agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni79Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-11-2008, 22:58   #1
Ağaç Dostu

ormanx's Avatar

Giriş Tarihi: 13-10-2008
Galeri: 20
Ben bi formül buldum;

Bir saksı alıp, 5km ötedeki yaseminlerin kafasını buna gömüyosun, 1 hafta sonra boyunlarını kesip saksını bahçene getiriyorsun.

Şaka bi yana benim de bahçemde Yasemin'e ihtiyacım var. Yöntemi netleştireblir miyiz?

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2013, 18:09   #2
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanx Mesajı Göster
Ben bi formül buldum;

Bir saksı alıp, 5km ötedeki yaseminlerin kafasını buna gömüyosun, 1 hafta sonra boyunlarını kesip saksını bahçene getiriyorsun.

Şaka bi yana benim de bahçemde Yasemin'e ihtiyacım var. Yöntemi netleştireblir miyiz?
Konuyu netleştiriyoruz:
"5 km ötedeki" değil. Ana yaseminin dalını uzatabileceğiniz kadar yakınına (yanı başına, bazen biraz aşağısına) toprağını hazırladığım ikinci bir saksı koyuyorum. Ana fidan, ya da ağaçtan uzamış taze bir dalı, tercihan budaklandığı bir yerden ikinci saksıya derince gömüyorum. Ikinci saksıda ana bitkiye bağlı kalmış olarak toprağa daldırılan, bu dalın topraktan yeniden dışarı çıkan kısmı olmak üzere iki uç oluyor. Gömme/ daldırma işlemi bu kadar. Derine gömülmez ise gömülen dal her an dışarı çıkabilir, bunu önlemek için ağırlıkla bastırmayı önerenler olabiliyor, ben sadece biraz uzunca bir kısmı biraz da derine gömüyorum.Önce can suyu veriyorum, sonra diğer çiçeklerle birlikte yeni saksıya da her sabah ya da akşam su veriyorum. Daldırmayı yaz ortasında yaptım ise gelecek ilkbahara kadar ana bitkiden ayırmıyorum yani kesmiyorum. Taşıyacaksam iki saksıyı birlikte taşıyorum.
Gelecek ilkbaharda veya yaz başında yeni bitkinin kendi başına boy attığını bazen de çiçek açtığını görünce daldırma dalı uygun bir yerden kesiyorum. Iki tane yasemin oluyor. Yaseminin Ankara'da kışı geçirmesi zor. Kapalı mekanı sevmiyor. Balkonda ise oldukça büyüyüp ağaçlaşanlar bile donup ölüyorlar. Kışı ancak apartman boşluğunda pencere yanında geçirebiliyor. Hatta kasımda apartman boşluğunda çiçek açmaya devam ediyor.

polemos beğendi.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 23:19   #3
Yeni Üye

peyker's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2008
Yasemin İçin Daldırma Yönteminin Zamanı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Konuyu netleştiriyoruz:
"Ana yaseminin dalını uzatabileceğiniz kadar yakınına (yanı başına, bazen biraz aşağısına) toprağını hazırladığım ikinci bir saksı koyuyorum. Ana fidan, ya da ağaçtan uzamış taze bir dalı, tercihan budaklandığı bir yerden ikinci saksıya derince gömüyorum. Ikinci saksıda ana bitkiye bağlı kalmış olarak toprağa daldırılan, bu dalın topraktan yeniden dışarı çıkan kısmı olmak üzere iki uç oluyor. Gömme/ daldırma işlemi bu kadar. Derine gömülmez ise gömülen dal her an dışarı çıkabilir, bunu önlemek için ağırlıkla bastırmayı önerenler olabiliyor, ben sadece biraz uzunca bir kısmı biraz da derine gömüyorum.Önce can suyu veriyorum, sonra diğer çiçeklerle birlikte yeni saksıya da her sabah ya da akşam su veriyorum. Daldırmayı yaz ortasında yaptım ise gelecek ilkbahara kadar ana bitkiden ayırmıyorum yani kesmiyorum. Taşıyacaksam iki saksıyı birlikte taşıyorum.
Gelecek ilkbaharda veya yaz başında yeni bitkinin kendi başına boy attığını bazen de çiçek açtığını görünce daldırma dalı uygun bir yerden kesiyorum. Iki tane yasemin oluyor. Yaseminin Ankara'da kışı geçirmesi zor. Kapalı mekanı sevmiyor. Balkonda ise oldukça büyüyüp ağaçlaşanlar bile donup ölüyorlar. Kışı ancak apartman boşluğunda pencere yanında geçirebiliyor. Hatta kasımda apartman boşluğunda çiçek açmaya devam ediyor.

Bu "Daldırma/Gömme" işlemini yapmak için ideal zaman nedir? Bu mevsim çok mu erken? Bir de üzerinde çiçekler var şimdi. Dökmesini mi beklemek lazım?

peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 11:12   #4
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Günaydın, ilkbahar ve sonbahar genelde bitkilerin ekim zamanıdır. Üzerinde çiçekler bulunduğuna göre siz sıcak iklimde olmalısınız, mayıs ayı henüz ilk bahar olduğundan şimdi denemekten bir zarar gelmez. Kışlarınız ılık ve yağışlı ise denemeyi sonbahar başlangıcında da tekrarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ana bitkiden uygun yerden dalı keserek ayırma zamanı gelecek ilkbahar olabilir. Benim bilgim sadece deneme kaynaklı uzmanlarımız daha doğru cevaplar vereceklerdir. Çiçeklenmeye başlamış yasemin zaten her gün çiçek açacaktır, dökmesini
beklemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Şu anda çiçek açan yaseminiz olduğu için ne mutlu size.

peyker beğendi.

Düzenleyen s.toprak : 30-05-2014 saat 11:13 Neden: bir kelime silindi
Eski 30-05-2014, 12:48   #5
Yeni Üye

peyker's Avatar

Giriş Tarihi: 26-05-2008
Alıntı:
Günaydın, ilkbahar ve sonbahar genelde bitkilerin ekim zamanıdır. Üzerinde çiçekler bulunduğuna göre siz sıcak iklimde olmalısınız, mayıs ayı henüz ilk bahar olduğundan şimdi denemekten bir zarar gelmez. Kışlarınız ılık ve yağışlı ise denemeyi sonbahar başlangıcında da tekrarlayabilirsiniz diye düşünüyorum. Ana bitkiden uygun yerden dalı keserek ayırma zamanı gelecek ilkbahar olabilir. Benim bilgim sadece deneme kaynaklı uzmanlarımız daha doğru cevaplar vereceklerdir. Çiçeklenmeye başlamış yasemin zaten her gün çiçek açacaktır, dökmesini
beklemeye gerek olduğunu sanmıyorum. Şu anda çiçek açan yaseminiz olduğu için ne mutlu size.
Teşekkür ederim cevabınız için

Aslında yasemin; yazlıkta (Kocaeli-Darıca) aynı bahçeyi paylaştığımız, üst katımdaki komşuma ait. Oldukça yetişkin halde almıştı 2 sene evvel ve merdivenlerinin olduğu bölüme sardırmıştı. Biz de bu güzellikten nasipleniyorduk elbette ama bu sene bahçemi tekrardan ele elma tutkum depreşince, yaptırdığım çardağımın ayaklarına sardırmak üzere yasemin yetiştirmeye karar verdim. Hazır güçlü bir anaç varken de, biraz sabırla yeni yasemin fideleri yetiştirebilirim diye düşündüm para vermektense Bu hafta sonu gider gitmez deneyeceğim bu yöntemi...

Tekrar teşekkürler

peyker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2014, 13:36   #6
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Iyi düşünmüşsünüz, para verip getirttiklerimiz ne yazık sağlıksız olabiliyor, ben geçen yaz
bir tane getirttim, bir yıldır yaprakları sürekli kavruluyor, şimdi balkonda biraz canlanıyor gibi görünüyor. Marmara bölgesinin iklimi yasemine uygun. Saksıda olanları kışın dondan korumak gerekiyor. kaloriferi de sevmiyor, çok soğukta merdiven boşluğunda yaşıyor. Şimdi yaseminden istediğiniz sayıda daldırma yapın. bakarsınız hepsi tutar. Rica ederim, bir şey değil, Yaseminin tuttuğu, büyümeye başladığı haberini almak dileğiyle kolay gelsin

peyker beğendi.
Eski 22-08-2014, 10:32   #7
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Alıntı:
Iyi düşünmüşsünüz, para verip getirttiklerimiz ne yazık sağlıksız olabiliyor, ben geçen yaz
bir tane getirttim, bir yıldır yaprakları sürekli kavruluyor, şimdi balkonda biraz canlanıyor gibi görünüyor. Marmara bölgesinin iklimi yasemine uygun. Saksıda olanları kışın dondan korumak gerekiyor. kaloriferi de sevmiyor, çok soğukta merdiven boşluğunda yaşıyor. Şimdi yaseminden istediğiniz sayıda daldırma yapın. bakarsınız hepsi tutar. Rica ederim, bir şey değil, Yaseminin tuttuğu, büyümeye başladığı haberini almak dileğiyle kolay gelsin
Geçen yaz seradan geldiğinde sorunlu olan
yaseminim, henüz küçük bir fidan, sanıyorum, hastalığını biraz atlattı. her sabah bazen bir, bazen 3 çiçek açıyor.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025