agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

mum isigi 31-05-2009 04:56

Merhabalar,
Gardenya bana sevgili babacigimin anisina cok sevdigim bir cicek nerede gorsem hep babami hatirlatir bana. Amerikada yasiyorum ve araniza yeni katiliyorum.Iki senedir gardenya aliyorum fakat her seferinde oluyor ve yasatamiyorum.Aldigimda cok guzel yapraklari canli ve uzerinde cicek tomurcuklari ile aliyorum.Fakat daha sonra yapraklar sarariyor kuculukyor tomurcuk cicekleri dusmeye basliyor. Yerini degistiriyorum ve sulama sekline dikkat ediyorum fakat bir turlu diriltemiyorum.Her sene ayni uzuntuyu yasiyorum.Bu seneki gardenyamda ayni durumda ve ne yapacagimi bilemiyorum. Buranin havasi yaz donemi bazen cok sicak oluyor.Simdi sizlerden edindigim bilgiye gore 1lt suya bir kac limon tuzu katarak baslayacagim.Cicegimi disari koydum cunku direk degil ama gunesi bir nebzede olsa seviyor. Baska ne yapabilirim bilmiyorum.Bana yardimci olurmusunuz.? Mine hanim fikirlerinzi bekliyorum...
simdiden tesekkurler

mum isigi 31-05-2009 05:16

Dayanamadim biraz once disari cikip gardenyami kontrol ettim. Buradaki saat farkindan dolayi sizlerle gec bulasacagim cunku burada gece 11.00 iken sizde sabah 6.00 yani turkiye bizden 7 saat ileride olsun gardenya gonulleri bir olsun diyorum.Acaba saksisimi dar geliyor diye dusundum fakat resim boyutlari buyuk oldugu icin ekleyemedim. Ne yapayim karar veremedim. Tuzlu suyunu hazirladim yarin sabah verecegim. Paylasimlar inanilmaz sicak ve samimi iyiki burayi bulmusun diyorum.

sevgiler

omar 31-05-2009 05:41

Sn. Mum isigi,

"Tuzlu suyunu hazirladim..." yazmışsınız. Sanırım LİMON TUZU demek istediniz.

Suyunu çok az vereceksiniz,
Yapraklarına su püskürtüp nemli kalmasını saglıyacaksınız,

ve bu başlıgı, basından sonuna kadar okuyacaksınız...;)

lerdemir 31-05-2009 23:13

Bir de, farklı açılardan fotoğraflayabilirseniz, sevgili gardenyanızın son durumunu daha yakından görüp, onun üzerinden daha net konuşabiliriz hep beraber.

mum isigi 01-06-2009 15:25

Lerdemir,
Fotolarimi kucultme programini henuz indiremedim. Indirdikten sonra cekim sizler ile paylasacagim. Evet dediginiz gibi limon tuzlu sudan bu sabah cok az verdim. Sevgili omar cevabiniz ve ilginiz icin tesekkurler

sevgiler

mum isigi 01-06-2009 15:28

Lerdemir,
Fotolarimi kucultme programini henuz indiremedim. Indirdikten sonra cekim sizler ile paylasacagim. Evet dediginiz gibi limon tuzlu sudan bu sabah cok az verdim. Sevgili omar cevabiniz ve ilginiz icin tesekkurler

sevgiler

lerdemir 01-06-2009 15:43

Eğer microsoft kullanıyorsanız ve microsoft office yuklu ise programinizda, su asagidaki sira ile acilacak programlarda ilgili iyonlendirmeyi yapacagim:

Start/All Programs/Microsoft Office/Microsoft Office Tools/Microsoft Office Picture Manager.
Picture Manager programinda Edit Pictures/Compress Picture/Web Pages'i tiklarsaniz, hic zahmet etmeden otomatik olarak kucultebilirsiniz fotografinizi. Ben boyle uyguluyorum :)

Koyu yeşil 02-06-2009 11:03

3 Eklenti(ler)
Bu güzelliği görünce dayanamadım. Siz dayanabilir miydiniz? Böylece tijli adayı dışında ikinci bir gardenyam oldu. Bunu Sayın Lerdemir'in gardenyası gibi dolgun görünümli yapmak niyetindeyim.

lerdemir 02-06-2009 11:30

Hayırlı uğurlu olsun Sn.Koyu yeşil,

İlk fotoğraftaki çiçeğin göbeğindeki sarı göbeği gördüğümde minik bir suluboya fırçası ile habire dokunup kurcalıyorum "acaba tozlaşmaya yardımcı olur da, tohum üretimine sebep olabilir miyim" diye. Galiba nafile uğraşıyorum, ama bu denemelerim sırasında taze açan gardenya çiçeğinin yaprağını başparmak ve işaret parmağı arasına alıp ezmeden hafifçe okşadığınızda o kadar pürüzsüz, krema gibi kaymak gibi bir his veriyor ki, şaşarsınız.

Denedim bakalım dokununca erkenden kararıyor mu diye; yok, sanki hep aynı zamanda kararıyorlar gibi.

Sn.Koyu yeşil,

Bitkinizin genç yapraklarında kloroz etkisi görünüyor; yani demir eksikliği; toprağının asitliği veya demir miktarında bir aksilik olabilir. Limon tuzlu su uygulayıp bir de demir besini takviyesi yapmayı deneyebilirsiniz.

Ancak yeni satın aldığınız bitkiyi doğrudan sabah güneşi alan, sonrada aydınlık kalan yeni yerine almadan önce bir hafta kadar süre ile yarı aydınlık bir yerde tutarsanız, bitkinizin yeni yuvasına intibakını kolaylaştırmış olursunuz.

maviperi 02-06-2009 11:49

Merhaba.
Gardenyamda 10'a yakın yeni oluşum var,inşallah hepsi tomurcuk olur:)Kokusunu özledim şimdiden.Ben bikaç şey danışmak istiyorum sizlere;öncelikle güvercin gübresi gardenya için faydalı olur mu? Geçmiş sayfalarda kahve telvesi okumuştum,kahvenin şekersiz olmasımı gerekli ve ne sıklıkta dökülmeli? Limon tuzuyla hazırladığım suyu ne sıklıkta vermeliyim? Şimdiden çok teşekkür ederim.Saygılarımla...

Koyu yeşil 02-06-2009 12:09

Teşekkür ederim Sayın Lerdemir. Önerilerinizi uygulayacağım.

lerdemir 02-06-2009 12:10

Sn.maviperi,

Sn.Mine Pakkaner kanatlı hayvan gübrelerini bizim gibi amatör bitkicilere hiç tavsiye etmiyor. Doğru seyreltmenin ve dozajlamanın yapılamaması durumunda bitkinin yanması işten bile değil çünkü.

Ben kendim, sulamalarımda mümkünse her sulamamda her bir litre suya bir minik beyez leblebi (mercimek tanesinden biraz büyükçe) boyutunda olacak şekilde limon tuzu ekliyorum. Arada aksattığım da oluyor tabi, o zaman da en geç 2-3 sulamada bir biraz daha doygun oranlı ölçekleyip hazırlıyorum sulama suyumu.

maviperi 02-06-2009 12:18

Sn.Lerdemir,
Ben tavsiyelerinize uyup sulamayı kestim,toprağının kurumasını bekledim(çok sulamadan dolayı tomurcukları kaybediyordum)bugün tekrar başlayacağım ve limon tuzlu su kullanacağım.Çok teşekkür ederim.Özür dileyerek tekrar soracağım,kahve telvesi sorumu.Saygılarımla...

lerdemir 02-06-2009 13:20

Buradaki uygulamalarımızın üzerine kahve telvesine pek ihtayaç duyacağımızı sanmıyorum.

Unutmadan; ben gardenyama düzenli olarak azar azar NPK 20-20-20 gübre de veriyorum Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat dönemi dışında.

Kahve telvesine ilişkin konunun etraflıca bilgiyi ise "Kahve ve Kahve Telvesi Gübre Olarak Kullanılır mı?" başlığında bulabilirsiniz.

Oradan edindiğiniz nihai bilgiyi de burada paylaşabilirseniz seviniriz.

Ek olarak, kanatlı hayvan gübresine ilişkin olarak da şu başlığa bir bakabilirsiniz: "yanmış tavuk gübresi yapımı"

lerdemir 02-06-2009 16:10

Merhaba Sn.smrdlbz,

Aramıza hoşgeldiniz!

Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz?" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.

Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz ilk mesajınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında " başlığını okursanız iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.

Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.

Tekrar, aramıza hoş geldiniz.

Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.

Haydi, sizin miniğin bir fotoğrafını ekleyin de hep beraber aramıza yeni katılan gardenyayı görelim :)

NOT: Bu başlığa hızlıca bir göz atabilirseniz -sondan başa doğru giderseniz daha kısa zamanda daha güncel bilgi tarayabilirsiniz-, yeni gardenyanız için daha bilinçli hareket edebilme imkanı bulabilirsiniz.

NOT2:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.

mum isigi 03-06-2009 05:52

Gardenyamim son hali yapraklari ve goncalari kaybediyorum
 
Gardenyamin son halini gostermek istiyorum.Soylendigi gibi limon tuzlu suyu yaptim.

Yerini degistirdim fakat yapraklar sararmaya ve goncalar dusmeye devam ediyor.

Acaba saksimi kucuk geliyor? **** nerede yanlis yapiyorum.

Birisi bana fikir verebilirmi acaba?

Arkadaslar iki gecedir yukleme calisiyorum fakat surekli yukleme hatasi diye eror veriyor sistem gecekten artik saka gibi geliyor bana. Hic bir resmi koyamiyorum.

Bir arkadas benim adima resimleri koyabilirmi rica etsem. Ozelime mail adresinizi atarsaniz resimleri gondermek ve sorunuma care bulunmasi konsunda cok memnun olacagim.

Simdiden yardimci olan arkadaslara tesekkurler

sevgiler

maviperi 03-06-2009 11:10

Sn.Lerdemir,
En kısa zamanda bu konuda gerekli bilgileri paylaşacağımdan emin olun(bunu ödev olarak kabul ediyorum)Teşekkür ederim.Saygılarımla...

smrdlbz 03-06-2009 12:51

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlarıyla birlikte....
Eklenti 83406
Kendisi....
Eklenti 83407
Eklenti 83408

lerdemir 03-06-2009 13:34

Sn.smrdlbz,

Maaşallah!

Mis kokulu gardenya çiçeklerine boğulasınız inşaallah :)

Forumumuzun bu başlığını sondan başa doğru okuyabildiğiniz kadar okursanız, sizi mutlu bir gardenya sahibi yapmaya yetecek asgari bilgiyi haiz olacaksınızdır.

ÖZEL NOT: 963 numaralı yazımda yönlendirmeye çalıştığım üzere, sizi mümkün mertebe daha yakından tanımaktan memnuniyet duyacağız Sn.smrdlbz.

Sn.Koyu yeşil,

Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?

BenBen1967 03-06-2009 15:09

Lerdemir dün Eminönü'nde bir gardenya vardı aklıma siz geldiniz hemen. Tamamen tomurcuk dolu ve patlamak üzereydiler ama fiyatıda benim aklımı uçurttu 30 tl istedi adam.

BenBen1967 03-06-2009 15:12

Geçen Koçtaş'tan aldığım 7 tl lik gardenyamı nusubetsiz pamuklu bit sardı. Ben bir panik hemen kapı önüne atıldı diğerlerine bulaşmasın diye. Arapsabunlu işlem kapı önünde yapıldı böcükler gidene kadarda orda kalacak. Leş gibi sarmısak kokuyor zaten. ;)

lerdemir 03-06-2009 15:44

Sarımsak kokulu gardenya!

Hayal bile edemiyorum :)

Acil şifalar!

Zaten sizde oldum olası bir pamuklu bit sorunu vardı.

Koyu yeşil 03-06-2009 15:53

Lerdemir Hocamıza ve smrdlbz (ne de zor bir isim) arkadaşımıza
 
Sn.Koyu yeşil,

Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?[/QUOTE]


Hocam, hemen öğrendiklerimi arkadaşımızla paylaşıyorum ;)

Sn Smrdlbz; yeni açan yapraklarda kloroz etkisi görülmekte. Bakınız oldukça açık bir yeşil tonundalar. Gardenyanıza yapacağınız ilk sulamada, sulama suyuna bir küçük parça limon tuzu eritip vermelisiniz. Böylece bir sonraki sulamanızda, ziraat satıcılarından edineceğiniz demir takviyesini daha sağlıklı emecektir kökleri.
İkinci sulamada yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar demir eklemeniz yeterlidir. Tabii fazla sulama yapmamaya özen gösterin. Toprağın kuruluğunu kontrol ederek, kuru olduğundan emin olduğunuzda sulama yapın. Yaprakları da fısfıslayarak nemli kalmasını sağlarsanız iyi olur.

Lerdemir hocam iyi öğrenmiş miyim?

BenBen1967 03-06-2009 15:55

Galiba nedenini buldum. Komşum onlar çok sıcak yerde duruyor ve pamuklu bit sıcak yerde olur dedi. Düşündüm gerçektende bunların bitlendikleri zaman durdukları yer aşırı ısınmış oluyor yani güneşin ısıttığı zamanlarda bit salgını başlıyor.
Son bir yıldır bitlerden kurtulmuştum bu son aldığım gardenya aldığımda fark etmemiş olmalıyım bitliydi. Mekanda çok sıcak hızlandı üremeleri.

Koyu yeşil 03-06-2009 15:56

Tabii bir de budama meselesi var. Ben olsam o alıp başını giden iki dalı şimdiden budardım. Bitkiniz büyürken biçimini korumanız iyi olur, sonra benim gibi, tijli-mijli yapmaya çalışıp, durumu kurtarmaya gayret edersiniz:D

lerdemir 03-06-2009 16:40

Aralara koyu kırmızı renkte yazıyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil (Mesaj 436719)
Sn.Koyu yeşil,

Sn.smrdlbz'in cici gardenyasının fotoğraflarına bakarak yapacağınız yönlendirme veya bilgilendirme var mıdır acaba?


Hocam, hemen öğrendiklerimi arkadaşımızla paylaşıyorum ;)

Sn Smrdlbz; yeni açan yapraklarda kloroz etkisi görülmekte. Evet, tam olarak bunu kastetmiştim. Bakınız oldukça açık bir yeşil tonundalar. Teşhis doğru, bilgilendirmeyi de biraz daha kapsamlı umardım :) Kloroz demir eksikliğidir, fotoğraftaki özellikle genç yapraklarda yaprak damarlarının yeşil rengini muhafaza ederken, damar aralarındaki bölgenin renginin açılmasından bunu anlıyoruz vb gibi :9 Ama teşhis doğru. Güzel :) Gardenyanıza yapacağınız ilk sulamada, sulama suyuna bir küçük parça limon tuzu eritip vermelisiniz. Sonrasında da devam edelim limon tuzlu su uygulamasına. Böylece bir sonraki sulamanızda, ziraat satıcılarından edineceğiniz demir takviyesini daha sağlıklı emecektir kökleri. Burada demir gübresini kastediyoruz.

İkinci sulamada yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar demir eklemeniz yeterlidir. Aslında gübrenin etiketindeki kullanma talimatı veya satıcının belirttiği ölçeklerde en uygunu. Tabii fazla sulama yapmamaya özen gösterin. Fazladan kastımız nedir? Bir de fazla sularsak ne olur? Toprağın kuruluğunu kontrol ederek, kuru olduğundan emin olduğunuzda sulama yapın. Yaprakları da fısfıslayarak nemli kalmasını sağlarsanız iyi olur.

Lerdemir hocam iyi öğrenmiş miyim?[/QUOTE]

Bu arada, biçim için budama da aklıma gelmişti, ama Sn.smrdlbz için daha çok erken olabilir diye düşünmüştüm. Sizden bu yorumu duyunca çok hoşuma gitti.

E iyi yoldayız, iyi :)

Lonicera 03-06-2009 16:51

Sevgili lerdemir hocam, daha önce de belirtmiştim, son 3 sulamayı kovaya daldırma olarak yapıyorum. Herhangi bir sorun yok demiştim ama varmış galiba. Dünden beri şimdiye kadar hiç olmayan bir şey olmaya başladı. Açılmamış goncalar birer birer dökülüyorlar. En az 8-9 çiçek goncası yitirmişimdir herhalde. Ben bunu sulama yöntemine bağlıyorum, çünkü arada herhangi bir şey yapmadım. Yapraklarda sararma belirtisi de yok. Sulamayı ise yapraklar hafifçe sarkmaya başladığında yapıyorum. Acaba diyorum, yeni yöntem bitkileri strese mi soktu? Sebebi bulamazsam ben strese gireceğim herhalde:))

lerdemir 03-06-2009 17:09

Allah Allah?

Şartlarda başka bier değişme olmadı ise bu duruma çok şaşırdım; zira ben 3 yılı aşkın bir süredir bu şekilde sulama yapmaktayım. (detaylarını daha önceki yazılarımda anlatmıştım)

Peki daldırarak (küvet yöntemi) saksıyı suya doyurduktan sonra, bir kaç dakika boyunca saksıdaki suyun süzülmesini bekleyip, ondan sonra tabağına alıyorsunuz değil mi?
Saksı tabağında, saksının alt deliklerini kapatacak yükseklikte su bulunmuyor değil mi?

Sulama zamanlamasına ilişkin belirttiğiniz husus doğru, yapraklar ve de özellikle tepe sürgünleri belirgin bir biçimde boyun büker gibi bir eğilim gösterdiğinde su daldırıyoruz.

8-9 gonca çok fazla. Mutlaka bir sebebi olmalı.

O uygulamaya başladığınızdan sonra, bulunduğu ortamın ısısında aşırı değişimler veya aşırı sıcak gün ışığına aşırı süreler maruz kalması gibi bir durum oldu mu? Ya da bulunduğu ortama dair herhangi belirgin bir değişim?

Bir de, kullandığınız sulama suyunda bir değişim var mı? Klor, kireç, bekletme süresi vb gibi???

emrezgi 03-06-2009 17:10

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BenBen1967 (Mesaj 436670)
Geçen Koçtaş'tan aldığım 7 tl lik gardenyamı nusubetsiz pamuklu bit sardı. Ben bir panik hemen kapı önüne atıldı diğerlerine bulaşmasın diye. Arapsabunlu işlem kapı önünde yapıldı böcükler gidene kadarda orda kalacak. Leş gibi sarmısak kokuyor zaten. ;)

merhaba BenBen1967 bende bu sene kokusuna dayanamayıp bir gardanya aldım fakat üzerinde pamuk pamuk bişeyler oldu fotoğrafını çektim acaba pamuklu bitmi benim bi bilgim yok bu konuyla ilgili bana yardımcı olursanız çok sevinirim :confused: bir de bazı yaprak uçlarında kuruma var onunda fotoğrafını ekliyorum şimdiden teşekkürler umarım sizinki bir an önce kurtulur

Lonicera 03-06-2009 17:49

Alıntı:

lerdemir
O uygulamaya başladığınızdan sonra, bulunduğu ortamın ısısında aşırı değişimler veya aşırı sıcak gün ışığına aşırı süreler maruz kalması gibi bir durum oldu mu? Ya da bulunduğu ortama dair herhangi belirgin bir değişim?

Üstadım sıraladığınız sorulara cevabım müsbet yönde. Sadece alıntı yapmış olduğum husus biraz kafamı kurcaladı. Çiçeklerin bulunduğu ortam yarı gölge (asma altında) bir ortamda. Fakat sulamayı yapmış olduğum zaman öğle zamanı. Acaba bu sebep olmuş olabilir mi?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025