agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Gardenia jasminoides (Gardenya) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/2711.htm)

emrezgi 08-06-2009 10:04

2 Eklenti(ler)
sn.lerdemir gardenyam çok şükür pamuklu bitten kurtuldu :D bana bu konuda yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim. fakat şimdi de yaprakları sararmaya başladı sararan yaprağa elimi dokundurduğum an yaprak yere düşüyor bu ara çok sulama da yapmadım nedenini anlayamadım yoksa bu sararmalar normal mi:confused: şimdiden çok teşekkür ederim

maviperi 08-06-2009 11:50

Merhaba,
Kahve telvesi konusunu araştırdım ancak arkadaşlarımızda bu konuda yukarıda bizimle bilgilerini paylaştıkları için pek bişey yazamayacağım çünki benimde bilgim pek fazla değil ancak şunu eklemek istiyorum;kahve telvesinin diğer bir yararı da bitkideki zararlı böcekleri öldürmesiymiş.İçinde bulunan kafein sayesinde.Bahçeye döküldüğünde ise solucanların beslenmesinde de ayrıca ekisi oluyormuş.Asitli toprak seven bitkiler için iyi olduğu söyleniyor fakat ne kadar toprağa ne kadar karıştırılacak ben bulamadım.Yanlış bilgi vermekte istemem.Ben bikez döktüm gardenyama .Saygılarımla...

lerdemir 08-06-2009 16:19

Sn.emrezgi,

Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz.

Sn.mum isigi,
İlgilenen tüm arkadaşlarımız adına "rica ederim" diyorum :)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mum isigi (Mesaj 439801)
sevgili Lerdemir yardimlariniz ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkurler.

sevgiler

emrezgi 08-06-2009 16:31

[QUOTE=lerdemir;440446]Sn.emrezgi,

Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerini tanıyabilmek üzere "Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar" başlığını bir gözden geçirebilme imkanı bulabilirseniz, damar aralarının renginin yeşil kalırken damarların renginin açılmasının nelerden kaynaklanabileceğini beraberce istişare edebiliriz.

çok teşekkür ederim en kısa zamanda bu başlığı incelicem iyi günler

Orkun Kırcı 11-06-2009 23:40

3 Eklenti(ler)
Sevgili Homeopati ablamın hediyesi olan gardenyamı fotoladım. Şimdilik memlekette ama 10 güne kadar birbirimize kavuşacağız:)

özlem11 12-06-2009 10:26

Bende yeni gardenya fidesi aldım. Tohumları ital olup ege tarafında yetiştirilmiş. Üzerinde tomurcukları var umarım çiçeklerini ve güzel kokusunu görmek nasip olur...

maviperi 12-06-2009 11:59

Merhaba,
Gardenyamın üzerinde yeni oluşumlar var demiştim hiç biri tomurcuk olmadı,hepsi yaprak oldu.Umutlarım yeni oluşumlara kaldı bakalım.Bu arada yapraklanması bile beni mutlu etti:)Yerini sevdi sanırım.(kendimi böyle avutuyorum )Bir de,bir yakınımdan gardenyanın çiçeklenmesi için toprağına domates rendelendiğini duydum bana tuhaf geldi,sonuçta benim bahçem yok ,çiçeğim evin içinde.Doğruluk payı varmıdır bu işlemin merak ettim.Saygılarımla...

Lonicera 17-06-2009 19:55

3 saksı gardenyamda çiçeklenme nihayet bitti. Taze filizler oluşmaya başlamadan önce hepsini bir güzel budadım. Bu sefer hiç acımadım dallara. Zaten 3 gardenyam var, bu sene çelikleme yapmayacağım. Bu kadar kısa budamaya bakalım nasıl tepki verecekler. Dolgun bir form yakalamanın başka yolu yokmuş.

lerdemir 18-06-2009 10:01

Keşke, gardenyası olmayan arkadaşlar için o çelikleri muhafaza etseydiniz Sn.Lonicera :(

Bir de, budama sonrasındaki son halini fotoğraflayabilir misiniz bizim için? Bakalım ne hale gelmiş :)

omar 18-06-2009 11:03

1 Eklenti(ler)
2-3 ay evvel iş yerimde bakmak üzere edindiğim Yerli Gardenyam mutlu bir şekilde büyüyordu. Bu hafta başında yaprakları sararmaya, keyfi kaçmaya başladı. Bugün yakından bir bakayım dedim. Aman Allahım o da ne? üstünü yabancılar sarmış :mad:

İnternetten araştırdım en yakın görüntüsü;

Eklenti 87611 koşnil

Mücadele için önerilen fiziki yöntemi deneyerek yeni sürgün uçlarını budadım -ki genelde oralarda toplanmışlar. Daha sonra sprey ile yıkadım.

Saksı üstü 45 cm. boyu var. Hayalimde tijli form yapmak vardı. Artık lerdemir hocamın öngörüsü gibi "top çalı" formu olacak. ;)

lerdemir 18-06-2009 11:15

Geçmiş olsun Sn.omar,

Bunlar olağan şeyler; her yıl karşılaşıyoruz bu gibi zararlılarla. Ben daha önce koşnil ile karşılaşmadım; hep kırmızı örümcek ile yaprak biti gördüm ben.

Fakat ilk kez bu yıl baharın başlangıcı ile birlikte bu forumdaki arkadaşlardan birinden Bionem edindim. Kıştan çıktığımızdan bu yana gardenyamda ve diğer bitkilerimde hiç zararlı ile kaşılaşmadım. (Bir tek, bir arkadaşımın bana toprağı ile verdiği biber fidelerinde bir hafta içinde yeşil yaprak biti oluştu; o da sanırım zaten yetiştirilme ortamından gelmişti)

Ben de bu hafta Pazar gününden bu yana, iyice hastalandı diye ahbabımın bana tedavi için bıraktığı yetişkin bir gardenya ile uğraşıyorum. Zavallıyı hem yeşil yaprak bitleri sarmış hem de aşırı sulamadan yaprak dökmüş, bir de tanımlayamadığım bir ton zararlı oradan oraya koşturup duruyordu gardenyanın özellikle sürgün uçlarında. Hemen evimdeki bitkilerimden uzaklaştırıp, su altında mekanik temizleme yapıp, yukarıda bahsettiğim ürünü uyguladım. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir sonuç göreceğim...

NOT: Ben de elimdeki bir havai köklendirme denemesinde başarı elde edebilirsem; tijli biçiminde gardenya serüvenime yeniden başlayacağım (aynı yöntemle başladığım ilk tijli gardenya denemem fungus yüzünden olumsuz sonuçlanmıştı)

Orkun Kırcı 18-06-2009 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera (Mesaj 447201)
3 saksı gardenyamda çiçeklenme nihayet bitti. Taze filizler oluşmaya başlamadan önce hepsini bir güzel budadım. Bu sefer hiç acımadım dallara. Zaten 3 gardenyam var, bu sene çelikleme yapmayacağım. Bu kadar kısa budamaya bakalım nasıl tepki verecekler. Dolgun bir form yakalamanın başka yolu yokmuş.

Nasıl yani, budanan çelikler çöpe mi gitti? :(

Lonicera 18-06-2009 16:11

Evet, maalesef çöpe gitti. Zaten 10 cm. uzunluğunda bile değillerdi. Normalde sezon sonuna doğru kesmem gerekiyordu çelik için. Ama dayanamadım artık:)

Sn lerdemir, resim ekleyeceğim ama önce taze sürgünleri de göstermek için biraz bekleyeceğim.

akoman 25-06-2009 00:25

Arkadaslar ben bu cicegin ozeliklerini okumadan esiminde kokusunu begenmesi uzerine gecenlerde pazardan aldim aldigim sirada cicek hakinda bilgide aldim tabii ama nasil olduysa bu sefer yanlis bilgi verdiler sanirim cunku bana verdikleri cicek kumlu bir toprak icindeydi bu cicegi torfa dikmeyin dediler ne yapiyim ozaman dedigimde bu sekilde kumlu ve gubreli bir toprak hem koklerini sikmaz hemde kokleri uzun sure nemli tutar saglikli olur dediler bense koca bir teneke kumlu gubreli bir topraga diktim acaba hatami yaptim bu hatadan donebilirmiyim yoksa dibine simdiden demir sulfat koymaya basliyimmi ? cunku hic bir yerde boyle bir tarif goremedim hepsi kestane gubresi ve curuntu topraklari tercih edilmelidir diyor

lerdemir 25-06-2009 08:26

Merhaba Sn.akoman,

Öncelikle "Aramıza hoşgeldiniz"!

Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz?" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.

Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz bu ve önceki mesajlarınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında" başlığını okuma imkanı bulabilirseniz iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.

Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.

Tekrar, aramıza hoş geldiniz.

Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.

NOT:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.

Sorunuza gelince;

Ben saksı harçlarımın karışımında hiç kumlu toprak/kum kullanmadım şimdiye kadar gardenyada.

O yüzden bilemiyorum bu sorunuzun cevabını...

Gübreli -yani humuslu- toprak sevdiği ise kesin; yani organik açıdan zengin toprak seviyor gardenya. Bu bilgi ışığında, yeterli besin takviyesini düzenli yapmaz veya saksı harcını organik madde açısından doyurmazsanız -zannımca- kumlu toprak bu yönden bitkiyi eksik bırakacaktır.

akoman 25-06-2009 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 451755)
Merhaba Sn.akoman,

Öncelikle "Aramıza hoşgeldiniz"!

Yeni gelen arkadaşlardan kendilerini "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz?" başlığında tanıtmalarını rica ediyoruz. Tanıtırsanız çok seviniriz.

Forumumuzda, internet chat yazı dilini ve chat kısaltmalarını kullanmamaya ve yazı dilimize mümkün mertebe özen göstermeye çalışıyoruz. Dilerseniz bu ve önceki mesajlarınızı bu çerçevede gözden geçirebilirsiniz. "Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında" başlığını okuma imkanı bulabilirseniz iletişimimiz çok sağlıklı olacaktır.

Son olarak, "agaclar.net Forum Kuralları", sizin için rehber niteliği taşıyacak ve forumu kullanmanızı kolaylaştıracaktır.

Tekrar, aramıza hoş geldiniz.

Paylaşacağınız bilgi ve tecrübeleriniz bizi çok mutlu edecektir.

NOT:Yazımın ikaz değil, naçizane dostane bir karşılama, bir hatırlatma, bir bilgi paylaşımı olarak kabul etmenizi rica ederim.

Sorunuza gelince;

Ben saksı harçlarımın karışımında hiç kumlu toprak/kum kullanmadım şimdiye kadar gardenyada.

O yüzden bilemiyorum bu sorunuzun cevabını...

Gübreli -yani humuslu- toprak sevdiği ise kesin; yani organik açıdan zengin toprak seviyor gardenya. Bu bilgi ışığında, yeterli besin takviyesini düzenli yapmaz veya saksı harcını organik madde açısından doyurmazsanız -zannımca- kumlu toprak bu yönden bitkiyi eksik bırakacaktır.

Ben eski uyeyim askerlik nedeni ile ayri kaldim bu yuzden tekrar tanitmaya gerek duymadim ama tekrar etmekte bir sakinca yok .Forum kurallarini iyi okudum okumadan bir seye kalkismadim mine hanima genelde sorularimi ozel mesaj atarak ilettim (eger forumda yanit bulamadiysam kurallara karsi bir davranis sergilememek icin )

Srounun cevabi icin tessekur ederim ancak su anda ne yapmam gerektigini acil olarak ogrenmem gerekiyor kumlu ve gubreli bir toprakta besin takviyesi yeterli olurmu yoksa zamanla yaptigim gubreli harcalari topragina ekliyerek ustesinden gelebilrimiyim gibi cevaplari almak istiyorum daha detayli bilgisi olan arkadas varsa sevinirim ....

not : Yazim konusunda bir kusurum var ingilizce karakterler kulaniyorum bunun icin daha onceleri yazi yazmistim yani ş,ü,ı,ğ gibi karakterleri kulanmiyorum kisaltmalar chat dilinden degil benim isimden dolayi kaynaklanabilir aliskanlik ancak dikkat etigimi bilmenizi isterim dostane uyariniz icin tessekurler saygilar

psp41 25-06-2009 19:45

Gardenyanın yaprağında renk bozukluğu (sararma) ve kahverengi lekeler

2 Eklenti(ler)
Gardenyamın yaprakları sararıp, goncaları çiçek açmıyordu. bu konuda anlatıldığı gibi, limon tuzlu su ve demir sülfatlı su verdim. bu işlemleri uyguladıktan birkaç gün sonra tomurcuklar çiçek açtı ve çok güzel kokuyorlar. fakat yapraklarda hala sarımtırak renk bozuklukları var. bazı yerlerinde ise kahverengi lekeler var. bunun için ne yapmalıyım acaba?

imgelem 25-06-2009 23:38

1 Eklenti(ler)
Sevgili gardenyacılar;
Bu da iki yıldır bahçede bulunan benim gardenyam.Bir ay kadar önce yerini değiştirdim ve değişimden sonra ilk defa çiçek açtı.Ama gelişimi pek yavaş.Oradan nasıl görünüyor.

akoman 26-06-2009 07:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi psp41 (Mesaj 452182)
Gardenyamın yaprakları sararıp, goncaları çiçek açmıyordu. bu konuda anlatıldığı gibi, limon tuzlu su ve demir sülfatlı su verdim. bu işlemleri uyguladıktan birkaç gün sonra tomurcuklar çiçek açtı ve çok güzel kokuyorlar. fakat yapraklarda hala sarımtırak renk bozuklukları var. bazı yerlerinde ise kahverengi lekeler var. bunun için ne yapmalıyım acaba?

Gardenyanizin masallahi var bence endiselenmeyin ben seradan aldigimda butun yapraklari neredeyse sararmisti gunes etkeninden oluyor sanirim ama lekeli yapragi kopartip bir ziraatci ile gorusmenizde fayda var diye dusunuyorum.

akoman 26-06-2009 08:53

Arkadaslar benim gardenyanin resmi bende celik aliyorum celigi alicagim yerinde resmini cektim uygunmu bilmiyorum ama denemeye karar verdim bu cicegi yetistirmeyi cok istiyorum yardimci olursaniz sevinirim

http://img523.imageshack.us/img523/305/dscn2696c.jpg

buda celik alicagim yer
http://img134.imageshack.us/img134/635/dscn2697.jpg

omar 30-06-2009 08:48

Sevgili gardenyama birşeyler oldu!

3 Eklenti(ler)
Gözüm gibi baktığım, üzerine titrediğim gardenyama birşeyler oldu. :(

Neden? Bilemiyorum. Çok güzel giden durumu

Eklenti 90085

2 gün içinde bu hale geldi;

Eklenti 90086 Eklenti 90087

Kendini toparlasın diye rahat bıraktım. Umarım düzelir.

sarikaya 30-06-2009 09:31

İyi günler bitkiniz biraz fazla sulanmışa benziyor. Eğer bitkiniz evin içinde ise kirli hava da yaprakların sararmasına neden oluyor. Balkona gölgeli bir yere alırsanız ve kireçsiz su ile sularsanız düzeleceğine inanıyorum.

lerdemir 30-06-2009 10:12

Sn.omar,

Bitkinizin keyfi biraz kaçmış belli ki.

"Bitkilerde besin maddesi eksiklik belirtilerinin tayin anahtarı"nda sizin gardenyanızın durumuna en uygun olan tarifi bulabilirsiniz belki; ben çok okudum, aradım, ama bir türlü hangi eksiklik/fazlalık olduğunutayin edemedim.

İlk fotoğraftaki soldaki yaşlı yapraklardaki görüntüye bakınca sanki magnezyum eksikliği tarifine uyan bir durum var gibi. En alttaki fotoğrafta ise demir eksikliği gibi de görünüyor. Saksı harcınızın ph'sı ne aralıkta acaba? Yeteri kadar asidik olmayabilir mi ki?

Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)

Yukarıdaki bağlantıya ilaveten, forumumuzda çok güzel kaynaklar var. Bunlardan başlıcası "Bitkiler İçin Gerekli Olan Besin Maddeleri" başlığı. Oldukça faydalı olacaktır.

Yorumlarınızı ve gelişmeleri merak ediyorum.

omar 30-06-2009 10:50

1 Eklenti(ler)
[QUOTE=lerdemir;454448]....Özellikle üstteki fotoğrafta yanmışcasına kıvrılmış, kavrulmuş yapraklar bana hemen iki şeyi anımsattı: Azot yanması, veya kırmızı örümcek zararı... (2 gün içinde dediğiniz için bana azot yanması ihtimali daha fazla gibi geliyor. Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]

Bazen bir şaplak gerek hatırlamak için:(

Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
Eklenti 90098 hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.

Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.

özlem11 30-06-2009 17:16

Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size bişey sorucam suyu ne sıklıkla veriyorsunuz. Suyu seven bir bitkimi...

Sûz-i Dilârâ 30-06-2009 23:14

1 Eklenti(ler)
Sevgili özlem, benim gardenyam ithal ve yaklaşık 5 aydır bakıyorum. Ama o kadar yavaş büyüyor ki insanın sinirlerinin bozulmaması imkânsız. Bir de ilk sıralar 6-7 tane tomurcuk vardı üstünde hepsi teker teker döküldü, sararma vardı durdurmayı başardım ama tomurcukların düşmesini engelleyemedim. Mutfakta tutuyorum, domates rendeliyorum toprağına ve sürekli su püskürtüyorum yapraklarına, güneşi de direkt almıyor tül arkasından alıyor. İşte resmi;

lerdemir 01-07-2009 09:17

Sn.omar,

Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.

Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.

Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omar (Mesaj 454468)
...Gübreleme mi yaptınız yakın zamanda?) Aşırı azot veya aşırı fosfor vermiş olabilir misiniz? (Fosfor diğer elementlerin emilimine ket vurduğu için)... QUOTE]
...
Bu durumla karşılaşmadan 10 gün kadar önce gübreleme yapmıştım.
hatta önerilenden daha da az kullanmıştım.

Sizinde dediklerinizin ışığında genede fazla geldi demek. Akşam toprak üstünden kalanları toplayacağım. Umarım daha fazla yanmasının önüne geçebilirim.

Yaşıyor Sn.özlem, ithaller de yaşıyor.

Bir şekilde bulunduğu ortamı veya bakıcısının uygulamalarını sevmemişlerdir de ölmüşlerdir. Yoksa, tüm bitki cahilliğimle bana yaklaşık 1 yaşında iken gelmiş ithal gardenyayı 3 yılı aşkın süredir nasıl yaşatabilirdim ki? Bir şey bildiğimden değil, hep deneme yanılma ile, tecrübe ederek, bu forumdaki teknik donanımlı yardımsever arkadaşlarımıza danışarak... Galiba herşeyden de önemlisi iyi bir GÖZLEMCİ olarak.

Esas mesele bitkiyle birbirinizi öğrenene kadarki süreçte SIKI GÖZLEMCİ olmakta.

"Ben neyi yapınca gardenyamın tepkisi ne oluyor?"u farkedebildiğiniz zaman tamamdır. Ondan sonrası, annelerimizin tane tane pirinç pilavını "göz kararı pirinç ve göz kararı su" ile halletmesinden farksız.

Siz de kendinize uygun bir yöntem bulmuşsunuz; yerli gardenya ile mutlu iseniz bu sizin için en uygunudur demek ki. Sonuçta o muazzam koku aynı. Hangisi ile rahat ediyorsanız, hangisi ile mutlu iseniz ona devam; zira rahatlamak ve mutlu olmak için severek bakımları ile ilgilendiğimiz bitkilerin bize tam tersi endişe ve gerginlik kaynağı olmalarının önüne geçmek lazım. Biz onlarla rahatlamak istiyoruz, aksine daha fazla gerilmek değil...

Sorunuza gelince;

Gardenya iki sulama arasında toprağının çok sulu kalmasını sevmiyor. Toprağının nemli olmasını, ama asla ıslak kalmamasını istiyor. Bu nasıl olacak derseniz ben kendi uygulamamdan kısaca tekrar bahsedeyim.

Gardenyanın sulama zamanını geldiğine, bitkiyi gözlemleyerek ve bitkideki fiziksel değişikliği bizzat görerek karar verin. Özellikle tepe sürgünlerinin dikliklerini kaybettiğini, hafif yana doğru eğildiğini görürseniz; gonca varsa gonca da da aynı şekilde eğilme olursa, hatta bu durum gerçekleşmeden önce goncaya parmak ucunuzla hafifçe dokunduğunuzda tam suya doygun halindeki dik duruşu ve direnci alamıyorsanız sulama zamanı gelmiştir.

Ben sulamayı hep saksıyı kendisinden daha büyük bir kaba daldırma sureti ile yapıyorum, tüm saksı harcı suya doyuyor; sonra da saksının toprağındaki fazla suyun saksının altındaki deliklerden akıp gitmesini bekledikten sonra tabağına alıp yerine kaldırıyorum.

DİKKAT!

Susuz kalmaktan 1 (bir) bitki ölüyorsa, AŞIRI SUDAN 1000 bitki ölüyor!

Eğer ideal koşullarda ticari manada bitki üretmiyorsanız, bitkinizi susuz bırakmaktan çekinmeyin; ölmezler; suladığınızda toparlanır devam ederler.

Mesela ben, bu hafta içinde hiç vaktim olmadığından 4 gündür sulayamıyorum açık balkonda yoğun sabah güneşi ve devamında aydınlık altında sıcak ortamda olan gardenyamı. Bu 4 günün 2 gecesinde yatmadan baktığımda, "suya doyur beni" dediğini gördüm, iki bardak suyu tepeden saksısına verip idare ettirdim son iki seferdir.
Bu akşam vaktim olursa, besin içerikli su hazırlayıp daldırarak sulamak istiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özlem (Mesaj 454659)
Arkadaşlar gardenya ithal olursa yaşamıyor. Kaç kez aldım bakımı harfiyen uyguladım ama nafile hep öldü. Şimdi fideciden normal ithal olmayan gardenya aldım 3 çiçeğini açtı bana geleli ve açmak üzere olan tomurcukalrı var. Size birşey soracağım, suyu ne sıklıkla veriyorsunuz? Suyu seven bir bitki_mi?

Sn.Sûz-i Dilârâ,

Goncaların düşmelerinin sebepleri çok çeşitli, ama biz burada genelde gereğinden fazla sulama ile karşılaştık arkadaşlarımız arasında. Suyu azaltınca veya kesince goncalar daha az dökülür oldu hep.
Kuru iklime sahip olan bir yerde değilseniz ve gardenyanız açık havada duruyorsa, yapraklarına su püskürtmeye pek de gerek yok. Havadaki nem yeterli olacaktır. Ben toprağa cemre düştüğünden beri açık balkonda tutuyorum gardenyamı ve nadiren (2 ayda belki 5, belki 6 kere) yapraklarını spreylemişimdir.

NOT: Gardenyanız biraz biçimsiz büyümekte. Saksısının ortasında boşluk kalmış, fotoğrafa göre sol tarafta tek uzun bir dal uzamış; bütün öbeklenme saksının sağ tarafında kalmış. Böyle serbest bırakırsanız darmadağın biçimsiz bir hal alacaktır. Budama veya tepe sürgünü alma yöntemleri ile istediğinize yakın bir şekilde büyümesini temin etmeyi deneyebilirsiniz.

Sûz-i Dilârâ 01-07-2009 10:01

lerdemir, gardenyamın biçimsiz büyüdüğünün farkındayım ben de özellikle sizinkileri gördükten sonra daha da çok farkettim.:p Bizim ev Van gölüne yakın, bu yüzden nem sorun olmaz sanırım mutfaktan alıp balkonda gölgeye bırakayım ve nemlendirmeyi de azaltayım.
Tomurcuklarının dökülmesi konusunda kesinlikle çok suladığımı düşünmüyorum bunun başka bir sebebi olmalı.:confused: Asitli toprak ihtiyacını karşılıyorum, demir eksiği olsaydı tomurcuklarla beraber yapraklar da sararır kopardı diye sanıyorum. Şimdilerde minik bir tomurcuk daha var bakalım o ne olacak:confused: Geçenlerde serada ilk defa bir gardenya çiçeği kokladım, ondan sonra da mutlaka benim gardenyamı da açtırmam lâzım diye geçirdim aklımdan. O ne müthiş bir kokuydu öyle!

lerdemir 01-07-2009 10:21

Sn.Sûz-i Dilârâ,

Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?

Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?

omar 01-07-2009 13:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 454877)
Sn.omar,

Eğer önerilenden daha az kullandı iseniz başka bir sebep de arayabiliriz, zira ürünün uzun salınımlı gübre olduğu yazıyor. Öte yandan, sezonda bir sefer kullanılması gereken bir gübre galiba bu. Siz en son ne zaman gübrelemiştiniz gardenyanızı? Belki de uygulama sıklığına uymamışsınızdır.

Eğer gardenyanızda zararlı, akar vb. yok ise ve sorunun aşırı miktarda gübreleme olduğunu düşünüyorsanız saksınızın harcından o yavaş salınımlı gübreleri aldıktan sonra o harcı yıkamanız lazım bir an önce. Saksıyı alıp banyoya gidiyorsunuz, banyo teknesinde musluğu açıp saksınızın toprağını yukarıdan aşağıya bol suyla temizliyorsunuz. Su yukarıdan gelip aşağıdan şakır şakır aksın gitsin bir süre böylece aşırı gübreyi saksı harcından uzaklaştırmış olursunuz. Bana iki kere lazım oldu bu işlem, Mine Hn.ın ve diğer bilgili dostların tavsiyesi idi, işe yarıyor. Suyu basın saksınıza. Sonra kuruyan, kavrulan yaprakları budayın. Gölge ve havadar bir yere alın saksınızı.

Bu işlemlerden iki hafta kadar sonra gardenyanız coşmaya başlayacak, deli gibi sürgünler verecektir. Dilerseniz tepe sürgünü budaması iel dilediğiniz dolgun biçimi vererek devam edebilirsiniz.

Geçmiş olsun.

Sn.lerdemir,

Sadece 1 kez gübreleme yapmıştım. Akşamda kontrol ettim; bitki üstünde zararlı yok, toprağın üst katmanını temizledim. Bugün de su ile yıkamayı gerçekleştiririm. Umuyorum kurtulacak. Teşekkür ederim size.

maviperi 01-07-2009 13:27

Gardenyamın son hali,

3 Eklenti(ler)
paylaşmak istedim.

lerdemir 01-07-2009 13:31

Sn.omar,

Bu arada vurgulamayı unutmuşum:

Her ne kadar artık şebeke sularımız eskisi kadar klorlu akmıyorsa da, asgari seviyede dahi olsa, gardenyanızın klordan etkilenmesini engellemek için saksı harcını yıkamak üzere önce bir-iki kovaya su doldurup, o suyu dinlendirin, havalandırın derim. Kloru uçtuktan sonra, maşrapa vb. ile yaparsınız o yıkama işlemini.

İdeale yakını bu olur; ama ben doğrudan musluğun altına almıştım. Pek de gözlemleyebildiğim bir zararı olmamıştı işlemin. Bilginize...

NOT: Tam net anlayamadım, bu 10 gün önceki son gübrelemeniz, bu seneki ilk gübrelemeniz mi yoksa ikinci gübrelemeniz mi oldu. Duruma bakılırsa ikincisi gibi :)

Sn.maviperi,

Ne güzel, canlı, sağlıklı maaşallah, lakin, biraz cılız ve dağınık büyümesine izin vermişsiniz.
Bir de, en tepedeki genç yapraklar ilk çıktıklarında böyle biraz açık yeşil renkli olmaları normaldir, ancak gözlemleyin bir bakalım, bir ay kadar bir süre sonrasında o yapraklarda damarlar koyu yeşil renkte iken damar aralarında renk açılması belirginlik kazanıyor mu?

Sûz-i Dilârâ 01-07-2009 13:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 454911)
Sn.Sûz-i Dilârâ,

Gardenyanızı yeni alacağınız noktada yaklaşık 5-6 sulama boyunca sadece saksınızın dış çeperlerini sulamayı ve de kök boğazını hiç sulamamayı dener misiniz?

Bu uygulama esnasında, bahsettiğimiz üzere herhangi bir boyun bükme emaresi görürseniz kök boğazını da sulayın. Bir süre de bunu deneyelim, olur mu?

Olur denerim, sonucu da burdan paylaşırım. ;)

maviperi 01-07-2009 14:51

Sn.Lerdemir,
Çok teşekkür ederim.bU konuda acemi olduğum için budamaya cesaret edemedim.Ben O'na o bana alışana kadar bir süre kendi halinde bırakmayı uygun gördüm(yanlış bişey yapmaktansa dağınık kalsın iyidir diye düşündüm)yapraklarını gözetim altında tutacağım:)hergün yeni oluşumlar çıkıyor tepelerden ama henüz tomurcuk olmadı bekliyorum bir tomurcuk verse biraz rahatlayacağım :)Saygılarımla...

omar 02-07-2009 11:56

1 Eklenti(ler)
Yerli gardenyamdaki zararlılarla mücadelenin sonucu tüm yapraklarını kestim, kullanılamıyacak dal uçlarını malesef attım. 1 dalını köklendirme ortamına aldım. Ümit ediyorum tutar.

"Top Çalı" formuna doğru yol almaktayız. Gözlerden bazıları (14 adet) patladı, minik yaprakları göründü. :)

Eklenti 90436

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1027

lerdemir 02-07-2009 13:13

1 Eklenti(ler)
Zararlıların etkisi devam etmez ise nefis bir yeniden doğma vakası yaşayacağımız muhakkak!

Yaklaşık 3 hafta kadar önce, evlerinden 1,5 aylığına uzak kalacak bir ahbabımın bana bakım için teslim etmiş olduğu yetişkin gardenyanın her yerini yaprak biti sarmıştı. Saatler süren ilk mekanik temizleme işleminden sonra inatla bionem uygulamasına devam ettim ve zararlılar ortadan kayboldu. Bu ilk mekanik temizleme işleminden sonra, kontrolsüz ve biçimsiz uzamış tüm dalları neredeyse en diplerinden budamıştım; çıplak kalan gardenyanın 3. hafta sonrasındaki görüntüsünü görseniz inanamazsınız. Tüm gözlerden yapraklar fışkırmış durumda. Çılgınca ve isyan ile hızla uzama eğilimi gösteren sürgünlere de tepe sürgünü çimdiklemesi yapıyorum.

Sonuç gayet tatminkar. Fotoğrafları çekip eklerim bilahire.

Sn.omar, sizin bitkinizin yola çıkıştaki hali bahsettiğim o gardenyadan 10 kat daha avantajlı. Çok başarılı bir sonuç alacaksınız. Tüm gözlerden yeni sürgünler fışkıracak.

Lider ruhlu sürgünleri çimdiklemeye unutmadan... :)

Bu arada, hazır top çalı biçimi niyetiyle yola çıkmışken, birr kaç dalı daha şu aşağıda belirttiğim yerlerden budamaya ne dersiniz?

Eklenti 90445

omar 02-07-2009 13:45

1 Eklenti(ler)
Budadım gitti, sn.lerdemir :D

Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;

Eklenti 90451

Oğuz Alper 02-07-2009 14:02

Sn.lerdemir;

Kök ve yaprak uygulamasına ( Bionem ) devam ederseniz . Yaprakların fışkırması daha da artmasının yanında yüzeyleride genişleyecektir. İlgi ile takip ediyorum. Sevgiler

lerdemir 02-07-2009 14:10

Sn.omar,

"Şimdi ki görüntüsü aşağı-yukarı;" demişsiniz ya hani, sanki biraz "yukarı" olmuş gibi :)

Zira, ben, sizin ilk fotoğrafı iyice büyütüp, görebildiğim gözlere göre top çalı biçimini daha uzun süre de alsa en ideal biçimde sağlayacak noktaları özellikle tam yerlerini hizalayarak çizmiştim.

Sizin belirttiğiniz yerler, bahsettiklerime göre biraz daha -yer yer birer göz- yukarıda kalmış sanki.

Her halükarda, beraberce, keyifle, başarılı sonuç alacağız eminim...

Sn.oğuz alper,

Maaşallah, nerede ürününüz orada siz! :)

Bilmukabele, sevgiler bizden.

NOT:Mümkün olabilirse ROA denemesi de yapabilmek istiyorum. Roa Plus.

omar 02-07-2009 15:29

Sn. lerdemir,

Fotoğraf kes-yapıştır yöntemi ile... Onun için aşağı-yukarı tabiri kullandım. Gerçekte budama daha aşağıdan.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025