agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni959Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2013, 23:51   #841
Ağaç Dostu

turkankaragoz's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2012
Zeki bey;

Ben sitenin yeni üyelerindenim. Sizin sayenizde tohumdan üretime başladım.

İnternetten aldığım şişe ağacı tohumlarımda sera ortamı üretiminde dün bir sorun yaşadım paylaşmak istedim...

Üzerini streç film ile kapattığım saksımda tohumlarımı ektim. Fakat çimlenme başlayınca, üzerindeki streç filmi birden kaldırdım. Ortam değişikliğine uğrayan fidem boynunu büktü ve şu an kaybetmek üzereyim. Hiçbir yerden ulaşamamıştım, sera ortamından nasıl normal ortama dönüleceğine...

Tohumları aldığım firma ile irtibata geçtim. Kendilerinden gelen bilgilendirmede; bitkiyi şoka soktuğum, sera ortamından normal ortama kademeli geçiş yapmamamdı.

Kısaca, kontrollü olarak üzerindeki örtüyü kaldırmamı tavsiye ettiler. Benim gibi acemi olup, birden ortam değiştiren arkadaşları bilgilendirmek için paylaşmayı uygun gördüm.

Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Can, hberbul ve Sudenur beğendi.
turkankaragoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2013, 19:08   #842
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-02-2013
Sayın Zeki YAĞLI; verdiğiniz makale tadında bilgiler ve cevaplar için teşekkür ederim. Bir çok başarısız çimlendirme denemelerimin neden başarısız olduğunu sanırım anladım.

Toprağı anlattığınız şekilde sterilize etmek, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi. Ayrıca; çimlenme, büyüme ve şaşırtma konularındaki verdiğiniz bilgiler çok tatmin edici.

Emeğinize sağlık...

hira beğendi.
Mavi_Ladin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2013, 10:25   #843
Ağaç Dostu

aydoner's Avatar

Giriş Tarihi: 05-10-2007
Bitkileri bu şekilde ani şartların değişmesi, nem, ısı ve birden aşırı güneş ışığı değişimleri şoka girmesine neden olur. Bitki boynunu bir bükerse geri dönüşü oldukça zordur. Genelde ölür giderler.

aydoner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 12:03   #844
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Can Mesajı Göster
Merhabalar, haddim olmayarak

Domates fideleriniz henüz cotyledon yapraklarıyla hayatlarını idame ettiriyorlar, esas yaprakları henüz çıkmamış. Eğer "kuvvetli ışık"dan kastınız doğrudan güneş ışığı ise, şu aşamada henüz erken gibi gözüküyor.
Çok teşekkürler Sn, Can.

Ben de öyle tahmin etmiştim, şimdilik bekliyoruz .

Saygılarımla...

Eklenen Resimler

sigacik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2013, 09:04   #845
Ağaçsever

metulen's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2012
Merhabalar. Bende domates, biber ve kavun türlerinden ekim yapmayı düşünüyorum. Şuan için bir kaç forum üyesi satıcıdan tohum temin edeceğim. Sonrasında da torf alıp ekime başlayacağım. Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ediyorum.

metulen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2013, 16:15   #846
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
en kolay yol her hangi bir yapı markete gidip
(tekzen gibi)hem torfu hem saksıyı ve hemde tohumu ucuza labilirsiniz
en az 20 çeşit tohumlar satılıyor

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 21:18   #847
Ağaç Dostu

pomodoro's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2012
Galeri: 5
Domates yetiştirmenin en kolay yolu
The Easiest Way To Grow Tomato Seedlings - YouTube

Omer, tiryaki, Boska ve 2 kişi beğendi.
pomodoro Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2013, 17:05   #848
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-02-2012
http://www.agaclar.net/forum/1108279-post1345.htm

Arkadaşlar bi bakarmısınız?

tk646 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2013, 22:12   #849
Ağaçsever

Boska's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tk646 Mesajı Göster
Sayın tk646,
Mutlaka üstadlar da sorunuza yanıt vereceklerdir. Benim bildiklerime göre, fidelerinizi gündüzleri doğrudan güneş ışığına değil de, bol ışık alan bir yere koyun. Geceler Dalaman'da da henüz yeteri kadar ısınmamıştır sanırım. En az Mart ayının ortalarını beklemenizde yarar var diye düşünüyorum.
Kolay gelsin

Boska Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 16:40   #850
Yeni Üye

etga's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Merhabalar, bende yeni başlayacağım bu ekim işlerine. Buradaki bilgiler gerçekten insana ışık tutuyor.

Önümüzdeki hafta domates ve biber tohumları ekeceğim, plastik bardakların içine eksem olur mu? Olursa içine kaç tane tohum koymam gerekiyor?

Ayrıca kıvırcık tohumlarım var direk bahçeye eksem olur mu? Şimdiden cevaplar için teşekkürler

Birde, bu domates ve biber tohumlarını terasımda fidelendirmeyi düşünüyorum. Terasım güney cephede, bol güneş alan bir konumda ve bütün her yeri camla kaplı burada yetiştirebilir miyim? Fideleri bahçeye ekmeden önce yoksa içeride mi yapıyım?

Cevaplar için teşekkürler...

Emre İlhan beğendi.
etga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 18:53   #851
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Başlığın ilk mesajlarına bir göz atmanızı öneririm. Sizi, çok zevkli ve yeni maceralar bekliyor

adneser beğendi.
Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 20:16   #852
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sigacik Mesajı Göster
Çok teşekkurler Sn;Can. Ben de öyle tahmin etmiştim, şimdilik bekliyoruz .

Saygılarımla...
Fosfor ve potasyum ağırlıklı bir gübre ile domateslerinizi, gübrenin etiketindeki oranın 1/4 oranında sulama suyuna katıp, hafifçe sulayın. Yalnız dikkât etmeniz gereken husus; gübreli suyun bitkinin yapraklarına ve gövdesine temas etmemesidir.

Bir sulama gübreli, bir sulama gübresiz(sadece su) ile devam edelim. Birde, sulama suyunuzun dinlenmiş su olmasına özen gösterirseniz iyi olur

Unutmayın; sulamalar, çok hafif nemlendirecek şekilde olmalı, torfu ıslatacak şekilde değil.

Bu tarz gübreleri yapı marketlerde bulabilirsiniz. Aradığınız ürün; çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübrelerdir.

Eğer doğal gübre kullanmak isterseniz; iyi yanmış çiftlik gübresi şerbeti uygun olacaktır.

Güvercin gübresi gibi azot oranı yüksek gübreleri şu anda tercih etmenizi önermem. Çünkü; azot, bitkiyi yeşil(vejetatif) gelişmeye teşvik eder ve buda boylarının daha fazla uzayacakları ve bol bol yaprak verecekleri, meyve vermek konusunda tembelleşecekleri anlamına geliyor

Yavaş yavaş güneşe(kızgın olmamalı, öğleden sonra güneşi olabilir) ve dış ortama alıştırın. Fazla rüzgâr ve yakıcı güneş almayan bir bölge onlar için uygun olacaktır. Akşamları içeri almayı unutmayın

Arada bir parmağınızla hafifçe sallayın ki; gövdelerini kalınlaştırsınlar. Gövdeler daha da kalınlaşıp, fideler kendini taşıyabilecek konuma gelince ve birkaç gerçek yaprak daha verince, kotiledona kadar olan kısmını ayrı kaplara dikerek 2. aşamaya geçebilirsiniz.

Aşamaları beraber takip edelim

maki01, hberbul, ciroz ve 1 kişi beğendi.
Eski 03-03-2013, 20:28   #853
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Selamlar,
Katlama ihtiyacını azaltmak ve inatçı tohumları çimlendirmek için gibberellic asid faydalı oluyormuş diye okudum. Kullanmış olan var mı?

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2013, 14:44   #854
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Bilgiler icin cok tesekkurler Emre bey ,

Son durum asagidaki gibi . 1. resimdekiler acur ve kavun digerleri domates .

1.Sasirtma icin uygun zaman yaklasiyor sanirim , bundan sonra posetlere gecirmeyi dusunuyorum .

Saygilarimla

Eklenen Resimler

Eski 07-03-2013, 14:33   #855
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
merhaba.suan elimde sabah -aksam sefası,papatya.karanfil,katmerli ipek, hüsnüyusuf,kozmoz, mine,büyük yapraklı feslegen,sırık domates,biber tohumları var. ekmek icin erkenmi acaba? acil yardm eden olursa valla cok sabırszım.

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2013, 16:46   #856
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hira Mesajı Göster
merhaba.suan elimde sabah -aksam sefası,papatya.karanfil,katmerli ipek, hüsnüyusuf,kozmoz, mine,büyük yapraklı feslegen,sırık domates,biber tohumları var. ekmek icin erkenmi acaba? acil yardm eden olursa valla cok sabırszım.
merhaba ben çok tecrübeli değilim ama sebze tohumları için istanbul daha erken sanırım hala soğuklar var,toprak ısısıda henüz stabil değil,eğer bahçede yetiştireceksen,saksı sebzeciliği için bile mart ın yarısını geçmesini bekle derim,

hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2013, 00:00   #857
Ağaç Dostu

zebra's Avatar

Giriş Tarihi: 09-03-2013
Zeki bey, sayenizde cok onemli bilgiler ogrendim. Bu sene ilk defa ciddi sekilde tohumdan uretim cabasi icindeyim. Insallah cesitli sebze, meyve uretimi yapabilecegim ve yazinda afiyetle yiyebiliriz ailecek

maki01 ve Emre İlhan beğendi.
zebra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2013, 09:36   #858
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sigacik Mesajı Göster
Bilgiler icin cok tesekkurler Emre bey ,

Son durum asagidaki gibi . 1. resimdekiler acur ve kavun digerleri domates .

1.Sasirtma icin uygun zaman yaklasiyor sanirim , bundan sonra posetlere gecirmeyi dusunuyorum .

Saygilarimla
Domatesler iyi gidiyor. Acur ve kavunların boyu, fazla kaçmaya başlıyor gibi.

Tüm fidelerinize daha fazla güneş gösterin. Özellikle acur ve kavunların, daha fazla güneşe(kızgın değil) ve sık ama az sulamaya(pulverize, sprey) ihtiyaçları var.

Üçüncü yaprakları çıkan domateslerin, toprağının neminin sürekli korunması şartıyla, yavaş yavaş kızgın güneşe alıştırılmaya başlanma zamanları gelmiş İlk 2 gün 15' er dk., 3. ve 4. gün yarımşar saat gibi...

Bu arada gelişmeleri paylaşın, bizler hep burada destek olmaya hazırız doğa sever dostlarım

Gübreleme ne durumda

ciroz beğendi.
Eski 10-03-2013, 12:45   #859
Ağaç Dostu

kana06's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2007
Selamlar , ben sadece torf kullanmak yerine torf-cocopeat-kum-killi toprak -humuslu toprak (ve varsa yanmış gübre) karışımı kullanıyorum.(Bitki türüne göre karışımın içeriğindeki oranlar değişiyor)..Diktiklerimi fideleri şaşırtmadan yerinde büyüteceğim için ayrıntılı karışım hazırlıyorum...fideler uygun yapıda topraklara aktarılacaksa sadece torf ya da perlit içinde çimlendirmek de yeterli tabii ki ....

kana06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 08:52   #860
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan Mesajı Göster
Domatesler iyi gidiyor. Acur ve kavunların boyu, fazla kaçmaya başlıyor gibi.

Tüm fidelerinize daha fazla güneş gösterin. Özellikle acur ve kavunların, daha fazla güneşe(kızgın değil) ve sık ama az sulamaya(pulverize, sprey) ihtiyaçları var.

Üçüncü yaprakları çıkan domateslerin, toprağının neminin sürekli korunması şartıyla, yavaş yavaş kızgın güneşe alıştırılmaya başlanma zamanları gelmiş İlk 2 gün 15' er dk., 3. ve 4. gün yarımşar saat gibi...

Bu arada gelişmeleri paylaşın, bizler hep burada destek olmaya hazırız doğa sever dostlarım

Gübreleme ne durumda
Eksik olmayin Emre bey . Domates fidelerim 7-8 cm'i bulunca ilk sasirtmayi yaptim . Dogal gubre kullanmak istedigimden elimdeki keci gubresinden serbet yapacagim . 8cm capindaki posetlere ne kadar ve ne siklikla kullanmam gerekir ?

Acur ve kavunlari aksamlari 10 saat isik altinda tutmama ragmen bir turlu uzamayi engelleyemedim .Belki onlari da sasirtirsam ise yarayabilir .

Saygilarimla

Eklenen Resimler

Eski 11-03-2013, 09:10   #861
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Domates fideleriniz çok güzel görünüyorlar

Yaptığınız şerbeti, 1/4 oranında su ile seyreltin. Her fideye yaklaşık 1 fincan olacak şekilde dökün.

Daha sonra; 2 fincan kadar duru su ile sulayın ve güneşi gösterin onlara Gübrelemeyi 7-10 günde bir yapmanız, uygundur.

Acur ve kavun fidesi yetiştirmek zordur. Azotlu gübreleri, bu aşamada çok tercih etmeyin derim ben. Potasyum ve Fosfor ağırlıklı gübreleyin.

Güneşi görsünler ama yanmamalarına dikkât edin. Güneş ışığı, acur ve kavunlarınızın 3. yapraklarının çıkmasında önemli bir faktör, unutmayın

Acur ve kavun fidelerinde ben şaşırtmayı önermiyorum, kayıp çok olabiliyor

ciroz ve sigacik beğendi.
Eski 11-03-2013, 10:35   #862
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Teşekkürler Emre bey, sizce şerbeti hangi oranlarda hazırlamaliyim ( Su - gubre oran ) ?

Eski 11-03-2013, 11:35   #863
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Ben, güvercin gübresini cola şişesinin tabanını örtecek kadar koyuyordum. Keçi gübresinde de öyle yapabileceğinizi düşünüyorum

Bu arada, keçi gübresi yanmış gübre değil mi?

sigacik beğendi.
Eski 11-03-2013, 18:16   #864
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-01-2013
Esen ola herkese. Öncelikle bu sayfa sayesinde tüm korkularımı aşıp bu işe girdiğimi belirtmeliyim. Gerçekten çok teşekkür ederim.

Benim bir sorum olacaktı sadece ;

Name:  kyx2q.jpg
Views: 1942
Size:  46.3 KB

Name:  kyx05.jpg
Views: 1970
Size:  30.9 KB

Burada tam görüldü mü bilmiyorum ama büyüyen bitkilerim arasında en uzunların ilk yaprakları sararmaya başladı bu doğal mıdır? Gerçek yapraktan önce açan ilk yapraklar.

Moderatör notu: http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...htm#post167915 konusuna bir göz atmanızı tavsiye ederim Eğer zorlandığınız bir kısım olursa, özelden her zaman yardımcı olurum

Emre İlhan ve sigacik beğendi.

Düzenleyen Emre İlhan : 11-03-2013 saat 21:04 Neden: Fotoğraflar, yeniden boyutlandırıldı ve foruma yüklendi :)
Turgon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-03-2013, 20:49   #865
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

O yaprakların(kotiledon) görevi; üçüncü yaprakları, belirli bir olgunluğa erişinceye kadar beslemektir

Görevlerini tamamlayınca da dökülürler, bu gayet normâl bir durum

Fideleriniz sağlıklı görünüyorlar. Güneşe çıkaralım onları ve gübrelemeyi ihmâl etmeyelim

sigacik beğendi.
Eski 11-03-2013, 21:24   #866
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Alıntı:
Ben, güvercin gübresini cola şişesinin tabanını örtecek kadar koyuyordum. Keçi gübresinde de öyle yapabileceğinizi düşünüyorum

Bu arada, keçi gübresi yanmış gübre değil mi?
Evet Emre bey . Gübre sağlam ancak dün şaşırttığım domates fidelerinde ciddi boy atma var gibi gözüküyor ve yapraklar içe doğru kapanmış ve yaprak arkalarında mor renge dönüş var . Hastalanıyorlar mı acaba ?

Eklenen Resimler

Düzenleyen Emre İlhan : 12-03-2013 saat 06:58 Neden: Son fotoğrafa gerek yoktu, 2 fotoğraftan durum anlaşılıyor :)
Eski 12-03-2013, 06:54   #867
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Sevgili sigacik;

Domateslerinizin cinsi nedir?

Eski 12-03-2013, 08:05   #868
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Alıntı:
Sevgili sigacik;

Domateslerinizin cinsi nedir?
Pembe Domates Emre bey .

Eski 12-03-2013, 08:45   #869
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Yani endişelenecek bir şey yok o zaman. Pembe domatesleriniz, büyük ihtimâlle sırıktır

Boy atmaları gayet normâl

Yaprakların içe doğru bükülmesi, yaprak arkalarının mor renkte olması vs. bu aşamada besin(fosfor) eksikliğinden kaynaklanır. Merak etmeyin, bu durum geçici.

Düzenli gübreleme yaptıkça ve bitki geliştikçe daha sağlıklı olacaktır

Lonicera, ciroz, attar ve 2 kişi beğendi.
Eski 12-03-2013, 09:06   #870
Ağaçsever

sigacik's Avatar

Alıntı:
Yani endişelenecek bir şey yok o zaman. Pembe domatesleriniz, büyük ihtimâlle sırıktır

Boy atmaları gayet normâl

Yaprakların içe doğru bükülmesi, yaprak arkalarının mor renkte olması vs. bu aşamada besin(fosfor) eksikliğinden kaynaklanır. Merak etmeyin, bu durum geçici.

Düzenli gübreleme yaptıkça ve bitki geliştikçe daha sağlıklı olacaktır
Cok tesekkurler Emre bey . Bu sene cok ozendim , o yuzden sanirim biraz fazla hassasiyet gosteriyorum .

Saygilarimla

Emre İlhan beğendi.

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025