![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-03-2007
|
şebboy tohumlarımı ektim
Merhaba Sayın Sercan1969'dan aldığım şebboy tohumlarımın bir kısmını ektim. Formda Zeki Yağlı Bey'in tohum ekme ile ilgili açmış olduğu konu işlemlerini dikkatlice okudum. Hazır satılan şişen tabletleri kullandım.Tabletleri suda 10 dk.beklettim sonra iki parmağımın arasına alarak sıktım.Böylece nemli kaldı diye düşünüyorum. ![]() Mutfağımın cam kenarına mermer üstüne koymalı mıyım?Hem ışık alıyor hem de mutfağımın o kısmı balkondan içeri alındığı için serin bir bölge sizce uygun mudur?Yoksa balkondamı durmalı? Gece de içeri mi alacağım? Kapaklarını havalandırma haricinde terleme açısından kapalımı tutmalı mıyım? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Şebboylar erken ilkbahar ve sonbahar olarak iki dönemde dikilebiliyor. Firuzan hanımda tohum bol olduğundan sanırım sorun olmaz. Firuzan hanım tohumları torfa ekseniz daha iyi olmazmıydı? Bu şişen tabletler bana pek mantıklı gelmiyor.Ev ortamında tohumlar en geç 1 hafta içerisinde çimleniyor.Ama asıl sorun ondan sonra başlıyor.Fideleriniz yeterli ışık görmezse zayıf kalır ve o fidelerden istenilen randımanı alamazsınız. Seranız varsa gece 7-8 derece gündüzde 15-18 derecede sıcaklığı olan bir seranız varsa fideleriniz gayet sağlıklı büyür. Yoksa iyi güneş gören bir pencere kenarı da olur. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Şebboylarımı şaşırttım.Sanki biraz gövdeleri bana uzun ve zayıf geldi ama umarım büyürler. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-03-2011
|
Alıntı:
Bence gayet sağlıklı görünüyorlar. Umarım mis kokulu çiçeklerini görürsünüz. ![]() Buralarda havalar soğuk gittiği için sanırım, benim çimlendirmeyi başardığım şebboylarımdan ancak 3-5 kök ayakta kalabildi ![]() |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Torf da aldım viyollerede ekim yapacağım bir hafta sonra yapayım dedim.Seram yok ama dediğiniz gibi pencere önüne dizeceğim .Oturduğum evin mutfağına balkonun bir kısmı içeri katılmış pencere önünde kalorifer yok yani mutfağım evin diğer kısımlarından daha serin 18 derece gece de pencere önü olduğu için serinlik alır diye düşünüyorum.İstanbulda şu an kar atıştırıyor güneş yok ama pencere önü oldukca ışık alıyor çünkü önü açık. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-10-2016
|
Bende ektim tohumum yeni çıkıyor yeni fotoğraflar ileri ki zamanlarda atarım ![]() Ek : Jiffy şişen tablet ile torflu toprağa ayrı ayrı ektim torflu toprakta daha hızlı çıktı . Jiffyde biraz derine gömdüm tohumu galiba ondan dolayı tohum çıkmamış olabilir . Düzenleyen fuaterkul : 13-10-2016 saat 16:49 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
![]() Sercan Beyden aldığım Şebboy tohumları çimlenmeye başladı.Ekimden 4-5 gün sonra dünyaya merhaba dediler. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
![]() ![]() Şebboylarım büyümeye devam ediyorlar. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Az önce çektiğim resmi yükleyeyim ki fidelerinize daha bir güzel bakın Henüz agaclar.net'i bulmadan önce serpiştirdiğim karışık tohumlardan yetişen şebboyum.. Şu anda yaklaşık iki yaşında olmalı, geçen yaz tek çiçek vermişti. 13-14 cm'lik bir saksıda 2 kök ve 4 çiçeği var.![]() Tohumları ektiğim ilk saksıda uzunca süre hareket olmayınca saksıyı bir kenarda unutmuş, sonrasında çıkanları da birşeye benzetemeyip yabani ottur diye düşünerek yolmuştum bir güzel Bu 2 kökü de "kazara" ayırmış oldum, biraz boylanınca da ismini burada sorup öğrenmiştim ![]() Bit pire derdi yok, soğuktan nasıl korurum tasası yok, susuzluğa dayanıklı da diyebilirim. Bu kolaylıkların üzerine baş döndüren güzel kokusunu da eklersek... Benim favorilerimden biri oldu kesinlikle ![]() |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Füsun hanım size aynen katılıyorum. Şebboy'un kokusu gerçekten müthiş imiş (bende ilk bu yıl öğrendim). Benim için daha önceleri mor zambak'ın (iris) kokusu favori idi ama şebboyları kokladıktan sonra, 1. sıraya şebboy geldi. Küçücük bir parçası dahi odayı günlerce mis gibi yapıyor (çiçekli bir dal kırıp, su vazosuna alıp odaya koyuyorum. İlk çiçekleri dökülse bile, minik minik çiçekler 10 gün kadar açmaya ve koku vermeye devam ediyorlar). Sn. elek, sizin yüklediğiniz fotoğrafta'ki mor şebboy'un aynısı kayınvalidem'de var (kayınvalidemi en sonunda, bu çiçeğinin isminin şebboy olduğuna ikna etmeyi başardım. Burada'ki yazıları ve fotoğrafları kopyalayıp, evde'ki bilgisayardan gösterdim'de ikna oldu). Onunki'de çiçeklenmiş ve geçen gün fotoğrafını çekmiştim. Benim şebboy'un fotoğrafı ile birleştirip yayınlıyorum. Çiçeklerin görüntüsü ve kokusu aynı ama yaprakları biraz farklı. Tıpkı, ortanca çiçeklerinin 2 farklı yapısı gibi. Yaprakların renk ve yapıları; 1. Tür). Parlak-canlı açık yeşil ve ince (plastik yapma çiçek yaprakları gibi). 2. Tür). Daha koyu renkli (mat) ve kalın etli. Üstte'ki sarı şebboy benim evde'ki, altta'ki mor-eflatun kayınvalidemin evinde'ki şebboy. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Füsun hanım ve sevgili gece şebboyların çelik ile çok kolay çoğaldıklarını yazınca, 3 saksıya şebboy çelikleri alıp dikmiştim. Her 3'de tuttu ve gayet sağlıklı büyüyüp, çiçeklenmeye başladılar. Şimdi boş bulduğum her yere şebboy çelikleri dikiyorum. Komşuma, anneme ve kayınvalideme'de verdim çoğalmaları için. Ne kadar çok olursa o kadar iyi olur, çünki birimizin bahçesindekilerin başına bir şey gelse, diğerlerinden tekrar çoğaltabiliriz. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2009
|
Bu da benim şebboylarım Geçen sene tohumdan dikmiştim çiçek açmamışlardı Çiçekli halini ilk defa görüyorum ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili ayazkentli, elek, cetasule şebboylarınız çok güzel, benim için de bol bol koklayın Şebboya anne kokusu derlermiş![]() Benim gözlemlerime göre şebboy iki yıllık bitki deyip, açtıktan sonra sakın söküp atmayın, bilinçli bir budama ile bitki gençleştirilebilir. Çevremde apartman bahçelerinde epey yıllık şebboylar var özellikle gelip, geçerken gözlemliyorum. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-09-2012
|
şebboy
Alıntı:
[QUOTE]İŞTE BENİM ŞEBBOYLARIM |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-09-2012
|
[QUOTE=şebboy_;1020081]bu resme inanamıyorum ben balkonda saksılara nisanda ektim hepsi çıktı ama eylül geldi hala bi açamadılar.şaşırtmada yaptım sıvı bitki besini ilede gübreledim gün aşırıda suluyorum inadına açmıyorlar nerde yanlış yaptım bilmiyorum yerinimi sevmedi naptıysa.konya iklimi mi iyi gelmedi? bu arada konyada kış çok soğuk saksıları içermi alsam acaba? bitki gençleştimek için şebboy budaması nasıl yapılıyor? sorularım hakkında gerçekten bilgisi olan paylaşırsa memnum olurum.şimdiden teşekkürler ![]() Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaçsever
|
[QUOTE=şebboy_;1129758] Alıntı: