agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

muharremkarakaş 09-08-2018 15:06

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, foruma yeni katıldım. Fotoğraflarda gözüken Rudolph Roehrs isminde bir difenbahya türü arıyorum. İstanbul'da bu türü benimle paylaşabilecek bir arkadaş var mıdır?

Bu arada difenbahya türlerini anlatan güzel bir sayfadan bu isimi öğrendim: Dieffenbachia

mehmet0791 20-08-2018 14:50

Difenbahya Çiçeği (Dieffenbachia) Nasıl çoğaltılır ?

salih2534 21-08-2018 22:55

Merhaba

1 Eklenti(ler)
Forumda yeniyim. Resimdeki çiçeği yeni temin ettim ama gövdesi ince geldi bana.
Sizce nasıl bu aylarda ne yapabilirim tavsiyelerinize ihtiyacım var t2şekkür ederim

Mesut Temiz 22-08-2018 15:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi salih2534 (Mesaj 1546922)
Forumda yeniyim. Resimdeki çiçeği yeni temin ettim ama gövdesi ince geldi bana.
Sizce nasıl bu aylarda ne yapabilirim tavsiyelerinize ihtiyacım var t2şekkür ederim

Bu bitkinin kısmî ya da dolaylı güneş görmesi gerekir... Yani uzun saatler boyunca doğrudan güneş altında kalmamalı... Ayrıca tropik yağmur ormanı bitkisi olduğu için toprağını fazla kuru bırakmamaya dikkat etmelisiniz ve arada bir de yapraklarına fısfısla su püskürtülmelisiniz... Su püskürtme işini güneş ışığı altında olmadığı zamanlarda, örneğin akşamları yapmanız uygun olur, çünkü su damlacıkları güneş ışığını odaklayarak yapraklarda yanıklara neden oluyor... Kış aylarında sulamanın azaltılması gerekir...

Gövdenin inceliği sorun olmaz, uygun şartlar altında bakımını yaptıkça optimum şeklini alacaktır... Bol şanş...

salih2534 22-08-2018 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1546934)
Bu bitkinin kısmî ya da dolaylı güneş görmesi gerekir... Yani uzun saatler boyunca doğrudan güneş altında kalmamalı... Ayrıca tropik yağmur ormanı bitkisi olduğu için toprağını fazla kuru bırakmamaya dikkat etmelisiniz ve arada bir de yapraklarına fısfısla su püskürtülmelisiniz... Su püskürtme işini güneş ışığı altında olmadığı zamanlarda, örneğin akşamları yapmanız uygun olur, çünkü su damlacıkları güneş ışığını odaklayarak yapraklarda yanıklara neden oluyor... Kış aylarında sulamanın azaltılması gerekir...

Gövdenin inceliği sorun olmaz, uygun şartlar altında bakımını yaptıkça optimum şeklini alacaktır... Bol şanş...

Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Dediklerinizi uygulayacağım bundan sonra.

vcarter 03-09-2018 18:13

2 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, çiçeğim bu halde ve yeni çıkan yapraklar büzüşmüş bir şekilde duruyor, yaprakta bulunanlar kabuklu bit mi, yardımcı olabilir misiniz?

Gul26 15-09-2018 10:14

Difenbahyama ne oluyor? :(

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Benim difenbahyamın yaprakları belli yerlerinden sararıyor ama aynı zamanda yeni yaprakları da oluşuyor. Ne olduğunu anlayamıyorum ne yapmam gerekiyor sizce? Toprağını 2 ay önce değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım acaba bu yüzden olabilir mi?

Cemre Demir 23-12-2018 00:10

Merhaba difenbahya balkonda unutmuşum yapraklarda sararma yaprakta yarıdan kopma ve kuruma oldu içeriye aldım yaklaşık 2 haftadır içeride ancak nasıl toparlayabilitim bitkiyi kurtarma şansım var mıdır

BehiyeM 23-12-2018 12:16

Merhaba benim bitkimde alt yaprakları döküldü kestim suya koydum umarım köklenir

Mesut Temiz 23-12-2018 17:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemre Demir (Mesaj 1554787)
Merhaba difenbahya balkonda unutmuşum yapraklarda sararma yaprakta yarıdan kopma ve kuruma oldu içeriye aldım yaklaşık 2 haftadır içeride ancak nasıl toparlayabilitim bitkiyi kurtarma şansım var mıdır

Bitkinin gövdesi ve kökü donmadıysa yeni vereceği yapraklar sağlıklı olacaktır.. Sararmış, kurumuş yapraklar için yapacak bir şey yok... Yaprakların kurumuş kısımlarını traşlayarak yeşil kısımlarını fotosentez yapıp bitkiye besin ve büyüme materyali sağlamaları için bırakın... Bitki donmadıysa, sabit oda sıcaklığı ve her gün fısfısla nemlendirerek daha çabuk toparlamasına yardımcı olabilirsiniz...

Mesut Temiz 23-12-2018 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BehiyeM (Mesaj 1554795)
Merhaba benim bitkimde alt yaprakları döküldü kestim suya koydum umarım köklenir

Aslında bitki büyüdükçe zaten en alttan eski yapraklarını döküyor, ama sizin bitkinizdeki durum bu mu, resim olmadığı için göremiyoruz...

Difenbahyanız sağlıklıysa, kesilen çelik suda mutlaka köklenecektir.. Sabit oda sıcaklığında ve aydınlık bir yerde tutarsanız kısa zamanda köklenmeyi gözlemleyebilirsiniz.. Ancak toprağa dikmek için bence köklerin iyice büyüyüp yayılmasını bekleyin...

veli33 05-02-2019 12:55

difenbahya salon bitkim çürüdü

merhabalar
salonumda duran difenbahya türü bitkim sanırım salon az güneş gördüğü ve toprağı uzun süre kurumadigi için çürümeye başladı bende saksısını değiştirdim az büyük bir saksı ile sonra çürüyen yapraklarını kopardım su vermeden güneş alan balkonuma çıkarttım ama hala çürüme devam etti işin kötüsü boy atacağı filiz de çürüyor gibi ama gövdesinde bir çürük yok sizce ne yapmalıyım sonrada curuyen yapraklarinida koparsam cicekde 3 tane yaprak kalacak :(
fotoğrafları:
http://resimag.com/p1/5bb9fd3d95e.jpeg
http://resimag.com/p1/d642aad30bf.jpeg
http://resimag.com/p1/6a934e3bd0f.jpeg

mutlu_inan 05-02-2019 13:48

gövdenin sağlam yerinden bir kaç çelik çıkarıp bir kısmını suya koyup bir kısmını da başka bir saksıda toprak içine sokuşturarak köklenmelerini bekleyin. çabuk kök salan bir bitki belki sıfırdan başlamış olacaksınız ama en azından kurtulmuş olur hemde en az 2-3 tane olurlar:)

Mesut Temiz 06-02-2019 04:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi veli33 (Mesaj 1557768)
merhabalar
salonumda duran difenbahya türü bitkim sanırım salon az güneş gördüğü ve toprağı uzun süre kurumadigi için çürümeye başladı bende saksısını değiştirdim az büyük bir saksı ile sonra çürüyen yapraklarını kopardım su vermeden güneş alan balkonuma çıkarttım ama hala çürüme devam etti işin kötüsü boy atacağı filiz de çürüyor gibi ama gövdesinde bir çürük yok sizce ne yapmalıyım sonrada curuyen yapraklarinida koparsam cicekde 3 tane yaprak kalacak :(
fotoğrafları:
http://resimag.com/p1/5bb9fd3d95e.jpeg
http://resimag.com/p1/d642aad30bf.jpeg
http://resimag.com/p1/6a934e3bd0f.jpeg

Resimden gördüğüm kadarıyla difenbahya'nızın gövdesi daha önceden kırılmış ve hemen altından yeni yaprak veriyor... Yeni yaprak da oldukça sağlıklı görünüyor... Yeni yaprak vermeye devam ediyorsa eski yaprakların azalması pek sorun olmaz... Birkaç yıllık yapraklarsa dökülmeleri normal... Gövdede de bir sorun yokmuş zaten... Bence kuruyan/çürüyen eski yaprakları nazikçe kesip çıkarın ve bitkiye uygun bakımı sağlayarak düzelmesini bekleyin... Toprağı çamurlaştıysa makul bir süre sulamadan bunu gidermeniz gerekir... Bir de bence yapraklarda parazit olup olmadığını bir kontrol edin... Mantar hastalıkları ile ilgili fazla bir bilgim yok, ama bu da söz konusu olabilir.. Bu durumda bir mantar ilacı uygulamanız da iyi olabilir...

derin35 01-04-2019 14:53

1 Eklenti(ler)
Difenbahyam yan sürgünün ağırlığını ne kadar taşıyabilir?

Sürgün 6 yapraklı, kış ortasında kırılırsa kurtaramamaktan korkuyorum.

Şimdi tam mevsimi, sürgünü ayırsam mı, ayırmasam mı?

Elim de varmıyor, difenbahyalarımdan çok çektim.

Benim en nazlı kızlarım onlar.

Mesut Temiz 04-04-2019 03:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1564624)
Difenbahyam yan sürgünün ağırlığını ne kadar taşıyabilir?

Sürgün 6 yapraklı, kış ortasında kırılırsa kurtaramamaktan korkuyorum.

Şimdi tam mevsimi, sürgünü ayırsam mı, ayırmasam mı?

Elim de varmıyor, difenbahyalarımdan çok çektim.

Benim en nazlı kızlarım onlar.

Bence ayırın, bu mevsimde İzmir'de suda kolayca köklenecektir....

derin35 04-04-2019 14:43

Yanıtınıza teşekkür ederim Mesut Temiz.
Şu an çiçek bana bakıyor, ben çiçeğe...

Ha gayret diyorum.

inthezone 04-09-2019 18:22

Bundan 1 ay önce bende bir difenbahya aldım. Eve getirip saksısını ve toprağını değiştirdim. Güneşi dolaylı olarak alacak güzel bir yere koydum. Bir süre çok iyi gitti bir yaprak bile açtı fakat son 2 haftadır sürekli yaprak dökmeye başladı. Çok suladığımı düşünüp 1 hafta sulamadım ama değişen bir şey olmadı.

Bir sürü yorum yazılmış çoğunu okudum ama durumu düzeltecek birşey bulamadım. Sizce ne yapmalıyım?

Oske 16-10-2019 11:06

Merhaba.bende 1 ay önce difenbahya aldım ve çoğaltmak istiyorum ama neresinden kesileceğini bilmiyorum yardımcı olurmusunuz?

Oske 16-10-2019 11:08

Fotoğrafını atacağım ama yükleyemiyorum neden

Muda 16-10-2019 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oske (Mesaj 1576126)
Fotoğrafını atacağım ama yükleyemiyorum neden

Muhtemelen fotoğraf boyutu yüksektir. 70 kb çivarında olması gerekiyor.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...vuzu/24582.htm

Merhaba.bende 1 ay önce difenbahya aldım ve çoğaltmak istiyorum ama neresinden kesileceğini bilmiyorum yardımcı olurmusunuz?

Difenbahyayı istediğiniz yerden ne kadar yükseltmek istiyorsanız oradan kesersiniz. Sıkıntı olmaz. Sadece üzerini bir şey ile kaplarsanız iyi olur. Streç naylon ile yapanlar var. Aşı macunu da elinizde var ise olabilir.
Suda rahat köklendirirsiniz. Toprakta da kök salabiliyor.

MahmutsamiDoğan 18-12-2019 19:53

1 Eklenti(ler)
Selamün aleyküm herkese iyi akşamlar bi sorum olacak difenbahya hakkında hiç bir bilgim yok ama çok beğendim ve yetiştirmek istiyorum fotoğrafta gördüğünüz difenbahya çiçeğimi büyük bir difenbahyadan kestim ve yaklaşık 15 gün suda beklettim ve toprağa diktim ve 20 gündür böyle sizce yetişirmi ne kadar sürer büyümesi

siflera12 30-12-2019 16:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MahmutsamiDoğan (Mesaj 1579123)
Selamün aleyküm herkese iyi akşamlar bi sorum olacak difenbahya hakkında hiç bir bilgim yok ama çok beğendim ve yetiştirmek istiyorum fotoğrafta gördüğünüz difenbahya çiçeğimi büyük bir difenbahyadan kestim ve yaklaşık 15 gün suda beklettim ve toprağa diktim ve 20 gündür böyle sizce yetişirmi ne kadar sürer büyümesi

Aleyküm selam , İyice köklendikten sonra daha iyi bir gelişim gösterecektir İnşAllah , sizinki de gayet iyi duruyor [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

tugce2007 31-07-2020 11:15

Difenbahya Yaprak Sararması

4 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bitki bakımında çok acemiyim. 1 ay kadar önce difenbahya aldım. Ancak difenbahyamı haftada 1 aynı oranda, her yere eşit miktarda su gelecek şekilde suluyorum. Yapraklarını nemli bezle siliyorum. Bitkim direk camın önünde durmuyor ama ışık da alıyor.

Ancak yapraklarda kurumalar ve çatlamalar başladı. En alttaki yaprak ise sararmaya başladı. Üstten yeni yaprak da çıkıyor. Sebebi ne olabilir? Bir de yaprak kenarları içe doğru dönüyor. Ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim. Görselini ekledim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

derin35 31-07-2020 11:29

Sn. tugce2007, bitkiler satın alınıp eve gelince, yeni yerine uyum sürecinde alt yapraklarını sarartıp döker. Bu sorun değildir. Üstten yeni yaprak vermeye devam edecektir. Bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Zaten difenbahyalar genelde alt yapraklarını atarak büyürler. Ortalama her ay bir yeni yaprak veriyor benim difim. Güle güle büyütün.

tugce2007 31-07-2020 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi derin35 (Mesaj 1593515)
Sn. tugce2007, bitkiler satın alınıp eve gelince, yeni yerine uyum sürecinde alt yapraklarını sarartıp döker. Bu sorun değildir. Üstten yeni yaprak vermeye devam edecektir. Bitkiniz gayet sağlıklı görünüyor. Zaten difenbahyalar genelde alt yapraklarını atarak büyürler. Ortalama her ay bir yeni yaprak veriyor benim difim. Güle güle büyütün.

Öyle mi tamam çok teşekkür ederim.

yardimcierhan 01-09-2020 13:22

Merhaba dostlar,
Bu da benim difenbahya bitkim.
Yazılanları okudum.
Ayrıca öneriniz, bakımında deneyip olumlu sonuç aldığınız püf noktaları varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler.
[IMG]https://i.hizliresim.com/xyHYzu.jpg[/IMG]

derin35 02-09-2020 12:11

Bitkiniz çok güzel. Daha ne olsun? Yerini sevmiş. Güzel bakmışşınız. Bence hiç püf noktasına ihtiyacı yok. Benim difimi görseniz cılız, çelimsiz, küçük yapraklı. Ne yapsam olduramadım.

yardimcierhan 02-09-2020 22:03

Çok teşekkür ederim derin35 dostum. Sevgi ve bol ışık çok mühim. Acaba yerini mi değiştirseniz? Bir de ben toprak olarak,orman toprağı, hindistan cevizi torfu, torf, biraz perlit ve pomza taşı karışımı kullandım. Bir de yanmış koyun gübresi var içinde. : ‘ )

esma.tnr 21-12-2020 22:41

Arkadaşlar merhaba;Difenbahya mı yaklaşık 1 hafta önce bir arkadaştan aldım kök kısmında irice iki adet kök vardı sizin yazdığınız ve internetten araştırdığım kadarıyla pomza taşlı ,perlirli , torflu ve birazda bahçe toprağı karışımı yaptım...Hatta yumurta kabuğu, muz kabuğu ve tarçında ekledim toprağı zengin olsun diye ek olarakta yanmış tavuk gübresi (yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar) ekledim...9 numara saksıya diktim , kış olduğu için salona perde arkasından güneş alacak yere de koydum sonuç resimdeki gibi, yapraklar içe doğru kıvrılmış durumda iki yaprakta da lekeler var bu sizce normal mi? Aklıma gelen başka bir soruda saksı çok mu büyük?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025