![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2012
|
Sevgili nslyhan öncelikle hoşgeldiniz Şu anda elimde fıstık çamı tohumu mevcut. Ama şu durumda fidan dikseniz daha iyi olmaz mı? Tohumdan yetiştirmek hem zor hem de yavaş bir süreç. Fire oranı fazla olacaktır. Ama illa ki tohum derseniz yardımcı olurum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2013
|
Arkadaşlar 13 adet fıstık çamı tohumunu suda bekletip (24 saat) uçlarını hafifçe çatlatarak toprağın 1 cm derinine yan veya dik oalrak diktim. yan olarak diktiklerim daha hıslı çıktılar. 13 tane tohumdan 9 tanesi çıkmayı başardı, ancak dikkat ettiğim bir nokta var, o da; tohumun kalın yönü çıkınca üstte kalıyor. Yani ince tarafından kökleniyor, dikerken bunu göz önünde bulundurmazsak çatlayan tohumun kökü üstte kalabiliyor. Yani başka bir ifadeyle doğru dikim şekli şöyle; tohumu 24 saat ıslatıp hafifçe çatlatarak bardağa dikmek, dikerken de 1 cm altına ve tohumun ince kısmını hafifçe alta getirterek dikmek. Yakında fotoları paylaşacağım. Görüşürüz ... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-08-2013
|
Fıstık Çamı
Eşimin yoldan toplayıp getirdiği iki adet fıstık çamından biri çimlendi. Hiçbir özel işlem yapmadım, direk nemli torfa ektim. Çimlendikten sonra daha büyük bir saksıya şaşırttım. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2013
|
Kötü haber; kuruma gelen çocuklar fıstık çamlarımı köpeğimizin önüne atmışlar, 9 taneden sadece 4ünü bulabildim. Sabah daha büyük bir saksıya aktaracaktım ama bu sayede de aktarmış olduk. Şans. Tutarlar mı ki? Kökleri yaklaşık 10 cm. Yukarıdaki fotoğraftaki boyuttalar. Çok üzüldüm, ne kadar imrenirsen o kadar kaybediyorsun ... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Fıstık Çamı
İnşallah tutarlar Yasin bey. Ben şaşırttığımda kökü 10 cm kadar olmuştu. Şaşırttıktan sonra bir kere toprak iyi ıslanacak şekilde su verdim. Şu an sağlıklı gözüküyor. İyi ışık alan ama direk güneş görmeyen kapalı balkonda duruyor, bol bol havalandırıyorum gün içinde. Yeni yapraklar çıkmaya başladı ortasından. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
|
Fıstık Çamı
Macro modda çektim resmini. Yeni çıkan yapraklar daha iyi gözüküyor. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-01-2014
|
fıstık çamı
Kozalaklardan topladığım çam fıstıklarını çimlendirip fide yapıyorum. İki sene önce ilk kez denemiştim. 50 fidem olmuştu ama alttan kurudular. İzmirdeyim, havalar soğuk değil. Bir cm derinlikte, torf+toptak karışımına, 1 hafta ıslattığım tohumları diktim. Çok sevinçliyim, 2-3 haftada çimlenmeler başladı. Topraktan fıstığın kabuğuyla baş kaldırmalarını görmek harika bir duygu. Ama bu defa toprağa dikebilmek, ağaç yapabilmek istiyorum. Alttan kurumalarını nasıl önlerim? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-07-2011
|
cbediz mantar ilacıyla fısfıslayabilirsin, kök boğazı çürüklüğü mantar fısfısı yapmama rağmen benim de 2 kızılçam fidemi öldürmüştü. ama daha çok zararı serçeler verdi. balkonda tutuyorsan veya bahçeye dikeceksen serçeler için önlem almanı tavsiye ederim. serçelerden kurtarabildiğim son 2 karaçam kışı kapalı balkonda geçirdi. baharla birlikte kandil uzatmaya başladılar. yani havadar bi kapalı balkon varsa orada da yaşıyorlar. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-09-2013
|
Merhaba arkadaşlar , Yaklaşık 8 ay önce fıstık çamı fidanlarımın fotograflarını paylaşmıştım. Bügün yeniden fotograflar paylaşacağım sizlerle gelişimlerini görmeniz için. Bu arada yeni tohumlar ektim geçen hafta sonu inşallah çimlenirler. Evet başlıyorum umarım beğenirsiniz. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2014
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2013
|
Bu fıstık çamı neden Ankara'da olmaz ki ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
|
Abi ben fransa'da büyütüyorum Ankara'da neden olmasın ? |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Nemli ve ılman iklim sever diyorlar o nedenle denemedim ama olmazmış |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Konya'da oluyorsa Ankara'da da olur. Ben bir çok bahçe, sokak ve peyzaj düzenlemelerinde gördüm. Ben de dikeceğim de uygun bir fidan bulamadım. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yeni Üye
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
|
Sinan1903 aynı saksıdaki fidanları daha sonra birbirlerinden nasıl ayırdınız? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-08-2014
|
Merhabalar yeni üyeyim buradan okuyup edindiğim bilgilerle fıstık çamı yetiştirme merakı sardı bu mevsimde eksem tutarmı acaba??? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-11-2014
|
[attach] [/attach]Arkadaşlar ikinci resimdeki çam orta kısımdan itibaren yavaş yavaş sararmaya başladı. Bu normal bir şey mi yoksa çürüyor mu? İlk resimdeki gibi 6-7 tane çam fidesi var. Bunlar çatıda camın önünde duruyorlar. tabi yağmur yağdıkça toprakları biraz ıslanıyor. Kış boyunca orda kalsalar bir zararı olur mu? Bende 50-60 tane tohum var. Geçenlerde birisi bu aylarda dikiliyor demişti. Bu mevsimde diksek çıkarlar mı? Bendekileri mart-nisan gibi dikmiştim. O ayları beklesem mi acaba. Bir de bunları hangi aylarda bahçeye dikmeliyim? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Bugün iş arkadaşım tarafından bana hediye edilen fıstık çamı tohumlarını suya koydum. Yarın resimdeki saksıya ekeceğim. Umarım başarılı olurum. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
|
Merhaba arkadaşlar, Öncelikle özür dilemek istiyorum uzun zamandır foruma giremedim; Fidanlarımın son durumunu görmek isteyen mstflgz kardeşime ve; Fidanları birbirlerinden nasıl ayırdığımı soran cbediz abime; Ve son olarak forumdaki diğer arkadaşlar için cevap vermek adına bir kaç tane fotoğraf paylaşacağım... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
|
Merhaba, Ben de siteye uzun zamandır bakmamıştım. Fidanlarınız ne güzel görünüyor, yemyeşil ve harika boy atmışlar. Bir süre aradan sonra ben tekrar çam fıstığı tohumu ekmeye başladım. Küçük su pet şişelerine diktim. Çıkan fidanların alt dal iğneleri kuruyor. Yetiştirdiğiniz fidanları bir yere dikebildiniz mi? Fidanlarınız gür, keyfiniz bol olsun. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
|
Görmüş olduğunuz gibi fidanlar gayet iyi gözüküyorlar, ancak birbirlerinden ayırma zamanı geldi farkındayım, bu nedenle çok fazla zaman geçmeden ayırmak istiyorum. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Benim çimlendirme denemem başarısız oldu. tohumların içleri boşmuş megersem ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
|
Ben de yeni öğrendim: topladığım fıstıkları önce su dolu bir kaba koyup üstte kalanları toplayıp atıyorum. Hepsi boş oluyor çünkü. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2013
|
Ben önce küçük bardakları veya saksılara tohum çimlendirip sonradan derin saksılara almaktansa doğrudan derin torbalara ekmeyi düşünüyorum. Bunun için naylon torbaları 30 santim kadar toprakla doldurdum ve birer çekirdek ektim. Torf ve hayvan gübresi karışımı bir toprak kullandım. Sonuçları buradan paylaşacağım hazırladığım torbaların resimleri aşağıda. https://goo.gl/photos/8acvbCPYJmL6NEqU6 Düzenleyen honoko : 30-01-2016 saat 22:29 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-09-2015
|
Merhaba ben de çam fıstığı merkalılarındanım. Aslında çoğu bitkiye meraklıyım ama neyse 3 ay önce normal bahçe toprağına ektiğim çam fıstıkları 5-6 cm kadar oldular ve sağlıklı görünüyorlar. Bu sürece kadar yaptıklarımı özetlersem. İlk başta tohumları 2 gün suda beklettim. Yukarı çıkan tohumlar boş olduğu için dibe batanlarını alıp toprağın 1 cm altına yan olarak diktim. Haftada bir felan tam nem kaybetmeden normal sulama yaptım ve 17-18 gün sonra cıkamaya başladılar. Ard arda patladılar. 15 tane ektim ve 14 ü tuttu. Fakat 3 tanesini kuşlar maalesef katletti ve şuan elimde 11 tane var. Bazıları da kuşlardan zarar gordu fakat toparladı. Sadece yapraklarından bazıları yarı kopuk durumda. Çıktıktan sonra ne mi yaptım ? İnanın hiç dokunmadım. Doğasındaki gibi büyüsün dedim. Başarılı da oluyorum. Genelde çok kurular ve içim içimi yiyiyor fakat zaten bu bitkiler kuraklığa alışkın bitkiler. Daha sonra da saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum fakat çok sancılı bir süreç köklerine zarar vermeden nasıl değiştirebileceğimi bilemiyorum |
|
|
|
![]() |
|
|