agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9444.htm)

Hepburn 19-11-2020 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1599273)
Telgraf çiçekleri fazlaca güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar... Yeterli güneşi almadıklarında dalları ince, uzun, cılız büyüyor, kolayca kopuyor ve yaprakları da çok ince ve cansız olup gerçek renklerini almıyorlar (mor yapraklı türlerde yapraklar yeşil, yeşil yapraklı türlerde de çok açık solgun yeşil oluyor). Kısaca her yönüyle sağlıksız oluyorlar... Aldıkları güneş ışığını arttırırsanız yeni büyüyen dallar kalın, kısa, sağlam olacaktır ve yapraklar da gerçek form ve renginde gelişecektir...

Gerçekten yaprakları çok solgun ve gövdesi de cansız dediğiniz üzre evdeki daha güzel bir yere aktaracağım umarım hayata döner

green.white 26-12-2020 15:43

1 Eklenti(ler)
Bu da bizim telgraf çiçeğimiz. Kendileri evimizin yeni üyesi, 1 ay anca oldu. Bir kaç defa böyle sürpriz yaptı

Hilal okur 11-01-2021 14:04

Arkadaşlar benim telgraf çiçeğim güneşte duruyor. Yapraklari çok sık ve sürekli yan dal veriyor. Yapraklarının çizgileri çok belirsiz ve ön yüzleri de mora dönmeye başladı. Acaba aşağı doğru sarkıp seyrek yapraklı ve çizgili olması için gölgeye mi almalıyım?

Semra Bbcn 14-01-2021 01:11

2 yıl önce kayınvalidemde kavanozda ıslatılmış aynalı dev telgraf çiçeğini evime getirip diktim çok güzel büyüdüler bilinenlerden çok irice yapraklı bir tür

kitapkurdu 30-05-2021 18:50

1 Eklenti(ler)
Merhaba yeşilseverler, bugün ilginç bir olay yaşadım. Toprakta fotoğrafını eklediğim yeşilliklere rastladım telgraf çiçeği olduğunu düşünerek saksıya ektim. Sizce telgraf mı? Bahçede kendi kendine türemiş olabilir mi acaba? Biz ekmedik çünkü böyle birşey�� umarım telgraftır ☺️

Mesut Temiz 31-05-2021 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kitapkurdu (Mesaj 1607867)
Merhaba yeşilseverler, bugün ilginç bir olay yaşadım. Toprakta fotoğrafını eklediğim yeşilliklere rastladım telgraf çiçeği olduğunu düşünerek saksıya ektim. Sizce telgraf mı? Bahçede kendi kendine türemiş olabilir mi acaba? Biz ekmedik çünkü böyle birşey�� umarım telgraftır ☺️

Evet, telgraf çiçekleri ile aynı familyadan, fakat aynı "cins"ten olmayan bir bitkidir ve bilimsel adı da commelina communis (Asya Gün Çiçeği). Mavi renkli çok hoş çiçekler açar... Kışa girerken kurur, yok olur, ancak üzülmeyin ilkbaharda rizom formundaki köklerinden tekrar çıkar... Dahası, nasıl olduğunu hâlâ çözemediğim bir şekilde minik siyah tohumlarını her yere yaymayı başarıyor ve mesela balkonumda birbirinden çok uzaktaki saksılardan bile çıkıyor...Bahçenize de bir şekilde ulaştırmıştır tohumlarını... Nemi sever ve aydınlık ancak bütün gün güneş altında kalmayan yerlerde çok güzel gelişir...

kitapkurdu 31-05-2021 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1607898)
Evet, telgraf çiçekleri ile aynı familyadan, fakat aynı "cins"ten olmayan bir bitkidir ve bilimsel adı da commelina communis (Asya Gün Çiçeği). Mavi renkli çok hoş çiçekler açar... Kışa girerken kurur, yok olur, ancak üzülmeyin ilkbaharda rizom formundaki köklerinden tekrar çıkar... Dahası, nasıl olduğunu hâlâ çözemediğim bir şekilde minik siyah tohumlarını her yere yaymayı başarıyor ve mesela balkonumda birbirinden çok uzaktaki saksılardan bile çıkıyor...Bahçenize de bir şekilde ulaştırmıştır tohumlarını... Nemi sever ve aydınlık ancak bütün gün güneş altında kalmayan yerlerde çok güzel gelişir...

Merhaba, çok teşekkür ederim cevabınız için. Çok da mutlu oldum buna. Tam da bahçenin köşesine koymak niyetindeydim ve anlattığınız gibi yeri. Çok sağolun 🙂

selmanaydur 22-07-2021 01:27

Merhaba, kargoyla çelik gönderen biri olur mu acaba? Her çeşidini evimde görmek isterim. Saygılar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Jezebel 23-07-2021 00:14

1 Eklenti(ler)
Callisia repens’i ben de çok seviyorum.
Bir de pembeli olanını istedim. Gelince paylaşırım

Eklenti 720617

Umarım kargoda telef olmaz.

Jezebel 27-07-2021 10:46

1 Eklenti(ler)
Gelen yeni bebişler.

Eklenti 720713

.

Jezebel 30-07-2021 15:09

1 Eklenti(ler)
Bilgi amaçlı paylaşayım bu Callisia 4 yaygın çeşitmiş.
Çok mağdurum, ikisini henüz bulamadım.
Elinde olup itiraf etmeyenler var mı oralarda?!

Eklenti 720780

.

kekimiyomu 30-12-2021 22:19

1 Eklenti(ler)
aslında hiç aklımda olmayan bir bitkiydi bu. geçtiğimiz hafta eşimin halasında görünce vuruldum. tv ünitesinden aşağı narince sarkıyordu. haladan istemek aklıma gelmedi yoksa hemen saksısıyla veriridi de, istemedim o an. eve gelince, keşke bir dal isteseydim diye bi serzendim kendime. halanın evi de uzak, günlerdir aklımda telgrafla uyuyorum, rüyamda bir kuaförün çiçekliğinden gizlice koparıyorum filan. meğer evimin dibindeki çiçekçinin önünde, uzun beton saksıda coşmuş, yayılmışlar! ( satmıyorlarmış. sardunya filan da var, öyle salaş bir şekilde koymuşlar birkaç çeşit) eğilip bir dal koparıverdim ve ailemin yeni üyesi böylece bize gelmiş oldu. direkt toprağa dikmedim, belki tutmaz diye. inşallah telgrafımın da büyümüş fotoğraflarını paylaşabilirim burada.
hepimize mutlu, boll çiçekli,bitkili yıllar🤗

not: destan yazmışım yalnız:)

birmucizeolsun 31-05-2022 17:33

Merhaba, bir kac cesit telgraf cicegim var bu aralar hepsinin yapraklarında beyazlama görüyorum. Bir hastalık mi yoksa normal mi anlayamadim. Hastaliksa nasil önlem alabilirim? Diğer çiçeklerine bulaşsın istemiyorum. Teşekkürler

https://i.hizliresim.com/lfqo5yn.jpg

evandevan5 14-06-2022 16:30

ben suda bekletme yapmıyorum sadece toprağa saplayıp sonrasında hergün bir bardak su veriyorum.

aras09 16-11-2022 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1616282)
ben suda bekletme yapmıyorum sadece toprağa saplayıp sonrasında hergün bir bardak su veriyorum.

Yeşil olanı çok çabuk tutuyor ve çok sağlam. Taşınırken dalları kırılmıştı, yeniden tuttu hepsi. Ama pembesi öyle değilmiş. Siparişle aldım pembesinden. Ben de hemen diktim ama beklediğim gibi olmadı. Çürüdü gitti. Tekrar söyledim, onu da diktim, bu da yine çok nazlı, güçlü görünmüyor. Dilerim aynı şey olmaz.

evandevan5 17-11-2022 08:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kekimiyomu (Mesaj 1612982)
aslında hiç aklımda olmayan bir bitkiydi bu. geçtiğimiz hafta eşimin halasında görünce vuruldum. tv ünitesinden aşağı narince sarkıyordu. haladan istemek aklıma gelmedi yoksa hemen saksısıyla veriridi de, istemedim o an. eve gelince, keşke bir dal isteseydim diye bi serzendim kendime. halanın evi de uzak, günlerdir aklımda telgrafla uyuyorum, rüyamda bir kuaförün çiçekliğinden gizlice koparıyorum filan. meğer evimin dibindeki çiçekçinin önünde, uzun beton saksıda coşmuş, yayılmışlar! ( satmıyorlarmış. sardunya filan da var, öyle salaş bir şekilde koymuşlar birkaç çeşit) eğilip bir dal koparıverdim ve ailemin yeni üyesi böylece bize gelmiş oldu. direkt toprağa dikmedim, belki tutmaz diye. inşallah telgrafımın da büyümüş fotoğraflarını paylaşabilirim burada.
hepimize mutlu, boll çiçekli,bitkili yıllar��

not: destan yazmışım yalnız:)

ben suda tutmuyorum direkt toprağa saplayınca ve 4-5 defa su verince tutuyor.

Mahmut Tebir 17-11-2022 13:15

Çok kolay köklenen bir bitki. Akşam suya koy sabah köklerin çıktığını görürsün. O derece kolay kökleniyor.

aras09 19-11-2022 14:07

Pembe telgrafım ölüyor mu?

1 Eklenti(ler)
Eklenti 727264
Pembe telgrafım ölüyor mu, dik durmuyor ve uçları kuru. İki dal var. Alıp suya koysam mı birini?
Çok yapraklıydı, onları da çizip toprağa koydum. İkinci alışım bu çiçeği. Yeşili, çift renklisi, moru var, çok da rahat büyüyorlar ama bu pembeyi yaşatamıyorum bir türlü. İçerdeydi, balkona aldım. Açık balkon ama branda var, açıyorum bazen. Çok rüzgara maruz kalsınlar istemiyorum.

Mesut Temiz 19-11-2022 20:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aras09 (Mesaj 1618604)
Eklenti 727264
Pembe telgrafım ölüyor mu, dik durmuyor ve uçları kuru. İki dal var. Alıp suya koysam mı birini?
Çok yapraklıydı, onları da çizip toprağa koydum. İkinci alışım bu çiçeği. Yeşili, çift renklisi, moru var, çok da rahat büyüyorlar ama bu pembeyi yaşatamıyorum bir türlü. İçerdeydi, balkona aldım. Açık balkon ama branda var, açıyorum bazen. Çok rüzgara maruz kalsınlar istemiyorum.

Suda çok kolay köklenen bir bitki olduğu için, birini suya koyup garantiye almak iyi olur sanırım..
Aslında fazla sulamaya da dayanıklı bir bitki, ama saksınızın altı delik değilse ya da toprağı çamurlaşmaya yatkın bir topraksa fazla su kök çürümesine yol açmış olabilir... Bunun dışında, dondurucu soğuğa (ki Hatay'da soğuk hava pek sorun olmayacaktır), aşırı rüzgâra, aşırı güneş ışığına ve aşırı susuzluğa maruz bırakılmadıkça kolay kolay zarar görecek bir bitki de değil...

Bu bitkide bir sorun da çok az güneş ışığı alması... Yeterli güneş ışığı almadığında dalları çok ince uzun ve cılız gelişiyor, doğal canlı rengini de kaybedip soluk, açık bir renge bürünüyor...

İdeal olanı, fazla suyu süzen toprak ve saksı içinde, fazla rüzgâr almayan ve iyi güneş ışığı alan bir yerde tutulması...

aras09 19-11-2022 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1618619)
Suda çok kolay köklenen bir bitki olduğu için, birini suya koyup garantiye almak iyi olur sanırım..
Aslında fazla sulamaya da dayanıklı bir bitki, ama saksınızın altı delik değilse ya da toprağı çamurlaşmaya yatkın bir topraksa fazla su kök çürümesine yol açmış olabilir... Bunun dışında, dondurucu soğuğa (ki Hatay'da soğuk hava pek sorun olmayacaktır), aşırı rüzgâra, aşırı güneş ışığına ve aşırı susuzluğa maruz bırakılmadıkça kolay kolay zarar görecek bir bitki de değil...

Bu bitkide bir sorun da çok az güneş ışığı alması... Yeterli güneş ışığı almadığında dalları çok ince uzun ve cılız gelişiyor, doğal canlı rengini de kaybedip soluk, açık bir renge bürünüyor...

İdeal olanı, fazla suyu süzen toprak ve saksı içinde, fazla rüzgâr almayan ve iyi güneş ışığı alan bir yerde tutulması...

Çok teşekkür ederim. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025