilgi olsun diye yazayım, geçmişte akvaryum ve sucul bitkilerle ilgili çalışmalarım olmuştu.(Aktif olarak devam ediyorum, o kadar denememe rağmen etkisini göremediğim ledlerden uzaklaşıp bilinen sisteme döndüm, hiç sorunum yok.Akkor flemanlı ve fluorasant ampüller.Bazı yerlerde ısı+ışık istediğim noktalarda metal halide ve halojen ampül kullanıyorum.Heralde 1 metal halidenin yerini tutması için milyon led bağlamam lazımdı)O dönemde bu konu burdakinden fazla aşırı olarak tartışıldı, hâlâ konunun ucu açıktır.Orada da bir arkadaş yırtınıyordu smd led diye, umarım yine aynı tartışmalara başlamayız. |
Bu tablo bayağı bir yol gösterici olmuş.
Teşekkürler sn merlict :) |
Konuya ek olarak biraz araştırma yapınca ek bilgilerde ekleyeyim istedim.Sayenizde okul yıllarında kullandığım kitapları karıştırdım, unuttuğum güzel bilgiler varmış.:p
Kelvin nedir? Kelvin Sıcaklığı ışık kaynağının kendisinin genel rengini ifade eder. Bir ışığı sıcak ya da soğuk olarak ifade ettiğinizde onun kelvini hakkında bilgi vermiş olursunuz. Düşük kelvinler (ör. 3000K) sıcak ışığı, yüksekler ise ör (8000K) düşük sıcaklığı belirtir. 5000-6500 arası Kelvin gün ışığına karşılık gelir. 1000 K: kandil, yağ lambası 2000 K: Gün batımı, gün doğumu. Yüksek basınçı sodyum lambalar. 2700 K: Sıcak beyaz florasanlar. 2850 K: Klasik telli ev ampülleri 3000 K: Stüdyo lambaları 3500 K: Kuartz halojen lambalar. 4000 K: Flaş ampüller. 4100 K: Soğuk beyaz florasanlar. 5000 K: Mavi flaş lambaları, elektronik flaş, ortalama gün ışığı. 6000 K: Açık öğlen güneşi, standart Metal Halide (HID) lamba. 7000 K: Biraz kapalı gökyüzü. 8000 K: Bulutlu, sisli gökyüzü. 10,000 K: Tam kapalı gökyüzü. 11,000 K: Güneşsiz, mavi gök yüzü. 20,000 K: Açık havada, dağdaki gölgeler. Mehmet |
...floresan... bir aydınlatma için nereden baksanız 150-200 lirayı bulur
Ben buraya takılmıştım. Kasa dörtbuçuk lira, lamba ikibuçuk lira. Toplamda maliyet onbir lira bana on liraya bıraktılar. |
Alıntı:
Abi senin talebinden dolayı detay kaçırmadan inceliyorum aydınlatma konusunu.Elimdeki kitaplar ve net arasında o kadar karşıt değerler var ki aklın durur.Nette ışık ihtiyacını bahsedenlerin çoğu led satmaya çalışan kesimler durumunda.Araştırma yapmak isteyenler her forumdaki açıklamaları dikkate almasın derim.Genelde akademik tezler ve makalelerde çok değerli bilgiler var. Avrupalı yazdıysa doğrudur mantığını da bi kenara bırakalım artık, sonuçta onlarda ürettiklerini satmaya çalışıyor.Yöntem olarak ta artık onlarda tarz değiştirdiler. Mehmet |
Alıntı:
|
Alıntı:
1 footcandle = 1 lumen/foot kare = 10 lumen/m2 = 10 lux (Adenium sayfasındaki eşitlik de düzeltildi.) |
Alıntı:
Bilgiler çok yararlı oldu gerçekten. En azından şimdi hangi lamba türünün hangi değerlere tekabül ettiğini anlamış oluyoruz. SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
Olaya çok hakimsiniz hayran kaldım :) 1,5 liralık florasanla bu iş oluyorsa o zaman söyleyin akvaryum sahiplerine boşa uğraşmasınlar bu kadar para vermeye. Linkini verdiğim sitede tanesi 20 lira ile 70 lira arasında değişen fiyatlara satıyorlar florasanları. O normal florasanlar belki fideleri, çimleri, basit çiçekleri büyütmeye yeterli olabilir ama ötesi değil. Avrupalı bilir zihniyetiyle davranmam, sevmem de, bilimi avrupalılara öğreten biziz zaten. Neyse, florasan ya da metal halide ve sodyum lambaları zaten yıllardan beri bitkiler için aydınlatma olarak kullanılıyor. Son dönemde led teknolojisindeki gelişmeler sayesinde artık istenilen dalga boyları ucuza üretilebiliyor. Bir kaç sene önceki led bilginizle önyargılı davranmamanızı tavsiye ederim, teknoloji hızla gelişiyor. Akvaryum için de led kullanan pek çok kişi gördüm, genel olarak memnunlar. Ben araştırmalarımda satıcı firmaların verdiği bilgileri değil, forumlarda bizzat bu işle kişisel olarak ilgilenen insanların çalışmalarını ve bilimsel makaleleri baz alıyorum. Sadece örnek istenildiği için bulduğum 1-2 sayfanın linkini koydum. Zaten elektrik faturası gibi bir derdiniz yoksa led işine girmeyin hiç boşuna, dayayın sodyum lambasını gitsin. Akvaryum ledleri: https://www.google.com.tr/search?q=l...CMeytAad8YCACg |
Benim fikir sorduğum aydınlatma konusunda deneyimli ziraat mühendisi tam olarak floresanın işe yarayacağını söyledi açıkçası. Akvaryum da değil kastettiği. "Tak T8 lamba bak işine" diye özetledi.
Otuz santimilk bir akvrayumu aydınlatmayı düşünen yok sanırım bu forumda. Akvaryumcular istediği led sistemi kurabilirler. Önümüzdeki hafta hiç de ilgim alanında olmamasına rağmen birkaç da tohum çimlendireceğim süreci merak ettiğimden. Fiyatlara bakmamışım. Benim ikibuçuk metreye iki metre seraya sanırım birkaç bin liralık led gidecek. |
''Çimlendirmek'' ve ''büyütüp meyve almak'' işte aradaki fark bu kadarcık!
|
Bu foruma 2009 dan beri üyeyim.Daha öncesinden incelerdim, değerli bilgileri alırken vermemek olmaz diyerek üye oldum.Elimden geldiğince isteyenlere yardımcı olmaya, bilmediklerimi öğrenmeye çalışırım.Çok sevdiğim abim, Memet abi benden ufak bi bilgi istedi, lambalar konusunda bi yardımcı ol dedi, bende bildiklerimi ve araştırmalarımı paylaştım.Daha önce ledler konusunda başka sitelerde yaşanan pazarlama şavaşlarından dolayı bu iki konuya (http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/1605.htm ve http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/29307.htm) gördüğüm halde müdahil olmamak adına girip okumuyordum bile.Memet abimin ricası üzerine bildiklerimi ve araştırdıklarımı paylaştım.Tartışmalara tekrar girmek istemiyorum.Teknik konularda başka bilgi isteyen olursa hakim olduğum konu için yardıma her zaman hazırım.
Esen kalın. Mehmet |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:07. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025