agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Difenbahya (Dieffenbachia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/3808.htm)

Sevilay 29-12-2009 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umıt79 (Mesaj 554182)
Hala resim ekleme becerisine kavuşamadım:).

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?

Galeriye, yarışmalar için nasıl fotoğraf yüklenir?

lalecan 14-01-2010 13:01

merhabalar , benim çiçeğimde çok yaprak çıkartıyor ama yapraklarının boyu kısa bir kurşun kalem boyunda saksısıda küçük sayılır.komşumunda aynısından var onun çiçeğinin yaprağı büyük benim çiçek küçük sadece kaynayıp soğumuş su veriyoruz neden böyle acaba

umıt79 14-01-2010 23:34

Sevgili lalecan komşunuzun çiçeğine sağladığı şartlara bir göz atın isterseniz.Görsel gözlemlerin bu gibi problemlerde faydası çok oluyor.Yani ısı,ışık,sulama rejimi,gübreleme periyodu v.s.Birde aklınızda bir soru işareti olduğunda ilgili madde başlığında tüm mesajlara şöyle bir göz gezdirin muhakkak faydası olacaktır.

seymen_84 04-02-2010 08:01

3 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu bitkiyi 2 gün önce birisinden hediye aldım.Ve toprağı çok azdı hemen toprağını değiştirdim çiçekçiden aldığım bahçe toprağıyla.Aldığımda kökü sallanıyordu ve bir kaç yaprağı evdeki minik afacan tarafından hırpalanmıştı ayrıca öndeki yaprağı sararmıştı..onları hiç ellemedim sizce tutmama olasılığı yüksek mi?ne yapabılırız:..

seymen_84 04-02-2010 08:02

fotoları akşam çektim yamuklukları için özür:) ayrıca önlerinde kaliofer peteği var ve yaprakları cama doğru çevirdim.

seymen_84 04-02-2010 08:55

1 Eklenti(ler)
işte düz hali

skaraca 04-02-2010 09:29

Sayın seymen 84,

Neden tutmama olasılığından bahsettiğinizi anlayamadım. Yeni almışsınız, toprağını değiştirmişsiniz. Toprak değişikliğinin olumsuz etkisi olup olmadığını, bir-iki günde göremezsiniz zaten. Aydınlık, ışık gören bir yerde gelişimi güzel olur. Alt yapraklarda sararma normal bence. Üst yaprakların görünümleri oldukça iyi. Üst yapraklar tazelendikçe alt yapraklardan sararıp, kopmalar olur. Bende de saksı ile beraber yaklaşık 1,5 mt. boyunda difenbahya var. Öğleden sonra güneş gören cam kenarında duruyor. Alttan iki adet sürgün verdi. Gelişimi güzel. Yaklaşık 1,5 ay önce hatam sonucu kök kısmı zorlandığı için sallanmaya başlamıştı. Bu nedenle saksıdan çıkartıp, kontrol edip, yeniden diktim. Gelişiminde bir olumsuzluk olmadı.

Nebat 04-02-2010 23:11

1 Eklenti(ler)
Merhabalar
Benim acer Difenbahyam da boy göstermek istiyor sizlere.
Kendisi çok genç, Koçtaş'ın bakımsız ortamından kurtardım onu bir ay kadar önce.
Eve getirir getirmez saksısını değiştirdim toprağına çok az miktarda güvercin gübresi kattım bir de sıvı besinli su ile suladım kendine geldi ve hemen yeni sağlıklı iri bir yaprakla teşekkürlerini bildirdi.

umıt79 05-02-2010 21:17

Sizlerin Difileri ne durumda bilemiyorum.Fakat benim difi çok geç yaprak açıyor.Bir yaprağını açması iki ayını aldı neredeyse...

erbek_ 06-02-2010 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seymen_84 (Mesaj 573608)
arkadaşlar bu bitkiyi 2 gün önce birisinden hediye aldım.Ve toprağı çok azdı hemen toprağını değiştirdim çiçekçiden aldığım bahçe toprağıyla.Aldığımda kökü sallanıyordu ve bir kaç yaprağı evdeki minik afacan tarafından hırpalanmıştı ayrıca öndeki yaprağı sararmıştı..onları hiç ellemedim sizce tutmama olasılığı yüksek mi?ne yapabılırız:..

Sn. Seymen, tüm sararan yapraklarını uzaklaştırın ve petek önünden uzaklaştırın derim. Evet pencere önü iyidir ama peteğin yaydığı ısı zarar verir. Daha havadar bir pencere önü yoksa, odanın en aydınlık yerini seçin, ama petekten uzak olsun. Bir de biraz daha uzun bir destekle eğilmesini engelleyebilirseniz tam süper olacak ;) Güle güle büyütün... Gayet güzel maşallah...

Nergis 14-02-2010 14:12

4 Eklenti(ler)
merhabalar,:)
yaklaşık 1 ay önce 2 saksi difenbahyam oldu.İkisinide öğleden sonra güneş alan cam kenarında tutuyordum.Sonra 1 tanesini oturma odama aldım, cam kenarı ama güneş almıyor ve daha sıcak ortam.
Oturma odamdaki difi min yaprakları sarardı, fakat diğerininde 2 yaprağı sarardı ve yeni yapraklardan birinde leke var.:(Nerede yanlış yapıyorum, hiç gübrede vermedim.Aslında çiçeklerimin hiçbirine kimyasal ilaç vermek de istemiyorum.Doğallıklarıyla yaşasınlar istiyorum..

Nebat 14-02-2010 22:34

Sayın Nergıs bence nebatınız yeni sürgün verip yaprak açmaya devam ediyorsa endişe etmenize gerek yok.
Zannedersem yaşlı yapraklar gençlere yer açıyorlar. Sararan yaprakları dikkatlice koparıp atın bence.

Gübre konusunda ise şunları düşünüyorum saksı bitkileri zamanla toprağındaki minarellerin azalması ile gıdasız kalabiliyorlar. Bu eksikiği gidermek için bitkinin toprağını değiştirip tazelemek de bir çözüm olabilir ya da kısa yoldan gübrelerle de bu eksikliği giderebiliriz.
Ben sıvı besinler de kullanıyorum doğal gübreler de hatta zaman zaman aspirin de veriyorum evdeki tüm nebat ahalisine.

oppss! 14-02-2010 22:58

Su konusunda da dikkat edilmeli bence, üstten ne kadar kuru görünede alttan nerdeyse çamur olabiliyor, kışın 2 haftada bir yazında haftada bir su veriyorum...

ilksenozturk 16-02-2010 07:32

arkadaşlar;
difenbahia yapraklarının daha açık renk çıkması (yani koyu yeşil açık yeşil karışımının açık renk kısmının yeni yapraklarda daha fazla oranda olması)nın sebebi nedir?

Nebat 16-02-2010 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilksenozturk (Mesaj 579917)
arkadaşlar;
difenbahia yapraklarının daha açık renk çıkması (yani koyu yeşil açık yeşil karışımının açık renk kısmının yeni yapraklarda daha fazla oranda olması)nın sebebi nedir?

Tazecik körpecik yeni yapraklar ilkin biraz tembeldirler.
Zamanla onlara verilen ulvi görevlerini yerine getirerek güneş ışığını, suyu, havayı ve topraktan aldıkları mineral ve tuzları kullanarak ait oldukları bitkiye besin üretmeye başlarlar.
Bu işi yaptıkça da yapılarındaki klorofil pigmentleri gelişerek daha fazla renk verirler bitkiye.
Böylece o körpeciklerin rengi de süreç içerisinde koyulaşır.

Nergis 20-02-2010 20:25

sayın Nebat, yeni çıkan yapraklar sağlıklı ama yakınındaki birkaç yaprakta da kahverengi lekeler görünce ve bu sararma işi iki saksıda da çok hızlı bir şekilde olunca, çok endişelendim.Dediğiniz gibi sararan yaprakları ayıkladım ve bütün çiçeklerime aspirinli su verdim ilk defa.Doğal gübre bulmam imkansız.Birkaç gün havada güzeldi havalandırdım.Şimdi beklemedeyim.Çook teşekkür ediyorum.:)
sayın opps! suyunu daha kontrollü vereceğim teşekkürler.:)

mehtap051 04-03-2010 23:14

Benim difenbahyam gittikçe kötüleşiyor. Yeni yapraklar veriyor ama çok küçükler. Eskisi gibi büyük yaprak vermiyor. Kalorifer peteğinin önünde ve cam önünde. Sıvı besin versem olur mu? Birde alttan sürgün vermişti. O sürgün şimdi büyüdü. Acaba o sürgünden dolayı mı gelişmesi geriledi. Sürgün esas çiçeğin neredeyse yarısına geldi.Ama sürekli yaprak veriyor.Bilgi verirseniz sevinirim.

katade 14-03-2010 17:32

Merhabalar...

Benim çok güzel bir difenbahyam vardı, ancak ablamın yanlış ve aşırı sulaması sonucu tek tek yapraklarını kaybetti ve son çar olarak gövdesinde kesmek zorunda kaldım, bereket ki şimdi yeni ufacı bir tomurcuk veriyor. Sormak istediğim şey ise, bundan sonra hızlı gelişmesini sağlamak, çok güzel ve parlak yapraklar oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için ne tür bir formül uygulamalıyım. Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor, ısı derecesi normal, oda sıcaklığı denebilir, toprağını değiştireli 1 ay filan oldu. Ne tür gübre kullanmalıyım, ne tür toprak kullanmalıyım, çiçekçide satılan çiçek toprağı işimi görür mü?

Şimdiden teşekkürler... İyi ki varsınız...

metafiz 08-04-2010 13:13

Geçen sene köklendirip diktiğim difenbehya bir senedir bir yaprak çıkardı o da hala tam açlmadı rulo şeklide duruyor .Acaba saksısı mı büyük dedim bugün biraz daha küçük bir saksıya diktim.Büyük bir camın önünde duruyor yeterince güneş alıyor sulamaya da çok dikkat ediyorum sizce problem ne olabilir?

ilksenozturk 08-04-2010 15:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katade (Mesaj 596698)
Merhabalar...

Benim çok güzel bir difenbahyam vardı, ancak ablamın yanlış ve aşırı sulaması sonucu tek tek yapraklarını kaybetti ve son çar olarak gövdesinde kesmek zorunda kaldım, bereket ki şimdi yeni ufacı bir tomurcuk veriyor. Sormak istediğim şey ise, bundan sonra hızlı gelişmesini sağlamak, çok güzel ve parlak yapraklar oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için ne tür bir formül uygulamalıyım. Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor, ısı derecesi normal, oda sıcaklığı denebilir, toprağını değiştireli 1 ay filan oldu. Ne tür gübre kullanmalıyım, ne tür toprak kullanmalıyım, çiçekçide satılan çiçek toprağı işimi görür mü?

Şimdiden teşekkürler... İyi ki varsınız...

difenbahialara su fazla gelince hemen yapraklarından damlama yapıyor ve kendini belli ediyor, bu durumda suyu azaltmalısınız. toprağına dokunun, kurumuş gibi ise su verirsiniz. spreyleme veya yıkanma hoşuna gidiyor. torf konusunda şirketimize gelen bahçivan ithal torfları önermişti bana. kendi çiçeğime bahçe toprağı, çok az perlit ve torf karıştırıp kullanıyorum. bu genel bakımı ile ilgili kısmı
çiçeğinizin toprağını yeni değiştirmişsiniz, tekrar müdahale etmenizi önermem, kökün hava almasına karşı hassaslar.
gübre konusunda; geçen yıl hiç gübre vermemiştim, çok sağlıklı ve hızlı geliştiler. bu yıl ilk defa vermeye başladım takviye olarak. 15 günde 1 vilmorin marka genel kullanım için olan gübrelerden veriyorum, etkisi hakkında henüz birşey söyleyemeyeceğim. ona biraz zaman tanıyım bence. gerekirse yaz ortası başlarsınız gübreye, zaten toprağını yeni değiştirmişsiniz

incebaser 25-04-2010 13:29

Selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Benim de bir diffenbahyam var yaprakları yeni çıkarken herşey çok güzel ama büyüdükçe yapraklar yumruk gibi içe doğru bükülmeye başlıyor çok güzel ışık alıyor öğleden sonra da güneş alıyor acaba neyi eksik olabilir?

özlem11 25-04-2010 14:15

Merhaba çiçekçiden öğrendiğim bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu bitkiyi 2 ye bölüp ekecekseniz. Köksüz olan dalın her iki uç kısmınıda mumla kaplayın. Direk toprağa bu şekilde ekin. Kök vermesi ve yandan yavrulaması hızlanıyor. Ayrıca kökteki çürümelerde engellenmiş oluyor...

Ahsen 25-04-2010 20:42

İki senedir bu bitkiyi yetiştiriyorum hiçbir sorun yaşamadım şükür.Nacizane tecrübelerimi aktarayım,inşallah faydalı olur.Öncelikle bol ışık ve güneş alan bi yerde durması gerekiyor,ışık ve güneş yapraklarının iri olması için çok önemli bir etken.Haftada ya da on günde bir suluyorum,aşırı ya da sık sulama sonucunda yapraklardan su damlıyor.Eğer yapraklarında sararma oluyorsa güneş ya da ışık almıyor demektir.Arada bir yapraklarına su püskürtüyorum.Hepsi bu kadar...

mrtmnv 12-05-2010 11:11

Merhaba,

Aşağıda resimlerini gördüğünüz 2 adet difenbahyalarımı 1 yıla yakındır büyütüyorum. Bu haftaya kadar hiç bir sıkıntı çekmedim. Bitkileri haftalık olarak suladım. Yaprakları fırsat bulduğum zaman temizledim. Ancak bu hafta birdenbire yapraklar resimdeki gibi sararmaya başladı.

Bitkileri salonda ve gölgede yetiştiriyordum ancak bugün balkona çıkardım ve yaprakların üzerine su sprayledim.

Yaptığım işlem doğru mudur? ve bu yaprakları nasıl iyileştirebilirim.

http://img7.imageshack.us/img7/1406/dsc06071o.th.jpg

http://img185.imageshack.us/img185/4288/dsc06073.th.jpg

ilksenozturk 13-05-2010 07:17

Resimlerinizi göremedim ama ben bu bitkinin dış mekanda bakılmasından çok da taraftar değilim, güneşten kolay yanıyorlar. hele spreylemeden sonra güneş vurmuşsa yapraklara dikkat etmelisiniz, yanık lekeleri oluşabilir. kurumuş yaprakları iyileştirmenin bir yolu yoktur. yerinizde olsam tekrar içeriye slırdım. toprak değişimi ve gübreleme konusunda hiçbir bilgi vermemişsiniz. o konular ile ilgili bakımınızı da yazarsanız belki daha fazla yardımcı olunabilir.

mrtmnv 13-05-2010 23:22

Cevap için teşekkür ederim.

Herhangi bir gübreleme kullanmadım. Mart ayında bütün toprağı değiştirdim. Sadece torf kullandım.

Bitkiler şu anda tekrar eski yerlerinde.. Sararmış yaprakları budadım. Umarım bir daha olmaz...

Resimleri imageshack'a yüklemiştim.. Ben rahatlıkla görebiliyorum resimleri.

ilksenozturk 14-05-2010 07:17

Difenbahiala köklerin havayle temasına oldukça hassastırlar. geçen yıl difenbahiamın toprağını değiştirirken bu durumu bilemediğim için köklerindeki toprağı da nisneten dağıtıp yeni toprak kullanmıştım, yaprak dökme ve yaprak küçültme sorunları ile karşılaştım.
sizinki de bu nedenle olabilir. benimkisi öyle hemen olmasa da kendini toparladı.

iyiarama 17-05-2010 20:36

merhaba benim bitkimde bir sorun var.

arkadaşların bitkilerinde her yıl kenarlarından yeni aşı için dallar cıkıyor ama benimkisi 4 yıldır halen hiç bir dal vermedi. hep yaprak cıkarıyor. bu yüzden de üretemiyorum. sorun mu var acaba?

iyiarama 17-05-2010 20:43

benim difimin fotoları:
------------------------------------------------------------------
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6161.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6210.jpg
http://i1005.hizliresim.com/2010/5/17/6224.jpg

Ayşe Yıldız 09-06-2010 23:28

Sıvı bitki besini denediniz mi? bahar aylarında kullanılıyor sanırım. Çokta fazla bilgim olmamakla birlikte ben kendi difenbahyamda denedim çiçek açtı iki tane, çokta sağlıklı görünüyor. yavruları olmadı henüz ama çiçek açmasına sebep oldu.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025