agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

BenBen1967 03-06-2009 19:31

Emreezgi pamuklu bit ciddi bir bela bir anda bitkinin tüm goncalarını yapraklarını nesi var nesi yok hepsini kurutuyor.
1lt suya 2-3 çorba kaşığı arapsabunu erit 2 çorba kaşığı sıvı yağ 3-4 diş sarmısak(isteğe bağlı kokuyor çünkü) iyice çalkalayıp fısfısa koyup tüm bitkinin heryerine sıkıyorsun. Yalnız sıkarken devamlı çalkalaman lazım yağ üste çıkıp sabun dibe çöküyor. Birkaç gün bunu yap bit mit kalmıyor. Sarmısak koktuğu için ben bitkiyi dış kapıya koydum ama ilk yapışta faydasını gördüm. Bunu yapmazsan bitkiyi kaybedersin yetmezmiş gibi diğerlerinede bulaşır.

BenBen1967 03-06-2009 19:34

Emrezgi kuruma ve yaşatma hakkındaki tüm bilgiler sayın hocamız Lerdemir tarafından itinayla cevaplanır. Ciddi bir şekilde gardenya takıntısı vardır ( sanki bende yok). Ama bu işe kendini adamakla kalmadı bu uğurda her türlü bilgiye sahiptir.
Not:Lerdemir bu konuda ciddiyim sakın dalga geçtiğimi sanmayın.

emrezgi 03-06-2009 19:46

çok teşekkür ederim yarın ilk işim arap sabunu alıp çiçeğide balkona alıp verdiğin tarifi yapmak olcak sanırım sarmısakta koycam hemen kendine gelmesini istiyorum çünkü yardımların için teşekkürler

Poyraz__2007 03-06-2009 22:32

Ben gardenyamı 3 sene önce aldım ama bi türlü ne ben onu nede o beni birbirimizi sevemedik bi türlü. Çünkü aldığımdan beri 1 cm bile büyümedi :( öylece duruyor. Toprağı da çok iyi ama yinede büyümüyor. Galiba bakımı çok zor bir bitki. Bu gidişle büyük bir ayrılık yaşayacak gibiyiz. İnşallah kısa sürede toparlar ve gelişme gösterir.

BenBen1967 04-06-2009 09:29

Poyraz sabır sabır sabır. Biz bir tane yaşatabilmek için kaçtaneyi feda ettik bilemezsin. Her güzelliğin bir zorluğu var sabırlı olursan dileğine ulaşırsın.

BenBen1967 04-06-2009 09:32

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740
emrezgi aslında dün unuttum bu linke bakarsan diğer ev yapımı pamuklu bit ilaçlarınıda görürsün.

emrezgi 04-06-2009 10:12

teşekkür ederim verdiğin linkteki yazıları da okudum bugün ilaçlıcam bir an önce kurtulayım :)

lerdemir 04-06-2009 10:13

Sn.emrezgi,

Bizler buradaki deneyimlerimizde genellikle ya zararlı (kırmızı örümcek, pamuklu bit) ya ya da daha sıklıkla yetersiz ortam nemi nedeniyle yaprak kenarlarında kuruma gözlemledik.
+ Bir de, aşırı rüzgarlı ortamda kaldıysa veya bulunduğu yerde sıcak rüzgar estiyse de yapraklarda kuruma oluyor; ben yaşadım.

Dolayısı ile yapraklarınızın özellikle alt yüzeylerine ve de yaprakların gövde ile birleştikleri noktalara bakıp normal dışı bir oluşum, zararlı vb olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Bir zararlı varsa, ona göre hareket ederiz. Zaten, Sn.BenBen1967 pamuklu bit ile ilgili mücadele hakkında sizi yönlendirmiş. Ayrıca forumumuzda bitki hastalıkları uzmanlarımız var; onların bilgilerine de danışabileceğimiz başlıklar var: Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları

Unutulmaması gereken önemli bir konu da; yapraklardaki bu kararma oluşmadan 1 hafta kadar bir süre önce yüksek azotlu bir gübreyi ölçüsünü kaçırarak kullanıp kullanmadığınız. Gerçi böyle bir durumda kuruma sadece kenarlarda kalmaz, tüm yaprağa yayılarak yaprağı kavurur; ama bunu da ayrıca belirteyim istedim.

Gözlemlerinizi paylaşırsanız, buradaki tüm gardenyaseverlerle birlikte hareket eder, bitkinizi kurtarırız inşaallah.

Sn.BenBen1967,

Herşey bu forumla başladı.

Emin olun, dün şaka yollu olarak Sn.Koyu yeşil ile yaptığımız uygulama gibi gelişti herşey.

Kokulu çiçeklere olan ilgim, buradaki teknik uzman arkadaşların ilgi ve yardımları ile benim de tutkulu yaklaşımım, deneme yanılma iştahım ve yoğun gözlemlerimle birleşerek buraya kadar gelebildim. Teknik olarak hiçbir altyapım yok. Fark ettiyseniz ben bu forumdaki teknik arkadaşlarımızdan, uygulamacı üyelerimizden ve ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan edinmediğim hiçbir teknik bilgiyi kesin ifadeler ile aktarmıyorum. Sadece tecrübe ettiklerimde kesinim.

Bu anlamda, elimden gelen her türlü desteği vakit bulabildiğim sürece vermeye devam inşaallah.

Takıntı konusunda tamamen haklısınız :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 436907)
Emrezgi kuruma ve yaşatma hakkındaki tüm bilgiler sayın hocamız Lerdemir tarafından itinayla cevaplanır. Ciddi bir şekilde gardenya takıntısı vardır ( sanki bende yok). Ama bu işe kendini adamakla kalmadı bu uğurda her türlü bilgiye sahiptir.
Not:Lerdemir bu konuda ciddiyim sakın dalga geçtiğimi sanmayın.


Sn.Poyraz__2007,


3 yılda 1 cm. bile büyümemiş olması mümkün değil. Ölmeden bu şekilde devam ettiyse zavallı bitki sürünüyor demektir. Hiçbir isteği karşılanmıyordur; toprak isteği, ısı isteği, ortam nemi isteği, ışık isteği.

İkiniz de birbirinizi sevemediyseniz, artık daha da devam etmeyin; gardenya seven bir yakınınız varsa ona emanet ve hediye edin gardenyanızı.

O da önce Sn.emrezgi'ye tavsiye ettiğim şekilde zararlı kontrolü yapsın. Bir sorun yoksa, ardından ideal bir saksı harcı hazırlamaya koyulsun (forumda karışım oranları var; fazla zorlamaya da gerek yok derse torf, perlit, bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi/humus karıştırsın bir güzel).

Gardenyasını saksısından çıkarıp köklerini gözlesin, beyaz mı kararmış mı diye, gerekirse kök budaması yapsın, köklerinin arasında zararlı var mı ona da baksın.

Sonra, bitkinin kökleri saksının alt deliklerinden henüz çıkmamış durumda ise aynı saksıya, çıkmış ise bir boy büyük saksıya alsın.

Mümkün mertebe yağmur suyu ile, olmazsa klima tahliye suyu ile, o da olmadı kireçsiz iyi su ile sulasın. Sulama suyuna forumda Sn.Mine Pakkaner'in belirttiği oranda aspirin ve limontuzu ilave etsin.

Bunlarla beraber, sulama suyuna dengeli bir besin de ilave ettiği zaman değmeyin gardenyanın keyfine. E tabi bizimkine de...

Aksi takdirde yazıktır, ızdırap çektirmeyin gardenyaya...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Poyraz__2007 (Mesaj 437077)
... ne ben onu nede o beni birbirimizi sevemedik bi türlü...


lerdemir 04-06-2009 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 436816)
Üstadım sıraladığınız sorulara cevabım müsbet yönde. Sadece alıntı yapmış olduğum husus biraz kafamı kurcaladı. Çiçeklerin bulunduğu ortam yarı gölge (asma altında) bir ortamda. Fakat sulamayı yapmış olduğum zaman öğle zamanı. Acaba bu sebep olmuş olabilir mi?

Sulamanın idealinin sabah erkenden veya gün batımı sırasında olduğu söylenir. Burada asıl önemli olan hususun, sulamanın saksı toprağının çok ısınmış olduğu öğlen saatlerinde yapılmaması olduğunu biliyorum. Eğer öyle olursa su hızla buharlaşıyormuş ve suyun bitki tarafından alınma verimi düşüyormuş, ayrıca da ısı farkı etkisi nedeniyle köklerden bitkiye şok etkisi yapabiliyormuş vb.

Çok sayıda gonca kaybının bu nedenle olup olamayacağına dair bir fikrim yok açıkçası.

Gardenyanızda zararlı olup olmadığını kontrol ettiniz mi Sn.Lonicera?

emrezgi 04-06-2009 12:02

sn. lerdemir yardımlarınız için teşekkür ederim pamuklu bit için ilaçlama yaptım inşallah bir an önce kurtulurum yapraklardaki yanıklar umarım devam etmez gardanyam gözetim altında :D gardenyam salonda duruyor ışığı çok alıyor fakat güneş ona ulaşamıyor nerdeyse hiç güneş görmüyor diyebilirim o yüzden güneş yanığı değildir büyük ihtimalle pamuklu bit yüzünden onlardan kurtulduğum zaman gardanyam eski güzelliğine kavuşacak sizlerin sayesinde :D

emrezgi 04-06-2009 12:06

sn. benben1967 yardımlarınız için çok teşekkür ederim ama son bi sorum daha var bu ilaçlamayı hergün mü yapayım birkaçgün yap demiştin. güzelim gardanyam çok kötü sarmısak kokuyor :(

BenBen1967 04-06-2009 14:00

Tamamen geçtiğine emin olana kadar yapmanızı tavsiye ederim. Koku geçiyor merak etmeyin 2- 3 gün yapın.;)

BenBen1967 04-06-2009 14:04

5 Eklenti(ler)
çiçek açmış olan gardenyacığım bu yılki 3. çiçeği ve tomurcuğu

BenBen1967 04-06-2009 14:06

1 Eklenti(ler)
Buda Koçtaş'tan 7 tl ye aldığım nusubetsiz pamuklu bitlerin saldırısına uğrayan gardenyam. Kapı önünde tek başına sarmısak kokulu bekliyor.;):D

omar 04-06-2009 14:22

Hipermarketlerden güvenerek aldığımız bitkilerde, haşere ve hastalıklara dikkat etmemiz gerekiyor.

Geçen hafta Koçtaş'ta sardunyalarda "beyaz sinek" vardı. Aman dikkat!

Koyu yeşil 04-06-2009 14:28

Lerdemir
E iyi yoldayız, iyi :)[/QUOTE]

Teşekkürler Hocam;)


Yeni gelen yapraklardaki açık yeşillik kloroz etkisi, demir eksikliğinden oluyor. Bu tamam. Peki bu yeni yapraklar daha çok minicikken, kendini ilk göstermeye başladığunda uçları siyahımsı ise, bunun sebebi nedir Hocam?
Fazla sulama belirtisi mi? Fazla da sulamış değilim ama?

jineop 04-06-2009 14:54

1 Eklenti(ler)
Merhaba
4 sene önce bauhaustan küçük bir fidan olarak aldım. İlk 3 yılını evde geçiren gardenyamı bahçem olunca direk toprağa diktim. Kışın koruma aldım, biraz yapraklarında sararma olsa da üzeri tomurcuk dolu. Ev içindeyken ara sıra sadece 1 tane çiçeği oluyordu. Sanki toprakta daha mutlu gibi

emrezgi 04-06-2009 16:00

tamam 2-3 gün yaparım tamamen kurtulana kadar savaşa devam :D sizin gardenyalarınızda çok güzelmiş yapraklarının rengi ve sıklığı süper benim sizin ki gibi değil ama olcak aman nazar değmesin sizinkilere umarum daha çok çiçek açar iyi günler ;)

smrdlbz 04-06-2009 22:16

Sn. Koyu yeşil ve Sn. lerdemir tavsiyeleriniz için teşekürler, bahsettiğiniz demir gübresi eczahanede bulunur mu ?

mum isigi 05-06-2009 04:48

Merhabalar arkdaslar.

Ben benim gardenyama sulamayi bir kac gundur kestim.Tomurcuklar dusmeye devam ediyor takipteyim . Bakalim bekleyip gorecegiz limon tuzlu suyu bir kere verdim ve kalan cok az yapraklarini arada bir fiskiye ile islatiyorum. Hic umudum yok ama:(( beklemedeyim.
Lerdemir bey size attigim resimleri aldinizmi acaba? Siteye eklemeniz adina. Umarim sizlere zahmet vermemisimdir.

seviler
USA

BenBen1967 05-06-2009 09:43

4 Eklenti(ler)
Dünden bu güne gonca gelişimi. ;)

BenBen1967 05-06-2009 09:46

1 Eklenti(ler)
Görmemişin gardenyası açmış her açıdan resmini çekmiş. :D

Koyu yeşil 05-06-2009 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smrdlbz (Mesaj 437885)
Sn. Koyu yeşil ve Sn. lerdemir tavsiyeleriniz için teşekürler, bahsettiğiniz demir gübresi eczahanede bulunur mu ?

Ziraat ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz.;) (Demir gübresi olarak)

emrezgi 05-06-2009 10:19

sn. Benben1967 inanır mısın dün yaptığım ilaçlama işe yaramış bile gardenyamın üzerinde hiç pamuksu bit kalmamış bile ama her ihtimale karşı ben bugünde ilaçladım yarında ilaçlıcam çok teşekkür ederim:D:D:D

lerdemir 05-06-2009 11:26

mum isigi'nin gardenyası
 
3 Eklenti(ler)
Sn.mum isigi'nin gardenyasının fotoğraflarını aşağıya ekliyorum arkadaşlar; görüşlerinize sunulur:

Eklenti 83966

Eklenti 83967

Eklenti 83968

BenBen1967 05-06-2009 13:11

Bence budanması lazım ki biraz toparlanabilsin. Önce toprağını değiştirmeli.

lerdemir 05-06-2009 13:14

Sn.BenBen1967,

993. yazınızdaki fotoğraflarda, gardenyanızın yapraklarında sanki pas hastalığı gibi oluşumlar var gibi geldi. Bunu okumuştum, ama detaylarını bilmiyorum.

Belki hep beraberce araştırıp burada bilgi paylaşırız.
NOT: Bu arada, çiçeğinizin açışını çok güzel fotoğraflamışsınız. Çok hoş olmuş. Arkadaki arecanıza nasıl bir bakım uygulauyorsunuz?Hangi koşullarda duruyor arecanız?


Sn.Koyu yeşil,

Net olarak kafamda oluşmuş birşey yok sorununuzla ilgili, ancak tedbiren şunları bir dener misiniz?
- Sulamayı iyice azaltın; bitkinin tepe sürgünlerinde bükülme görmeden sua daldırmayın saksısını
- Tedbiren bir fungusit ilaç (veya forumda ev yapımı ilaçlardan fungusa etkili bir tarifi) tüm yapraklara uygulayın (mantardan da böyle bir oluşum görülebiliyor)
- Bir de yaprak zararlıları var mı diye yaprakların altını üstünü bir kontrol edin.


Sn.jineop,

Harikasınız!
3 yıl evde, 1 yıl da dışarıda sağlıkla muhafaza edebilmiş olduğunuza göre sizden öğreneceğimiz çok şey olmalı.

Anlatır mısınız nasıl bir bakıyrosunuz gardenyanıza?
Bir de, maaşallah, ne güzel de iri iri goncaları var üzerinde!
Ayrıca, kışın nasıl korudunuz soğuktan? Sizin bahçenizin yerel iklimi nasıldır? Rüzgar, yıl içi en düşük ısı, yön vb?


Sn.smrdlbz,

Öncelikle kızınız için sizi tebrik ederim; Allah analı babalı büyütsün. Yeri gelmişken ufaklık için önemli olabileceğini düşündüğüm, zehirli etkili bitkilere ilişkin şu "evinizdeki bitkiler çocuklar için güvenli mi?" başlığını bir okumanızı tavsiye ederim.

Demiri eczanelerde değil de, fidanlıklarda veya büyük çiçekçilerde bulabilirsiniz. Ya da, iyisi mi, osmocote gibi tüm besinleri birden ihtiva eden karışık bir bitki besini edinip tüm demirdi şuydu buydu derdine son verebilirsiniz.

BenBen1967 05-06-2009 13:25

Lerdemir pas hastalığı diye bahsettiğiniz kurumalar ise onlar direkt güneş altında kalmasından dolayı oluşan kurumalar. Yaprakları fısfısladıktan sonra tülü kapatmayı unutup evden çıkmıştım o zaman oluştu.
Areca hiç güneş görmüyor sadece bol ışık alıyor. Fakat aldığımda daha dolgundu kuruya kuruya bu kadar kaldı.Daha öncedende areca büyütmüştüm o 2-3 saat tül altından güneş görüyordu, annem onu kışın balkonda bırakıp kurutmuştu.Kalan köklerinden tekrar çıkmasına karşın bu evde öldü. Benim ölen çiçeğin aynısını ne edip almak gibi bir huyum var (bilinir).

mum isigi 06-06-2009 00:15

Arkadaslar benim gardenyam icin hic kimse bir yorum yazmayacakmi?

sevgiler

omar 06-06-2009 06:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mum isigi (Mesaj 438796)
Arkadaslar benim gardenyam icin hic kimse bir yorum yazmayacakmi?

sevgiler

Sn.mum isigi,

Gardenyanizin goruntusu beni uzdu ve elim yorum yapmaya gitmedi.

Tum kurumus dal ve yaprakları kesip sulamayi da durdurmaniz gerekiyor bence. Dusundugum; fazla sulamaktan kok curugu olmus gibi.

Korkarim durumu zor. :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025