agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

limon 25-05-2011 08:23

Önceki yazılarda şöyle bir bilgiye rasladım.

"BİTKİLERİN GÜBRE İHTİYACINI NASIL BELİRLERİZ?

Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir.
Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi
var demektir.

Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanısıra sararmalara yol açar. Suyun ekstrem durumları,
fazla kireç,kükürt,demir eksikliği sararmaya neden olur. Azot alımı iyi ise yapraklar
koyu yeşildir. Tomurcuk bozulmaları,yaprakların zamansız dökülmeleri azot
noksanlığına işarettir. Bitkilerde bodurlaşmalar görülür.

Azot fazlalığında ise, yaprak ve saplarda gevşek bir yapı oluşur. Bu durumda
potasyum takviyesi gerekir. Potasyum eksikliğinde de erken yaprak dökülmeleri
görülür. Azot yeterli fakat potasyum eksikliği var ise, yapraklar koyu yeşildir, fakat
yaprak formu
bozuktur. Yaprakların ucundan başlayıp kenarlara doğru ilerleyen bir sararma
potasyum eksikliğinden kaynaklanır.
İbreli bitkilerde, başlangıçta ibre uçları sarı iken kahverengiye dönüşür. Fosfor
eksikliğinde ise, yaprak ve ibrelerde kırmızı-kahverengi arası renk farklılaşmaları
görülür. Bazen yaprak koyu siyahımsı renk alır, donuklaşır. Yaprak ayalarında
menekşe rengi geniş lekeler oluşur. Yapraklar azalır, bitki ince uzun bir forma
dönüşür.

Çiçeklenme azalır, geç açar, çiçekler küçülür. Fosfor yetersizliği soğuğa direnci
azaltır, yapraklar zamanından önce dökülür. Yaprak damarları arasında kırmızıkahverengi
lekeler de kalsiyum eksikliğinin belirtisidir. Kalsiyum fazlalığı da bitkide
solgunluk
yaratır.Gübrelemede gün içerisinde saat önemlidir. Akşama doğru gölgede
yapılmalıdır."


2 senedir bahçede dikili olan gardenyamın büyümesi çok yavaş ama keyfi yerinde. Henüz görünen çiçek tomurcuğu yok ama hazırlık aşamasında.

simran 01-06-2011 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koray ERKAN (Mesaj 809722)
Gardenyamın üzerinde 10-12 adet tomurcuk var fakat aldığımdan beri hiç biri açmadı en son gübre desteği vermek için yüksek azotlu gübre ile (NPK 16-21-27) destek yaptım fakat resimdeki gibi tomurcuklarda kararma ve düşme oluyor. Gardenyam oldukça sağlıklı görülüyor ama açmamak için çok fazla inat yapıyor. Ben bu durumu psikolojik probleme bağladım sizce nedeni nedir.

koray bey sizin gardenyanızla aynı durumdaydı benim gardenyamda. alalı 8 ay olmasına rağmen sürekli tomurcuk verip, açamadan çürüyordu tomurcuklar. batıya bakan serin bir odada cam kenarında duruyordu. 2 hafta önce eşim çiçeği doğuya bakan balkona çıkarttı. balkonumuz cam balkon ama penceresi devamlı açık hava alıyor. malum bu aralar her gün yağmur yağıyor, çiçek yağmur almayan bir yerde olmasına rağmen sanırım nem ve oksijen hoşuna gitti. dün akşam işten eve gittiğimde kocaman bir goncanın açmak üzere olduğunu farkettim. ve gece 23 gibi baktığımda biraz daha açılmış gördüm, bu sabah ise tamamen açılmıştı. eşim ve ben şoktayız. resmini de eklerim bu akşam inşallah.sanırım gardenya iç mekan bitkisi değil, açık hava ve nem seviyor.

simran 01-06-2011 07:26

3 Eklenti(ler)
bunlarda da fotoğrafları...

açacağı zaman önce goncanın boynu uzuyor. kırmızı ile işaretlediğimin de her gün boynu biraz daha uzuyor. 3-4 gün içinde onun da açmasını bekliyorum.

lerdemir 07-06-2011 22:46

Sn.Koray ERKAN,

1- Gardenyanızı ne zaman satın almıştınız? (En son gübreleme uygulaması tarihini iyi kötü belirleyebilmek için)

2- Elinizdeki kompoze gübrenin kullanım talimatı var mı idi? Uygulama talimatına uygun ölçüler ile tarif edildiği miktarda mı uyguladınız?

3- Gardenyanızın yapraklarında kavrularak kuruma başlangıcı gibi kahverengileşmeler ve kıtırlaşma var mı?

4- Sulama rejiminizden bahseder misiniz? Ne sıklıkta, hangi yöntemle, ne doygunlukta suluyorsunuz?

Cevapları henüz almamış olmakla birlikte, gardenyanızın ihtiyacından fazla azota maruz kaldığı kanısındayım.

Eğer durum bu ise, saksınızın toprağını yukarıdan akan bol su ile yıkamanızı (duşun altına koyup, duş başlığı ile 2-3 dk kadar üstten suyu bolca verip alttan akıtmak suretiyle) ve sonrasında alt tabağını koymadan saksıdaki suyun iyice süzülmesini beklemenizi öneririm.

Gardenya kokulu günler dileklerimle...

NOT: Ruhlarınızı çok yormayınız; bitkiler de insanlar gibi sendeler, zayıflar, hastalanır, hatta ölür. Çok titizlenmeyin; sürekli vitaminlere ve besinlere boğmayın. Hatta neredeyse sulamayın bile. Sadece takip edin, "sula beni" sinyalini alacaksınızdır çoğu bitkiden. Susuzluktan ölen pek az bitki gördüm; aksine aşırı sudan dolayı çürüyüp giden niceleri oldu.

Koray ERKAN 09-06-2011 11:00

Sayın lerdemir

- Gardenyamı alalı ortalama 2 ay oluyor, Bauhouse da almıştım.
- Aldığım gübre (NPK 16-21-27) kullanımım ise, balkonda su dinlendirmek için kullandığım 30 litrelik bir su damacanası var, damacanadak su bittiğinde yeni suya 5-6 adet limon tuzu bir iki çay kaşığı gübre atıp çiçeklerimi bu su ile suluyorum. Gardenyamı iki günde bir üstten doyanan kadar suluyorum. Bazende fıs fıs yapıyorum. Bitki yarı gölge sabah güneşi alan balkonda duruyor, iç mekandaydı fakat iki haftadır balkonda keyfi biraz daha yerinde.
- Evet gardenyamın bazı yapraklarında kahve rengilikler mevcut ama iki veya üç yaprakta kahverengileşme var, bazı yapraklarında ise buruşma var.

Verdiğiniz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

BenBen1967 09-06-2011 22:34

Bir yerlerde yazılı olması gerekiyor. Ben geçen yaz kurumaya yüz tutmuş olan gardenyamı bahçeye bırakmıştım. Tüm yaz bahçevanın insafı ile sulandı durdu yaz sonunda gördüğüm manzaraya şok olmuştum. Benim o tek dal kalan kuruyan gardenyam dal budak vermiş çiçek açmış tomurcuklara boğulmuştu.Eve aldığımda havalar soğuyana kadar balkonda bıraktım 11 e kadar güneş alıyordu. Daha önceki aman canım, bir tanem, nem mi kapmış, üzülmüşmü diye uğraşmayınca çiçek olduğunu hatırlayıp kokusu ile bizi bayıltmıştı. :D

TİMSAHGİL 11-06-2011 08:58

Ilk hali son hali
 
4 Eklenti(ler)
Mrh lardemir ve gardenya aşıkları

bende 1-1,5 yıl önce gibi leroy merlınden gardenya almıştım.. sanırım benimki yerli dedikleri cinsten..evin içinde tuttum sürekli yer değiştirdim yerini sevsin diye ama bir tülrü olmadı çareyi dışarı atmakta buldum.. ilkbahardan beri balkonda duruyor. çok hastalıklar geçirdi pamuk biti oldu vs... zamanla nerdeyse hiçbir yaprağı kalmadı :( şuanki halinin resimlerini koydum tomurcuklandı ama kesinlikle yeni yaprak vermiyor dallar kurudu ne oldu anlamadım eski yapraklarda dökülüyor.. vitaminler verdim çare olmuyor çokmu su veriyorum bikmiyorum..

şuan yaprakları açık yeşilimsi koyu yeşil değil bunu sebebi nedir. nasıl kuvvetlendirebilirim yeni dalları oluşsun istiyorum..yerli gardenyamı kurtarmak için lütfen bir çare söyleyin.....

altin123 14-06-2011 12:36

Mis kokulu
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba
Benim Gardenyamı alalıda 2-3 ay oldu üzerinde tomurcuklarla almıştım bir çiçek açmıştı ama diğer tomurcuklar yemyeşil duruyordu taki iki hafta önce sine kadar havalar ısınınca (İstanbul 'da) arka arkaya açtılar. Ama şimdide yapraklar kıvrılmaya başladı birkaç tomurcuk ta kendiliğinden düştü. Sizce yapabileceğim bir şey varmı yoksa kendi haline mi bırakmalıyım..

Jezebel 15-06-2011 21:21

2 Eklenti(ler)
Bu gün aldım, krem rengi açana kardeş geldi.
Torbadaki haline acıdım ve hemen saksıya aldım.


Eklenti 224840




,




Eklenti 224841


Uzun ömürlü olması dileği ile.

Jezebel 16-06-2011 19:52

1 Eklenti(ler)
Çiçek görüntü ve kokusu harkulade.


Eklenti 225428



:p

SerDag 18-06-2011 13:28

Öyle bir koku ki, sanki misk
 
2 Eklenti(ler)
Hediye gelen gardenyamın üzeri tomurcuk doluydu, hemen balkona konuldu, ancak nasıl bakacağımı pek bilmiyordum. İlk 1-2 hafta birkaç tomurcuk şişirip döktü. Sonra yağmur yağıyor olsa da yapraklarına su püskürtmeye başladım ve suyunu artırdım. Açmaya başladı! Bu nasıl bir kokudur yarabbim..:rolleyes:

SerDag 18-06-2011 13:51

Forumu okudum ve su püskürtme konusunda kafam karıştı. Kimisi tomurcukluyken püskürtmeyin döker demiş kimisi çiçekliyken püskürtmeyin döker demiş. Ne yapacağımı şaşırdım yani. Üstü tomurcuk dolu, ne yapmam gerekir?
Bu arada cahil cesareti tam, her gün gidip açan çiçeklerini kokladım öptüm, demin okudum da sararırmış meğer! Hakikaten birisi sarı renk oldu sarı gül gibi. Uzaktan seveceğiz anlaşılan.
Su püskürtme konusunda son bilgi nedir?

Jezebel 18-06-2011 16:37

Çiçekçiye gardenya almaya korktuğumu söyledim.
"Korkmaya gerek yok, 3 günde 1 bardak su verin, ancak nemden hoşlanır, sıkca fısfıslayın" dedi. Sularken suyu doğruca köküne değil de saksının çepeçevre kenarından vermemi öğütledi. Tül perdenn arkasında günde 4 saati geçmeyecek şeklde güneş alabilrmiş. Yani gölge çiçeği. Çiçeklerin sararması normal br süreç bence, çünkü açtığını fark etmemiştim önce kokusunu aldım. "Allah Allah bu koku nereden geliyor" diyerek aradığımda çiçek sararmıştı bile.
Şimdilik talimatlara uyuyorum, iki bitkim de iyi durumda.

SerDag 18-06-2011 22:57

Çok teşekkürler Jezebel, ben de interneti aratınca gözüm korkmuştu, bir sitede aynen şöyle yazıyordu: her zaman aynı gün aynı saatte aynı miktarda su verilmelidir. Aman Tanrım dedim!
Öyleyse fısfıs yapacağız. Ben de başta az su vermişim açmadı; suyu 3 günde bire çıkarttım. Tomurcuk dökülmesi olayını takip edip buraya bilgi vereceğim.
1-2 yaprak sararması oldu ama durdu gibi sanırım az sudan. Bauhaus'ta demir sülfat bakındım, ortancalar için koca bir kutu mavileştirici toz buldum ama almadım. Toprak asiditesini artırır yazıyordu ama bu kadar tozu nasıl bitiririm dedim vazgeçtim.
Çocuğunun demir hapı ve damlalarını vermekten bahsedenler vardı forumda, acaba nasıl sonuç aldılar?
Bitkilerim için eve aldığımız suyu değiştirdim, Türkiye'nin en yumuşak suyu sloganıyla satılan bir markaya geçtim. Bakalım nasıl tepki alacağım çiçeklerden?

Gardenya çiçeklerini şapır şupur öpmeye de bir son vermeliyim.:)

Jezebel 18-06-2011 23:23

2 Eklenti(ler)
Şimdi gözüm bunda;)
Gardenia augusta


Eklenti 226130

Burada çiçek hiç kimse elini sürmese dahi sararabildiğini görebilirsiniz;)


Gardenia augusta Aimee Yoshioka


Eklenti 226133



.

Jezebel 22-06-2011 09:51

Sayın SerDag,
sulama konusu saksının ebatına değişiyor, büyük saksıda olan Gardeniam 3 günde bir sulanmaya ses çıkarmıyor,ancak küçük saksıdaki ikinci gün boynunu büktü.
Demek ki onu da günaşırı sulamam şart;)

kopshtar 22-06-2011 16:16

Fısfıstanmıdır bilmiyorum ama bendede irileşen tomurcuklar dibinden çürüyerek çamur gibi oluyordu. Açanlar krem rengi açıyordu. Fısfıslamayı kestim tabağından su veriyorum ve daha gölge bir yere aldım. Tomurcuk dökülmesi durduğu gibi yeni açan çiçekleri de bembeyaz oldu. Yapraklarının azıcık matlaşması keyfinin yerinde olmadığını gösteriyor.

Jezebel 22-06-2011 16:50

Bence gölge etkili olmuştur ;)

kopshtar 23-06-2011 09:06

2-3 saat kadar direkt güneş alması etkilemez diye düşünmüştüm. Yeni yerinde buzlu cam arkasından sadece sabah güneşi alıyor.

fatmadundar 23-06-2011 17:17

2 Eklenti(ler)
Gardenya çok sıcağı sevmez. Üzerine direk güneş gelmemeli.

Gül Batur 23-06-2011 18:03

Fatma Hanım Allah nazadan saklasın.
Çok güzel yerini sevmi.

fatmadundar 23-06-2011 18:33

Teşekkür ederim Gül Teyze. Kendileri Gül Batur'un hediyesidir.

Koray ERKAN 29-06-2011 09:17

1 Eklenti(ler)
Nihayet benim gardenyam da açtı. Bilgilerini esirgemeyenlere teşekkürler.

sevgili emel 06-07-2011 10:30

maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler

aukesen 28-07-2011 19:01

Merhaba arkadaşlar bende de yerli gardenya var bu aralar iyice coştu çiçek açmaya başladı ve boy atıyor sarmaşık gibi sağa sola genişliyor gelnelde herkes de ithal gardenya var normaller ile arasında fark var mıdır

emrecan38 01-08-2011 22:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevgili emel (Mesaj 832212)
maşallah ne güzeller.. bizi kıskandırıyorsunuz doğrusu.. merak ediyorum acaba Gardenyaları çelikten çoğaltmak mümkün olur mu? olursa bunun için en uygun zaman nedir ve nasıl bir çelik almak lazım? bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bilgi verebilirse çok sevinirim. teşekkürler

Ben yeni çıkmış filizlerden birini kestim. Bardağı sera ile kapatıp delerek içine koydum. Çillendi daha ekmedim. Tutar diye ümit ediyorum.

lerdemir 27-08-2011 09:08

Sn. Koray ERKAN,

Haziran sonundan bu yana durumlar nasıl?

aukesen 27-08-2011 18:09

gardenyam
 
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar benim gardenyam (süs biberim ile birlikte ektim bir birlerine faydaları var gibi hiç rahatsız olmadılar biri bolmiktarda biber verirken diğeride ona müthiş kokusu ve görüntüsü ile destek oluyor) yerli üretim olanlarından **** sizdekilerden farklı çalı formunda ama iyi gelişiyor alttanda baya bir sürgün verdi leonardit in baya faydası oldu bilginiz olsun yerlilerin açma problemi var alırken üstü çiçekli oluyor zaman zaman dökülünce bir daha zor açıyor

koala980 11-09-2011 13:32

Ben de gardenyamın başından geçenleri paylaşmak isterim. Haziran ayında hediye gelen gardenyamın ilk iş saksısını ve saksı harcını değiştirdim.Forumda yazdığı gibi bir harç hazırladım fakat sanırım çok sıkı bir harç oldu. İş yerimde , odamda pencere önünde duruyordu ve sürekli havalansın diye camı açık tutumaya çalışıyordum. Ama yaprakları sararıp solmaya ve dökülmeye başladı. Toprağından nemini ayarlayamadım.Ve toprağın üst kısımında pamuksu yapılar oluştu.Daha az güneş alan yere koydum,sararmaya devam.Harcını değiştirdim ,sararmaya devam.Sulamayı daha sık yaptım olmadı daha az yaptım gene olmadı. Yeni harcını da ,yerinide ,sulanma sıklığını da sevmemişti. Harcını değiştirdim ve içine perlit ekledim.Alıp eve getirdim ve balkona koydum.Balkonda da barbekü için ayrılan yerin içine yerleştirdim. Harca perlit ekleyince sulama sıklığıı ayarlamak kolaylaştı. 5-6 gün suyu yetmeye başladı. Durduğu yerden dışarı doğru(aydınlığa) uzanan dallar sararmıyordu fakat soluk soluk duruyordu ben de daha fazla içeri doğru ittim. Çok az kısımı aydınlıkta büyük kısmı gölgede oldu yeni sistemde. Yeni yapraklar çıkardı fakat yapraklar eskisi kadar gür olmadı. Bu arada ilk günden bu yana hep üzeri tomurcukluydu. Döküldü yenisi çıktı,döküldü yenisi çıktı.Tomurcukların dipleri sarardı, karardı döküldü. Eve geldikten sonra yapraklar iyiye gitti tomurcuklarda dökülmeyi bıraktı. Ama hiç açmadılar. Bu arada bazen sabah akşam bazen ise sadece akşam sürekli fıs fıs yaptım. Toprakta leonardit olduğu için limon tuzu hiç uygulamadım. 15-20 günde bir besin verdim. Bu sabah itibariyle bir tomurcuk beyazlaşmaya başladı. Tam bu büyüklük ve beyazlaşma dönemminde de dökülen tomurcuğum olmuştu. Onu kapatarak fıs fısa devam ediyorum. Birde hala dış taraftaki yapraklar solgun. Bundan sonrası için önerileriniz neler olabilir. Mesela limon tuzu kullanayım mı? Forumu sık sık okuyorum ama henüz bitmedi ben de kendi çiçeğimin hikayesini paylaşmak ve önerilerinizi almak istedim. Hafif hafif kokular gelmeye başladı. Heyecanla bakliyorum. Fotoğrafını da eklerim ilk fırsatta.

aygün 11-09-2011 14:39

Başaramayanlardan biri de benim:(
Ömrümde böylesi nazlı bir bitki görmedim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025