agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

malkocatalay 06-12-2015 21:52

Yarın bir gardenya alacağım.Bugün çiçekçiye gittim baktım,alacağım gardenyalar tomurcuklu ancak çiçeksiz.Tavsiyeleriniz nelerdir?

çiçeksever 11-12-2015 09:57

Zaten çiçek alırken çiçekli değil de tomurcuklu alınması tavsiye edilir.

semvayt 24-12-2015 13:15

Gardeniam ölüyor

[IMG]http://www.agaclar.net/galeri/files/..._hdr_thumb.jpg[/IMG]

ofisim için aldığım gardenia ilk aldığımda her gardenia gibi kalın parlak yapraklı, bir kısmı açmış bir kısmı açmaya hazır bir sürü tomurcukları vardı, günden güne önce çiçekleri sonra tomurcukları sonra da yapraklarını döktü, yeni yapraklar çıkıyor ama onlar da kararıyor, tomurcuklar açmadan döküyor, çiçekçinin verdiği vitamin ve daha sonra da karışım bir sıvıyı kullandım ama pek bi gelişme göremedim, ilk aldığımda karşıda görünen mavi saksının olduğu yerde gardenia vardı bugün camdan biraz daha uzaklaştırdım, forumda okuduğum yapraklarına su fıslatmayı uyguluyorum haftada bir suluyorum. Önerisi olan var mı, teşekkürler

çiçeksever 24-12-2015 15:03

Önceki sayfalarda olacak; saçı kıbrıs ve limon tuzu kürünü uygulayın.

saisha 13-01-2016 20:25

1 Eklenti(ler)
Yeni aldığım gardeniayi bocekten kurtardim, şimdi de yaprakları sararmaya başladı. Diğer gardeniaya ne yapıyorsa aynısını yapıyorum, aynı yerde duruyorlar ama bu neden memnun olmadı anlamadım. Bir fikri olan var mıdır Acep? Biri bana yardımcı olabilir mi? Teşekkür ederim şimdiden.

semvayt 15-01-2016 08:17

teşekkürler uygulayacağım inşallah sonuç alırım

Gardenias 10-03-2016 19:16

Gardenyanın kolay çiçek açması için; 2litre suya 0,5 cc. gibberelik asit -sıvı olarak- karıştırın, ve bu şekilde gardenyaya fısfıs yapın.Gardenyanız kısa süre içinde tomurcuklanarak, yoğun bir şekilde açacaktır.

Gardenias 10-03-2016 19:18

Aynı zamanda da gelişimleri güzel olacaktır..

saisha 07-04-2016 14:26

1 Eklenti(ler)
İlk aldığım gardenia yerli galiba dilimizi biliyo 😀 1 tane de olsa yine açıp beni mutlu etti. bir de yeni aldım o beni hiç anlamıyor 😔 gerçi böceklendi mine hanımın sabunlu ilacını hazırlayıp 3 haftadır haftada 1 kez sıktım. Bu hafta acı biberliye başlayacağım inşallah kurtulurda çoğaltmaya da başlarım. Milla ya sözüm var tutamadım diye üzülüyorum

Milla 08-04-2016 09:50

Çok naziksin sevgili saisha :) İnşallah kısa zamanda düzelir. Çok güzeller gerçekten.

saisha 24-04-2016 09:07

inşallah :)

malkocatalay 24-04-2016 13:04

2 Eklenti(ler)
Aralık başında aldığım gardemyam kış boyunca evde durdu ve bir gelişim göstermedi.Baharın gelmesiyle birlikte çiçeğin her tarafı kök dolu olan nerdeyse toprak kalmamış olan saksısını değiştirdim ve balkona çıkarttım.Organik Sıvı Gübre(Humik+Fulvik Asit) vermeye başladım.Serpildi ve çok sayıda tomurcuk çıkarmaya başladı.Dün itibariyle NPK(5-7-6) olan sıvı bitki besini vermeye başladım.Sulamayı sadece çeşme suyuyla yapıyorum.Konya'da oturuyorum havalar bir sıcak bir soğuk inşallah birşey olmaz.

meie 24-04-2016 15:21

merhabalar,
yaklasik iki ay once gardenia tohumu aldim ve diktim iki haftada ciktilar ancak bir ayi askin bir suredir sadece iki minik yapraktan oteye gidemedi.Ne oluyor ne de buyuyor,ne yapmaliyim yardimci olur musunuz lutfen?

Lonicera 24-04-2016 16:15

Sn meie, ben de gardenya tohumlarını çimlendirdikten sonra bu sorunu yaşadım. Uzun bir süre büyümesi çok yavaş olacak. Resim eklemediğiniz için bitkiler nerede , ne durumda bilemiyoruz. Eğer küçük bir yerde ise mevsim uygun olduğunda bir büyük saksıya toprağını dağıtmadan aktarmalısınız. Sulama suyu kesinlikle kireçli olmayacak, toprak nemini kontrol edip sulama yapınız. Ve en önemlisi de çok geçirgen yani drenajı iyi olan bir saksı harcında yetiştirmelisiniz. Kolay gelsin.

meie 24-04-2016 17:22

tesekkur ederim sn Lonicera,
kucuk saksidalar,kalabaliklar,incitecegimden korktugumdan ve yeterince buyuk olduklarindan emin olmadigim icin buyuk saksiya geciremedim ve bir kac saat sabah gunesi aliyorlar ancak ama sulama konusunda cesme suyunu birakacagim, sanirim Belcikada sular normalden fazla kirecli.Cok gecirgen toprak icin ne yapmaliyim,yani icine extra biseyler mi koymak gerekiyor ben genelde hazir karisim aliyorum yeterli oldugunu dusunmustum hep ama topragin gecirgenliginde sorun var sanirim cunku suyu emmiyor.

Lonicera 25-04-2016 06:12

Hazır almış olduğunuz harç içine pomza, dişli dere kumu, perlit vb. ekleyerek geçirgen hale getirebilirsiniz.

gardeniasev 14-05-2016 13:27

Ben de 3 ay önce plantistanbuldan aldığım gardenya mı paylaşmak istedim. Şu an 6. Çiçeğini açtı fakat sararan 2 çiçeği kopardım üzerinde 4 çiçek var . 3 tanesi yan yana. Oda mis gibi kokuyor.

Hazır 5 litrelik içme suyuna 10 tane limon tuzu ve 1 adet paslı çivi attım. Haftada 2 kere suluyorum. Geceleri açık bir pencerenin önünde duruyor. Pencereyi elimden geldiğince açık tutmaya çalışıyorum. Onun dışında her 4. Sulamada besinli su veriyorum. Bir sonraki sulamada toprak sulaması yapıyorum yani normal su ile yaklaşık saksı hacminin 2 katı su ile suluyorum bu da besinli sudan sonra kök çürümesini önlemek amacıyla. Sanırım başarılı gidiyorum ki o da bana güzel kokulu çiçeklerini hediye ediyor.

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...5a042366a8.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

gardeniasev 16-05-2016 14:58

5 çiçek birden

http://uploads.tapatalk-cdn.com/2016...365fb7c379.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Asia 16-05-2016 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gardenias (Mesaj 1445961)
Gardenyanın kolay çiçek açması için; 2litre suya 0,5 cc. gibberelik asit -sıvı olarak- karıştırın, ve bu şekilde gardenyaya fısfıs yapın.Gardenyanız kısa süre içinde tomurcuklanarak, yoğun bir şekilde açacaktır.

Sayın Gardenias bu söylediğiniz gibberelik asit en kısa zamanda alıp yıllardır çiçek açmayan, büyümeyen öyle diktiğim gibi duran gardenyama uygulayacağım. Bir şey sormak istiyorum. Bunu tüm çiçeklere uygulayabilir miyi? Ya da başka hangi çiçeklere uygulayabiliriz?

malkocatalay 18-05-2016 11:56

3 Eklenti(ler)
24 Nisanda çiçeğimin resimlerini koymuştum.Bugün tekrar çektim aynı açıdan resimlerini.Tomurcuklar epey büyümüş.Açmasını dört gözle bekliyorum.

gardeniasev 18-05-2016 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malkocatalay (Mesaj 1462709)
24 Nisanda çiçeğimin resimlerini koymuştum.Bugün tekrar çektim aynı açıdan resimlerini.Tomurcuklar epey büyümüş.Açmasını dört gözle bekliyorum.

En üst sağda bulunan beyazlaşmış sanırım. 4 güne açar büyük ihtimal belki daha önce de olabilir

ParlakYıldızlar 18-05-2016 20:55

Çok güzelmiş gardenya larınız,geçen sene 12 tl ye görüp,bakamam diye almadığı için pişmanım, yakında benimde olucak insallah

malkocatalay 19-05-2016 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gardeniasev (Mesaj 1462733)
En üst sağda bulunan beyazlaşmış sanırım. 4 güne açar büyük ihtimal belki daha önce de olabilir

Daha beyazlasmadi,ama yakin zamanda beyazlasir diye umuyorum.Ust tarafta gecen ay cektigim fotograflari var.Cok cok buyumus tomurcuklar 20 gunde.Bir aksilik cikmadan acar insallah.İlk aldigim zaman korkmustum ölecek diye.

hakki_caliskan 20-05-2016 12:49

Gardenya Tomurcukları Açmıyor!

2 Eklenti(ler)
Yaklaşık 2-3 ay önce adığım gardenyada çiçek açma problemi var. aldıktan 1 sonraya kadar 3-5 çiçek açtı, fakat sonradan çiçek açma olayı durdu. sürekli tomurcuk geliyor alttan alttan ama çiçek yok. Burda bahsedilen çay-kahve-limon karışımından verdim 2 hafta önce ama hala çiçek yok. bol bol tomurcuk ve yaprak. ne yapılacağı konusunda bilgisi olan ?

not: aldıktan 1 ay sonra toprağını değiştim. 2-3 haftada bir suya besin karıştırıp veriyorum. yeri hep sabit.

Gardenias 22-05-2016 11:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Asia (Mesaj 1462154)
Sayın Gardenias bu söylediğiniz gibberelik asit en kısa zamanda alıp yıllardır çiçek açmayan, büyümeyen öyle diktiğim gibi duran gardenyama uygulayacağım. Bir şey sormak istiyorum. Bunu tüm çiçeklere uygulayabilir miyi? Ya da başka hangi çiçeklere uygulayabiliriz?

Sayin Asia pek çok çiçek türü gibberellic asite olumlu yanıt veriyorlar..Zaten gibberellic asit, bitki gelişim düzenleyici si. .Bitki çiçek açarken aynı zamanda gelişimi de çok güzel oluyor,gibberellic asit bitkiyi besliyor..
Barış çiçeği, antoryumlar,kalanchoeler,Afrika Menekşeleri,acelyalar vb.pek çok bitkide yoğun şekilde çiçeklenmeyi sağlıyor.
Eğer mümkün olup sitedeki diğer mesajlarima da bakabilirseniz diğer çiçeklerin de çiçek açtırma püf noktalarını orada görebilirsiniz.
Herkese bol çiçekli güzel günler dilerim...

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gardenias 22-05-2016 11:44

Gibberellic asit kullanın. 1 Litre suya 0,5 CC karıştırıp püskürtme yoluyla fisfislayin ,gardenyaniza verin.Kisa sürede tomurcuklanmadaki artışı ve çiçeklerini görürsünüz inşaallah. .
Bol çiçekli güzel günler dileğiyle. ..

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

musk 22-05-2016 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hakki_caliskan (Mesaj 1463153)
Yaklaşık 2-3 ay önce adığım gardenyada çiçek açma problemi var. aldıktan 1 sonraya kadar 3-5 çiçek açtı, fakat sonradan çiçek açma olayı durdu. sürekli tomurcuk geliyor alttan alttan ama çiçek yok. Burda bahsedilen çay-kahve-limon karışımından verdim 2 hafta önce ama hala çiçek yok. bol bol tomurcuk ve yaprak. ne yapılacağı konusunda bilgisi olan ?

not: aldıktan 1 ay sonra toprağını değiştim. 2-3 haftada bir suya besin karıştırıp veriyorum. yeri hep sabit.

Gardenianın tomurcukları ağır gelişir. Sabırlı olun. Bu arada yandaki sardunyanızda galeri sineği var...
Gardenia için bir başlığımız mevcut oraya devam etmeniz daha iyi olurdu.

hakki_caliskan 28-05-2016 16:06

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi musk (Mesaj 1463535)
Gardenianın tomurcukları ağır gelişir. Sabırlı olun. Bu arada yandaki sardunyanızda galeri sineği var...
Gardenia için bir başlığımız mevcut oraya devam etmeniz daha iyi olurdu.

cevap için teşekkürler, 1 adet tomurcuk açtı en sonunda :)

diğer çiçek gözümden kaçmıştı, çiçekleri dökülünce pek ilgilenemedim. elimde "dedel" adında bir bit ilacı var, bunu uygularsam çözüm olur mu acaba? tarım ilaçlamadan bitkilerdeki bit sorunu için almıştım. resimleri ekledim.

ayrıca saksının dibinde ince ince bişiler çıkıyor, galiba bu çiçeğin tohumları bunlar?

musk 31-05-2016 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hakki_caliskan (Mesaj 1465044)
cevap için teşekkürler, 1 adet tomurcuk açtı en sonunda :)

diğer çiçek gözümden kaçmıştı, çiçekleri dökülünce pek ilgilenemedim. elimde "dedel" adında bir bit ilacı var, bunu uygularsam çözüm olur mu acaba? tarım ilaçlamadan bitkilerdeki bit sorunu için almıştım. resimleri ekledim.

ayrıca saksının dibinde ince ince bişiler çıkıyor, galiba bu çiçeğin tohumları bunlar?

Diğer bitkinin sardunya olduğunu sanmıstım ama değil. Bunu da tanıyor gibiyim. İlaca gerek yok. Zaten devrini tamamlamış. Bir budanmaya ihtiyacı var. Sineğin yol yaptığı yaprağı koparın yeterli. Altta çıkanlar da muhtemelen dediğiniz gibi tohumlardan çıkanlardır.

malkocatalay 05-06-2016 21:13

Gardenyamın 50'yi geçkin tomurcuğu var.5-6 tanesi açmak üzere.Diğerleri de kocaman oldu.Ama yapraklarının genç olanları sararmaya başladı.Demir sülfat bulamadım bir türlü.Paslı demir suyu dökmeye başladım.Toprağı da sadece torfdan oluşuyordu,toprağını döküp torf,bahçe toprağı ve perlit karışımı doldurdum.Ardından hümik+fulvik asit ve sıvı besinle sulama yaptım.Demir ve limon tuzlu sudan da döktüm.Hata mı yaptım sizce? İnşallah birşey olmaz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025