agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

Faruk 20-05-2009 23:20

Züleyha bu bitki güneşi çok seviyor...

züleyha 20-05-2009 23:27

Teşekkur ederim Faruk, balkonda hemen yerini ayarlıyorum :)

TuruncuHis 20-05-2009 23:50

Sayın Faruk,
Güneşi seviyor derken bir hata mı var acaba? Zira yaprak yapısına bakılırsa direkt güneş ışığı uygun değil. Işıklı ortam olabilir de, güneş üzerine vurursa çok hızla zarar göreceğini düşünüyorum.
İlk sayfada yetiştirme tekniklerinde de aynı bilgi var...

Faruk 20-05-2009 23:52

Sayın TuruncuHis bende güneş ışığı derken direk güneş ışığından söz etmedim. Zira güneş gereksinimi Afrika menekşeleri standartındadır...

tolgahann 21-05-2009 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 426161)
Sayın Tolgahann yapraklarınız inşallah bol bol yavrular ve çiçeklerini de görürsünüz. Gelişmelerden bizleri de haberdar edin. Tutarsa bizlerde bir yaprağı 3 e bölme yöntemini uygularız...

Tabii ki de gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz.

jineop 21-05-2009 07:34

Merhaba
Güneşide ,sıcağıda seviyor.Ama güneşte üstten sulanırsa yaprakları bozuluyor.

silence 24-05-2009 11:14

Merhaba arkadaşlar ben menekşemle alakalı bir kaç sorum olacak düşünceniz için şimdiden teşekkürler
1. resimde menekşe tomurcuğu üzerinde lekelenmeler var, bikaç defa su püskürttüğümüz için olabilir mi?
2. resimde de çiçekler daha tamamen açmadan solmaya sararmaya başlıyo bunun nedeni ne olabilir .gübresizlik mi yoksa su püskürtmek mi?

http://img228.imageshack.us/img228/6006/bard.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/8516/bard1.jpg

tolgahann 24-05-2009 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi silence (Mesaj 429059)
Merhaba arkadaşlar ben menekşemle alakalı bir kaç sorum olacak düşünceniz için şimdiden teşekkürler
1. resimde menekşe tomurcuğu üzerinde lekelenmeler var, bikaç defa su püskürttüğümüz için olabilir mi?
2. resimde de çiçekler daha tamamen açmadan solmaya sararmaya başlıyo bunun nedeni ne olabilir .gübresizlik mi yoksa su püskürtmek mi?

http://img228.imageshack.us/img228/6006/bard.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/8516/bard1.jpg

Su püskürtmemelisiniz.:(:(:(

silence 24-05-2009 11:34

sadece bir kaç kez oldu önemsiz derecede dibinden suluyoruz genelde başka sorun olmalı :(

Faruk 24-05-2009 13:54

Sayın Silence bunun değişik nedenleri olabilir. Bunlar son zamanlarda yaptığınız aşırı sulandırılmış kimyasal yani gübre kullanımı **** bitkinin aşırı suya maruz kalması **** evin kuytu bir köşesinde kalıp yeteri kadar gün ışığından faydalanamması **** en önemlisi köklerinde **** yaprak ve çiçek üzerinde gözle görülülen **** görülmeyen zararlıların bulunması olabilir. Bu saydığım bütün etkenler yaşadığınız sorunun sebeblerinden biri olabilir...

silence 24-05-2009 18:40

tesekkür ederim sayın faruk menekşe bakımında bunlardan haberim var ama önceden bişeyi yoktu belkide ben çok fazla büyüttüm bakalım zaman ne gösterecek

kar-topu 26-05-2009 17:49

Bugün bir gloxinia aldım ebruli daha eve gelmeden çiçekleri kararmaya başlamış. Oysa bu çiçeği dün akşam ilk gördüğümde heveslenip hemen bugün aldım.:(

kader01 29-05-2009 12:05

Arkadaşlar 2 gündür heyecanla açıyorum formu ama kimse girmemiş ben bu bardak menekşelerini nerde bulucam bana gönderebilecek veya yardımcı olabilecek arkadaşlar sabırsızlıkla bekliyorum. Birde ben işyerimde bakmak istiyorum hergün yanımda olsun yalnız odamda çok cam olduğu için güneş çok vuruyor yazada girdiğimizden ister istemez klima çalıştırıcam sizce ofiste klimadan dolayı yaşarmı

İklimsiz 29-05-2009 13:06

1 Eklenti(ler)
İlk kez yumru ekimi deniyorum. İki tomurcuğu mevcut, umarım açmak için çok beklemez:p

Eklenti 82275

çiçeksever 29-05-2009 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kader01 (Mesaj 433088)
Arkadaşlar 2 gündür heyecanla açıyorum formu ama kimse girmemiş ben bu bardak menekşelerini nerde bulucam bana gönderebilecek veya yardımcı olabilecek arkadaşlar sabırsızlıkla bekliyorum. Birde ben işyerimde bakmak istiyorum hergün yanımda olsun yalnız odamda çok cam olduğu için güneş çok vuruyor yazada girdiğimizden ister istemez klima çalıştırıcam sizce ofiste klimadan dolayı yaşarmı

Praktiker veya Carrefoura bakın.Mental Holland firmasının yumruları satılıyor.Onlardan alabilirsiniz.
http://www.anatoh.com/mgs/urunler/am.../ana_sogan.htm
http://www.anatoh.com/mgs/markalar/mamator/a_mantel.htm

silence 31-05-2009 21:27

2 Eklenti(ler)
menekşemin son hali çiçek kalmadı kalanlarda kuruyor imdaaaak menekşem intihar mı ediyor :(

Güngör Salman 01-06-2009 00:59

3 Eklenti(ler)
Bu da benim gloxiniam.

Passion 01-06-2009 15:03

2 Eklenti(ler)
Ben bu bardak menekşeleri dalından tutturdum. Yaprakları ortasından sararınca sararan yaprakları kopardım. Fakat sonra yeni gelen yapraklarda sarardı. Pencere önünde aydınlık akşam güneşi alan bir yerdeydi. Böyle olunca pencereden biraz uzağa aldım. Fazla da sulamıyorum. Bunun sebebi ne olabilir? Demir eksikliği olabilir mi ?
Eklenti 82922Eklenti 82923

mandalina 01-06-2009 18:57

Arkadaşlar bardak menekşesini nasıl çoğaltabiliriz.?

Faruk 01-06-2009 19:09

Sayın Mandalina en kolay yaprak çeliklerinden yapılan dikimlerle çoğalıyor. Diktikten 1,5-2 ay sonra bardak menekşe yavruları oluşuyor...

Faruk 01-06-2009 19:11

Sayın Passion eğer bitkiniz hasta değil sağlamsa sulandırılmış demir gübresi verin saksı altından. Yarım çay kaşığı 1 litre suda sulandırılmış olarak...

Passion 01-06-2009 22:37

Teşekkürler Sn. Faruk. Dediğiniz gibi sorun demirle ilgiliyse demir takviyesi yaparım. Aspirin ve B vitamini takviyesi de iyi gelir mi acaba ?

Faruk 01-06-2009 22:55

Sayın Passion 1 litre suda 1 aspirin eritilmesinin ve B vitamininin de büyük katkıları vardır. B vitamini toprak hazırlama aşamasında kuşkusuz çok faydalıdır kokusu kötü olsada...

DefneD. 18-06-2009 01:07

Sonunda bugün Koçtaş'ta Gloxinia buldum:) İkisi de katmerli, bir tane koyu mor, bir tane de bordo aldım. Her ikisinin de çiçeklerinde beyaz hareler var.

Garibanlara ne vermişler bilmiyorum ama dış yaprakları pazı yaprağı kadar büyüktü ve üzerleri can erik büyüklüğünde tomurcuk dolu. Normal olmadığını biliyorum:(

Konuya yazan arkadaşlar çok büyük yapraklar köklenmez demişler ama ben sırf denemiş olmak için bitkilerimi dikerken kestiğim o kocaman yaprakları suya koydum.

Umarım hem çelikler hem de saksıdaki çiçeklerim yaşarlar.

Du bakali n'olcek:)

Faruk 18-06-2009 10:53

Sayın Defne D. bahsettiğiniz kocaman yapraların ve yeni aldığınız gloxiniaların fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü acaba? Merak ettim. Kocaman yaprakların yavrulaması konusunda herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum...

bengi_su 18-06-2009 11:12

Syn.Defne D. gloksenianın yaprakları mormaldede büyük olur o yüzden bir sorun yok bence seralarda uygun sıcaklık sağlandığı için yapraklar biraz daha iri oluyor ama bildiğim kadarıyla gloksenia için özel bir besin yok çiçekleride gül gibi açıyor zaten yapraklarının boyututa o yüzden normal.:)

DefneD. 18-06-2009 16:30

Sevgili Faruk ve bengi su, çok teşekkürler yanıtlarınız için.

Teknolocik (!) bir problemden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Bir süre daha öyle gidecek galiba:(

Ama şöyle söyleyeyim, kestiğim yaprakların tepelerinden sap başlangıcına kadar olan boyları 13-14 cm, enleri 11-12 cm. Bana fazla büyük geldiler. Sizce?

Faruk 18-06-2009 16:56

Sayın Defne D. sera ortamında yoğun hormon ve gübre takviyesiyle yaprakların büyük bir durum almaları gayet normal bence. Bu sadece gloxinia için değil diğer bitkiler içinde aynı şekilde. Bu büyük yaprakları ya 3-4 parçaya ayırıp toprağa dikin (ben denemedim ama deneyenlerden olumlu sonuç alanlar var) ya da tek olarak dikin her halukarda yavrular. Büyük yaprakların parçalanması ve toprağa dikilmesi önceki sayfalarda işlenmişti. O mesajlara bakın bence. Çok açıklayı şekilde anlatılmıştı...

DefneD. 18-06-2009 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 447815)
Sayın Defne D. sera ortamında yoğun hormon ve gübre takviyesiyle yaprakların büyük bir durum almaları gayet normal bence. Bu sadece gloxinia için değil diğer bitkiler içinde aynı şekilde. Bu büyük yaprakları ya 3-4 parçaya ayırıp toprağa dikin (ben denemedim ama deneyenlerden olumlu sonuç alanlar var) ya da tek olarak dikin her halukarda yavrular. Büyük yaprakların parçalanması ve toprağa dikilmesi önceki sayfalarda işlenmişti. O mesajlara bakın bence. Çok açıklayı şekilde anlatılmıştı...

Benim de anlatmaya çalıştığım aynı şey. O kadar fazla hormon ve gübre veriyorlar ki, bizler evlerimizde su ile beslerken zaman zaman uyum sağlayamayan bitkileri kaybedebiliyoruz. Normal şartlarda asla fazla gelişmiş, kocaman çiçekleri olan bitkileri almam. Ama epeyi zamandır gloxinia aradığım için bunları görünce mal bulmuş Mağribi gibi üzerlerine atladım:p

Yaprakları suya koydum. Bol ışık alan sıcak bir ortamdalar. Çelik tutturma konusundaki makus talihimi umarım bunlarla yenebilirim.

Teşekkürler:)

NURSER 19-06-2009 09:26

1 Eklenti(ler)
ve bu da benim gloxiniam. Satıcı sadece kök yumrudan çoğaltılabileceğini söylemişti, ama burada yaprak çeliğinden de çoğaltılabildiğini öğrendim. Bu beni sevindirdi..
Eklenti 88003

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025