agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

lalolu 13-06-2013 16:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kılıçh (Mesaj 1168835)
yaprak bozukluğu varsa o yaprak ilerde düzelmez nedeninin bilmiyorum...(belki böcektir)
ama siz yeni çıkan yaprakların düzgün olması için uğraşın..:d
(bu arada yazdığınız yorumları lütfen daha açık yazın anlamakta zorluk çektim diğer üyelerinde bunu yaşamasını istemem)

hocam pardon ama anca bu kadar yazabiliyorum ben yabanciyim.

weterinary 20-06-2013 11:39

1 Eklenti(ler)
kışın koçtaştan aldığım üzeri tomucuk dolu gardeniamın ilk çiçeği dün açtı:p
evin içinde bakmaya çalıştım başlarda hep yaprakları sarardı tomurcukları kuruyup döküldü baya bi kelleşti.
sonra bi sitede gündüz bi kaç saat direk güneç akşamda gece serinliği ister yazısını görünce balkonum olmadığı için bi camın önüne koydum akçam üstü bi kaç saat güneç alıyor
acaip güzelleşti yaprakalrı canlandı birsürü tomurcuk verdi ve açmaya başlıyor:D
hergün bi bardak su ve arada suyuna bi limon tuzu ekliyorum
tüm yaptığım bu
harika kokuyor üstelik

Zafer İnandıklı 23-06-2013 21:29

2 Eklenti(ler)
Manolya ağacının altında, kestane kütüğüne ekili, yaz kış dışarıdalar.
Hiç şikâyetçi olmadılar.

merita 24-06-2013 21:17

gardenya bakımı

merhaba,

bana gardenya hediye edildi. sizin yazdıklarınızı okuduktan sonra çok yanlış baktığımı farkettim ve üzüldüm.

tomurcukları üzerindeyken geldi. açmaya başladı fakat gülleri soldu karardı. tomurcukları döküldü. ne yapmam gerekir? çiçeğimi kurtarabilir miyim?

Lonicera 02-07-2013 18:19

1 Eklenti(ler)
Tohumdan denediğim gardenialar. Şimdilik sorunsuz gidiyor ama gelişim çok yavaş. Çimleneli nerdeyse 2 aydan fazla oldu. Dördüncü yapraklarını yeni çıkarmaya başladılar. Ekim ayında tek tek ayırıp saksılayacağım.

lalolu 03-07-2013 07:34

nerden buldunki tohumlari

Lonicera 03-07-2013 11:58

Bir ara tükenmişti, sanırım yeniden getirtilmiş. Burada

belce 03-07-2013 14:59

toprağını nasıl tercih ettiniz?

Lonicera 03-07-2013 19:15

Tohum ve fidan olarak tüm gardenyalarımda kullandığım harç malzemesi oranlarıyla birlikte şöyle; kendi yapmış olduğum kompost (en az 2 yıllık)% 50, küçük pomza taşı %20, bahçe toprağı % 10, ufalanmış ağaç kabuğu % 20...

Yukarıda tohumdan yetiştirmiş olduğum gardenia saksısının üstünde görünen malzeme ise tohum kapağı olarak kullanmış olduğum vermiculit.

bari 17-07-2013 23:12

1 Eklenti(ler)
Bende Gardenyaya sonunda ortama alıştırdım, ve ilk çiçeğini açtırdım.. Muhteşem kokuyor..

t.tuncel 24-07-2013 05:38

Merhaba arkadaşlar...
Sizden bir konuda yardım almak istiyorum uzun süredir planladığım çiçeklerimi aldım. Mum çiçeği, yerli gardenya ve ful çiçeği edindim sizden ricam gardenya ve ful çiçeği için sedir diye tabir ettiğimiz çam benzeri ağaçların altındaki toprak uygunmudur ve bu üç değişik çiçek için kullanabileceğim sıvı gübre nasıl olmalıdır hangi marka model yardımcı olursanız sevinirim...

Lonicera 24-07-2013 18:19

Hem ful hem de (özellikle) gardenia için elinizde yanmış ahır gübresi varsa 3 ölçü gübre, 1 ölçü bahçe toprağı ile hazırlayın harcınızı. Biraz da pomza taşı veya perlit de olursa harika olur. Bu harç ile uzun süre gübreye de ihtiyacınız olmaz. Mum çiçeğini bilemiyorum. İlgili başlıklarda yeterince bilgi mevcuttur.

t.tuncel 28-07-2013 03:02

Teşekkürler Lonicera ölçü olarak neyi baz alacağız bir çok yerde sadece ölçü deniliyor ama ne baz alınıyor anlayamıyorum bazen bende toprağı hazırlarken neyi ölçü almalıyım

Lonicera 28-07-2013 05:56

Bitki yetiştirme kabınız, saksınız vb. her neyse toplam olarak örneğin 4 su bardağı harç malzemesi ile doluyorsa bu bardağın biri bahçe toprağı diğer 3 tanesi ise gübre olacak. Toplam 4 bardak ile dolan saksı harcını bir yerde harmanlayıp saksınıza dolduracaksınız. Buradaki ölçünüz su bardağı olmuş oluyor. Aynı şekilde büyük bir saksıyı diyelim 8 kürek harç malzemesi ile ağzına kadar doldurabiliyorsak , bu defa ölçü biriminiz bir kürek olacak. Bu durumda yukarıdaki orana göre 2 kürek bahçe toprağı 6 kürek ahır gübresi harç malzemenizi oluşturacak.

Özellikle belirtmekte fayda var, kullanılacak olan ahır gübreleri mutlaka çok iyi yanmış (olgunlaşmış) olmalı. Aksi halde büyük sıkıntılar oluşturacaktır. Kolay gelsin.

t.tuncel 28-07-2013 11:04

teşekkür ederim bilgilendirmeniz için bir sorum daha olacaktı yerli gardenya koku olarak fark ediyor mu?

Lonicera 28-07-2013 13:22

Hayır, fark yok. Sadece yalın kat olan gardenia' nın çiçeği katmerlilere göre daha az kokulu. İthal olan gardenialar yerlilere göre çok daha nazlı oluyor. Ben İzmir ikliminde yerli gardeniaları hiç içeri almıyorum. Yaz kış dışarıdalar. Fakat ithal olan iki gardenia maalesef soğuktan telef olmuştu.

N.Akdas 08-08-2013 19:35

Merhabalar...
Benimde bir tane gardenyam var ama asıl ben aşağı linkteki gardenyadan almak istiyorum cinsini bilen var mı acaba aradım ama bir türlü bulamadım.
http://www.cicekcimmyflorist.com/wp-...gardenia-1.jpg

musk 15-08-2013 13:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi N.Akdas (Mesaj 1187916)
Merhabalar...
Benimde bir tane gardenyam var ama asıl ben aşağı linkteki gardenyadan almak istiyorum cinsini bilen var mı acaba aradım ama bir türlü bulamadım.
http://www.cicekcimmyflorist.com/wp-...gardenia-1.jpg

Gardenia brighamii olarak geçiyor.

polemos 31-08-2013 00:16

Gardenia jasminoides (Gardenya)

Gösterişli bir şekilde aldığım gardenyam yanlış bakımım sonucunda tomurcuklarını dökmüş ve yapraklarının çoğunu kurutarak kaybetmişti. Doğru yere alıp doğru şekilde bakmaya başlayınca tekrar tomurcuk oluşturup yaprak çıkarmaya başladı. Şu an çiçeklenme döneminde ve gücünde olduğu için yapraklarını artırmaya yönelik gübreleme yapmak yanlış mı olur?

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

turhal 09-09-2013 15:49

Ankara'da elinde fazla gardenya olan varsa elimde mevcut bir çok farklı tür çiçekle takas edebilirim.

murat doğan 18-09-2013 19:37

yapraklarda sararma

3 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar gardenyamın yaprakları kenarlarından kuruma yapmaya başladı, fotoğraflarını yüklüyorum, problem nedir acaba. yardımcı olur musunuz?Eklenti 442491

Eklenti 442492

Eklenti 442493

lusoari 19-09-2013 08:42

Sevgili Murat Dogan; yapraklarinin rengide acik gibime geldi .Benim gardenyamda cok sorun cikartmisdi ilk getirdigimde simdi durumu iyi ama demir eksikligine ,kirecli suya katlanamiyor sende topragina demir parcalari koyup 15 gunde limon tuzlu su ile sularsan duzelecegine inaniyorum :-)

murat doğan 19-09-2013 19:56

teşekkür ediyorum lusoari. aslında doğru yaprak rengi banada açık gelmişti. bakalım umarım kışı rahat geçirtebilirim ona.

musk 20-09-2013 11:46

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan (Mesaj 1200639)
merhaba arkadaşlar gardenyamın yaprakları kenarlarından kuruma yapmaya başladı, fotoğraflarını yüklüyorum, problem nedir acaba. yardımcı olur musunuz?Eklenti 442491

Eklenti 442492

Eklenti 442493

Sayın lusoari'ye katılıyorum.

Demir ihtiyacı için de Demir sülfat alıp litreye bir çay kışığı ekleyerek aynı miktar suya 2-3 küçük parçada limon tuzu eritip verin. Farkı göreceksiniz. Bu bitki için demir ve asidik ortam olmazsa olmazlardandır.

lusoari 24-09-2013 17:53

Sevgili Musk ve Murat Doğan; Benimde aralık ayından beri gardenyam var ilk geldiğinde gayet iyiydi üstü tomurcuk doluydu mart ayının başında önce tomurcukları kararıp düştü sonra yaprakları sararmaya başladı bende hemen limon tuzlu suyla sulamaya başladım ve paslı birkaç demir parçasını su dolu şişenin içine koydum her sulamada o su ile sulamaya devam ettim 1 ay sonra durumu düzeldi, 6 tane çiçekde açtı. Sizde deneyin asla pişman olmayacaksınız sonucu görüncede gözlerinize inanamayacaksınız tıpkı benim gibi :))

murat doğan 12-10-2013 10:55

Merhaba. Tavsiyelerinizi hemen yerine getirdim. Limon tuzlu suyu yapıyordum zaten. Birde tavsiyeniz üzerine saçı kıbrıs (demir sülfat ) alıp onuda verdim. Ama pek değişiklik olmadı. Hatta kötüye gidiyor gibi. Bakalım yılmadan devam edicem. Umarım kurtarırım.

musk 12-10-2013 11:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi murat doğan (Mesaj 1207895)
Merhaba. Tavsiyelerinizi hemen yerine getirdim. Limon tuzlu suyu yapıyordum zaten. Birde tavsiyeniz üzerine saçı kıbrıs (demir sülfat ) alıp onuda verdim. Ama pek değişiklik olmadı. Hatta kötüye gidiyor gibi. Bakalım yılmadan devam edicem. Umarım kurtarırım.

Bitkinizin görüntüsü demir probleminin daha ağırlıklı olduğunu gösteriyor. Tabi bu günden yarına demirin etkisini beklememek lazım. Bu biraz zaman alır, etki bitkiye ve toprağa göre de değişiyor.

O kurumuş yaprakları koparın zaten kuruyacaklar. Bu arada demir ve tuz vericez diye saksıyı suya boğmayalım.

jojoba 12-10-2013 22:41

Problemi olmayan sağlıklı bir gardenya için demir sülfat ve limon tuzu kullanmak şartmı?

lusoari 13-10-2013 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jojoba (Mesaj 1208003)
Problemi olmayan sağlıklı bir gardenya için demir sülfat ve limon tuzu kullanmak şartmı?

Sayin Jojoba; Bana kalirsa sart ikiside bu bitki icin olmazsa olmazlari. Ben hep elimin altinda bir sisenin icinde pasli demir koydugum ve ustune su ilave ettigim bir sise var ayda bir limon tuzlu su hairlayip icinede pasli demir suyundan karistirip suluyorum ,en guzel cozum bence bu bilgiyi paylasan arkadaslara tekrar tesekkur ederim, yoksa gardeniyayi yasatamazdik gibime geliyor :-)

musk 13-10-2013 10:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jojoba (Mesaj 1208003)

Bence şart. Yalnız üst mesajda sayın Lusoari'nin belirttiği gibi abartmadan, 3-4 haftada bir. Daha önceki yazılarımızdan sanki sürekli bunları veriyormuşuz gibi bir izlenim oluşmasın. Toprağımızın da süzek, geçirgen bir toprak olmasına dikkat etmeliyiz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025