![]() |
Alıntı:
Benim gardenyam da tıpkı sizinki gibi ithaldi.Hatta o kadar ecnebi idi ki saksısı bile yabancıydı.İçinde de kendisini tanıtan bir kart takılıydı.:p Yani siz de aynısından sahip olabileceksiniz.. |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
florasan neden lazım ? yapay ışık olarak kullanımı çok işe yarıyor zamanlayıcı neden lazım ? ışığın ne zaman yanıp ne zaman sönmesini istiyorsanız onunla ayarlıyorsunuz... ben çok dakik bir adamım diyorsanız :) elle de ayarlıyabilirsiniz... bu fikir aerogarden adlı sulu tarım yapan makinayı görünce aklıma geldi o da florasan ışığında mükemmel hemde organik domatesler yetiştiriyor. size iki tane resmini koydum gardenyanın çok minik olmasına rağmen kökleri güzel gelişmiş |
1 Eklenti(ler)
Sizlere ufak bir bilgi daha veriyim yolladığım resimde torba yerine kullanacağınız aparat gösterilmekte. Propagator....
ben sadece zihni sinirlik yaparak :)) kendi yöntemimi geliştirdim... bu kutu da pek hava almıyor çiçeğin nemli kalmasını sağlıyor. Bauhause da bunun bir iki versyonu satılıyor ama netten de ulaşabileceğiniz yerler var... ben para vermeden nasıl yaparım diye torba yöntemini geliştirdim... aspirinin de bir ayarı yok, bir çay bardağına bir tane normal aspirin koyun. aspirinli suda çok bekletmeyin en fala 10. 15 saniye sonra çıkarıp çiçekçilerin kullandığı yeşil maddeye saplayın sürekli ıslak ve nemli kalması gerekiyor. aspirine burada iba hormonunun görevini az da olsa gördürmeye çalışıyoruz. |
Merhaba, başlıktaki yazıları olabildiğince okudum. Sormak istediğim bir şey var, okuduğum bir dergide iyi bakıldığı takdirde gardenyanın boyunun metreleri bulduğu yazıyordu, bu doğru mu, bir de gardenya ılıman iklimde bahçede yetiştirilebilir mi?
|
Çok şükür ilk defa gardenyam birinci çiçeğinden sonra ölmedi. Tekrar çiçek açmaya devam ediyor. Ama çooook nazlı.
|
Alıntı:
Eğer bahçeniz 0 C'nin altına düşmüyor ise Gardenia jasminoides'i bahçeye dikebilirsiniz. |
Arkadaşlar gardenyanın büyüme hızı nasıldır. Benimki hiç büyümedi. Demir gübresi npk falanda veriyorum. Suyuda kaynamış kiresiz sudan veriyorum.
|
arkadaşlar ben gardeniamı aldığımda üstünde bir çiçek vardı. saksısını toprağını değiştirdim. çok salaş bir yerden almıştım , ithal olması mümkün değil. limon tuzlu su, düzenli çiçekli bitkiler için gübre veriyorum. geçenlerde demir sülfat verdim. sonraki hafta humik asit. ne yaptıysam olmuyor. kendisi gayet sağlıklı. aldığım zamana göre de bir hayli gelişti ama çiçek açtırmayı başaramadım. önerisi olan var mı?
|
Son çiçeği açmasından berine kadar zaman geçti? Üzerinde tomurcuk var mı?
|
iyi akşamlar,
çok fazla dozda gübreleme de gardenia'larda çiçek gözlerinde düşmelere sebep olabilir..tıpkı toprağın aşırı kuru ya da ıslak olması gibi.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
gözünün içine bakarken gözünü çıkarmış mıyımki? yok ama tarifteki kadar 15 günde bir gübreliyorum. ben bir ara bir resmini çekip koyayım, daha iyi olur sanırım.genel muayene için. iyi ki buradayım. herkese çok çok teşekkürler |
Alıntı:
|
Benimkide canlı ama büyüme belirtisi yok. Su püskürtüyorum, gübre veriyorum demir sülfatta ama yinede büyümüyor...
|
Alıntı:
|
gardenia
Merhaba Arkadaşlar ,
aranıza yeni katıldım gözüm fena korktu. Dün bir Gardenia aldım çok uzun zamandır istiyordum. Üzeri tomurcuk dolu oldukçada büyük. Salona koydum orası çok aydınlık ama çok da sıcak benim salonum 28 - 30 derece arası oluyor. - Bu sıcaklık ona zararlı mı? Ayrıca saksısı küçük aldığım yerden bana asitli toprak lazım dediler. Sonra Çiçekçimle konuştum gerek yok normal toprak da olur dedi kararsız kaldım. -Toprak olarak ne kullanmalıyım ? -Saksı değiştirme için ilkabarı mı beklemeliyim ? Yapraklarını suluyorum ama musluk suyu kullanmamalıymışım forumunuzdan okudum damacanadan sulayacam bir de 1 lt ye limon tozunu uygulayacam başka vitamın, gübre falan kullanacak mıyım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 44230 |
Bitkinizde bir sağlık sorunu yok bence. Sürgün uçlarında çiçek tomurcukları var gibi görüyorum. Eğer suyu fazla kaçıp tomurcuklarını dökmezse, vakti gelince açacaktır.
|
Alıntı:
Sormuş olduğunuz soruların cevapları önceki sayfalarda mevcut. Başlığı ilk mesajdan itibaren okumanızı öneririm. |
sayın todor,menekşe yetiştiriyorum fakat diplerinden çürümeye başladı.fazla sudanmı dicem ama zaten genelde dipte hep su oluyor.bu konuda önerinizi bekliyorum.teşekkürler.
|
Alıntı:
|
Çiçekli bitkiler için gübre verdiğinize göre azot / fosfor oranı idealdir. 5 ayda iki kat büyüdü diyorsunuz, gayet güzel bence. Pek çoğumuzun yakalayamadığı bir başarı. Açmaya başlayınca sizi çok mutlu edecek.:)
|
Alıntı:
Menekşe için Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) başlığna bakınız. |
1 Eklenti(ler)
Bu da benim gardenyam...
|
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=265151
Efendim ben bu çiçeğe kafayı fena halde taktım. Yetiştirmek istiyorum. Carrefour'dan ya da benzeri bi yerden almıştım ama hem yetiştirdiğim yerin koşulları hem de (bence)çiçeğin toprağı ve türü dolayısıyla doğru dürüst bi gelişme kaydedemedi. Eğer elinde çeliği olan varsa ve yollayabilirse çok sevinirim. Çünkü zaten doğallık adına yetiştirmek istediğim çiçekleri yapay ve kötü koşullu ortamlarda gördükçe üzülüyorum. En iyisi zaten yetişen bi çiçekten elde edilen çelikler. Çok daha güzel ve hoş olacağına eminim. Tabi ki sizin yardımlarınızla. Saygılar. |
Zor değil mi bu bitkiden yetiştirmek de bulmak da...
|
Eskişehir şartlarında nasıl bulunur bilemiyorum. Ama yetiştirmek için bir kaç küçük ayrıntıya dikkat edince çok zor değil. Gerekli ayrıntılar ise önceki sayfalarda var.:)
|
Evveeettt!!!
Nerede kalmıştık arkadaşlar??? :) Buraları hareketlendirmenin zamanıdır artık! |
Burada kalmışız.:)
|
Nihayet sessizlik bitti ha Lerdemir :)
|
2 Eklenti(ler)
Bu da benim gardenyam.
Alalı 1 ay kadar oldu sanırım. Üstünden sürekli yeni yapraklar veriyor. Çiçek açması için daha ufak mı acaba? Ne zaman açar?:confused: |
Gardenyam.
2 Eklenti(ler)
Merhaba. Buda benim garderyam, üç ay oldu alalı, üzerinde dört tane çiçeği vardı, çiçekçi saksını değiştirme dedi. Bahçede yarı gölge olan cam kenarına koydum. Arkaya bakan yaprakları sararıp döküldü,arka dalı resimde görüldüğü
gibi adeta kuru bir hal aldı. Saksıda 3 kök var. Neden sararıp dökülmeler oldu acaba? Saksısını değiştirip daha büyük bir saksıya bahçe toprağı vede torf karışımına diksemmi acaba? Sulamayı yağmur suyuyla yapıyorum. Salon bitkisi olduğu için havalar soğuyunca içeri alıcam. Kökleri ayırmak istersem ne zaman ayırayım. Cevaplar için şimdiden teşekkürler. |
Yok sevgili Sevilay, orada kalmamışız. "Orası" yanlış yerde başlamış. :)
Evet, bitti hayırlısı ile İklimsiz, bitti... Gravel merhaba, yoo, çiçek açmak için küçük görünmüyor; zira benim havayi köklendirdiğim ve daha 10 cm bile olmayan yeni gardenyacıklarımda bile tomurcuklar var. Bir kaç haftaya açarlar... Sizinkilerin ne zaman açacağını kestirebilmek ne zaman deprem olacağını bilmek gibi olabilir en fazla. Işık, ısı, besin koşullarına ve sizin ona ne kadar sevgi ve şevk ile baktığınıza göre değişir (bakmaktan kastım kelimenin ilk anlamı gerçekten de, ben bizim gözlerimizden bitkiye de bir enerji aktardığımızı ve bitkinin bunu hissettiğini düşünüyorum) Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar buda benim gardenyam 15 gün kadar önce eşim almıştı. Geldiğinde üzerinde açmış bir çiçeği ve birkaç tomurcuğu vardı.
Ama ne yazıkki yapraklarında sararma başlamış ve kökleri saksının altındaki deliklerden dışarı çıkmıştı ve üzerindeki tomurcuklar kararıp dökülmeye başladılar. Bende saksısını daha büyük bir saksı ile değiştirdim. Toprak olarakta bahçe toprağı ve torf karışımı kullandım. Balkonda aydınlık fakat direk güneş ışığı almayan bir yere koydum. Sulamasına da dikkat ediyorum. Limon tuzlu su ile suladım. Şimdi de demir takviyesi yapmayı düşünüyorum. Umarım bu anlattıklarımdan yanlış olarak yaptığım bir şey yoktur. Yorumlarınızı ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Saygılar... Eklenti 46653 Eklenti 46654 |
1 Eklenti(ler)
Merhaba
Ağustos ayında tomurcukları üzerinde olan bir gardenya aldım sizin çiçeklerinizi ballandırarak anlatmanıza özenip. Yakında plumeria hastalığı da başlayacak hissediyorum geliyor yavaş yavaş. Gardenyamızın hemen saksısını değiştirip balkona gölge olan cam önüne yerleştirdim. Her akşam yapraklarına su püskürttüm. Sıcak havalarda bir bardağı geçmeyecek kadar suladım. Gübre vermedim belki satılan yerde yeteri kadar verilmiştir fazla gelir diye. Akşam fotoğrafını yükleyeceğim çiçeğimiz ilk iş olarak tomurcuklarını kökten siyahlaştırıp dökmeye başladı. Böyle birşeye sizin yazılarınızdan hazırlıklıydım ama yine de üzüldüm, kendime sinirlendim. Neyse dedim ben de çaymış gibi büyütürüm seni kısmetse çiçeğini de görürüm. Burada dağ taş çay dolu hiç de derdi tasası yok. Niye kamelyayla gardenya bu kadar nazlıdır anlamadım. Yapraklanıyor, genişliyor yeni tomurcuklar veriyor ama ÇİÇEK AÇMIYOR. |
Merhaba smiy,
Eğer aldığınızdan sonra 15 gün içerisinde yapraklarda sararma başladıysa aldığınız yerde de bakımı veya koşulları iyi değildi belki de... Tomurcukların kararıp dökülmesine genel olarak aşırı sulamamız neden olmakta eğer yaprakların altında üstünde zararlı varlıklar görmüyorsanız. Kökler dışarı çıkmış ise saksıyı değiştirmekle iyi etmişsiniz. Mevsim aslında pek uygun değil diyor bu işi teknik olarak bilenler; ancak değişimden sonra görece gölge bir yere alıp bir iki hafta orada muhafaza ediniz bitkiyi. "Sulamasına dikkat ediyorum" demişsiniz. Biraz detaylandırır mısınız nasıl ve neyle suladığınıza dair? Demir takvviyesini nasıl yapmayı düşünüyorsunuz? Kanaatimce şimdilik gayet iyi gitmektesiniz... Fotoğrafta tam net olarak görülmemekle beraber, bitkiniz genel olarak oldukça sağlıklı gibi görünüyor. Sevgili Baldaş, Öncelikle gardenya dünyasına hoşgeldiniz :) Tomurcuk kökünün siyahlaşıp dökülmesine çok sık rastlıyoruz. Ben ilk yılımdan sonra deneme yanılma yolu ile ve burada paylaşılan bilgilerle öğrendim bitkinin tomurcuklarının sulamaya ne kadar hassas olduğunu. Siz de alışacak, öğreneceksinizdir. Gardenyanız ile birbirinizi elbet tanıyacaksınızdır . |
Alıntı:
Burada yazılanları baştan sona kadar okudum bunun için mümkün olduğunca az sulamaya dikkat ediyorum ama ilk alındığında eşim sanırım fazlaca sulamıştı. Tomurcuk dökülmesinin sebebi belkide budur. Çünkü gardenyamın üzerinde hiçbir zararlıya rastlamadım. Saksısını değiştirdikten sonra bir olumsuzluk görmedim hala çok sağlıklı görünüyor. Sulama işinde ise burada yazdıklarınızdan yola çıkarak neredeyse tam kurutmadan su vermemeye dikkat ediyorum.Eşimin ilk aldığı zaman resmen banyo yaptırmasını saymazsak tabi. Hemen hemen hergünde yapraklara su fısfıslıyorum. Sulama suyu olarakta klima suyu kullanmaya başladım. Demir takviyesi için bir arkadaşımın getireceği demiri bekliyorum biraz gecikti ama elime geçerse burada yazdıklarınıza bakarak bir uygulama yapmayı düşünüyorum. Acaba demir takviyesi olarak saksı toprağına paslı çivi saplasam olur mu? En azından şimdilik idare eder mi? Elimden geldiğince doğru birşeyler yapmaya çalışıyorum çünkü gardenya çok sevdiğim ve kokusuna hayran olduğum bir çiçek yanlış birşey yapmamaya çalışıyorum. Ne yazık ki fotoğrafları şimdilik telefon ile çekmek zorundayım onun için tam net çıkmamış olabilir ama en kısa zamanda çok daha güzel fotoğraflar yüklemeye çalışacağım. İlginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim... |
Demir takviyesi için demir gübresi almanızı; hatta mümkünse yapraktan uygulanabilecek bir ürün bulmanızı tavsiye edeceğim.
Yoksa öyle paslı çivi vb.nin aşırı iyiniyetli geleneksel bir uygulamadan öteye gitmeyeceği kanaatindeyim; ancak en iyisini uzmanlarımız bilir tabi. |
1 Eklenti(ler)
Sonun da gardenya buldum ve hemen aldım.
Birgün açtığını da görürüm inşallah. |
Bugün Koçtaş'ta etiketinde gardenya yazan çiçeği görünce eşime dönüp
"Aaaa bak bu lerdemir'in çiçeği. O bununla çok uğraştı" dediğimde eşim tuhaf tuhaf yüzüme bakıyordu. Birden anlamadığını farkedip "Yok yok birşey yok sen bana bakma" dedim. :p Bu gardenya ne güzel kokuyormuş böyle.! (İlk kez gördüm ve kokladım.) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025