![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Tekin hocam, aşılamada çok önemli olarak üstüne basa basa vurguladığınız, meşhur kambiyum tabakasını çok güzel gösteren 2 resim buldum. Ağacın kesilen kısımlarında, bir türlü ayırt edemediğim için size de sormuştum. Şimdi daha netleşmiş oldu. Umarım faydalı olur. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-04-2018
|
Kambiyum
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2017
|
Alıntı:
Peki anacı ortadan delip yani üstten matkapla, kalemi o boşluğa yerleştirsek,anacın kaleme göre kalın olduğu durumlarda işe yaramaz mı ?Birde duta üzüm aşılanabiliyormuş bilginiz var mı ? Düzenleyen devrann : 01-04-2018 saat 21:37 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2010
|
Merhaba, Dün bahçemde aşıları tutmamış ve oldukça büyümüş m 106 anaçlarına kabuk altı aşı yapmayı denedim. Bu aşıların tutup, tutmadığı kaç günde belli olur? Tutan aşıların bağlarını ne zaman çözeyim? Son soru (valla son) birden fazla kalem aşıladım bunları ne zaman teke düşürmeliyim ya da düşürmeli miyim? Düzenleyen tarku : 06-04-2018 saat 20:39 Neden: harf hatası |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Gaga Aşısı
Fidanlar dikildikleri yılın ikinci senesinde bitkilere su yürüdüğünde yapılan bir aşıdır (genellikle mayıs ayı). Bu aşıyı yapmak için fidanların toprakla birleştiği boğaz kısmı çanak gibi açılır ve bu kısım meyilli olarak kesilir. ![]() ![]() Kesimden sonra odun kısmı kabuk kısmından ayrılır. Daha önceden yani gözler kabarmadan serin ve yeteri kadar nemli bir yerde (+4-10ºC) saklanan kalemlerden (şubat ayında alınmalı) biri alınarak 2 göz ihtiva edecek şekilde alt kısmı yine meyilli olarak kesilir ve kabuk kısmı hafifçe kazınır. ![]() Sonra kalem anacın odun ile kabuk kısmı arasına yerleştirilir ve üstü ince ufalanmış nemli toprakla örtülür. ![]() ![]() Aşı gözü 15-20 gün sonra sürmeye başlar. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Güzel anlatım ve aydınlatıcı elinize sağlık Yılmaz bey. Bu aşı yöntemi kökbuğazı aşısı olarakda anılıyor sanırım değilmi. İlave olarak bu aşı yönteminde aşı kısmı toprak altında kaldığı için ayriyetden macunlamaya gerek yoktur. Ayrıca büyümeye devam eden anacı kesmeden kök boğazı açılarak fidan kök dibine bir çentik açılır. Açılan yere kalem yerleştirilir. Aşı tutarsa kesilir. **** anaç bitkinin meyveside isteniyorsa ikiz olarak devam eder. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Göz Aşısı
Selamlar, Acaba portakal ağacına limon ve mandalina aşısı yapılabilir mi? Düzenleyen indomie : 17-02-2009 saat 02:07 Neden: yazı rengi düzeltme |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Göz Aşısı
Teşekkürler Bir soru daha; İzmir için limon ve mandalina göz aşısı yapmanın en iyi zamanı nedir? Geçen yıl satın alıp diktiğim 4-5 yıllık portakal ağacı şu anda taze filizler vermeye başladı da... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Tekin, bugün limon ve mandalina ağaçlarımda aşılama çalışması yaptım. Limon'a göz aşısı için T tekniğini kullandım ve herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Kabuk çok kolay ayrılıyordu. Ancak mandalina da kabuğun zorla kalktığını farkettim. Ve mandalinayı şimdilik erteledim. Turunçgillerde farklı su yürüme zamanı mı oluyor? Limon çok kolay kabuk verirken ondan yaklaşık 7-8 metre ilerdeki mandalinada bu durumu görünce şaşırdım. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-01-2008
|
sayın arkadaşlar bir sorum olacaktı: yer anakara mevzu aşılama,acaba zamanı gelmişmidir aşının yoksa beklemede faydamı var ? yalnız aşı yapmak istediğim ağacın tomurcukları iyice kabarmış vaziyette yaprak açtım açacağım diyor,ne yapmam gerek ? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
|
Bir kaç senedir öğrendiğim göz aşısını uyguluyorum.iİyide sonuç alıyorum.Ağırlığı güllere verdim.birkaç ta Elma ağacında yaptım. Bu sene ilk defeda yarma aşı yaptım.sonucu bahar da göreceğim. Benim Tekin bey e bir sorum olacak.sardunylara aşı yapmak istiyorum.olurmu veya sardunya neye aşı olur. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2009
|
değerli arkadaşlar. bahçemin bir bölümünde bol miktarda karaağaç var. bunlara meyve ağacı aşlanırmı? aşlanırsa hangi meyveler ve hangi aşı şekli uygulanır. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2007
|
Peki, nasıl bir aşıma gerekir.yani yarmamı ?yamalamamı ? göz olurmu ? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
|
iğde aşılanması
Benim bahçemde 4-5 tane en az 10 yıllık iğde ağacı var ,ancak igde vermiyor, bende bunlara aşı yaptırmak istiyorum bu konuda yardımcı olabilecek biri varsa minnettar olurum.( İğdeyi çok severim) Adresim Ankara Ahiboz köyü bitişiği, şimdiden ilginize tesekkürler.. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kambiyumlar çakışmıyorgibi geldi bana. Bu tür kalı gövdeli ağaçlarda Yarma **** Kakma aşı birde Yanaştırma kenar AŞI şeklini tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kabukla odunsu arasındaki suyla beslenip idareten orda duruyorgibi. Sizin bu yöntemde Kabiyumlar çakışmıyor. Kambiyumların çakışması çok önemli Bence siz o bölgede Kakma Aşı veya Yarma aşı deneyin. Başarı yüzdesi sizin elinizde daha yüksek olacak diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Rüzgar alan bir yerde fidanlık kurmanın yanlışılığı bir kenara yanlış anaç-kalem seçimi rüzgardan aşının etkilenmesine oldukça etkili olur ayrıca aşının yapılış yönü rüzgarın geliş yönünde olmaldırki sürgün rüzgar akıntısına kapıldığında dayansın açıını genişletecek şekilde rüzgara maruz kalırsa göz dibinden kırılır. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn enigma_6643 'ün yapmış olduğu aşı tipi, net kaynaklarına göre bark graft olarak adlandırılmış. Aşağıda aşamaları şu şekilde; |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Devamı; |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu tekniğin aynısını kalın gövdeli 2 zeytin ağacıma uyguladım. Çeşit değiştirme amaçlı uyguladığım bu aşının sonucunu doğrusu çok merak ediyorum. Sn Tekin, yarma olsun , kakma olsun kalem aşılarının sonuçları hangi sürede kendisini göstermeye başlar? |
|
|
|
![]() |
|
|