agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

jineop 22-11-2011 11:32

4 Eklenti(ler)
Bahçeden yeni görüntüler...:p

sakdag 22-11-2011 12:09

Sayın Lir, küpelilerinizin hayranıyım... Nasıl oluyorda bu soğuklarda bu güzelliklerini muhafaza ediyorlar , maşallah. En çok küpeli çeşidi sizde var sanırım size bir soru sormak istiyorum. Gelin -damat çiçeği diye bir çiçek var, küpe çiçeğine benziyor... Asıl ismini bilmiyorum... Her çiçek çifter çifter açıyor.. Kırmızı renkli... Çiçeğin biri gelinlik gibi kabarık gösterişli; diğeri daha sade yalın katlı. Böyle bir çiçek duydunuz mu acaba... Çok Çok eskiden annemde vardı... Eminim küpelilerinizin yanına çok yakışır...

blaze ash 22-11-2011 17:51

3 Eklenti(ler)
Sevgili ardabora'nın gönderdiği çelikleri torfa diktim. perlit veya vermikült olmadığı için katamadım. Hazır torfun içine çiçekçiden aldığım açık toprağı kattım. Havalanması için biraz da ambalaj köpüğü koydum. Saksının en alt kısmına da çakıl taşı koydum.

Çelikleri diktikten sonra fısfısla üstten suladım. Üzerini kapattım. Çelikler biraz sıkışık oldu. Sakıncası olur mu?
Buraya kadar yanlış yaptığım bir şey var mı?

Saksıyı salonda, altında kalorifer olan cam kenarına koysam olur mu? ikindiye kadar güneş alıyor. Yoksa salonda herhangi bir yerde mi dursun?

Eklenti 256543

Eklenti 256544

SerDag 24-11-2011 22:07

Sayın blaze_ash,
Dışarıda soğuk ısırığı olan küpelilerimi eve alınca birkaç yer denemem gerekti. Öncelikle pencere önüne aldım. Ancak kaloriferden hoşlanmadılar. Tam üstünde değildiler oysa. Ve iyi ışık alıyorlardı. Ancak cidden kaloriferi sevmediler. Azıcık daha geriye aldım, yerdeler şu an hatta. Her akşam buğulama yapıyorum. Daha keyifliler. Biri çiçeklendi. Sağlıklı göründü bana küpelinizin yaprakları. Üzerini kapatmanız pek gerekmiyor sanki. Yeterince gelişmiş gibiler.

onur şengün 25-11-2011 08:25

Buğulama derken..:confused:
Soğuk buhar mı ? sıcak buhar mı ?

blaze ash 25-11-2011 10:08

Ama köksüzler. Sera ortamı yapınca daha çabuk köklendiğini okumuştum bazı çeliklerin. Bir de o çeliklerimi tek tek ayırıp, toprağına perlit ve vermikülit katarak tekrar ektim. O zaman saksım yoktu :( Sanırım böyle daha iyi oldu. Mutfakta cam önüne koydum. Kalorifer yok. Bekleyip göreceğim.

Buğulama dediğiniz sisleme mi?

jineop 25-11-2011 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 881563)
Sayın Lir, küpelilerinizin hayranıyım... Nasıl oluyorda bu soğuklarda bu güzelliklerini muhafaza ediyorlar , maşallah. En çok küpeli çeşidi sizde var sanırım size bir soru sormak istiyorum. Gelin -damat çiçeği diye bir çiçek var, küpe çiçeğine benziyor... Asıl ismini bilmiyorum... Her çiçek çifter çifter açıyor.. Kırmızı renkli... Çiçeğin biri gelinlik gibi kabarık gösterişli; diğeri daha sade yalın katlı. Böyle bir çiçek duydunuz mu acaba... Çok Çok eskiden annemde vardı... Eminim küpelilerinizin yanına çok yakışır...

Sevgilii sakdağ, küpelilere sevgim çok eskilere dayanıyor. 8 çeşit farklı küpelim var. Soğuğu ve bahçeyi çok seviyorlar. Gelin damat çiçeğini ilk defa sizden duydum ve araştırdım. Yumrulu begonya türü güneş ve su istekleri küpeliyle biraz farklı. Ama sayenizde yeni birşey öğrendim çok teşekkür ederim.

SerDag 25-11-2011 23:02

Sayın onur şengün ve blaze ash, buğulama derken su püskürtme (fıs fıs) demek istedim. Sanırım tam ifade edemedim kusura bakmayın.
Beklemiş suyu yapraklarına püskürtün.

Köksüz olduklarını bilmiyordum. O halde böyle devam etmenizde fayda var. Ben ekildiler büyüyorlar sanmıştım.

Adalet Yağcı 27-11-2011 18:33

Eklenti 257239

Sevgili lir, küpeler geldiğinde böyleydi, dalından yeni kopmuş gibi canlı.
Tabii senin dahiyane fikirlerle paketlemenin etkisi büyük.
Uzun dalları ikiye böldüm, mini kokopit saksılara yerleştirdikten sonra pet bardakların içine geçirdim.

Teşekkürler ederim canım, yüreğine sağlık.
Devamı bahçe başlığımda.

blaze ash 29-11-2011 21:44

3 Eklenti(ler)
hafta önce çeliklediğim küpelilerimin son hali. Yapraklarda solma, dökülme yok. Tuttu mu dersiniz?
Eklenti 257514

Eklenti 257515
Bunun üstündekiler sanırım tomurcuk. Diktiğimde daha küçüktü. Biraz büyümüşler bir haftada :)
Eklenti 257518

jineop 29-11-2011 22:44

Sevgili blaze ash
Çelikleriniz çok canlı ama çok yapraklı 2 yaprak bırakıp, onlarıda makasla yarısını keserseniz şansınızı arttırmış olursunuz. Sevgiler.

agozce 30-11-2011 00:05

Sevgili Lir, küpelerin harika..ellerine sağlık.

Kırmızı - siyah katmerli açan (benim carmen dediğim) küpeliden kimde var?

SerDag 30-11-2011 00:19

İlk defa duydum. Çok merak edip gugılda aradım. Acaba şu mu sorduğunuz küpeli? Başka hiç küpeli sonucu vermiyor hep fuşya! :)

ROHEES NEW MILLENNIUM - Potted Rarities

Eğer yetiştiren varsa ben de isterim mecburum buna:)

blaze ash 01-12-2011 00:13

Sevgili Lir;
Tavsiyene uyup yaprakları azalttım ve büyük yaprakların uçlarını kestim. Tomurcuk olanın sapları bu gün biraz uzamış :) Bu halde nasıl tomurcuk veriyor anlamadım. Bir de dayanamayıp baktım kök yapmış mı diye, hiç bir şey yok daha. Bir hafta oldu gerçi ama merak işte tutamadım :)

agozce 01-12-2011 00:31

Evet benziyor ama benim söylediğimin etekleri tam siyahtı.

Site üyelerinin birininde vardı ama kimdeydi unuttum...

jineop 01-12-2011 08:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash (Mesaj 884047)
Sevgili Lir;
Tavsiyene uyup yaprakları azalttım ve büyük yaprakların uçlarını kestim. Tomurcuk olanın sapları bu gün biraz uzamış :) Bu halde nasıl tomurcuk veriyor anlamadım. Bir de dayanamayıp baktım kök yapmış mı diye, hiç bir şey yok daha. Bir hafta oldu gerçi ama merak işte tutamadım :)

Hiç ellemeyin köklenme su içinde baharda çok hızlıyken bu mevsimde perlitte ya da toprakta 1 ayı geçebiliyor. Umarım tomurcuklarıda kestiniz.

jineop 01-12-2011 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi agozce (Mesaj 884056)
Evet benziyor ama benim söylediğimin etekleri tam siyahtı.

Site üyelerinin birininde vardı ama kimdeydi unuttum...

Etekleri bendekilerin lacivert. Sanırım Zafer Beydeydi.

bari 04-12-2011 20:00

2 Eklenti(ler)
Yaz başında ektiğim fuchsialar..

blaze ash 07-12-2011 17:52

Arkadaşlar diktiğim küpeli çeliklerinde (22 kasım), çiçek tomurcukları çıkıp duruyor. Koparıyorum ben de gücünün köke versin diye. Tomurcukları neden çıkıyor ki? Yoksa köklendiler mi? :)

blaze ash 10-12-2011 12:06

Arkadaşlar çok mutluyum. Küpe çeliklerimden iki tanesinin birer kökü bardaktan görünüyor. Tutmuşlarrrrrrrr!!!!!!! :) Küpelilerimi öpüp sarılasım geldi. Çok çok mutluyum. Diğerlerinde göremedim ama onlar da canlılar. İnşallah çiçeklerini de görürüm.

jineop 10-12-2011 12:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash (Mesaj 886633)
Arkadaşlar çok mutluyum. Küpe çeliklerimden iki tanesinin birer kökü bardaktan görünüyor. Tutmuşlarrrrrrrr!!!!!!! :) Küpelilerimi öpüp sarılasım geldi. Çok çok mutluyum. Diğerlerinde göremedim ama onlar da canlılar. İnşallah çiçeklerini de görürüm.

Gözümüz aydın:))

Seyfi Dağdeviren 10-12-2011 21:38

Binbir eda ve naz ile köklendirip büyütmeye uğraştığım küpe çiçeğim boynunu büktü.Yaşatmağa çalışıyorum.İnşallah başarırım.Elinde değişik renkte çiçeği olanlardan çelik bekliyorum.Gönderme nezaketinde bulunacak dostlara şimdiden teşekkür ederim.

SerDag 11-12-2011 19:04

Sayın blaze ash güle güle büyütün:) Valla ben öpüyordum şapır şupur.

Sayın seyfidağdeviren bende iki küpeli var ancak içeri alınınca çok mutsuzlandılar, daha nemli ve ışıklı iş yerime götürdüm, biraz toparlarlarsa çelik alıp köklendirmeye çalışırım. Şu an kendilerine hayırları yok, haliyle bekliyorum. Sizinki boynunu büktüyse biraz su verin diyeceğim, susuzluğa karşı hoşgörüsü yoktur küpelinin.

ardabora 12-12-2011 17:03

3 Eklenti(ler)
Benim küpelilerim şu aralar pek keyifliler, hala dışarıdalar. Yaz aylarındaki cansızlıkları gitti. Ailece mutluyuz.;)

Adalet Yağcı 12-12-2011 18:00

Süper... sevgili ardabora, yavrucaklar yeni yeni kendilerine geliyorlar ne yapsınlar.
Haziran başına kadar bu coşku devam eder, sonra sıcaktan nerelere saklasam diye dertlere düşeriz.
Sevgiler.

emily14 12-12-2011 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ardabora (Mesaj 887250)
Benim küpelilerim şu aralar pek keyifliler, hala dışarıdalar. Yaz aylarındaki cansızlıkları gitti. Ailece mutluyuz.;)

Sevgili Ardabora, bu guzellerden alttakinindi yanlis hatırlamıyorsam bana verdiğin bebişte azimle büyümekte, yakinda fotoğrafını koyacağım, inşallah annesine çeker:p böyle keyifli keyifli açar...

çilek59 12-12-2011 19:45

Merhaba Arkadaşlar, benimde elimde iki tane ekmem gereken küpeli çiçeği çeliği var. Şuan suda bekliyorlar. Toprağa ektikten sonra sobalı evdemi serin bir yerdemi durmalı ?

SerDag 12-12-2011 20:32

Maşallah İstanbul Sarıyer'de küpeli büyütmek varmış doğrusu.:)
Sayın çilek59, küpeliler ılık-serin arası ortamları severler ve bol da nem ararlar. Yani sobaya yakın olmamalı kavrulmamalı. Ama kuru ve serin yeri de çok sevmeyebilir çünkü ayaz çarpabilir. Aydınlık ve çok soğuk olmayan bir yer iyi gelecektir..

eb_ru 16-12-2011 11:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 872061)
evet evet tohum. ancak bu meyveleri kesip bekletmeli mi, hemen ekmeli mi, bıçakla yarıp tohumları mı çıkartarak ekmeli bilemiyorum. nette bir resimde yarmışlar içini göstermişler, içinde mini mini siyah çekirdekler var. yazın bir meyvesini bilerek dalında bıraktım. uzun süre çok sert ve şişkindi, sonra yumuşadı. alıp ektim ama sanırım olmadı. belki de sertken alıp ekmek lazım..

l i t t l e gardener

Sevgili SerDag
Fuchsia magellanica'ların cimlenmesi 90 günü bulabiliyormuş. Ektiğin tohumlardan vazgecme bekle derim ben.

ahmeter 16-12-2011 16:47

Küpe

1 Eklenti(ler)
Açmaya devam ediyorlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025