agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

adaçayı 08-09-2009 16:46

Off..ne zor bu küpeyi yetiştirmek,ama pes etmiyorum bir gün benimde sağlıklı küpe çiçeklerim olacak.Şu an 3 saksıda küpem var,hepside kurumak üzereydi artık budadım : )inşallah sağlıklarıa kavuşturacağım ,biraz sabırsızım galiba..

yavaşmı büyür acaba küpe çiçekleri yoksa banamı öyle geliyor,birde direk sabah güneşi alan ve öğleye kadarda gitmeyen bir yerde durmaları sakıncalımı onu sormak istiyorum.

Volare 08-09-2009 17:01

Sevgili zerrinsrt ,
Sevgili Yeşim İngiliz bahçelerinde gezerken ,
bana çok küçük çiçekli Fuchsialardan tohum almasını tembih etmiştim.
Herşeyin minik olanı bana daha sevimli gelir ...
O da sağ olsun bunun tohum vermesini beklemişti ama ,vermeyince iki çelik getirdi .
Çok ince narin, ve sanırım ince ve minik çiçekleri olacak .
Bende sizin kadar meraklı ve sabırsızım .
Bu maceracı , kaçak ve gezgin bir küpe .
Özen göstermem ondandır:p
Yeşim hanımın tarifi :
[QUOTE=yesim ozgun;468466]
asagida gordugunuz kupeli ise ilk kez rastladiklarimdan biri. Cok ince dallari olan, yapraklari jelatin kadar ince, alti pembe ustu beyaza yakin yesil renkte. Agac formunda kalin govdesi var ancak dallar sac teli kadar ince. Cicekleri cok narin, ince uzun, tuttugunz zaman hemen yerinden kopuveriyor. Bulundugu sitenin bahcesi gunes almayan bir yer.
Eklenti 94835
Eklenti 94834

Son olarak keşfetiğim bilgilere göre bu küpelinin adı -Fuchsia magellanica - 'Versicolor' (Lady's Eardrops)

zerrinsrt 09-09-2009 08:57

Sevgili adaçayı, küpe çiçeği için ilk şart gölge. Yarım gün güneş onun için çok fazla. Eğer mümkünse aydınlık, havadar ve en fazla 1 saat güneş alacağı bir yere taşıyın.
Toprağını nemli tutun,arada yapraklarını fıs fısla nemlendirin.

gülyabani 10-09-2009 11:14

sevgili asya küpelim çok güzel evet ama yapraklarında yanma gibi bir şeyler başladı dün mor katmerli aldım birde onun yapraklarında da aynı sorun var yaprakları yıkadık bizde ilk defa yetiştirdiğim için küpeliyi ne yapmak gerek bilmiyorum umarım geçici bir şeydir.

asya- 13-09-2009 11:34

Bence resimlerini yüklersen burdaki deneyimli arkadaşlar sana yardımcı olacaklardır. Ne yazıkki bende bu konuda yeniyim ve benimde küpelerimle başım dertte bende onları mantar hastalığından kurtarmaya çalışıyorum.Umarım senin küpelinin durumu geçiçi bir şeydir.Mutlaka resimlerini yükle sana yardımcı olsunlar.

isolet 24-09-2009 08:31

2 Eklenti(ler)
Küpeli sevdalı arkadaşlarıma yeni edindiğim küpelim. Rengi çok hoşuma gitti. Sizinde beğenilerinize sunucam inşallah beğenirsiniz. Ben kendime bir kökledim tuttu ama istanbulda unuttum. Okuluma getiremedim.

Eklenti 104035

Eklenti 104036

RİKO 24-09-2009 10:02

yaprakları solgunlaşan küpelimin topragını degiştirmek için bu mevsim uygun mudur?sanki saksısı da küçük kaldı.üzerinde çiçegi var bir iki tane...

_kardelen_ 24-09-2009 10:55

çok güzel gerçekten, güle güle büyüt arkadaşım. Bizim de olur inşallah.
Gittiğim bir lokantada küçük saksılarda bir kaç tane küpeli vardı. Çok güzel, katmerli. Dayanamadım istedim, bir çelik aldım. Suda bekletiyorum, yoksa hemen toprağa dikmeli miyim. Suda köklenir mi?

gülyabani 25-09-2009 13:43

sevgili zerrinsrt küpelim şuan iki çeşit oldu benim biri pembe beyaz diğeri pembe mor bizim burda fide halinde satan bir amcadan aldım herçeşit çiçek var nerdeyse ama küpe çiçeği 2 çeşit ne yazık

Volare 25-09-2009 20:02

Sn . isolet ,
umarım küpe çiçeğini ona daha layık olan bir saksıya taşırsın .
Mevsimi gelince tabi . Budama ile güzel bir ağaç halini alacaktır .
Sevgiyle büyüt .

Sevgi Durul 25-09-2009 20:17

Arkadaşlar benim küpe çiçeğim iki dal halinde, oldukça cılız. Bir de alt yapraklarını döktü ve daha hiç çiçek açmadı. Herhalde budanması gerekiyor, ama ne zaman budanacağını bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

isolet 26-09-2009 00:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 501576)
Sn . isolet ,
umarım küpe çiçeğini ona daha layık olan bir saksıya taşırsın .
Mevsimi gelince tabi . Budama ile güzel bir ağaç halini alacaktır .
Sevgiyle büyüt .

Taşıcam zaten. Aldığım kişi köyde yaşlı bayan öle dekoratif olaylara pek önem vermiyor. :D Birde çok yaşlı ağaç idi hiç bakım yapmamışlar. Odunsu gövde olmuş resmen. Üzerinden bir dal aldım ve tuttu. Onu büyütüp güzelleştiricem.

Nejla K. 26-09-2009 15:18

Sayın isolet, küpe çiçeğiniz çok güzel... Böyle gelişmesinde tenekede olmasının büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Paslı tenekelerdeki demir salınımı çiçek için çok önemli... Ben teneke bulamadığım için paslı çivi kullanıyorum. Bence aynı teneke ile daha büyük bir tenekenin içine oturtup, toprak ilave edebilirsiniz. Saksı dışına da dekorafif pek çok uygulama yapabilirsiniz. Köylerdeki doğal çiçeklerin kaynağının teneke kutular olduğuna inananlardanım...

isolet 26-09-2009 20:17

Olabilir inanırım. Bizim oranın toprağı demir eksiği varmış. Demir yokmuş belki ondan olabilir dediğiniz gibi. Bu küpeli tek değildi orada diğer küpelilerde aynı boyutta idi. Öle büyük ve odunsu gövdedeler. Öle bir çiçek açıyor ki aynı anda. İnanılmaz görsellik oluyor.

Nejla K. 26-09-2009 20:55

DEDİĞİM GİBİ SAKSIYI BÜYÜTEBİLİRSİNİZ AMA ŞİMDİKİ TENEKE KUTUDAN ÇIKARMADAN. eMİN OLUN ÇOK DAHA GÜZEL GELİŞECEKLER... YENİ FOTOĞRAFLARINIZI BEKLEYECEĞİZ...

gülyabani 26-09-2009 21:03

ya arkadaşlar konunun birinci sayfasından başlayıp sonuna kadar bütün sayfaları izledim ben küçük bir saksıda bir tanecik bir küpeli için deli oluyorum bahçelerde ağaçlaşıp büyüyormuş bunlar çeşit çeşit küpeliler rengarenk nerde yetişiyor bunlar ya nerde bu kadar çeşit ya ben daha yeni 2. çeşitine sahip olabildim bu kadar zor mu bu küpelilere ulaşmak gelecek bahara bizim burda fidancı bir amcamız var ondan ısrarla isticem nerden getiriyorsa getirsin renk renk artık market - pazar nere olursa arayıp bulucam bu küpelileri.

Arzu Kasapoğlu 26-09-2009 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 501724)
Taşıcam zaten. Aldığım kişi köyde yaşlı bayan öle dekoratif olaylara pek önem vermiyor. :D Birde çok yaşlı ağaç idi hiç bakım yapmamışlar. Odunsu gövde olmuş resmen. Üzerinden bir dal aldım ve tuttu. Onu büyütüp güzelleştiricem.

Sevgili isolet, küpe çiçeğinin odunsu gövdesini derin budama yapıp kaybetme. Ağaç şeklinde büyütebilirsin. Çok da güzel olur :)

Bir de küpe çiçeğinin rengi,resimdeki gibi kırmızı mı yoksa çingene pembesi mi merak ettim.

yerbudak 27-09-2009 00:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulyabaniablası (Mesaj 502036)
ya arkadaşlar konunun birinci sayfasından başlayıp sonuna kadar bütün sayfaları izledim ben küçük bir saksıda bir tanecik bir küpeli için deli oluyorum bahçelerde ağaçlaşıp büyüyormuş bunlar çeşit çeşit küpeliler rengarenk nerde yetişiyor bunlar ya nerde bu kadar çeşit ya ben daha yeni 2. çeşitine sahip olabildim bu kadar zor mu bu küpelilere ulaşmak gelecek bahara bizim burda fidancı bir amcamız var ondan ısrarla isticem nerden getiriyorsa getirsin renk renk artık market - pazar nere olursa arayıp bulucam bu küpelileri.

Sayın gulyabaniablası

Dün Ankara forum **** bauhaus etlik diye geçiyor orada birçok çeşidi var yalnız verdikleri kimyasaldan mı **** başka bir neden eve gelince bir hafta içinde kurumaya başlıyorlar ben altı çeşit almıştım şuan (bir ay oldu ) üç çeşiti kaldı onlarla yaşam mücadelesine devam ediyoruz.
Saygılarımla

Volare 27-09-2009 00:28

Onlar serada yetişmiş , kimyasaldan ziyade nem oranı önemli .
Küpe 30 derecenin altinda ısı ve % 60-70 civarında bir nem sever .
Bu koşulları sağlarsanız yaşamaması için bir sebep yok .

Nejla K. 27-09-2009 08:53

Yaz aylarında ilk kaybettiğim çiçeğim küpe çiçeği oldu. Düşünüyorum da bizim gibi sıcak şehirlerde istediği nemi sağlamaya bir türlü yetişemiyoruz.Bu yıl alacağım küpe çiçeklerini mutfakta ya da banyoda yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

Faruk 27-09-2009 10:05

Nejla ablacığım bence denemek lazım. Ben de bazı bitkilerimi mutfak ve banyoya koyuyorum. Gelişimleri normale dönüyor...

handanca 27-09-2009 10:14

Nejla Hanım annem Adana gibi sıcak bir ilde yetiştirmeyi başarmıştı. Evinizin en serin ve çok dik güneşin gelmediği bir yere koymalısınız. Birde annem yaz aylarında toprağına bir kaç tane buz koyardı. Birde böyle deneyin isterseniz. Umarım başarırsınız.

Volare 27-09-2009 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nejla K. (Mesaj 502191)
Yaz aylarında ilk kaybettiğim çiçeğim küpe çiçeği oldu. Düşünüyorum da bizim gibi sıcak şehirlerde istediği nemi sağlamaya bir türlü yetişemiyoruz.Bu yıl alacağım küpe çiçeklerini mutfakta ya da banyoda yetiştirmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

Aydınlıksa çok iyi olur .:p
Benim evim hiç güneş almıyor , aydınlık , nem oranı %35-40 lara düşünce zavallı küpenin kökü nemli ama yaprakları 1 günde kuruyup ufalanıyor . Nasıl dayansın ?
Bende , soğuk buhar yapan makinalar var , önümüz kış ucuzlarlarlar belki , alayım diyorum .

isolet 27-09-2009 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu (Mesaj 502116)
Sevgili isolet, küpe çiçeğinin odunsu gövdesini derin budama yapıp kaybetme. Ağaç şeklinde büyütebilirsin. Çok da güzel olur :)

Bir de küpe çiçeğinin rengi,resimdeki gibi kırmızı mı yoksa çingene pembesi mi merak ettim.

Kırmızı renk direk olarak. Pembe filan değil. Kızılay gibi düşünün o yüzden çok hoşuma gitti benim. Ağaç şeklinde toprağa ekip büyütmeyi düşünüyorum. Kendiliğinden büyüsün. Biraz form vericem ama. En üstten bir kere kesim yapıp dallarını toparlıcam. Nejla hanım ın dediği gibi tenekenin altını kesip öle toprağa oturtucam. Bahçemin bir köşesinde büyüyüp ağaç gibi olmasını beklicem.

Volare 30-09-2009 22:22

Fuchsia magellanica 'Versicolor'

2 Eklenti(ler)
Fucshia' m bir türlü istediğim gibi yeşil olmuyordu , hatta yaprak kenarları resmen beyazlaştı .
Acaba demiri mi eksik diye düşünürken , bu bitkinin cinsini bir öğreneyim dedim .
Canım google imdadıma yetişti , beni kaygılardan kurtardı .
Meğer benim küpelim zaten genetik olarak Fuchsia magellanica 'Versicolor' 'muş .
Yani resmen resimdeki gibi . Üzülmeme ve kendimi beceriksiz ilan etmeme gerek kalmadı .:p

Nejla K. 30-09-2009 22:32

Sayın Volare, nereden aldınız bu güzel çeşidi... Daha önce hiç görmemiştim. Bol çiçekli olması dileklerimle....

Volare 01-10-2009 17:51

2 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar ,
bu küpe sizin de tanıdığınız , buz kalıpları içinde köklenen , çelik .
Aynı koşullarda baktığım başka çelik yemyeşil dururken bu neden böyle soluk derken keşfettim kimliğini .
Üstteki çeliğimin annesi bu .

Nejla K. 01-10-2009 18:00

Sayın Volare, ilk fotoğrafınıza baktığımda fark ettim. Çok güzel küpe fideleriniz... Maşallah diyorum ama ne olur bana kırılmayın, sizi üzmek için değil, uyarmak için yazıyorum.İlk fotoğraftaki çelikte beyaz böcek var. Unlu bit ve beyaz böcekten pek çok küpe çiçeği kaybetmiş biri olarak ne kadar üzüldüğümü anlatamam. Böyle güzel bir çiçeği dilerim siz kurtarırsınız?

Volare 01-10-2009 18:06

Sevgili NejlaK ,
çok yakın plan çekim yaptığım için tozlu gibi görünüyor , bu bir vermikulit zerreciği .
Kaybından dolayı üzüntünü paylaşıyorum .
Teşekkürler .

Volare 01-10-2009 19:53

Sadece küpe adayı şimdilk .
Umalım da olsunlar ki tohum çelik dağıtalım , değil mi ama ?
Aslında elimizdeki çeşitleri google 'de arayıp tanımını yapsak , paylaşımı daha kolay olur .
Kimde ne var bilmiş oluruz .

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025