![]() |
2 Eklenti(ler)
daha önce yazdım mı bilmiyorum...
yaz döneminde bir akşam saatinde eşimle dışardan eve gelirken çöpte bulmuştuk bu büyük yukkayı hemen kucaklayıp eve geldim... alt yaprakları sararmıştı hemen bakıma aldım kuruyan yaprakları koparttım saksısını değiştirdim şimdi halinden memnun.. ek besinde kullanıyoruz... gözümüz gibi bakıyoruz mutluyuz biz yukkamızla.. gelişimide gayet güzel... umarız bizim yukkamızda burada gördüğüm arkadaşları kadar büyür ve sağlıklı gelişir :cool: fakat merak ettiğim birşey var resimde gördüğünüz gibi yaprakların alt tarafı yani gövdeye yakın yeri soyduğum yer belli... böyle bir bakım uygulamış olmam doğrumu sizce? birde yaprak uçları sivri yerleri kararmış olduğundan makasla kestim umarım yalnış birşey yapmamışımdır.... ikinci resimde anlatmak istediklerimi kırmızı yuvarlak içine aldım... bilgilendirirseniz sevinirim arkadaşlar... |
Suizan, saksınız çok küçük, 2-3 boy daha büyük bir saksıya almanız lazım. Gövde soyulduğu zaman enfeksiyon reski artıyor, soymasanız daha iyi olur. Yaprakların yeşil yerlerini değil de sadece kuruyan yerlerini budamalısınız.:) Kolay gelsin.
|
herkeze merhabalar.. bu akşam eve gelirken koçtaştan 2 adet yukka aldım.biri gözdesi kalın yandan koyu yeşil kısa boylu yapraklı,diğeri ise gövdesi daha otsu odunsu arası uzunca (yani palmiye tarzı odunlaşıyor) yaprakları da sivri uzun dik ortaları açık yeşil beyaz arası kenar uçları koyu yeşil iki yukka aldım...kısa olanı mum ile aşılanmıştı orada çalışan bir satıcı bana aşısını kazı çıkar kolayla büyür dedi bende çıkardım biraz önce...size şorum şudur aşılı yukka ile aşısız yukka arasında ne gibi bi fark vardı? büyümesinde bir farklılık olacakmıdır? şimdiden teşekkürler...
|
Aman Tanrım neler duyuyorum. Tuğrul Bey, bir kere o satıcı kızı keşke dinlemeseydiniz. Çok bilgisiz hatta zır cahilmiş.
Yukkaya aşı yapılmaz. Yukkanın odunlaşmış gövdesi kesilip kesim yerinin üzerine mum sürülür. Sonra bu gövde çelikleri köklendirilir ve sera koşullarında sürgün verir. Yani odunun üzerine aşılanmaz. Aşısız dediklerinize filiz yukka, aşılı dediklerinize odunlu yukka denir üretim terminolojisinde. Her ikisinin de büyüme hızı aynı yerde ve aynı koşullarda bakarsanız benzer. Filiz yukka biraz daha hızlı büyür. Kazıdığınız mum yerine hemen bir miktar balmumu damlatın ya da aşı macunu ile kapatın. Buradan çürüme yaparsa bitkiyi kaybedersiniz. |
Bir bahçede rastladığım büyük bir yukkanın olgunlaşmış meyvelerinden birini koparıp tohumlarını çıkarttım. Meyve bana sanki yenilebilir gibi gelmekle birlikte çok fazla yumuşamış olduğundan yemek içimden gelmedi. Sanki dalında olgunlaşıp pörsümüş incir kıvamındaydı. Belki kaktüs meyvesi gibi olabilir. Tohumlarını çıkarttım ama açıkçası ne yapacağımı bilmiyorum. Benim bunları yetiştirsem bile dikebileceğim bir bahçem yok. İzmirden isteyen olursa kendilerine verebilirim.
http://img24.imageshack.us/img24/608...0206medium.jpg http://img26.imageshack.us/img26/520...0211medium.jpg Bu da bu bitkinin çiçekli hali: Alıntı:
http://img256.imageshack.us/img256/6...0208medium.jpg http://img5.imageshack.us/img5/5189/p1020193medium.jpg http://img256.imageshack.us/img256/6...0207medium.jpg |
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Bana bir çiçek hediye geldi.Fakat bu çiçek hakkında hiçbir bilgim yoktu, sitenizi takip ederek biraz bilgi sahibi oldum. Sanıyorum cinsi Y*U*CCA Elep*hantip*es. Yalnız sulama, gübreleme vs. konularda hiç bilgim olmadığından yanlış bakım uygulamış olabilirim. 5 kök var çiçeğimde ve en büyük olanı yapraklarını neredeyse tamamen döktü. Daha önceleri haftada 1 suluyordum ve 3-4 günde de yapraklarına su püskürtüyordum. 2 haftadır sulamamama ve su püskürtmememe rağmen hala toprağının 2 cm kadar altı ıslak. Ayrıca direk ışık almayan bir yerde ve oda ortalama 22-25 derece arasında oluyor. Sizce neyi yanlış yapmış olabilirim? Çünkü sadece büyük kök yaprak döküyor, diğerleri iyi durumda?? Lütfen acil cevap bekliyorum hediye bir çiçeğin böyle olması beni çok üzüyor:( Eklenti 69682 Eklenti 69683 Eklenti 69684 Eklenti 69685 |
1 Eklenti(ler)
Benim yukkam, evin en kanaatkâr, en sakin üyesi.:) Diğer bakım isteyen bitkilerimle uğraşmak zor olduğu için bunu bir kenara atmıştım, yaklaşık 1,5 yıllık, imkânsız dendiği halde çelikten köklendirmiştim, biraz yavaş büyüyor ama sonuçta büyüyor, doğru dürüst su bile vermiyorum:D bu yaptığım zalimlik biliyorum ama o da şikâyetçi değil, güzel güzel ve yavaş yavaş büyüyor. Kendisini çok sevdiğimi de biliyor ayrıca.:p
|
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bana yardımcı olursanız çok sevirim ,çiçeklerimin ölmesini istemiyorum..Öncelikle ismim gürkan aydından yazıyorum..Resimlerimni gönderdigim ilk iki resim sanırım **** burdan aldıgım bilgilere dayanarak söylüyorum yucca...Bundasn bir buçuk ay önce topragını degiştirdim degiştirmedem önce bir şey yoktu,taki ne zaman topragını degiştirdim o zaman çiçek bu hale geldi..Sanırım gübresini biraz fazla koydum ve yavaş yavaş topragın üstündeki odunsu yapı resimdede gözüken hal aldı yavaş yavaş sarararak yukarı çıktı ilk önce neden böyle oldugunu anlamadım,sonra gübre fazla gelmiştir dediler ve hemen o topragı attım ve yeni toprakla 3/1 oranında gübreyle degiştirdim takriben degişim süreside 1 ay olmak üzere,ama çiçek kendini bir türlü toplamadı,kuzeye bakan balkona koydum ögleden sonraları güneş alan bir kısım yinede bi gelişme alamadım acaba dedim güneşimi sevmiyor tekrar içeri aldım yine bişey yok.Burdan aldıgım bilgilere göre bu bitki güneşi seviyormuş ve tekrar dışarı çıkarıcam benim istedigim bitki tekrar nasıl eski haline döndürebilirim nasıl canlı cıvıl cıvıl yapabilirim...Kökün yanına bir sopa diktim egrilmeye başlamıştı sabitledim resimde görülecegi üzere,yucca ile ilgili 2 resim yolluyorum kök kısmı ve genek olarak görülsün diye.Bide keserek tektar kök salması ile ilgili bişiler okudum o işlemi ben yeni oldugum için anlamadım bunu tam olrak bana anlatırmısınız **** kesmeme gerek varmı..İşte topragın bi karış üstünden kesin diyorlar toprakta kalanın üstüne mum eritin falan o zaman dahamı çabuk toprakta kalan kısım patlayacak,kesilen kısım için suda bekletin bir ay kadar sonra köklenince torf dolu bi saksııya alın diyorlar o ozaman tutarmı ki,**** benim yuccada bunlara gerek varmı.
Birde resim üçte ismini bilmedigim çiçegim bu hale geldi oda aynı oldu sanırım gübresi fazla gledi onunda hemen toıpragını yucca ile birlikte yeniledim ama onuda kurtaramıcam sanırım bunuda balkona güneşe çıkarayımmı yoksa içerde kalsınmı anlamadım ,yardımcı olursanız sevinirim.... |
Sn Gurkan 009
3.resimdeki çiçeğiniz bir spathyphyllum. Bu çiçeğe ait bilgileri aşağıdaki sayfalarda bulabilirsiniz: Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) Yelken çiçeği, Barış çiçeği (Spathyphyllum) |
1 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar,
evde bir bitki var adını bilemedim sitedeki araştırmalarım sonucu yukka olabileceğini tahmin ettim.. 1 yıldır aynı boyutta duruyor ne bi yaprak düştü ne de yeni yaprak geldi.. ne yapmalıyım tavsiyeleriniz nelerdir:rolleyes:Eklenti 79230 |
Alıntı:
benimki de aynı durumda. bir senedir ortadan küçük bir kaç yaprak geldi ama bir türlü serpilip büyümüyor. gelişim çok yavaş. ayrıca benimkinin yaprakları daha da aşağı doğru kıvrıldı, ve kıvrıldıkça ortadan kırılıyor. ben yaklaşık haftada bir yeni aldığım sıvı gübreli su ile alttaki su kabı su dolacak şekilde su veriyorum. Yoksa üstten mi sulamalıyım. evde pencereden yaklaşık bi buçuk metre uzakta bir köşede yarı gölgede duruyor. kıvrılmalarının sebebi az su olabilirmi? caganozz ve bana yardımcı olabilecek arkadaşlar lütfen cevaplarınızı bekliyorum. |
benimki direkt camın önünde söylediğiniz gibi aynen ortadan bikaç yaprak veriyor sadece.. görünüm açısından çok güzel bir bitki ev biran önce gelişmesini istiyorum.. konuyu takip eden yok herhalde baya uzun bir süre oldu mesajı yazalı:confused:
|
ben yukkam bayağı bi çürümüş testereyi aldım elime en iyi yerden kesmeye çalıştım fakat 5 -6 cm lik bi yeri kurtardım ama oranında kabuğu soyuldu yalnız kökleri filan duruyo suya koydum bekletyorum daha dün gerçekleşti bu olay ne yapmam gerek
|
Anyone yukka bilidğim kadarı ile açık hava ve güneşi seviyor. Bende de var ve nazlı bir bitki. Hemen büyümesini beklemek yanlış olur. Aldığınız gübre yeşil yapraklı olanlar içinmi. Sulama ne az olmalı nede çok olmalı. Yetecek miktarda sulanmalı...
|
Alıntı:
|
merhaba herkese
kardeşimin bir yukkası var :) tek odun üzerinde 3 dal vermiş fakat hiç biri burda gördüklerim gibi düz değil 3 dal da yanlara doğru kıvrılarak büyümüşler sebebi ne olabilir acaba benden kesmemi istemişlerdi ama ben cesaret edip budayamadım budansaydı tekrar filiz verir mi acaba |
yucca şimdiye kadar tanık olduğum gelişimi en zor olan çiçek.
tamam kanaatkardır dayanıklıdır lakin gelişim göstermemesi insanın canını sıkıyor ;) |
kandela evet verir hiç merak etmeyin hemde fazlasıyla bence çok arsız bir bitki hatta kestiğiniz dallardan çelik alıp başka saksılardada çoğalta bilirsizniz. tecrübeyla sabit
|
teşekkürler sadun
neden yukarı yukarı doğru değilde yanlara doğru helezon şeklinde büyüdüğü hakkında bir fikriniz varmı |
Alıntı:
|
Evdeki 11 yukkamın yanına (hepsi 96 da aldığım odunlu yukkanın çocukları) bir merdivende bulduğum ölmeye bıraılmış yukka odunun getirdim. 1,5 ay suda bekledi, alttan kestim, suyunu değiştirdim, sonunda tam 8 adet filiz verdi. Eve getirdiğimde odunun üst ksımında bulunan mumu 2 hafta kadar önce temizlemiştim tepesinden hava alsın diye. Filizlerin 3-4 tanesi 1 cm kadar büyüdü sonra durdular ve odunun suda bulunan kısmında kabukta bir gevşeme oldu. En alttan tekrar 1 cm kadar kestim, merkezden kabuğa doğru hafif grileşme vardı. 3 gün önce galiba yanlış iş yaptım diye odunun üst ksımını terar mumla kapadım, şimdi filizlerde gene canlanma var. Anca, odunda hiç köklenme belirtisi yok. Daha önceki yukkalarımı hep ana odundan aldığım dalları suya koyup köklendirerek büyütmüştüm. Bu odun kök vermeyecek mi? Ne zaman toprağa oymam gerekir, yokda oduna yanlış uyguladığım bi işlem mi var?
|
1 Eklenti(ler)
Resimdeki yukkayı ocak ayında çöp konteynırının yanında çöp poşetnde buldum. Çok kısa br odunsu govdesi vardı. Minicik bir yaprağı vardı. Yaprak çıkaran kolu cılız ve çürümek üzereydi. Ben o kolu keserek bahçeye, üzeri tamamen toprakla kapatarak cok derine diktim.
Uzun süre hiçbir hareket olmadı. Hatta unuttum bile oraya bir bitki diktiğimi. Ama bu hafta başında yukka bahçede sağlıklı bir şekilde fışkırdı:D Eklenti 98742 |
Ben de acaba saksıya dikip diğer kardeşlerinin yanına mı koysam acaba? Üstünü mumla kaplayınca kendine geldi, 2 minik iki de minimini filizleri büyüyor yavaşca şimdi.
|
yucca.
1 Eklenti(ler)
ya benım yuccanın yaprakları cok kuru.suyu da gunde azar azar verıyorum..yerı nasıl acaba ?gubreyı falan ne sıklıkta vermelyıım.bırde kıvrık kıvrık olmaya basladı..
|
Yucca bitkisinin odunsu yukka cinsi nasıl oluyor?Bilgi verirseniz sevinirim.
|
Zamanla oluyor Sayın Toprak12, sadece zamanla...
|
bu zaman ne kadar bir zaman ?
|
Odunun kalınlığına bağlı, renk değişimi 2-3 yılda alttan bir kaç santimde başlar. Benim yukkanın ilk yeşil dallarının 3-4 cm kalınlıkta bir odun oluşturması 12 yıl kadar sürdü, budadım şimdi yeni yeşil dallar verdiler.
|
benimde 3 kardeşten oluşan yukkam var... En küçük olanının yaprakları geçen yıl çürümüşdü... Tekrar atar diyerek onu yerinden kımıldatmadım ama odun olarak orada duruyor ve hiçbir kımıldama yok... Diğer ikisini ise alt yapraklarından bu yıl iyce budadım ve içden yavru yapraklarını atmaya başladı... resim yükleyebilsem yuklerdim arkadaşlar ama malesef yuklemelerimde hata oluşuyor...
|
1 Eklenti(ler)
Bu da benim fotoğrafını çektiğim yuka.Bunu Ankarada iken çekmiştim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025