agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9444.htm)

KARADENİZ37 16-01-2010 14:28

Nette telgraf çiçeği resimlerine bakarken aşağıdaki bilgiyi buldum arkadaşlar.Umarım faydası olur.

Genel Özellikler

Yaprakları yumurta şeklinde, küçük, üst yüzü yeşil, beyaz ve pembe şeritli, alt yüzü mor; çiçekleri beyaz, sarkıcı formda bitkilerdir. Tabiatta 60 türü bulunan Tradescantia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri T.albiflora ve T.blossfeldiana’dır.

Latince adı: Tradescantia
Türkçe adı: Telgraf Çiçeği
Anavatanı: Güney Amerika’dır
Familyası: Commelinaceae

Yetişme İstekleri
Çiçeklenme zamanı:
Sıcaklık: En iyi gelişmeyi 10-15 ’ler arasında göstermesine karşın, sıcaklığı 18-24 olan yerlerde de bulunabilir.Ancak 8 ’nin altına düşmemelidir
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem ister.
Işık: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever.Yeşil yapraklıları az ışık,alaca yapraklıları çok ışık isterler.
Saksı Harcı (Toprak isteği): John Innes saksı kompostu No:2’de iyi yetişirler.

Bakım Önlemleri
Saksı Değiştirme: Her yıl Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Her yıl Nisan ayında yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.
Budama: Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Sürgün uçlarından alınan 5-7.5 cm uzunluğundaki çelikler John Innes saksı kompostu No.2’ ye dikilirler. Gölge bir yerde ve 16 C’ de 2-3 hafta içerisinde köklenirler.
Hastalık ve zararlıları: En önemli hastalığı Kurşuni küf; zararlıları ise Nermatodlar, sümüklü böcekler, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.

Tubay 16-01-2010 15:30

Umıt79 sağolsun Karadeniz37 bilgileri aktarmış.Benim yöntemim nisan ayında,bahçe toprağı,torf ve yanmış hayvan gübresine dikip 10 günde bir suni ve organik gübre karışımı eklemek.

k_donmez 11-02-2010 19:56

66 nolu mesajdaki mor yapraklı olanın çeliklerinden geçen Ağustos'ta Yalova'dan Ankara'ya getirerek bahçede büyük bir saksıya diktim. Kışa kadar çok güzel gelişti. Bu kış her soğuk dalgasında birazı öldü.Şimdi ise toprak üstünde hiç canlı yaprak görünmüyor. Bahar'da gelişme olmazsa Ankara'da dışarıda yetişmeyeceği kanaatine varacağım. Bu bitkiyi Ankara'da dışarıda toprakta veya saksıda canlı tutabilen var mı?

sevim.K 15-02-2010 20:27

Yeşil tradensiyam capcanlı. Ama yeşil üzeri parlak gri çizgili olan öldü sanırım. Morum da. Canlanırlar, yeniden filizlenirler diye umut ediyorum:(

TuruncuHis 15-02-2010 21:49

Çiçek sevdam başladığından beri ilk kez don oldu. Bugüne dek hiç umursamamışım ya da farketmemişim demek ki :( Gümüş çizgili mor Tradescantia'mın upuzun dallarını don vurdu; kalan yeni sürgünlerde ise ne olduğunu çözemediğim toz gibi ağlar var.
Çiçekler ölüyor soğuktan (eğer ağlar kırmızı örümcek ise) bu akar belası ölmüyor...

k_donmez 26-04-2010 19:51

Ankara koşullarında bahçedeki saksıda kış mevsiminde parça parça ölen mor telgraf çiçeğinin toprak üstünde hiçbir emaresi kalmamıştı. Dün saksısını başka bir bitki için kullanmak üzere baktığımda taze 2 sürgünün toprak üstüne çıktığını gördüm. Bugün bir sürgün daha gelmişti. Anlaşılan bu çiçek Ankara'da yaşamaya kararlı. En azından sıcak havalarda.

Tubay 07-05-2010 11:00

Telgrafımın çiçekleri

1 Eklenti(ler)
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)

livadi 07-05-2010 12:24

Ben bunun eski halini de hatırlıyorum.
Bu hali de çok güzel gerçekten.
Zevkini sefasını sürün sayın Tubay :)

KARADENİZ37 08-05-2010 11:33

Kocaman bir MAŞALLAH sevgili Tubay bu ne güzellik bu ne zerafet ilk defa telgraf çiçeğini böyle çiçekli görüyorum.Sanırım benim kızların annesi (anasına bak kızını al :)).Onlara gözüm gibi bakıyorum ve Tubam diye seviyorum.Biraz da serpilsinler burada yer alacaklar.

sevim.K 08-05-2010 14:18

Çok güzel büyümüş:) Ben balkona koydum ama sanırım daha gölge bir yere koymalıyım.

k_donmez 21-05-2010 20:21

1 Eklenti(ler)
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Günüm 21-05-2010 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643077)
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Sayın k_donmez, o kendiliğinden çıkan telgraf çiçeği mi? Bende üç ayrı saksıda çıktı.

umıt79 21-05-2010 21:08

Mor telgraf çiçeğim komşuların çalınan çiçek iyi tutar mantığına kurban gitmek üzereydi.

Gümüş çizgililer aynı akıbetin kurbanı oldu bile. Mor telgraf çiçeğimi kaldırıp gölge bir alana bıraktım. Dallarını büküm yerlerinden kırıp kırıp saksı dibine sokuşturdum .Şimdi hepsi tuttu ,sarkmaya başladı ve formu çok güzel .Özellikle tek kökten beş ayda çoğalttığım düşünülürse..

k_donmez 21-05-2010 21:08

Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

umıt79 21-05-2010 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643108)
Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

Sayın Dönmez sizinki telgraf çiçeği .Benim gümüş çizgili telgraf saksımda da çıkmıştı böyle yeşil yeşil.Değişebiliyor görünümü...

Günüm 21-05-2010 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k_donmez (Mesaj 643108)
Sayın Günüm,

Ben de sordum.;)
Sökmeden önce emin olmak istedim.

k_donmez 22-05-2010 12:22

Sayın Günüm

Telgraf çiçeği imiş. İlgili bölümde cevaplandı.

Günüm 22-05-2010 12:37

Çok teşekkür ederim sayın k donmez.

k_donmez 28-06-2010 20:21

1 Eklenti(ler)
Mor ve yeşil telgraflar bir saksıda bahçede bol güneş altında güzel gelişiyorlar.

ilksenozturk 29-06-2010 07:22

Telgraf çiçekleri bu mevsimde atakta,
Sn K Dönmez, sizinkiler de bu kadarcık zamanda çok güzel gelişmişler maşallah

günebakan 21-09-2010 10:34

2 Eklenti(ler)
Benim telgraf çiçeğim de çiçeklenmeye başladı:)

Eklenti 172213

Sanırım buda bir çeşit telgraf çiçeği

Eklenti 172212

sevim.K 21-09-2010 11:57

Harika sevgili günebakan fellek fellek arıyorum ben onlardan:)

hüzün 21-09-2010 12:03

ÇOK şirinmiş çok beğendim:)

günebakan 21-09-2010 16:12

Teşekkürler:)

Doğayla Barış 25-09-2010 01:38

Telgraf çiçeği çok zarif bir bitki,bende mor ve yeşil renklisinden var.Pembe alacalı ve gümüş çizgili olandan almak isterdim.

Sevgi Durul 29-09-2010 23:15

1 Eklenti(ler)
Telgraf çiçeğimi yeni diktim sayılır, yani bu yaz. Ve çabuk gelişti, diğer bitkilerime oranla büyümesi hızlı.

Eklenti 173298

günebakan 30-09-2010 17:48

Bu çeşidi de çok güzelmiş Sdurul Güle güle büyüt:)

MİRBE 30-09-2010 18:03

Sdurul bende de aynısı var o kadar arsızki nasıl sarktı habire dağıttım habire büyüdü..

Sizinki de çok güzel..

k_donmez 28-10-2010 20:43

1 Eklenti(ler)
Mor yapraklı telgraf çiçeğinde çiçek rengi pembe. Yeşil yapraklıda ise minik mavi çiçekler oluşuyor.

Hydrosuccess 18-11-2010 16:13

4 Eklenti(ler)
Tradescantia sp. çiçek detayı ve ''saksısı''...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025