agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9444.htm)

Jezebel 23-07-2019 15:49

1 Eklenti(ler)
:)

Eklenti 697009

.

Jezebel 06-09-2019 14:37

1 Eklenti(ler)
Tradescantia spathacea “Tricolor”

Eklenti 698351

Böyle oldu.

çiçekgibi 12-09-2019 23:14

Merhabalar mor telgraf çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekti,değiştirdim
Yaprakları yumuşayıp sarkmış , birden kötülemiş bitki... geri gelir mi kendine çok üzüldüm

Mesut Temiz 12-09-2019 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçekgibi (Mesaj 1574630)
Yaprakları yumuşayıp sarkmış , birden kötülemiş bitki... geri gelir mi kendine çok üzüldüm

Telgraf çiçeklerinin sapları fazlaca kırılgan oluyor, saksı değiştirmelerde dipten kolayca kırılabiliyorlar... Özellikle de mor olan tür... Bir kontrol edin, kırılmamışsa toprağı nemli tutarak ve dal ve yaprakları da her gün fısfısla ıslatıp nemli tutarak canlanmasına yardımcı olabilirsiniz... Kırılmış saplar varsa onları da çelik olarak suda köklendirebilirsiniz... Hatta ben olsam kırılma yoksa bile birkaç dalı suda köklendirerek işi sağlama alırdım...

çiçekgibi 13-09-2019 00:57

Kırılma yok fakat zaten toplamda 3 4 dal falan...
Teyzem yeni köklendirip vermişti küçük bir saksıya .. ben de hıZla büyüdüğünü görünce değiştireyim dedim :)

Saksı değiştirince balkona koydum acaba esintide kaldı da mı öyle oldu bilemiyorum
İçeri aldım bakalım her gün bakımını yapacağım
Bu arada teşekkür ederim.
Forumda her bilgi var
Fakat hayalet site gibi hep eski tarih bi on yıl falan önceymiş sanli tüm yaZışmalar
Çiçeklerle ilgili bilgi alabileceğim bi mobil uygulama bulamadım
Ve google da her sorunun cevabı buradaydı sanki ☺️Ama dediğim gibi eskiden verilmiş cevaplar...

Jezebel 13-09-2019 06:25

Cevapların eski olması doğru olmadığını göstermez.
Her daldan 12 üç çelik alın köklendirin.
Kırıp suya koymanız kafi.
Çok dayanıklı bir bitki , şımartılmak istemez .
Bahçenin toprağına diktim orada bile mutlu. 40 derece sıcak , теpesinde güneş varken bile.
Kolay gelsin.

çiçekgibi 13-09-2019 08:21

Uçlarından çelik alayım doğru mu
Teşekkür ederim ��

Jezebel 13-09-2019 10:33

Evet, 10-12 santimetre boyunda çelikler alın köklendirin.
Anaç bitki kurtulursa ne ala.
Yoksa elinizde yedekleriniz olacak.
Sağlam bitki bile çok uzayınca ucunu alırım ki yan dal versin.
Anne bitki zarar görmez.

acemi25 10-10-2019 14:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçekgibi (Mesaj 1574645)
Uçlarından çelik alayım doğru mu
Teşekkür ederim ��

Merhaba;
Aslında bu bitkiyi suya koymanıza bile gerek yok, o kadar çabuk kökleniyor ki... Daldırıverin toprağa :D Bendeki baya bir azman, iki dal almıştım arkadaş kendininkini budarken, şimdi koca bir saksıyı doldurdu.

aras09 27-10-2019 16:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçekgibi (Mesaj 1574630)

Ben de acemiyim çiçek konusunda. 2 yıldır yeşil telgraf çiçeğim var. Uzun süre sadece boyuna gidiyordu. Uçlarından alınca yanlardan fışkırdı. Daha güçlü oldu şimdi. Uçlarından almak her zaman bitkiye iyi geliyor. Aspirin de vermiştim o zaman. Ben de balkona atmıştım, çok rüzgar vardı, zayıfladı ama içeri alıp sürgün aldım uçlarından, şimdi 2 saksıyı da doldurdu.

Yer değiştirme şokları bitkilere iyi gelmiyormuş. Saksıları en fazla 1 numara büyük olmalıymış. Yoksa üstten değil alttan yani kökten büyüyormuş. Yer değiştirmelerde 15 gün kadar alışmasını beklemek gerekiyormuş fazla sulamadan. Kökleri rahatsız oluyormuş. Şoklarda kökleri çürüyormuş önce. Saksı değişimi için nisan ayı uygunmuş.

Siz de denildiği gibi uçlarından filiz alıp suda bekleterek veya doğrudan toprağa dikin. Hem daha güçlü olur hem de ana bitki giderse elde yedeğiniz olur.
Kolay gelsin.

Hüma&Mihriban 19-12-2019 13:32

Merhaba arkadaşlar. Telgraf çiçeği ile ilgili tüm mesajlarınızı okudum. Çok değerli bilgiler ve deneyimler paylaşmışsınız. Benim hali hazırda klasik morlu yeşilli telgraf çiçeğim var ve şu an pembe çizgili telgraf çiçeğinden iki çelik sipariş verdim. Ama soğuktan ve kargonun taşıma koşullarında zarar görmesinden endişeliyim biraz. Sorum şu ki çiçeklerim elime ulaştığında kendilerini çabucak toparlamaları için ne yapmam gerekiyor? İki çeliği normalde tek saksıda birleştirecektim yalnız biraz beklemeli miyim bilemedim? Evim ve çiçeğimi koyacağım yer hem sıcak hem de güneşli. Şimdiden teşekkürler.

Hüma&Mihriban 25-12-2019 06:32

1 Eklenti(ler)
Pembe telgraf çiçeğim geldi arkadaşlar ama çok minikler. Renkleri çok güzel inşallah sevgiyle büyüyecekler. On gün kadar herhangi bir işlem yapmayacağım. Sonrasında büyük bir saksıya geçirmem gerekecek , çünkü fide saksıları fincan ebatında. İki minicik yavrunun da etrafındaki yapraklar çürümüştü. Çürük yaprakları ayırmak için bu minikleri de yerinden ettim maalesef. Şimdilik suya koyuyorum çürüyüp çürümeyeceğini görmek ve gerekirse saksıya almak için.

acemi25 24-01-2020 13:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hüma&Mihriban (Mesaj 1579387)
Pembe telgraf çiçeğim geldi arkadaşlar ama çok minikler. Renkleri çok güzel inşallah sevgiyle büyüyecekler. On gün kadar herhangi bir işlem yapmayacağım. Sonrasında büyük bir saksıya geçirmem gerekecek , çünkü fide saksıları fincan ebatında. İki minicik yavrunun da etrafındaki yapraklar çürümüştü. Çürük yaprakları ayırmak için bu minikleri de yerinden ettim maalesef. Şimdilik suya koyuyorum çürüyüp çürümeyeceğini görmek ve gerekirse saksıya almak için.

Çok güzeller, ben de bir fide alıp hemen büyük saksıya geçirdim. Hızlıca gelişmeye başladı. Yalnızca renkleri solmaya başladı, sanırım bolca güneş alan bir yer istiyorlar.

Hüma&Mihriban 29-01-2020 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1580786)
Çok güzeller, ben de bir fide alıp hemen büyük saksıya geçirdim. Hızlıca gelişmeye başladı. Yalnızca renkleri solmaya başladı, sanırım bolca güneş alan bir yer istiyorlar.

Maalesef benim çiçeğim günden güne solup öldü. Sanırım kargoda kökleri çürüdü. Toprağın üst kısmında kalan yerinden kesip suya koydum ama o da soldu. O kadar üzüldüm ki anlatamam. İlk defa bir çiçek ellerimden kayıp gitti.

acemi25 30-01-2020 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hüma&Mihriban (Mesaj 1581047)
Maalesef benim çiçeğim günden güne solup öldü. Sanırım kargoda kökleri çürüdü. Toprağın üst kısmında kalan yerinden kesip suya koydum ama o da soldu. O kadar üzüldüm ki anlatamam. İlk defa bir çiçek ellerimden kayıp gitti.

Kökler duruyorsa bakmaya devam edin filizlenebilirler bence. Üzüldüm sizin adınıza.

acemi25 30-01-2020 11:40

Bu arada nereden almıştınız fidanları?

Hüma&Mihriban 09-02-2020 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1581083)
Bu arada nereden almıştınız fidanları?

Maalesef çürüme köklerde olmuştu. Kurtaramadım çiçeği. İnstagramda gördüğüm bir siteden almıştım.

şerifefe 05-03-2020 07:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tubay (Mesaj 633477)
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)

merhaba ,aynı çiçekten benim de var; fakat daha küçük ve ilk defa çiçek açtı.. akşam eve gittiğimde tomurcugu çiçek açmıştı sabah baktım çiçek yoktu ve dökülmemişte sanki geri içine kapanmış gibiydi anlamadım bazı farklı türdeki çiçeklerde belli zamanlarda açma sonrasında uyuma oluyor bunlarda da mı öyle?

aras09 07-03-2020 10:02

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şerifefe (Mesaj 1583115)
merhaba ,aynı çiçekten benim de var; fakat daha küçük ve ilk defa çiçek açtı.. akşam eve gittiğimde tomurcugu çiçek açmıştı sabah baktım çiçek yoktu ve dökülmemişte sanki geri içine kapanmış gibiydi anlamadım bazı farklı türdeki çiçeklerde belli zamanlarda açma sonrasında uyuma oluyor bunlarda da mı öyle?

Çiçekli halini görmemiştim, maşaallah, çok güzel. Benimkilerde çiçek yok, uzadıkça kesip başka yere dikiyorum. Üstleri yeşil, altları mor yaprakların. Bu kez bazılarında yaprakların üstleri de mor renge döndü. Yanlış bir şey mi yaptım yoksa normal mi, anlamadım.
Eklenti 703693

Anglophone16 17-04-2020 00:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aras09 (Mesaj 1583250)
Çiçekli halini görmemiştim, maşaallah, çok güzel. Benimkilerde çiçek yok, uzadıkça kesip başka yere dikiyorum. Üstleri yeşil, altları mor yaprakların. Bu kez bazılarında yaprakların üstleri de mor renge döndü. Yanlış bir şey mi yaptım yoksa normal mi, anlamadım.
Eklenti 703693

Yanlış bir şey yapmamışsınız, zaten olması geren o. Succulent özellikleri gösterebilen bir bitki olduğu için tam güneş ve susuzluğa karşı dayanıklılık kazanabiliyor. Yapraklarının morarıp kızarması da güneş aldığında oluşan doğal bir etkidir.

derin35 08-05-2020 02:05

1 Eklenti(ler)
Şu anki görüntüsü pek albenili olmasa da, bu telgrafımı çok seviyorum.
Her kış kurur. Her bahar yeşerir. ''Her zaman umut var'' der gibi. Nazsız olup, beni üzmemesi de cabası. Gel de sevme.

aras09 12-05-2020 08:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1587591)
Şu anki görüntüsü pek albenili olmasa da, bu telgrafımı çok seviyorum.
Her kış kurur. Her bahar yeşerir. ''Her zaman umut var'' der gibi. Nazsız olup, beni üzmemesi de cabası. Gel de sevme.

Çiçeğiniz 2 farklı tür mü, yoksa yeni çıkan filizlerin rengi mi farklı? Kaç yaşında ve çiçek açıyor mu?

derin35 12-05-2020 17:24

Sayın Aras09,
Çiçeğim tek tür. Küçük yapraklı telgraf. Yaprakların altı mor, üstü yeşil. Altta kıştan kalan kuru dallar var.
Çiçeğim 3 yıllık. Her kış kuruyup, yazın yeşerir. Çok arsız, yazın inanılmaz bir hızla büyüyor. Sarkıcı özellikte.
Hiç çiçek açmadı. Ancak tüm telgraf çeşitleri çiçek açtığına göre, belki çiçeğini de görürüm.

derin35 12-05-2020 18:03

1 Eklenti(ler)
4 günlük büyüme hızı fotoğrafta görüldüğü gibi.
Haftaya sarkan dallardan saksısı görünmez. Hiç üzmez beni güzel kızım.

derin35 01-06-2020 16:57

2 Eklenti(ler)
Büyümesi durdurulamayan telgraflar. Herkese öneriyorum ama gösterişli, iri çiçekleri olmadığından, pek tercih etmiyorlar.
Benim için, yaprak güzelliği yeterli. Çok seviyorum. ;)

derin35 01-06-2020 17:01

Düz çekip, düz eklediğim fotoğraf yayınlayınca yan dönüyor. :confused:

Ahsen subaşı 16-06-2020 11:33

2 Eklenti(ler)
Mor telgraf çiçeğim

Hepburn 19-11-2020 00:12

Yaklaşık 5 ay önce ektiğim telgraf çiçeğim çok yavaş büyüyor ve bir türlü sıklaşamıyor,sorunun toprağında olduğunu düşünerek değiştirdim lakin bir farklık göremiyorum. Yaprakları solgun görünüyor ve direk güneşi görmüyor,çok kolay çoğalan bu bitkide yanlış olan nedir bilemiyorum. Çiçeği aldığım kişinin bitkisi gayet sağlıklı ve çokça bir alana yayılmış durumdaydı.

Mesut Temiz 19-11-2020 07:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hepburn (Mesaj 1599265)
Yaklaşık 5 ay önce ektiğim telgraf çiçeğim çok yavaş büyüyor ve bir türlü sıklaşamıyor,sorunun toprağında olduğunu düşünerek değiştirdim lakin bir farklık göremiyorum. Yaprakları solgun görünüyor ve direk güneşi görmüyor,çok kolay çoğalan bu bitkide yanlış olan nedir bilemiyorum. Çiçeği aldığım kişinin bitkisi gayet sağlıklı ve çokça bir alana yayılmış durumdaydı.

Telgraf çiçekleri fazlaca güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar... Yeterli güneşi almadıklarında dalları ince, uzun, cılız büyüyor, kolayca kopuyor ve yaprakları da çok ince ve cansız olup gerçek renklerini almıyorlar (mor yapraklı türlerde yapraklar yeşil, yeşil yapraklı türlerde de çok açık solgun yeşil oluyor). Kısaca her yönüyle sağlıksız oluyorlar... Aldıkları güneş ışığını arttırırsanız yeni büyüyen dallar kalın, kısa, sağlam olacaktır ve yapraklar da gerçek form ve renginde gelişecektir...

ozlem39 19-11-2020 12:09

yeni edindim bu çiçeği bilgiler işime çok yaracak sağolun

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025