agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

TİMSAHGİL 24-07-2010 14:22

Bekleyip göreceğiz:(
 
Bilgiler için çok teşekkür ederim forumdaki pek çok yorumu okudum.. gardenyamı balkona attım ne olucak görücez.. ama üzerinde neredeyse hiç yaprağı kalmadı :( pamuk bitkeri yedi bitirdi. balkon öğlene kadar direk güneş alıyor ardından akşama kadar aydınlık bir ortam. Tekrar yapraklarınızmı dersiniz.. ben umudumu yitirdim..

feyyazk 26-07-2010 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TİMSAHGİL (Mesaj 676217)
Bilgiler için çok teşekkür ederim forumdaki pek çok yorumu okudum.. gardenyamı balkona attım ne olucak görücez.. ama üzerinde neredeyse hiç yaprağı kalmadı :( pamuk bitkeri yedi bitirdi. balkon öğlene kadar direk güneş alıyor ardından akşama kadar aydınlık bir ortam. Tekrar yapraklarınızmı dersiniz.. ben umudumu yitirdim..

Sn.Timsahgil;Kökte tahribat olmamışsa filizlenir ayrıca üzülmeyin olmazsa başkasını bulup yetiştirisiniz.Fazla su vermekten kesin kaçının tek düşmanı aşırı su ve nemsizlik suyuda kireçsiz olsun.Ayrıca formu biraz daha okuyun değişik bilgilere sahip olursunuz.Selamlar.

siniroluyorum 03-08-2010 14:52

Bu sene fide olarak aldığım gardenyam tomurcukta.Ne kadar mutluyum anlatamam.Çiçek açınca eve almayı düşünüyorum.Şu an ceviz ağacının altında kokusunun her tarafa yayılmasını istiyorum da:)

TİMSAHGİL 04-08-2010 08:56

Mrh siniroluyorum

gardenyanız ceviz ağcı altında derken direk toprağa mı ektiniz yoksa saksıda mı yetişiyor.

feyyazk 09-08-2010 09:37

Arkadaşlar; Bu platformun bir çok yerinde yerli-yabancı gerdanya cinsinden bahsedildi.Amaa yerli ile ithal gerdanyayı nasıl ayırt edileceğinden hiç kimse bahsetmedi sanırım bu farkı anlatacak arkadaş varsa memnun olurum.Geçen gün hazır çiçek buket satan çiçekçinin yanında satmakta olduğu gerdenyanın yerlimi yoksa ithalmi olduğunu sorduğumda ithal demişti.Yerlisi nasıl olur dediğimde cevap veremedi:).Bu farkı ortaya koyacak arkadaşlardan bu bilgiyi rica ediyorum.

TİMSAHGİL 09-08-2010 16:43

EVET FARKI NASIL ANLAYACAĞIZ :rolleyes:

TİMSAHGİL 13-08-2010 12:55

Kurtardım :)
 
3 Eklenti(ler)
Çok şükür gardenyamı pamuk bitlerinden kurtardım.. ama garibimin nerdeyse hiç yaprağı kalmadı.. son günlerde yeni açık yeşil renkte yapraklar verdi. Bakalım zaman ne göstericek..

elif16 27-08-2010 20:44

yapraklar bembeyaz nerdeyse
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi arb73 (Mesaj 78315)
Bende aynı sorunları yaşadım daha sonra forumda Mine Hanımın tarifini ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2772) okudum.Aktardan Demirsülfat (Karaboya **** diğer adı Saçıkıbrıs diye isteyebilirsiniz)aldım.Tarif edildiği gibi uygulamadan 2 gün önce 1 lt suya 2 küçük parça limon tuzu olan tarifi uyguladım,daha sonrada haftada bir demirsülfatlı suyla suladım,bu işleme 3,5-4 aydır devam ediyorum şu an gardenyamda bir sorun yok.Yaprakları yeşil ve sağlıklı görünüyor aynı suyu fulde ve Mum çiçeğimde kullanıyorum,durumları gayet iyi.İstersen sende bir dene bakalım.;)

sanırım eksiğim demirsülfat ama dediğiniz şekilde bulamadım demiri.gardemyam hızla büyüyor ama kopkoyu yeşil yapraklar adeta bembeyaz oldu yeni açanlar da öyle.aktarda karaboya saçıkıbrıs adıyla bulamadım :( şu çiçek coşturanlar falan alsam işe yarar mı dersiniz??

yağ-mur 28-08-2010 00:38

benim gardenyam kesinlikle vitaminsiz duramıyor sıvı olanlar yapraklarını sararttı ama çubuk besinler çok iyi geldi arada bir limon tuzu atıyorum suyuna ve kesinlikle musluk suyu vermiyorum,yapraklarınıda fısfıslıyorum sıcak havalarda çok iyi geliyor

ahmeter 28-08-2010 21:14

Gardenya
Bir su kabina çivi gazoz kapağı koyun madem gardenyanız var bu su kabı devamlı size lazim
Paslı suyu suyun rengi kahverengi olduğu zaman bitkiye verin
Ançak 3 ay sonra bitkinizin yapraklarında sararma gideçek

Orkun Kırcı 28-08-2010 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feyyazk (Mesaj 681565)
Arkadaşlar; Bu platformun bir çok yerinde yerli-yabancı gerdanya cinsinden bahsedildi.Amaa yerli ile ithal gerdanyayı nasıl ayırt edileceğinden hiç kimse bahsetmedi sanırım bu farkı anlatacak arkadaş varsa memnun olurum.Geçen gün hazır çiçek buket satan çiçekçinin yanında satmakta olduğu gerdenyanın yerlimi yoksa ithalmi olduğunu sorduğumda ithal demişti.Yerlisi nasıl olur dediğimde cevap veremedi:).Bu farkı ortaya koyacak arkadaşlardan bu bilgiyi rica ediyorum.

Yaprak yapısından anlayabilirsiniz ithal olanlar daha bir gür ve koyu renk yapraklı. Yani ecenbi olduğu kalıbından belli oluyor, marketlerde de hep bunlar satılıyor.

Yerli:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1244

İthal:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1253

---meri--- 29-08-2010 13:34

ya ben yeni üye oldum ve bütün sayfaları 3 gündür baştan sona okudum galiba o güzelim gardenya resimlerini görünce gözlerime inanamadım ben de yaklaşık 3 ay önce almıştım pazarın yanındaki seradan iki saksı çok güzellerdi ama bu günlerde yaprakları çok döküldü cılız kaldılar yeni öğrendim asitli toprak sevdiklerini ben öylece büyürler sanıyordum su verdikçe arada bir de sıvı besin veriyordum iç mekan çiçekleri için olanlardan ama nereden bileyim bu kadar zor bir çiçek olduğunu neyse artık başladım bütün yapmam gereken şeylere bir demir sülfatları eksik onuda pazartesi alabileceğim *** yanlız burada sabah güneşini çok sevdikleri yazıyor yani öneriyorlar bende dün öyle yapıp (buarada ben bütün kökleri ayırdım topluca durunca sanki birnirlerini etkiliyorlar gibi hissettim birde ay olsunlar dedim zaten saksıları çok küçük geliyordu ayırmak zor oldu ama başardım çok fazla zarar vermeden köklere ) işte iki kökü içeri sabah güneşi olan yere koydum boyun bükmeği geçtim resmen düzleşmiş bütün yapraklar bir iki köküde sıcak ama hiç güneş almayan bir yara koydum onlarsa gayet iyi durumda ne yapacağımı şaşırdım şimdi mekan konusunda deneyerek bulacağım artık galiba sadece soracağım bir soru var demir sülfattan başka ya da demir tozundan başka demir alabileceği bir şey var mı ?

Jezebel 30-08-2010 13:38

Yerli:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1244

İthal:
http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1253[/QUOTE]

Benim Gardenyam yerliymiş , bunu sayenizde öğrenmiş oldum ;)
Teşekkürler .

---meri--- 30-08-2010 17:42

gardenyalarımın bütün yaprakları kahverengileşti bende sağlıklı olanlar hariç hepsini kestim iyi mi yaptım kötü bilmiyorum neden böyle oldu hiç anlamadım galiba onları ayırmam iyi olmadı şimdi hepsini nemli bir ortamda olsunlar diye poşetledim umarım bu iyi gelir hiç umut yok bende kesin kaybedeceğim onları :(

Jezebel 31-08-2010 06:58

Keşke dokunmasaydınız , değişikliği pek sevmezler .
Saksı değişimi ve ayırma için ekim - şubat ayları arasındaki zamanı tercih edin ;)
Yarı gölgede tutun , açık havada mümkünse , sık sık yerini değiştirmeyin .
Uyum süreci yaşatıp , olmadı tekrar değiştirirseniz tekrar tekrar uyum sağlamaya çalışacak .
Biraz rahat bırakıp yumuşak su verseniz belki mutlu olur ;)

---meri--- 31-08-2010 12:07

önerileriniz için teşekkür ederim jezebel uygulayacağımdan emin olabilirsiniz:) ama bu gün toprağın üstünde pamuğumsu oluşumlar fark ettim ama bitkinin hiç bir yerinde yok sadece toprağın üstünde var bunun sebebi ne olabilir ?

---meri--- 04-09-2010 17:20

gardenyalarım öldü hepsini atmak zorunda kaldım salı günü izmire gideceğim burada gardenya yokktuu orada bulabilir miyim bulursam nerede bulabilirim bu konuda yardım edecek birileriniz var mı ? şimdiden teşekkür ederim .

BenBen1967 16-09-2010 14:29

Kurumuş ölmüş diye sakın umudunuzu kesmeyin. Canlı örneği karşınızda. Tek kuru dal kalan gardenya mayıstan beri bahçede ölürsen orda ölmene devam et demiştim kendilerine ve üzeri tomurcuk dolu buda yetmezmiş gibi bahçevan şebeke suyu ile suluyor bahçeyi ( ben ona ne içme suları kullanmıştım oysa), tepeden tırnağa tomurcuklar felan sulanıyor demek oluyor ki fazla ilgi ve alakadan haspam şımarıyor. Atacaksın bir kenara bak bakalım nasılda açıyor. Şakası bir yana gerçekten kurumuştu ve şu anda tomurcuklar açmak üzere. Fotoğraf çekince göstereceğim nazlımı.

---meri--- 16-09-2010 20:40

ama benimkilerin topraklarının üzerinde küf gibi şeyler vardı birde çok sabiırsız davrandım galiba o küflerin geçmesini de beklemedim yaa ben gerçekten kuruyup kurumadıklarını anlamak için birazcık kestim ve gövdede bile yeşillik göremeyince attım :( keşke yapmasaydım şimdi yeni bir tane aldım ankaradan aynen dediğiniz gibi öyle abartılı ilgilenmiyorum şuan için bir sorun yok gayet iyi gidiyor :)

siniroluyorum 16-09-2010 21:07

Arkadaşlar ben yerli ve ithal gardenyanın farkını anlayamadım.Gardenyanın yerlisi nasıl oluyor ki? Zaten gardenyalar tropikal bitkiler değil mi? Gardenyanın en tanınış türü jasminoides bildiğim diğer türlerin hepsi de tek katlı.Sanki ilk fotodakinin demir eksikliği varmış gibi duruyor.

---meri--- 29-09-2010 17:55

arkadaşlar arkadaşımın gardenyası sararmadan buruşup dökülüyormuş yaklaşık 30 yaprak filan kaybetmiş sorun ne olabilir ?

bettyycim 30-10-2010 21:17

Selam Arkadaşlar :)

Bu gaedenyalar ne kadar ilgi istiyormuş böyle 3 senedir bir gardenyam var, yazın hergün kışın haftada bir suluyorum yaz kış balkonda duruyor, sadece bir kez bitlendi ve prof. bir tarım ilacı kullandım ve tek kullanışta kurtuldum onlardan, ve her mayısta açıyor şimdide mnik minik tomurcukları var, şimdi kafam karıştı burda yazılanlar gibimi yapayım yoksa eskiden yaptığım gibimi yapayım ve musluktan su veriyorum :)

limon 04-11-2010 17:58

1 Eklenti(ler)
Gardenya ile ilgili internette ufak bir araştırma yaptım. Türkçe sitelerdeki bilgiler birbirinden tamamen farklı. Kimi tropikal bir bitki olduğundan soğuk sevmez diyor, kimi çok sıcak sevmez serin sever diyor, kimi en düşük sıcaklık 12 derece olmalı diyor. Oysa yabancı sitelerde zone aralığı çok geniş 7-10. İstanbul 9b olduğuna göre sorunsuz yetişebilir demektir.

Nazlı bitkileri sevmem. Gardenya da Sıklamen gibi ev içine alınıp, 2 haftada solan çiçekleri ve yapraklarıyla çok nazlı sandığım bir bitkiydi. Sıklameni 6-7 yıl önce San Francisco'da evlerin bahçelerinde görünce çok şaşırmış ve ev içinde 10 günden fazla yaşatamadığım bu bitkinin aslında bahçe bitkisi olduğunu anlamıştım. Burnumuzun dibindeki Belgrad Ormanındaki ağaçların altında dolu olduğunu ise geçen yılki mantar toplantısında gördüm.
Ne cehalet değil mi? :)

Gardenya ise çok pahalı satılan, bakımı çok zor bir bitkiydi bana göre. İyi ki geçen yıl mevsimlik çiçekler almaya gittiğim çiçekçi, zorla elime tüplü bir fidanını tutuşturmuş. Kışın içeriye alırsın demişti ama sattığı Sarı Kantaronun adını bile bilmiyordu, O'nun vereceği bilgiye ne kadar güvenilirdi ki? Sonuçta bakkal dükkanı gibi al-sat yapan bir yerdi.
Önce bitkiyi orta boy bir saksıya diktim. Kışın korunaklı bir yere almayı planlıyordum. Sonra geçen kışın ortasında Jineop'un bir fotoğrafında arka planda bizim Gardenya'yı gördüm. Bahçeye geçirnce çok keyiflendiğini yazmıştı.

Hemen bitkiyi alelacele bahçede yarı gölge bir yere diktim. Tam keyfi iyi derken bir de geçen kışın -10 küsür derecesini gördü, bana mısın demedi, yaprakları pırıl pırıl, kara kışa karşı koydu. Bahar gelmeden yerini beğenmediğim için değiştirip, hemen hemen tam güneş alan bir yere geçirdim. Üzeri tomurcuk doldu, yeni sürgünler verdi, bol çiçek açtı. Hiç özel bir bakım ve gübreleme de yapmadım ama tüm çiçekli bitkilerimde kullandığım potasyum ağırlıklı gübreden 2 haftada bir kere sulama suyuna bir çay kaşığı olmak üzere verdim.

Ben bodur ağaç formunda büyümesini istediğim için dip sürgünlerinin tümünü budadım, sadece 2 ana dalı bıraktım. Şu anda yaseminlerle eş zamanlı en eski yapraklarını sarartıp dökerken, tepelerinden yeni yapraklar veriyor. Şimdiden gelecek bahara hazırlanıyor.


Şu anda boyu 60-70 cm. Hızlı büyüyen bir bitki değil sanırım. Bir daha bahçe hazırlarsam, çit bitkisi olarak Gardenya düşünüyorum.
Eklenti 178624

denizakvaryumu 04-11-2010 18:47

Zone 7 ye dayanan gardenyalar var.

http://www.portlandnursery.com/plant...gardenia.shtml

bettyycim 04-11-2010 19:06

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 712525)
Gardenya ile ilgili internette ufak bir araştırma yaptım. Türkçe sitelerdeki bilgiler birbirinden tamamen farklı. Kimi tropikal bir bitki olduğundan soğuk sevmez diyor, kimi çok sıcak sevmez serin sever diyor, kimi en düşük sıcaklık 12 derece olmalı diyor. Oysa yabancı sitelerde zone aralığı çok geniş 7-10. İstanbul 9b olduğuna göre sorunsuz yetişebilir demektir.

Nazlı bitkileri sevmem. Gardenya da Sıklamen gibi ev içine alınıp, 2 haftada solan çiçekleri ve yapraklarıyla çok nazlı sandığım bir bitkiydi. Sıklameni 6-7 yıl önce San Francisco'da evlerin bahçelerinde görünce çok şaşırmış ve ev içinde 10 günden fazla yaşatamadığım bu bitkinin aslında bahçe bitkisi olduğunu anlamıştım. Burnumuzun dibindeki Belgrad Ormanındaki ağaçların altında dolu olduğunu ise geçen yılki mantar toplantısında gördüm.
Ne cehalet değil mi? :)

Gardenya ise çok pahalı satılan, bakımı çok zor bir bitkiydi bana göre. İyi ki geçen yıl mevsimlik çiçekler almaya gittiğim çiçekçi, zorla elime tüplü bir fidanını tutuşturmuş. Kışın içeriye alırsın demişti ama sattığı Sarı Kantaronun adını bile bilmiyordu, O'nun vereceği bilgiye ne kadar güvenilirdi ki? Sonuçta bakkal dükkanı gibi al-sat yapan bir yerdi.
Önce bitkiyi orta boy bir saksıya diktim. Kışın korunaklı bir yere almayı planlıyordum. Sonra geçen kışın ortasında Jineop'un bir fotoğrafında arka planda bizim Gardenya'yı gördüm. Bahçeye geçirnce çok keyiflendiğini yazmıştı.

Hemen bitkiyi alelacele bahçede yarı gölge bir yere diktim. Tam keyfi iyi derken bir de geçen kışın -10 küsür derecesini gördü, bana mısın demedi, yaprakları pırıl pırıl, kara kışa karşı koydu. Bahar gelmeden yerini beğenmediğim için değiştirip, hemen hemen tam güneş alan bir yere geçirdim. Üzeri tomurcuk doldu, yeni sürgünler verdi, bol çiçek açtı. Hiç özel bir bakım ve gübreleme de yapmadım ama tüm çiçekli bitkilerimde kullandığım potasyum ağırlıklı gübreden 2 haftada bir kere sulama suyuna bir çay kaşığı olmak üzere verdim.

Ben bodur ağaç formunda büyümesini istediğim için dip sürgünlerinin tümünü budadım, sadece 2 ana dalı bıraktım. Şu anda yaseminlerle eş zamanlı en eski yapraklarını sarartıp dökerken, tepelerinden yeni yapraklar veriyor. Şimdiden gelecek bahara hazırlanıyor.


Şu anda boyu 60-70 cm. Hızlı büyüyen bir bitki değil sanırım. Bir daha bahçe hazırlarsam, çit bitkisi olarak Gardenya düşünüyorum.
Eklenti 178624

Sevgili limon

bende önce iletimdede belirttiğim gbi hep dışarıda duran gardenyam tomurcukta, geçen yılda aynı idi ve soğuktan donan çiçklerim oldu ama o sağlam aldı ve mayısta açtı ve sıklamenlerimde yaz kış balkonda idi ve tüm yaz boyuncada çiçekteydi şimdide çiçekte

BenBen1967 25-11-2010 04:14

2 Eklenti(ler)
İlk fotoğraftaki halinden birden pamuklu bit saldırına uğrayıp kuruyan ve tarafımdan bahçeye konup ya öl ya yaşa denen bahçevanın insafı ile terkoz su ile sulanan ikinci fotğrafta kurtulmuş hali ile bana yaşıyorum işte diyen gardenyam.;)

ilk-yaz 30-11-2010 11:00

Arkadaşlar ben Gardenyamı alalı 15 gün oldu,üzerinde bir tane çiçeği vardı ve biz bilemediğimiz için bol bol kokladık:))
haliyle çiçek öldü..
fakat üzerinde bir sürü tomurcuk var,bir tanesi düştü..diğerleri açarmı bilmiyorum..sizce açacaklarmı?

gardenya_ 30-11-2010 12:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilk-yaz (Mesaj 721055)
Arkadaşlar ben Gardenyamı alalı 15 gün oldu,üzerinde bir tane çiçeği vardı ve biz bilemediğimiz için bol bol kokladık:))
haliyle çiçek öldü..
fakat üzerinde bir sürü tomurcuk var,bir tanesi düştü..diğerleri açarmı bilmiyorum..sizce açacaklarmı?

sayın ilk yaz.sizin hikayenız benımkısıyle tıpa tıpa aynı :)ilk yapmanız gereken gardenyayı sabah gunesi alan bır yere koymanız eger size o degerli ciceklerinı acı vermesını ıstıyorsanız bır fıs fıs alıp hergün yapraklarına su püskürtmeniz gerekıyor gardenya nemi cok sever. ben gunde 2 **** 3 defa yapıyorum bu işlemi cok ta memnun halındenden.Kesinlikle icme suyu ile sulayın sulama suyuna arada ( lımon tuzu ) ekleyın ortalama 1 lt ye 2 veya 3 tane buyuklugune gore degısır tabı tuzların.ama kesınlıkle su puskurtmeyı unutmayın yoksa teker teker tomurcuklarınız düşü verecektır.

ilk-yaz 02-12-2010 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gardenya_ (Mesaj 721100)
sayın ilk yaz.sizin hikayenız benımkısıyle tıpa tıpa aynı :)ilk yapmanız gereken gardenyayı sabah gunesi alan bır yere koymanız eger size o degerli ciceklerinı acı vermesını ıstıyorsanız bır fıs fıs alıp hergün yapraklarına su püskürtmeniz gerekıyor gardenya nemi cok sever. ben gunde 2 **** 3 defa yapıyorum bu işlemi cok ta memnun halındenden.Kesinlikle icme suyu ile sulayın sulama suyuna arada ( lımon tuzu ) ekleyın ortalama 1 lt ye 2 veya 3 tane buyuklugune gore degısır tabı tuzların.ama kesınlıkle su puskurtmeyı unutmayın yoksa teker teker tomurcuklarınız düşü verecektır.

Su püskürtüyorum ama korkarak,tomuecuklar etkilenip düşer diye korkuyorum.Püskürtme tomurcuklara denk gelirse zararı olurmu acaba?
Limon tuzu koydum suya verdim..bakalım ne olacak.

gulşen 03-12-2010 18:30

2 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar geçen gün bembeyaz çiçeğine ve kokusuna hayran olup gardenia aldım ama forumu okuyunca bayağı gözüm korktu doğrusu :) inşallah gardenyamla iyi anlaşıp birbirimizi üzmeyiz:D
işte benim gardenyam


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025