agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

eceyıldız 29-08-2013 11:47

Malesef toprakta ki denememde başarısız oldu yaprak dipten yukarı doğru çürümeye başlamış.

hlycd 10-09-2013 14:27

bardak menekşe

3 Eklenti(ler)
Alırken adını bile bilmeden, çiçeklerini beğenerek aldığım bardak menekşe bir haftada gövdesinden çürümeye başladı ve kısa sürede öldü. Bir sitede gördüğüm üretim yöntemini denemek için aldığım ve elimde kalan tek yaprakla işe koyuldum. Şu an 4-5 sürgünü olan menekşemin yeni saksılarında uzun süre yaşamasını diliyorum.

Emine 11-09-2013 12:47

1 Eklenti(ler)
Tamamen çürüdü menekşem. Fotoğraftaki halinden daha kötü oldu. Yaprağı attım ümidi kestim toprağı boşaltayım derken ne göreyim. Soğan yapmış dibinde. Tekrar diktim ama yaşar mı acaba bilmiyorum.

SUDEM 13-09-2013 08:23

Sevgili emine aynı hataya bende düştüm...Ancak umut kesilmez deyip çıkan o minnacık soğanı bir başka menekşe saksımın içine diktim..Tam tamına 1 ay sonra bir de ne görsem minnacık yapraklar çıkıvermiş şu an hızla büyümeye devam ediyor.Çiçekleneği günleri dört gözle bekliyorum.Bence o soğanı toprağa gömmelisin ve rutin olarak bir gün aralıklarla püskürtme yoluyla sulamalısın...
bu arada hlycd'nin köklendirme işlemine şaştım kaldım.sadece yaprağa kesi atıp toprak üzerine bırakmış gibi duruyor...Ben o kadar gözünün içine bakarken kurusun,şu minik hanımlara da bak hele nasılda yeşermişler.vallahi maşallah.

Emine 13-09-2013 09:03

Soğanı görür görmez hemen toprağa diktim zaten. Sabretmediğim için kendime çok kızdım. Bayağı da büyük bir soğandı. İnşallah beni sevindirir.

eceyıldız 14-09-2013 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hlycd (Mesaj 1197994)
Alırken adını bile bilmeden, çiçeklerini beğenerek aldığım bardak menekşe bir haftada gövdesinden çürümeye başladı ve kısa sürede öldü. Bir sitede gördüğüm üretim yöntemini denemek için aldığım ve elimde kalan tek yaprakla işe koyuldum. Şu an 4-5 sürgünü olan menekşemin yeni saksılarında uzun süre yaşamasını diliyorum.

Sayın hlycd, bu yöntemi bizede anlatırsanız bizde denesek, o kadar uğraşmama rağmen olmuyor yaprak hemen çürüyor ben sizin gibi toprağa yatırıp bıraktım ama yine olmadı.

hlycd 16-09-2013 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1198864)
bu arada hlycd'nin köklendirme işlemine şaştım kaldım.sadece yaprağa kesi atıp toprak üzerine bırakmış gibi duruyor...Ben o kadar gözünün içine bakarken kurusun,şu minik hanımlara da bak hele nasılda yeşermişler.vallahi maşallah.

Nazar etmeyelim sizin de olsun diyelim öncelikle :) çiçeğin ismi nedir bakımı nasıl yapılır diye öylesine yaptığım bir araştırmada rastlamıştım bu yönteme. Denemek için gözüme kestirdiğim bir yaprağını koparıp anlatılan şekilde kesip toprağa sabitledim ve fısfıs şeklinde suladım. O siteyi tekrar bulunca tabi ki paylaşırım. Beğenen herkese teşekkür ederim.

hlycd 16-09-2013 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1199323)
Sayın hlycd, bu yöntemi bizede anlatırsanız bizde denesek, o kadar uğraşmama rağmen olmuyor yaprak hemen çürüyor ben sizin gibi toprağa yatırıp bıraktım ama yine olmadı.

Normal toprak değil torf diye satın aldım. Ve kımıldamaması için ortasından toprağa sabitledim. Ben ataç kullandım ama siz de buna benzer bir başka tel ya da bu işi görecek pratik bir çözüm bulabilirsiniz. Faydalandığım siteyi budum istifadelerinize sunuyorum :) Kolay gelsin.

http://www.msxlabs.org/forum/tarim/3...iriciligi.html

SUDEM 16-09-2013 14:08

vay be ne kadar teferruatlı anlatmışlar bardak menekşeyi..şu an benim küçük hanım 5 minicik yaprak oldu.ama o kadar tıkış pıkış bi yere bırakmışımki soğanı (ne olsa çıkmayacak diye ) şimdi yeri dar geliyor.ama kıpırdatmaya korkuyorum...orda büyür inşallah....

eceyıldız 16-09-2013 14:30

[QUOTE=hlycd;1199912]Normal Kolay gelsin.

Çok teşekkür ederim o kadar denemem oldu ki anlatamam hep yaprak çürüdü aslında amacım sadece üretip bunun zevkine varmak yoksa zaten bir sürü yumrusu olmuştur. Ama üretince başka bir duygu kaplıyor insanı.

hlycd 16-09-2013 14:57

[QUOTE=eceyıldız;1199942]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hlycd (Mesaj 1199912)
Çok teşekkür ederim o kadar denemem oldu ki anlatamam hep yaprak çürüdü aslında amacım sadece üretip bunun zevkine varmak yoksa zaten bir sürü yumrusu olmuştur. Ama üretince başka bir duygu kaplıyor insanı.

O duygu insanı sarınca etrafındaki insanlara da bulaşıyor ve bu güzel bir şey.

SUDEM 31-10-2013 08:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1199934)
vay be ne kadar teferruatlı anlatmışlar bardak menekşeyi..şu an benim küçük hanım 5 minicik yaprak oldu.ama o kadar tıkış pıkış bi yere bırakmışımki soğanı (ne olsa çıkmayacak diye ) şimdi yeri dar geliyor.ama kıpırdatmaya korkuyorum...orda büyür inşallah....

ben çatlağı çiçeğin o sıkışık haline acıyıp başka bi saksıya aldım.:o yaklaşık 1 ay oldu.ne ondu ne dondu diyenin hesap öylece kala kaldı.:eek: halen 5 yapraktayız.hiçbir ilerleme yok.gayet te canlı gözüküyor oysa..:(

redbullah 09-11-2013 03:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1213137)
ben çatlağı çiçeğin o sıkışık haline acıyıp başka bi saksıya aldım.:o yaklaşık 1 ay oldu.ne ondu ne dondu diyenin hesap öylece kala kaldı.:eek: halen 5 yapraktayız.hiçbir ilerleme yok.gayet te canlı gözüküyor oysa..:(

Bence bugünden tezi yok,çiçeğinizi sulamayın.Bırakın kurusun.Kururkende mevcut yaprakları ile yumruyu geliştiriyor.Yapraklar tam kuruyuncada kesin,yumru toprağında öylece kalsın.Onunda uyumaya ihtiyacı var.Yumru ne kadar küçük olursa olsun martta havalar ısınırken suladığınızda uyanıyor.Marta kadar 20-25 günde bir çok az su fısfıs layın.Mart gelip havalar ısınınca uygun göreceğiniz saksıya yumruyu süreceği yer yukarda olmak üzere 1 cm derine ekin.Sulamayı önce bir kaç kere üstten yapın,yapraklar görününce alttan tabaktan yapın.Bu menekşe gübreyi çok seviyor.Ölçüsüne göre Çiçek Coşturan falan verin.
Esenlikler diliyorum..

eceyıldız 11-11-2013 11:55

Sayın Redbullah, benim gloxsinyalarımın yaprakları capcanlı duruyor nasılsa kuruyacaklar diye toprağa bir iki yaprak ektim ama iki gün içinde çürüdüler nedenini hala çözmüş değilim bu kadar çabuk çürümesini önce sıcaklara bağladım ama şimdi havalar serinledi ve yine çürüdüler tavsiyeniz ne olur acaba kuruyup gidecek olan bu yapraklardan yavru veya yumru almam mümkün değil mi? Bugünden itibaren sulamayı kesin demişsiniz Sudem arkadaşımıza bu bizim içinde geçerli mi acaba...

redbullah 12-11-2013 03:26

Benimde son zamanlarda köklendirmek istediğim Gloxinia lar hep çürüdü.Demekki zamansız olunca köklenmiyor.Bitki kış boyu yumrusunu yapıp dinlenmek istiyor.Belki suyunu,besinini muntazam vererek,aydınlığı bol bir yerde kışın uyumadan yeşil kalabiliyor,çiçek dahi verebiliyor ama,o sene pek düzensiz oluyor,uzun sürgünler veriyor,çiçeği az oluyor.Artık kasım ayı geldi.Yaprak köklendirmekden vazgeçin.Suyunu keserek yapraklarının kurumasını bekleyin.Yapraklar kururken yumru gelişiyor.Tamamen kuruduğunda tüm yaprak v.s uzantılarını kesin,ya aynı toprakta veya kum koyacağınız bir kutuda yumruları muhafaza edin.Arada bir fısfıs ile rutubet verin.Fazla olmasın hemen yaprak sürüyor.Bu dediğimi yaparsanız sağlıklı bir yumru alırsınız.Bir kaç sene evvel bende bir yumru oluştu,bir kiloya yakın.İri yumruları düzgünce bölerek yeni köklerde elde edebilirsiniz.Böleceğiniz yerler,yumruda yüzeydeki çukur yerler olmasın.Oralar genelde sürgün yeri oluyor.Bu işlerde Hatay için şubat ayı uygun.Kestiğiniz yüzeylere mantar ve çürümeyi önlemek için tuz serper gibi kükürt serpin,elinizle kesik yüzeye yayın.En iyisi siz bu sene bölme falan yapmayın.Çiçekleriniz daha genç.İlerideki yıllarda yaparsınız.Baharda (Şubat ta)ekerken bir de çok dikkat etmek lazım.Süreceği yer altta kalırsa süremeden yumru çürüyor.Sürgün yeri diğer taraflara göre ya düz,ya da biraz çukur oluyor.Ya şimdi kuru yaprakları keserken sürgün tarafına bir işaret koyun,ya da ekmeden toprağın yüzeyine koyarak bir kaç gün ışık ve ısı alabileceği bir yerde sulayın.Küçük sürgünler görülünce toprağın bir cm.altına ekin.Sulamayı alttan yapın.
Kolaygelsin,esenlikler diliyorum..

eceyıldız 12-11-2013 08:49

Çok teşekkür ederin Sayın Redbullah, dediklerine harfiyen uyacağım ve suyu bu gün itibarı ile kesiyorum. Yumrular baharı kendi saksılarında bekleyecekler. Tohum alma çalışmalarınız ne alemde bu konuda bizlerle bişey paylaşmıyorsunuz artık.

SUDEM 13-11-2013 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1216408)
Bence bugünden tezi yok,çiçeğinizi sulamayın.Bırakın kurusun.Kururkende mevcut yaprakları ile yumruyu geliştiriyor.Yapraklar tam kuruyuncada kesin,yumru toprağında öylece kalsın.Onunda uyumaya ihtiyacı var.Yumru ne kadar küçük olursa olsun martta havalar ısınırken suladığınızda uyanıyor.Marta kadar 20-25 günde bir çok az su fısfıs layın.Mart gelip havalar ısınınca uygun göreceğiniz saksıya yumruyu süreceği yer yukarda olmak üzere 1 cm derine ekin.Sulamayı önce bir kaç kere üstten yapın,yapraklar görününce alttan tabaktan yapın.Bu menekşe gübreyi çok seviyor.Ölçüsüne göre Çiçek Coşturan falan verin.
Esenlikler diliyorum..

Nasıl kıyıpta suyunu keseyim? :( Ya tamamen kaybedersem? :confused: Bu bahsettikleriniz sıklamene yapılan muameleyi hatırlattı bana. :eek: Bu arada tohumları da ektim..Yanlış mı ettim acaba? :rolleyes:
Not:Söylediklerinize bakılırsa siz ciddisiniz..Uygulamaya geçeyim mi? Tamamen kaybedersem alırım bir bardak menekşe ama :D haberiniz olsun..

redbullah 13-11-2013 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1217875)
Nasıl kıyıpta suyunu keseyim? :( Ya tamamen kaybedersem? :confused: Bu bahsettikleriniz sıklamene yapılan muameleyi hatırlattı bana. :eek: Bu arada tohumları da ektim..Yanlış mı ettim acaba? :rolleyes:
Not:Söylediklerinize bakılırsa siz ciddisiniz..Uygulamaya geçeyim mi? Tamamen kaybedersem alırım bir bardak menekşe ama :D haberiniz olsun..

Ben senelerdir anlattığım gibi yapıyorum.Hiç bir aksama olmadı.Bu işin yöntemi bu.Ama emin değilseniz net'te bu konudaki diğer bilgileride okuyun.Takdir sizin.Tohumları ekerek yanlış yapmışsınız.Bilmiyorsanızda,sitemizde bu konuda anlatımlar var.Olay Mart'ta havalar ısınmaya başladığında olacaktı.Keşke sorup ta ekseydiniz.Tohumların çimlenmesi için;Yassı bir kaba,ince torf veya elenmiş çiçek toprağı ile kumu karıştırıp serecek,fısfıslama ile ıslatacaksınız..Bu kap aynı zamanda ağzına streç film gerilecek gibi olmalı.Daha sonra tohumları toprağın üzerine eşit bir şekilde yayacaksınız.Üzerlerine asla kum,toprak v.s konulmayacak.Tohumların çimlenmesi ışık almasına bağlı.Tohumları serpiştirdikten sonra bir kez daha fısfıslayın.Ve kabın ağzını bir streç ile kapatın.En az bir hafta bu yoğun nemli ve aydnlık ortamda kalacak.Sakın açmayın.Birde en az 20 derece sıcaklık.Yani bir bakıma mini bir sera yapıcaksınız.10-15 gün arası çimlenme başlıyor ve yüzlerce mini Gloxinia nız oluyor.Sulama yine fısfıs ile.Büyüdükçe hassas bir şekilde alıp başka kaplara aktarın.Tabi küçüklüğüyle orantılı saksılara dikin.Büyüdükçe saksı ebadını değiştirirsiniz.Fakat siz ektiğinize göre,şayet ortam kaloriferli ise aydınlık da varsa,tohumların üzerinede toprak,kum v.s atmadıysanız,gerekli nem ve sera ortamını sağlıyarak çimlendirebilirsiniz.Varsa kalorifer üzerine bir köpük levha konulduktan sonra kap bunun üzerine konulabilir.Kaloriferlerde bazen mermer oluyor,mermere rağmen yinede köpük levha koyun.Artık ısının aşırı olup olmamasını siz ayarlıyacaksınız.20 derece civarında olsun.Hemde bahara daha yetişmiş çiçekleriniz olur.Çimlenmesi,büyümesi ilk hafta biraz zor,daha sonra çok kolay,bir sıkıntısı yok.
(Bu notum aynı zamanda kılıch'a)
Hoşçakalın,esenlikler diliyorum..

redbullah 13-11-2013 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1217450)
Çok teşekkür ederin Sayın Redbullah, dediklerine harfiyen uyacağım ve suyu bu gün itibarı ile kesiyorum. Yumrular baharı kendi saksılarında bekleyecekler. Tohum alma çalışmalarınız ne alemde bu konuda bizlerle bişey paylaşmıyorsunuz artık.

Sayın Eceyıldız,elimde çok az Gloxinia tohumu kaldı.Şayet isterseniz,mesajdaki adresinizde değişmediyse mektup ile bir miktar tohum yollıyabilirim.
Genel bir bilgi olarak vereyim,ekme zamanına kadar tohumlar hava almıyacak bir şekilde kapalı küçük bir şişede veya naylonda saklanmalı.
Esenlikler diliyorum.

SUDEM 14-11-2013 07:28

Günaydınlar,
Sayın Redbullah..Sizle konuşmadık ama ben aynen de anlattığınız gibi yaptım ekim işlemini :D Umarım bir sürü gloksinyam olur.Ev kaloriferli ve tüm önerileriniz bir bir uygulandı.Evde var olan 5 minik yaprak gloksinyama sabah bi bakayım dedim 2 minik yaprak daha açmış.geliyor.suyun kesilmesi konusunda halen tereddütüm var.neden mi?zavallıcım kaç kez öldü,yeniden diktim,yumrunun yeri değişti bekledi bişey olmadı.daha ben onun hiç çiçekli halini görmedim.yapraktan bu konuma geldim..
not:bu arada. kaybedersem alırım bi gloksinya diyorum da, sesiniz çıkmıyor hiç :eek:

eceyıldız 14-11-2013 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1218195)
Sayın Eceyıldız,elimde çok az Gloxinia tohumu kaldı.Şayet isterseniz,mesajdaki adresinizde değişmediyse mektup ile bir miktar tohum yollıyabilirim.
Genel bir bilgi olarak vereyim,ekme zamanına kadar tohumlar hava almıyacak bir şekilde kapalı küçük bir şişede veya naylonda saklanmalı.
Esenlikler diliyorum.

Çok teşekkür ederim özelinize yazdım.

redbullah 14-11-2013 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1218322)
Günaydınlar,
Sayın Redbullah..Sizle konuşmadık ama ben aynen de anlattığınız gibi yaptım ekim işlemini :D Umarım bir sürü gloksinyam olur.Ev kaloriferli ve tüm önerileriniz bir bir uygulandı.Evde var olan 5 minik yaprak gloksinyama sabah bi bakayım dedim 2 minik yaprak daha açmış.geliyor.suyun kesilmesi konusunda halen tereddütüm var.neden mi?zavallıcım kaç kez öldü,yeniden diktim,yumrunun yeri değişti bekledi bişey olmadı.daha ben onun hiç çiçekli halini görmedim.yapraktan bu konuma geldim..
not:bu arada. kaybedersem alırım bi gloksinya diyorum da, sesiniz çıkmıyor hiç :eek:

Tamam,eviniz kaloriferliyse mesele yok.Çiçeğinizin suyunu kesmeyin,bakımına devam edin.Fazla sulamayın,çokta kurutmayın.Birde Gloxinia gübreyi seviyor.Çiçek coşturan v.s eklerseniz farkı görürsünüz.Aman gübreyi çok kaçırmayın.

Gloxinia alırım falan yazmışsınız..Cevabım;Kem..Kümm..Kem..:cool:

SUDEM 18-11-2013 09:13

ohh şimdi içim daha rahat. :cool: bir uzman olarak sizin fikirleriniz benim için önemli.benim minikler büyümeye devam ediyor.güler abladan huy kaptım sanırım.minik yaprakları öpüp duruyorum.:dilli: .Allahım deliriyorum herhalde.bir de çiçek açsalar nolur halim?İnşallah bu sefer kaybetmem onları.
Not: cevabınız hiç hoşuma gitmedi.:D

eceyıldız 18-11-2013 10:43

Açınca da çiçeklerini öpeceksiniz Sevgili Sudem.

ngr33 01-01-2014 19:24

gloxinia severler nerelerdesiniz bir kaç resim koysanızda bari resimlerini görebilsek bu güzelliğin..hala rüyalarıma giriyor bu çiçek..ah nasıl almadım o gün pazardan ama iki gün sonra taşınacaktım. hala çok pişmanım almadığım için :( resimlerinizi bekliyorum ... ;)

eceyıldız 02-01-2014 09:09

Gloxsinyalar uykuda şimdi baharı beklemeniz gerek Sayın ngr33...

çiçeksever 21-01-2014 14:36

Su uyur çiçekseverler uyumaz

1 Eklenti(ler)
Bu çiçeği yazın bahçede yetiştiriyordum.Kışın işyerine getirdim.O da güzel çeçeğini esirgemedi.

çiçeksever 21-01-2014 14:37

Sanki minyatür gibi çiçeği biraz küçük açtı.

SUDEM 22-01-2014 08:26

benim gloxinyam şu an o kadar canlı duruyorki.(maşallah) ***.en kısa zamanda çiçeklerini de görürüm.bu arada sevgili çiçeksever farkettiniz mi bilmiyorum.her yeni yaprakla alttaki eski yaprak hemen kuruyor sanki..ya da benimki öyle yapıyor...

eceyıldız 22-01-2014 09:23

Ne güzel canlı kalmış benimkiler havanın soğuması ile kurudu uykuya geçtiler artık güzel çiçeklerini görmek için yazı beklemekten başka yapacak birşey yok sanırım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025