agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

Volare 09-08-2009 22:10

Evet inat ediyorum , yetişmek zorunda .
30 derecenin üstü öldürür yazıyor , buna dikkat edelim sn .beyaz orkide :)
Ama et suyu konusu beni aşar , kokar sonra o , biyolojik artıklar hastalık kaynağı ;(
Ev yapımı kompostlarda bile hayvansal kaynaklı atık kullanılmıyor ...

sevim4 09-08-2009 22:20

Arkadaşlar benim küpelilin üst kısmı kurudu.
Tekrar taze cubuk verirmi.

beyaz orkide 09-08-2009 22:22

Et suyunu Ciceksiz bitkilere veriyormuş teyze yapraklar alacalı olsun diye.Kulaga pek hoş gelmedigini biliyorum.Bilgi vermek amaclı yazdım ben onu.Beni cok şaşırttı enterans geldi aynı zaman da, bu yüzden yazdım ben

Volare 09-08-2009 22:42

Tabi ki , ben de hiç gocunmadan herşeyi sorarım , hele yaşlılara .
Yazıyorum da her duyduğumu , benim işime yaramayabilr o bilgi , belki arkadaşların birinn aklına yatar , kullanır .
Et konusu bana ürkütücü şu yönden , kedileri çeker , gelirler et ararlar , toprağı eşeler , saksıları devirirler .

zerrinsrt 09-08-2009 22:43

1 Eklenti(ler)
Pembe mor küpelilerimin son hali.

Ben serin bir iklimi olan Düzce'de kış sonunda ektiğim çeliklerden çok güzel sonuç aldım ama sonraki mevsimlerde denediğim çelikler tutmadı.

yesim ozgun 09-08-2009 23:10

Beyaz orkide; o buzun adi kuru buz. Sakın ola o buzla celik gondermeyin.ayrica kesinlikle ciplak elle dokunmayın. Buz yanigi olursunuz hatta daha kotusu derinin ust katmani buzun uzerinde kalarak yaralanabilirsiniz. O buz eridiginde cikardigi kimyasal cozeltı bitkinin anında donmasına neden olur. Kuru buz aslında katı karbondioksittir. Kuru buz eridiginde geriye hicbirsey kalmaz. yani kati halden direkt gaz haline gecis yapar.Ancak su ıle sıkıstırılıan katı karbondioksit erimeye basladıgında cıkardıgı buhar ve sis bitkinin sekli degismeden ve rengi bozulmadan olmesıne neden olur. yapraklari catir catir kırılır. kucuk kapali bir kutuda oldugu takdirde.

ANCAKKKKKKKKKK:)

Kuru buzla ılglı olarak; o dondurmacilrdan aldıgınız buzu aksam evde misafirlerinize icecek servisi yaparken kullanirsaniz, gecenin yildizi olursunuz. Bardagin uzerinde muhtesem gorunumlu sis tabakasi olusur ve bu sis tabakasi olusurken iceceginizin icinde kaynama efekti olur. Kaynama efekti bittiginde icecek rahatlikla icilebilir. Kaynama ve sis varken pipet yardimi ile de icecegin icilmesinde hicbir sakinca yoktur.

kuru buzu muhafaza etmek cok zordur. Derin dondurucuda maksimum 4 saat dayanabilir.

Bu arada ben bir restaurant isletmecisi ve degustarorum. Calisitigim restaurantlarda genellikle ozel gecelerde bu kuru buz sunumunu yapardim.

zerrinist; muhtesem gorunuyorlar masallah 41 kere...

yesim ozgun 09-08-2009 23:16

özür diliyorum yanliş cevap vermisim ama silmedim mesajı yararli birkac bilgi var.

Saksi icin kullanmak konusunda hakli olabilrsiniz. Ancak erirken cıkardıgı gaz cicegi nemlendirmekten cok kurumasına neden olabilir. Nemi seviyor bu kupeli. Normal buz erirken sudan gaza donustugu ıcın 3 asamali olarak yararli oluyr.

beyaz orkide 10-08-2009 13:36

Benim söylemim yanlış anlaşılabilirdi iyi ki yakaladınız.Ben saksının etrafına koymaktan bahsetmiştim saksının icine koymayı düşünmedim ama yanlış anlaşılma sonucu bunu yapmak isteyen arkadaşımız cıkabilirdi aramızdan.Dikkatiniz icin sizi kutluyorum sizi yeşim hanım.Birde aklıma takılan kücük bir ayrıntı var.küpelinin kökleri soguk olmalı deniyor ama bizimkiler celik halinde kök yok ki soguk tutalım köklenmeyide kolaylaştırır mı dersiniz soguk.

Volare 10-08-2009 16:30

Köklenme için önerilen ısı 20 C ' nin civarındaki ısılar .
Tabi Türkiyede bu mevsimde mümkün mü ?

yesim ozgun 10-08-2009 20:40

Evet köklendirmede ısı 20 hatta 17-20 C arası ısılar. Toprak ısınıyor bu havalarda. Koku olmasa da celiklerinde topraga tutunabilmesi icin buz kompresi gerekiyor. Yani topraginda ısısının düşük olması gerek.

Alttan buz kompresi yapip, çeliğin toprak üstünde kalan kisminida sera etkisi yaratmak için kapatilirsa ve gölge de tutulursa( Sevgili Volare nin fotografladiği gibi ) köklenme sağlaniyor.

berduray 10-08-2009 23:15

Keşke 3 saksı küpelimi kaybetmeden bilseydim bu uygulamaları...Yazık oldu ...

yesim ozgun 11-08-2009 15:13

Berduray; Üzülmeyin, küpe ciceginde hepimizin başina geldi. Sonbahar gibi cicekleri gecmis kupeli alirsaniz ve iyi bir bakim saglarsaniz, bu yeni bilgiler ısıgında hem kupeniz yasar hem de çiceklerini gorursunuz. Çicekli alinan küpe çicegi çiçeklere güc verdigi icin yerine alismakta zorluk çekiyor. Yerini yadirgiyor.

Ya da sonbaharda küpelerini budayan arkadaslar size çelik gonderebilirler:) Eh bizde küpe cicegi kardesligi kurabiliriz sanirim burda.

yesim ozgun 11-08-2009 21:09

Zerrinist cok güzel küpeli kızların. Ozel birsey yapiyor musun? Ve bu sıcakta dısarıdalar hem de.

Gerçekten maşallah.

isolet 11-08-2009 23:12

Ben okuyorum konuyu dikkatle ben evimin soğuk köşesine aldım. Zaten eskişehir de soğuk memleket. Mermerin üzerine koydum. Mermer buz etkisi yaratıyo herkese tavsiye ederim. Yararlı bir olay bence. Soğuk buzu değiştirmeyi unutunca yararlı oluyor. Yanına buz gibi soğuk su koyarak içine de buz atarsanız. Isının iletimi ile mermer soğur oda saksınızı soğuk tutar. Hele bir de güneş yoksa mermeri ısıtacak yeterli olur bence. Benim filizim tuttu kendini düzeltti. Ben büyümesini istiyorum. İnşallah güzelce büyütürüm. Boyum kadar küpelim olur. Ama tek bir çelik alıp bonzai yapmak istiyorum ondan.

yesim ozgun 12-08-2009 00:17

Sosyal Gruplarda KUPELERİN GUCU ADINA adlı grubumuz açılmıştır. Bekleriz ..

sındırgılı 12-08-2009 09:34

Balıkesirden geçen sene yazın köyden getirdiğim küpelimi Hanımın ısrarı üzerine evde bırakmayıp Adaya götürmüştüm.Maalesef geldiğimde kaybettim..Tüm dallarını kestim..İçeriye aldım.Bionem kullandım...Bakalım yaşatabilecekmiyim? inşallah yaşar..

yesim ozgun 12-08-2009 15:48

ben tam anlayamadim. Ada da uzun zaman susuz ve bakımsız kaldığı için mi kaybettiniz. Kokten budama yapsaydiniz. Sohbahara dogru yeniden sürgün ve yaprak verebilir. Ayni sekilde sulamaya ve bakimina devam edin. Allttan buz kompresi yapın bu sıcak havalarda. Kesinlkle günes ışığını direkt almasın.

zerrinsrt 12-08-2009 21:16

2 Eklenti(ler)
Birinci resimdeki küçük saksılar benim bu yıl aldığım küpelerim, büyük saksıdakiler ve ikinci resimdeki küpeler ise çelikten büyüttüklerim. Bu yıl aldıklarımın renkleri farklı. İlk satın aldığımda, çiçeklerini ve tomurcuklarını yerine kolay alışsın diye koparıyorum. Yeni aldıklarım bu yüzden henüz çiçeksiz.

sındırgılı 13-08-2009 09:30

İstanbulda balkonda ona gölge bir yer yapmıştım.1 saat sabah güneşi alıyordu..Yerinide çok sevmiş baharda çoşmuştu.Gerçekten seyretmesi çok zevkliydi.Eşim ben bu güzelliği burada bırakamam deyince adaya götürdüm..Gölge bir yer bulmakta zorlanmıştım.O sıcaklardada önce çiçeklerini dökmeye..... sonrada malum sona doğru yolculuk başladı..Köklü bir budama ve bionem uyguladım..Şu anda evin içerisinde güneş almayan bir köşede göji çeliklerinin yanında ayağa kalkmasını bekliyorum.Umarım yaşatırım..Çünkü bu sene cahillikten yaban mersinlerimin çoğunu kaybettim.Onuda kaybedersem artık domates biber ekmekten başka bir şey yapmıyacağım..

yesim ozgun 13-08-2009 14:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 479762)
İstanbulda balkonda ona gölge bir yer yapmıştım.1 saat sabah güneşi alıyordu..Yerinide çok sevmiş baharda çoşmuştu.Gerçekten seyretmesi çok zevkliydi.Eşim ben bu güzelliği burada bırakamam deyince adaya götürdüm..Gölge bir yer bulmakta zorlanmıştım.O sıcaklardada önce çiçeklerini dökmeye..... sonrada malum sona doğru yolculuk başladı..Köklü bir budama ve bionem uyguladım..Şu anda evin içerisinde güneş almayan bir köşede göji çeliklerinin yanında ayağa kalkmasını bekliyorum.Umarım yaşatırım..Çünkü bu sene cahillikten yaban mersinlerimin çoğunu kaybettim.Onuda kaybedersem artık domates biber ekmekten başka bir şey yapmıyacağım..

Golge haricinde gunde bir kere buz kompresi yaptin. Saksi cok buyuk degil ise bir kovaya buz koyun, uzerne bir naylon torba gecirin o naylon torbanın içine kupe çiceği saksisinı buza oturtun. kupenin saksisi kesinlikle buzla temaz etmesin. kokleri buzden eriyen suyu ceker donar. Amac serinletmek.

**** Sevgili Volare' nin yaptigi gibi içi su dolu pet şişeleri dondurmak suretiyle saksının altına ve yanlarına koyun. Hergun sulayın. drenajı kontrol edin.

umarım yaşatabilirsiniz.

geçmiş olsun.

blk 17-08-2009 11:50

Merhabalar,

Benim Yalova'dan getirdiğim küpelimin yaprakları güneşe maruz kaldığından hafif solar gibi olmuşlar. Arka tarafa kuzeye bakan ve rüzgar alan pencere önüne aldırdım.
Ayağım kırıldığı için ilgilenemediğim çiçeklerim hemen tepki gösterip boyunlarını büküyorlar... Yılbaşı çiçeklerim de solmuşlar, Sevilmeye alışınca şımardılar :D

Volare 18-08-2009 11:29

Fuchsia

1 Eklenti(ler)
Sevgili Yeşim ,
çeliğimin bu günkü (sabah) hali...
İzmirdeki 11'nci günü.
Yaşayacak mı :confused:

Sebahattin Sargın 18-08-2009 12:48

Sevgili Volare bence çiçek tomurcuğunu kopartın. Bitki kök yapmaya çalışıyor gücünü tomurcuğa harcamasın...

Sevgiler ;)

Volare 18-08-2009 13:16

10 gündür ben de kedime bunu söylüyorum ama , kıyamıyorum ...

Sebahattin Sargın 18-08-2009 13:26

Kıyamazsanız çeliği kaybedebilirsiniz, zaten bu tomurcuk normal hali gibi açmayacak. Çeliğin gücü az olduğu için küçük açacak, kıyamadığınıza deymeyecek yani. Sağlam kök yapıp büyümeye başladıktan sonra güzel çiçekler verecektir size zaten...

Sevgiler ;)

yesim ozgun 18-08-2009 23:05

Maşallah cok güzelleşmiş, çok sağlıklı gorunuyor.

Ama tomurcuğuna kıyacağız ileride güzel sağlıklı çicekler verebilmesi için.Zaten muhtemelen kendi düşecektir açamadan bari gücünü köküne versin. Ne kadar emek verdiğinizi biliyorum.

11 gun oldu değil mi?

Çok yogun olduğumdan dolayı giremedim foruma ne zamandir, açar açmaz bu resmi gördüm ve çok mutlu oldum.

isolet 19-08-2009 17:29

Benim küpelinin de tomurcukları çok büyüdü. Açmak üzereler ama ben gidiyorum bu sefer de. Açmış çiçeklerimi görmeden gidicem. Gelinceye kadar kalmaz heralde. Ev sahibime emanet edip gidicem. bütün bitkilerimi inşallah sağ sağlim alırım tekrar.

almira 21-08-2009 21:00

4 Eklenti(ler)
Küpe çiçeği severler bu güzellikleri gördünüzmü?

sevim4 21-08-2009 21:32

Sevgili almira muhteşem sizinmi .

almira 21-08-2009 22:39

Malesef benim değil canım. İnternette bulduğum bir sitede satışı var. Sadece küpe çiçeği değil daha ne müthiş çiçekler var. İnsan hepsinden almak istiyor.
ıllustrated List of Plants For Containers and patio pots / www van meuven.com

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025