agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-02-2012, 13:43   #391
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi 41nisa Mesajı Göster
Arkadaşlar hacı hurması nasıl yetişir bilen varsa yardımcı olun..Trabzon hurması anlatılıyor var sitede ama hacı hurması **** medine hurması rastlamadım..Ya da ben bulamadım..Biraz bilgi verseniz..
Tohumdan yetiştirmiştim oda sıcaklığında marketlerde satılan torfun için 3 ayda çıktılar.

asilturk1 beğendi.
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2012, 10:21   #392
Ağaçsever

qqaazz's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2007
Galeri: 1
Exclamation

Eylül 2011 de aldığım gül tohumları (Rosa Rugosa) şöyle çimlendi:
Tohumlar yarıya kadar doldurulmuş 1 bardak su içine atıp , buz dolabının (3 dereceye ayarlıydı) bir köşesinde bekliyor.2 haftada bir suyunu (süresini fazla uzatmadan sıcak su muamelesi de görerek) değiştiriyorum.Bardağın dibinde çok az su kalacak.Tohumlar solunum yapabilmeli.Aralık ayı başı buzdolabı sıcaklığını 5 derece yaptım.Aralık sonunda bazı tohumlar çimlendi.(%10 u çimlendi)
Çimlenme için çok kötü bir zamanlama.Ama olsun sonuçta çimlendi.

Sıcak su şoku tohumların üzerinde oluşan ve çürüme belirtisi olan tüylü yapıları yok ediyor.

qqaazz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 18:05   #393
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-11-2009
Arkadaşlar selam ben kendi çapımda bu sene işe yeni atıldım amatörce bir sera yaptım alçak örtülü burada domates, biber , patlıcan ve salatalık fideleri yetiştirmek istiyorum. Kendimce araştırma yaptım fakat teredütte kaldım.Bu iş sanıldığı kadar kolay olmayacak gibi gözüküyor bana seramda tohum ve fide yastıklarını hazırladım kendimce çok güzel oldu fakat ben bir türlü fide yastık içinde bulunan toprağın ve organik gübrenin dezenfekte işlemi hakkında doğru dürüst bir bilgi bulamadım. İlk iş buradan başlıyor yetişen fidelerin hastalıklı olmasını istemiyorum.Sizden ricam bu dezenfekte olayını iyi bilen bir arkadaşımız varsa beni bu konuda aydınlatırsa sevinirim. Bu dezenfekte işinde hangi ilaçlar kulanıllır yazarsada sevinirim. Teşekürler.

Düzenleyen pahce : 11-03-2012 saat 18:07 Neden: kelime hatası
pahce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2012, 19:27   #394
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pahce Mesajı Göster
Arkadaşlar selam ben kendi çapımda bu sene işe yeni atıldım amatörce bir sera yaptım alçak örtülü burada domates, biber , patlıcan ve salatalık fideleri yetiştirmek istiyorum. Kendimce araştırma yaptım fakat teredütte kaldım.Bu iş sanıldığı kadar kolay olmayacak gibi gözüküyor bana seramda tohum ve fide yastıklarını hazırladım kendimce çok güzel oldu fakat ben bir türlü fide yastık içinde bulunan toprağın ve organik gübrenin dezenfekte işlemi hakkında doğru dürüst bir bilgi bulamadım. İlk iş buradan başlıyor yetişen fidelerin hastalıklı olmasını istemiyorum.Sizden ricam bu dezenfekte olayını iyi bilen bir arkadaşımız varsa beni bu konuda aydınlatırsa sevinirim. Bu dezenfekte işinde hangi ilaçlar kulanıllır yazarsada sevinirim. Teşekürler.
Sevgili pahce,

Bu başlığa bak.

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2012, 17:48   #395
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
arkadaşlar,
Ben 20 gün önce 40 adet (yer kirazı) altın çilek tohumlarını çimlendirmek amacıyla 48 lik viyole ektim ( torf toprağı ve viyol derinliğinin 1/3 ne) üstünü karton kutu ile kapattım ara sıra suladım ort.sıcaklık 20 derece civarı ancak henüz daha çimlenme olmadı,acaba biyerde yanlışlıkmı yaptım, bu konuda üstadların yorumlarını bekliyorum.
saygı ve selamlar,

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2012, 08:23   #396
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
arkadaşlar,
Ben 20 gün önce 40 adet (yer kirazı) altın çilek tohumlarını çimlendirmek amacıyla 48 lik viyole ektim ( torf toprağı ve viyol derinliğinin 1/3 ne) üstünü karton kutu ile kapattım ara sıra suladım ort.sıcaklık 20 derece civarı ancak henüz daha çimlenme olmadı,acaba biyerde yanlışlıkmı yaptım, bu konuda üstadların yorumlarını bekliyorum.
saygı ve selamlar,
üzeri acık olmalıdır
ve arada spreyle nemlendırınız
en önemlı ıhtıyaç olan güneşi kesmişsiniz
üzerını kapatacaksanız sıtreç ıle olabılır
ancak hava alacak alanı nı bırakmalısınız

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2012, 09:30   #397
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
teşekkür ederim sn safranlı
Dışarısı soğuk ve kazan dairesi sıcaklığı ort. 20 derece olduğu için çimlenmesini orada uygun bulmuştum, dediğiniz gibi güneş almıyor,tavsiyenize uygun şekilde güneş alan bir köşeye yerleştiricem.
selamlar,

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2012, 13:46   #398
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Arkadaşlar ben ilk okulda öğretildiği gibi pamuk kullanarak 4-5 tane elma tohumu çimlendirdim ancak bunlar biraz garip pamuğu delmiyorlar alta doğru çıkıyor ve kabuk yukarıda kalıyor şimdi ben bunları saksılara geçirmek istiyorum ancak kabuk alttamı kalacak üsttemi kalacak çıkan kısım kök mü yoksa güneş mi görmesi gerekiyor ne yapacağımı bilemedim bir yardım eden olursa çok sevinirim.

Fizik Sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2012, 22:10   #399
Yeni Üye

mapazule53's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2010
Wink arkadaşlar acil yardım p l e a s e h e l p me :)

yaw ben yetiştiriciliğe bayağı merak saldım hatta bayağı haşlak oldum bir kaç güzel şey üretip türettikten sonra ve sonra değişik türleri üretip türetmek istedim ve bende bir kumkat var ilk yeşil yeşil kalmıştı şimdi yaprakları kuruyo napmalıyım ha birde komşumdan nerde bulduysa eline geçmiş avokado varmış çekirdeğini saklamış gelince bana verdi bazıları kürdan felan sokup dört tarafından suya yatırırken bazıları üstünü kesip tohumları sıcak sudan geçirip öyle seraya dikiyorlar elimdekini heba etmek istemiyorum bunu nasıl üretebilirim sonra türetebilirim... Detaylı bilgi bekliyorum...

mapazule53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2012, 23:45   #400
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-04-2012
agaclar.net e çok teşekkürler

yusiskan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 11:47   #401
Ağaç Dostu

mstfylcn's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 5
Fındık tohumdan/çekirdekten yani fındığın kendisinden çimlenir mi? Eğer çimlenirse, fındık verir mi?

3 aydır ektiğim fındıklar toprak altında, hala ses seda yok!

Fındık yetiştiren arkadaşlar bilgi verirse sevinirim

mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 12:39   #402
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
caylak

Merhabalar. Araniza yeni katildim. Bu sene evlendim ve bahceli bir eve tasindik. Cok tecrubesizim. Bahcede sadece cim, gecen sene dikilmis bir kac meyve fidani ve kurtbaglari var. Bu haliyle cok yavan. Ciceklerle canlandirmak istiyorum. Ancak disarida satilan cicekler hep birbirinin ayni. Cesit bulamadim. Bu nedenle internetten tohum aldim.

Aldigim tohumlar:

civanpercemi
cuce lavanta
lobularia maritima (sari ballica)
lobelya pendula (sarkan lobelya)
gulhatmi

Bunlari cimlendirme konusunda deneyiminiz oldu mu? Tohumlarla beraber gelen aciklamalarda oncelikle cimlendirme saksilarinda cimlendiririn diyor. Ama benim su an uygun sakim ve yerim yok. Dogrudan bahceye ekebilir miyim?

Bir de kucuk bir bostan yapmak istiyorum. Domates cekirdeklerini yumurta kabina ektim. Ustu acik. Gunduz bahceye gece eve aliyorum. Surekli nemli tutmaya calisiyorum. 2 hafta oldu henuz cimlenen olmadi. Acaba yanlis mi yapiyorum?

Simdiden tesekkur ederim.

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2012, 12:47   #403
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-04-2012
Sayin MYildiz. Keske size yardimci olabilecek kadar bilgi sahibi olsaydim. Malesef ben cok yeniyim. Sadece cimlenenen tohumlariniza cok imrendigimi soylemek istiyorum. Sivi bitki besinini ne zamandan beri veriyorsunuz? Baska bir sirri var midir? Umarim bir gun benimkiler de boyle guzel cimlenip gun yuzune cikarlar. Size de basarilar diliyorum.

aigneis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2012, 21:25   #404
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Plumbago Mesajı Göster
Internetten bu resmi buldum. Sanirim size gelen bitki bu
Bu bitkiden ben de yetiştirmek istiyorum.Konu ile ilgilenen varsa beni bilgilendirebilimi

çiçekçi_kız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2012, 19:30   #405
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Arkadaşlar, birkaç yıl önce gayet acemi bir şekilde ve hiç de özen göstermeden şunları ekip çimlendirmeyi, büyütmeyi başardık: kabuklu ceviz, marketten (patlatmak için) alınan kuru mısır, çörekotu (çiçeği için), rezene, limon ve elbette hiç nazlanmadan filizlenen malta eriği. Bunların hiçbirinde hiçbir işlem uygulamadan direkt toprağa/ saksıya gömüverdim. Yanlız, cevizlerin bir iki tanesi çıkmadı, diğerleri tutmuştu. Malta eriğini de tavsiye ederim, iyi bir bakımla sanırım 3-4 yılda epey boy atar. Biz bunların çoğuyla pek ilgilenemedik, devam ettiremedik. Benim gibi acemilere tavsiye ederim. Buralarda yazanları okuyunca da tekrar aşka geldim, sanırım yaz meyvelerinin tohumlarını deneyecegim bu yaz, Allah nasip ederse. Bir kısmını öylece, bir kısmını hafif çatlatıp, bir kısmını da sert kabuğunu kırıp denemek lazım. Kiraz, şeftali ve kayısıda bunları denemek geldi şimdi aklıma. Şimdi bunlar hic hesapta yokken bir de bunlara girişecegim sanırım. Kanıma girdiniz!

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 21:58   #406
Ağaç Dostu

xenkebikec's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2010
Merhabalar, iş yerinde küçük saksılara kara çam tohumu ekiyorum. Tohumlar filizleniyor ve yaklaşık 3-6 cm boya geldiklerinde kendilerini bırakıp soluyorlar.

Farklı zamanlarda tohumları ekmeme rağmen hepsini kaybettim. Sulamasını aşırı yapmıyorum toprağı tamamen kurutmuyorum da fakat neden solduklarını anlayabilmiş değilim.

Direk güneş ışığını günde 1-2 saat kadar alıyorlar onun dışında pencere önünde aydınlık yerdeler. İş yeri olduğu için ortamın sıcaklığı genelde sabit 22-28 derece civarı.

Aklıma gelenler torfun ph seviyesi kara çam için uygun değil.
Tohum filizlendikten sonra yeterli besini bulamıyor. Besin olarak arada bir bütün bitkilerle birlikte suda erittiğim spirilunayı veriyorum.

Sizlerin fikirleri nelerdir ne tavsiye edersiniz?

xenkebikec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 23:04   #407
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Bu işlemleri tekrar şu günlerde yapabilirsiniz ama dış mekanda yapınız torfa çakıl ekleyiniz fideler çıktığında toprak tamamen kurumadan sulayınız direk güneş ışığında olmasınlar ve fidecikler gerçek yapraklarını çıkarasıya kadar besin vermeyin gerek yok. Burada önemli olan havadar aydınlık bir mekanda olmaları ve toprağında havadar geçirgen olması gerekiyor.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 23:46   #408
Ağaç Dostu

xenkebikec's Avatar

Teşekkür ederim, bundan sonraki denemelerimi bahçemizde yapacağım. Tek sorun olabilecek konu sulama olabilir. Biraz daha büyük saksılara ekersem sanırım kuruma olasılığınıda azaltmış olurum.

Eski 19-04-2012, 01:24   #409
Ağaç Dostu

MazI's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2012
hocam karaçam aslında dayanıklı bir turdur buyuk ihtimal olmesinin nedeni saksıların buyuklugunun yetersiz kalmasından kaynaklanıyordur.. daha genis saksılarda veya alanda denerseniz eminim daha basarılı sonuclar alırsınız...birde havasız bir mekanda tutuyorsanız bununda etkisi olabilir...

MazI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 02:07   #410
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2011
tohum fılızlenmede sorun

aranıza yenı katılmaya calısıyorum.
tohumdan yetıstırmeye calıstıgım bıtkıler fılızlenmeye basladıktan bır sure sonra boyunlarını bukup curuyorlar .bu konuda yardımcı olabılecek bırı varsa sevınırım .tesekkurler

Eklenen Resimler

FIBONACCI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 19:01   #411
Ağaç Dostu

MazI's Avatar

hocam uyguladıgın işlemler ve cimlendirmeye calıstıgın tur veya turler hakkında bilgi verirsen daha iyi yardımcı olabliriz...

Eski 19-04-2012, 19:19   #412
Ağaç Dostu

mstfylcn's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 5
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mstfylcn Mesajı Göster
Fındık tohumdan/çekirdekten yani fındığın kendisinden çimlenir mi? Eğer çimlenirse, fındık verir mi?

3 aydır ektiğim fındıklar toprak altında, hala ses seda yok!

Fındık yetiştiren arkadaşlar bilgi verirse sevinirim
Tohumdan fındık yetiştirme konusunda bilgisi/deneyimi olan yok mu?

mstfylcn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 19:28   #413
Ağaç Dostu

xenkebikec's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MazI Mesajı Göster
hocam karaçam aslında dayanıklı bir turdur buyuk ihtimal olmesinin nedeni saksıların buyuklugunun yetersiz kalmasından kaynaklanıyordur.. daha genis saksılarda veya alanda denerseniz eminim daha basarılı sonuclar alırsınız...birde havasız bir mekanda tutuyorsanız bununda etkisi olabilir...
İlginiz için teşekkür ederim. Evet küçük saksılardaydı, yani orta boy viyol kadar diyelim ya da küçük katüs saksıları. Bugün baktım 4 adet tohum daha var elimde, bunları daha büyük saksılara ve bahçeye açık alanda çimlendirmeyi deneyeceğim.

Eski 19-04-2012, 19:34   #414
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIBONACCI Mesajı Göster
tohumdan yetıstırmeye calıstıgım bıtkıler fılızlenmeye basladıktan bır sure sonra boyunlarını bukup curuyorlar .bu konuda yardımcı olabılecek bırı varsa sevınırım .tesekkurler
Çimlenen fideciklerinizi daha az sulayın ve bol ışıklı aydınlık bir yere alın, mümkünse direkt gün ışığı almayan dış ortamda bir yerde, biraz büyütün sonra da gün ışığına alıştırarak dış ortama hazırlayın derim..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 19:38   #415
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FIBONACCI Mesajı Göster
Muhtemelen çökerten (kök çörüklüğü)'dür.Hastalığa sebep fungal (mantar) bir patojen(hastalık etmeni).

Propamocarb-HCL içerikli bir fungusit (Previcur, vb.) ile veya organik bir fungusit ile ilaçlamanız gerek.

Zirai ilaç bayilerinde bulabilirsiniz.

İlaç işi zor diyorsanız,fidelerinizi güneşe çıkarın,toprağını baya kurutun,son haddine kadar su vermeyin, yapraklarının ıslanmamasına dikkat edin ve rutubetli ortamda tutmayın.

Güzin Çakar beğendi.

Düzenleyen Ekrem Uslu : 19-04-2012 saat 19:39 Neden: ifade değişikliği
Ekrem Uslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 00:52   #416
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-05-2011
herkese önerileri ıcın cok tesekkur ederım
( bu ıse yenı merak saldım bu nedenle yaptıgım ılk hata ısımlerını yazmamak oldu

FIBONACCI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 10:03   #417
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Merhabalar,
Yaklaşık 15 gün önce ektiğim biber ve domates tohumlarım halen çimlenmedi.Üzerlerine şeffaf poşetle kapattım ve her daim nemli tuttuğum halde halen çimlenme olmadı sebebi ne olabilir?

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 10:43   #418
Ağaç Dostu

MazI's Avatar

derin ekim yapmış olabilirsiniz...aklıma ilk gelen bu...veya ihtiyacından fazla sulayarak damping-off a sebep olmuş olabilirsiniz...

Eski 24-04-2012, 11:24   #419
Ağaç Dostu

mandalina's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2009
Smile

Sayın mazi derin ektiğimi düşünmüyorum üzerlerini en fazla yarım santim ince torfla kapattım.damping-off a gelince onu anlamadım

mandalina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 12:16   #420
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mandalina Mesajı Göster
Merhabalar,
Yaklaşık 15 gün önce ektiğim biber ve domates tohumlarım halen çimlenmedi.Üzerlerine şeffaf poşetle kapattım ve her daim nemli tuttuğum halde halen çimlenme olmadı sebebi ne olabilir?
Kendi başıma geleni söyleyeyim gece gündüz sıcaklık farkının çok olması.
Bir de biraz eşeleyin bakalım içleri çürümüş mü sağlıklı mı?

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025