agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni477Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-01-2008, 09:39   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşım saksıyı toprakla doldur.Tohumu saç.Üstüne çok az toprak koy ve elinle yağmurlama yapar gibi bolca sula.Sera vazifesi görsün diye tohumlar çıkana dek poşet giydir saksına. Arada suyunu kontrol et. Sıcaklık önemli çimlendirmeyi evdeki çiçeklerinin yanına koyarak yapabilirsin.Havalar ısınıncaya kadar dışarıya çıkarma.Birde çimlenme oldu ya hemen poşeti çıkarma. Bir kaç yerinden del poşeti havaya yavaş yavaş alışsınlar. Direk güneş ışığıylada temas etmesinle birden yakıyor filizleri...
1 'er karış kadar olunca boyları ekmek istediğin yere kaldırırsın.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2008, 17:21   #32
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Sevgili OLay9 bu güzel bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda yeniden deniyeceğim sonuçları yazarım.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 23:12   #33
Ağaç Dostu
 
menekşemehtap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2007
Şehir: tokat
Mesajlar: 178
Şebboy tohumu hakkında sanırım kesin ve net bir ekim tarihi mevcut değil.

menekşemehtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2008, 23:14   #34
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
http://www.agaclar.net/forum/showpos...37&postcount=3

Sorunuzun cevabı burada mevcut.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2008, 00:13   #35
Ağaç Dostu
 
menekşemehtap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2007
Şehir: tokat
Mesajlar: 178
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ferda Ülkümen Mesajı Göster
Elimdeki kitapta şebboy için, tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7aydır diye bir bilgi var. Normal tohum ekme zamanı Temmuz-Ağustos.
Bu bilgiden sonra kafam karışmıştı yardım için teşekkür ederim.

menekşemehtap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2008, 00:15   #36
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Haklısınız benim kafamda karıştı şimdi

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2008, 02:37   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Şebboy - Cheiranthus (Erysimum)
Kullanım amacı: Iki yıllık kışa dayanıklı, bu türün boylu çeşitleri saksılı olarak kullanılır. Ulkemizde Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında, yeşil alanlarda kullanılmak üzere poşetlerde yetiştirilir. Saksılı ve kesme çiçek olarak da ülkemizde kullanılmaktadır.
Kültür süresi: Tohum ekiminden çiçeklenmeye kadar geçen süre 7 aydır. Tohum ekiminden poşette çiçeksiz bitki olarak satışına kadar geçen süre 4-5 aydır.
Tohum ekimi: Temmuz-Ağustos aylarında kasalara ekilir. Tohumların üzerine hafifçe kapak atıldıktan sonra kasaların üzeri tohumlar çimleninceye kadar camla örtülür ve gölge bir yerde bırakılır.
Şaşırtma: Tohumlar ekildikten bir ay sonra veya fideler 5 cm. boya geldiğinde 8 cm. poşet veya saksılara, bundan 1 ay sonrada 12 cm. saksılara, kesme çiçek olarak yetiştirilecekse 25x25 cm. aralıklarla yastıklara şaşırtılırlar.
Yetişme ortamı: Tohumlar 18°C koyu gölge veya karanlık bir yerde 8-14 günde çimlenirler. Çimlenmeden sonra fidelerin ışık alması sağlanır. Sıcaklık önce minimum 1 2°C’ye, bundan bir ay sonra da 8-1 0°C’ye düşürülürse çiçek taslağı daha çabuk oluşur.
Bitki harcı ve gübreleme: Tohumlar bir kısım kumlu, tınlı ve bir kısım torf karışımı içerisine ekilir. Torfun her litresi için harca 2 gr. CaCO3 karıştırılarak pH’nın yükselmesi sağlanır. pH 6,8-7,5 arasında olması gerekir. Şaşırtma veya yetiştirme harcı 3 kısım tınlı toprak, bir kısım torf karışımından oluşur. Bu karışıma katılan her 1 litre torf için 2 gr. CaCO3 verilir. Fideler kök gelişimini tamamladıktan sonra sulama suyunun litresine potas ağılıklı 2 gr. kompoze gübre gelecek şekilde hazırlanan suyla her hafta bir defa gübrelenir.
Hastalık ve zararlılar : Solgunluk hastalığı, Plasmodiophora brassicae, mildiyö, Botrytis, beyaz pas (Cystopus candidus), Phyllotrea sp. ‘dır,
Önemli Seri ve Çeşitleri
Riesen Goliath, kadife görünümünde, kahverengi-kırmızı renkli, çiçekleri yalınkat, büyük, bitki boyu 50-60 cm. ‘dir. Yalınkat çiçekli kesme çiçek alternatifleri arasında en fazla tercih edilen bir çeşittir.
Zwerg-Busch-Goldlack Serisi
Yeşil alanlarda, çiçek parterlerinde ve saksılı yetiştiricilikte kullanılan 25-30 cm. boyunda bir seridir.
Önemli Çeşitleri
Tom Thump Viollett, menekşe,
Tom Thump Karmensinrot, karmen kırmızısı,
Tom Thump Braunrot, kahverengi - kırmızı,
Tom Thump Goldgelb, altınsarısı rengindedir.

Cheiranthus Cinsi ve Önemli Türleri
Cheiranthus ismi, Arap lisanında bu bitkiye verilen “khiri” kelimesi ile Yunanca çiçek anlamına gelen “anthos” kelimelerinin birleşmesinden kaynaklanmaktadır. Yaklaşık 10 kadar türü, Türkiye, Akdeniz Bölgesi, Iran ve buradan Hindi Çin yarımadasının kuzeyindeki Yunnan bölgesine, oradan da Kuzey Amerika’nın sahillerine kadar uzanan geniş bir bölgede doğal olarak bulunur. Otsu ve yarıotsu karakterlerde, çalı formunda büyüyen bitkinin çiçekleri, sarı, kahverengi, erguvan renginde ve bal gibi kokar. Ayrıca tavşanların zevkle yediği bitki olduğunu da, bahçede tavşan besleyenlerin unutmaması gerekir.
Önemli Türü
Cheiri, Türkiye ve Güney Avrupa’da bulunur. Çiçeklenme zamanı Nisan-Haziran, 25-80 cm. boyunda, yarı çalı formunda büyür. Iki yıllık çiçekleri sarı, kahverengi ve menekşe renginde olabilir. lslah edilmiş çeşitlerin boyları 20-80 cm., renk alternatifleri de oldukça fazladır. •

Kaynak;Tek ve çok yıllık Mevsimlik çiçekler, Prof. Dr. A. Hatipoğlu & Dr. B. Gülgün

rana58 ve şebboy_ beğendi.

Düzenleyen Ferda Ülkümen : 19-01-2008 saat 15:14
Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2008, 02:54   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
CHEİRANTHUS-Erysimum (Şebboy)
Fransızlar’ın Jirofle dedikleri Şebboy, ulusal çiçeklerimizdendir. Şebboy, pek eskidenberi bahçelerimizde bölmelerin süslenmesinde ve genellikle saksı içinde pencere, balkon ve salonların süslenmesinde kullanılmaktadır. Sarı ve koyu kahve renkli kadifeleri andıran çiçekli çeşitleri kadınlar arasında Ana Kokusu adıyla ün kazanmıştır. Son yıllarda Şebboy’un yüzü ‘geçen çeşiti elde edilerek bunların hepsi dört cinse sokulmaktadır. Dört cinsin her birinde ait olan çeşitler, renk ve şekilce birbirinden oldukça farklıdırlar.
Yaz Şebboyları:
1 — Karanten cinsi: Bunların değişik çeşiti vardır. Bu çeşitlerin her biri katmerii, ayrı ayrı renklere ve şekillere sahiptirler.
Şebboy’un Pariziyen çeşiti, çiçekler için daha çok elverişlidir.
2 — Yazlık Ekselsiyor cinsi: Bu cinsin değişik renklerde yedi çeşiti makbuldür. Bütün bu çeşitler bir yıllık olup, kısmen Karanten cinsi vasıflarına sahiptirler. Vaktinden önce meydana çıkarlar, hepsi katmerli ve demet yapımına pek elverişlidir. Fidanlar 30-50 cm. kadar yükselir.
Kış Şebboyları:
3 — Gros veya Grand Flör, Jirofle Diver isimleriyle ün kazanmış olan bu cinsin otuz kadar çeşiti üretilmiştir. Bu çeşitlerin en güzelleri, değişik renkte melezler olup, bol çiçekleri ile bütün yaz açarlaı. Kokardo çeşitleri ise katmerli ve büyük çiçeklidirler. Saksıda yetiştirilmek için salık verilir. Bu çeşitin bodur olan çeşitleri de vardır. Kış
Şebboyları’nın hepsi ömürlü olup, kalınlaşan kökleri iyi korunursa fidanları kuvvetli ve seri bir şekilde büyüyerek bol çiçek açarlar.
4 — Sarı Şebboy cinsleri.: Ilkbaharda erkenden açan bu cinsin yirmibeş çeşiti vardır. Bu cinsi, iki yıllık ya da ömürlü çeşitlere sahiptir. Parsiyen, Bodur ve Katmerli olan çeşitleri iyidir. Bunlar 40-70 cm. boylanırlar.
Şebboy çeşitleri aynı şekilde yetiştirilmez.
Karanten cinsi: Bu çeşitin tohumu Ağustos’ta (6) sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekilir. Üzerine bir cam levha kapatılır. Onbeş günde tohumlar çimlenir. Fideler 2-3 yapraklı olunca, bunları aynı cins toprağı taşıyan saksıların köşelerine yakın bir şekilde, her saksıya 3-4 fide dikmelidir. Dikilen fideleri suladıktan sonra, bunları yanyana lodosa ve kuzey rüzgrlarından korunmuş siperli bir yere sıralamalıdır. Ekim’ in sonuna doğru bu saksıları camlı çerçevelerle yapılacak bir sayvan ile üzerini ve etrafını kapamalıdır. Bu şekilde .kıştan korunan Şebboy’lar Şubat’tan başlayarak çiçek açarlar.
Fidanlan Piramit ve top top şekillerde yapılabilmek için orta dalının tepe tomurcuğu, daha şekil almaya başlar başlamaz hemen koparmalıdır. Bu sayede yan dalları kolaylıkla şekil alır ve cisimlenir.
Pariziyen ve Kokardo çeşitlerinin tohumu Temmuz’da Karanten çeşitleri gibi ekilerek aynı şekilde kışın korunur.
Kış Şebboyları’nın hepsi Haziran’da tohumdan yetiştirilir. Tohumları (6) sayılı toprak harcını taşıyan kasalara ekmelidir. Fideleri aynı toprağa birer ay ara ile şaşırtma etmelidir. İkinci şaşırtmada herbir saksıya yalnız bir tane fide dikilir.
Tarla halinde yetiştirilecek, ya da bölmelere dikilecek ise, fidanları 30-40 cm. aralıkla dikmelidir. Saksılara dikilmiş olanları Karanten cinsi gibi kışın korumaya almak gerekir. Güneye karşı yerlerde fidanların yalnız üzerlerini hasırla örtmek suretiyle, kışın yağmur ve kırağılarından korunmaları mümkündür. Bu çeşitin çeliği de yapılır. Çelik mevsimi Mart’tadır.
Sarı Şebboy çeşitleri: (6) sayılı harç karışımını taşıyan kasalara Haziran’da tohum ekilir. Temmuz’da aynı toprağı taşıyan fideliğe seyrekçe şaşırtma edilir. Eylül sonuna kadar fidelikte sulatılmasına dikkat olunur. Kış gelmeden dikilir. Şubat’tan başlayarak çiçeklenirler. Bu cinsin katmerli çeşitleri yalnız dikilirse tohum vermezler. Kesinlikle katmersizlerle beraber bulunmaları gerekir ki, tohum versinler. Ya da Mart’ta çelik yaparak katmerli çeşitler çoğaltılır.
Tohum Tutmak Yöntemi: Şebboy’lann katmersizleri tohum verirler. Katmerli çeşitler çoğunlukla tohum vermezler. Bunun için katmerli fidanlar ile beraber kesinlikle katmersizler de birlikte dikilmelidir ki, bu katmersizlerin verecekleri tohum ile kısmen katmerli fidan yetiştirmek olanaklı olsun. Katmersiz fidandan alınan tohumların yüzde 25-30 arasında bir miktarı katmerli olarak çıkar. Bazı katmerli çeşitlerin çiçek tomurcuklarının hepsi kesilerek bunları tohuma yatırmak olanaklıdır. Fakat herhalde katmerli fidanın yanında bir iki katmersiz bulunması koşuldur.

Kaynak; Süs ve salon bitkileri, Lütfi Arif Kenber

rana58 beğendi.
Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2008, 15:13   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Galeri: 56
Çok uzun süredir (10 yıl) şebboy yetiştiriyorum. Bana göre çok arsız çiçekler. Bakımları için özel hiç bir işlem yapmıyorum, hatta gübre bile vermiyorum. Her yıl oluşan tohumlardan bir miktarını bahçenin sakin ve yağmur alan bir köşesine ekiyorum ve unutuyorum. Ekim işlemini Eylül ayında yaparsam bu tohumlar baharda mutlaka çiçek veriyorlar. Ekim işlemini Kasım ayında yaparsam bu tohumlar yaz ortalarına doğru cılız çiçekler veriyorlar. Ertesi bahar tam kapasite çiçek açıyorlar. Tohumdan çıkan fideleri 4-5 cm olunca esas yerlerine şaşırtıyorum. Tohumları şu anda da ekebilirsiniz, fakat çiçek açmaları zor veya çok cılız olacak.
Veya tohumları plastik çay bardakları içine tek tek ekiyorum. Bunları da 4-5 cm olunca ya esas yerlerine dikiyorum veya dostlara hediye ediyorum.
Çiçek dalında güzeldir mantığı ile, çiçekler tohum olana kadar dalında kalıyor.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2008, 19:12   #40
landarch
 
Giriş Tarihi: 11-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 36
selamlar,
9.ayda (eylül) şebboy tohumlarını sabredemeyip seraya ektim.. Elimde 1000 civarı çiçeklenmiş şebboy var.. sarı olanları da muthiş kokuyor..
ancxak su mevsimde dısarı dilkmeye çekiniyorum.. ancak çiçeklerini de dökecek gibi görünüyorlar.. gayet sağlıklılar aslında ama hafif bir sararma da yok değl..
ne yapmalıyım.. dikim için ne zamana kadar beklemeliyim..
ben istanbulda dikim yapacağım..
teşekkürler

nyhang Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2008, 09:59   #41
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 844
Galeri: 15
Tohum hakkındaki yazısmalarınızı okudum bende bu sene şebboy tohumu almıstım komsumdan ''eyvah ya benimkilerde çıkmazsa'' diyerek bir kısmını gecenlerde ektim şimdiki hallerine bakın..

Eklenen Resimler
 
GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2008, 10:38   #42
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Şebboylarımdan biri çiçek açtı üzgünüm ama katmerli değil. Bakalım diğerleri nasıl çiçek açacak.

Eklenen Resimler
 
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2008, 14:07   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Katmerli değil diye üzülmeyin.Sizde tohumunu alırsınız elinizdekinden.Benim geçen sene vardı.Katmerliydi.Fakat geldi geçti ne tohum verdi nede kendi var şimdi...
Açması için bir şeyler verdiniz mi? Ben geçen sene mayısta saçmıştım hala çiçek yok.Bekliyorum.Eve aldım bu arada.Malum gece eksilerde oluyor sıcaklık...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2008, 12:41   #44
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Şebboy'larım çiçeklenmeye başladı demiştim. Bazıları katmerli bazıları yalın kat. İşte katmerlilerden bir tanesi. Bahçemdeki koku süper.

Eklenen Resimler
 
pria beğendi.
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2008, 09:46   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 23
arkadaşlar pazarlara gelen çiçekcilerden 30 adet şebboy aldım. Hepside kurudu.Acaba bu pazarcılara güvenmiyeceğiz yoksa, ben yanlış bir şey mi yaptım anlamadım. Çiçekci arkadaş eğer şebboyları bir erkek, bir dişi dikersen gelecek yıl şebboyların çoğalır dedi. Erkek ve dişileri şöyle ayırdı Uzun boylu olanlar erkek ,küçük ve çok çiçeği olanıda dişi diye ayırdı. <lütfen bana yardımcı olun şebboylar nasıl toprağı sever, onlara hangi vitaminleri verebilirim.Bütün bilgileri sizlerden öğrenmek istiyorum. teşekkürler

sadeniz2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2008, 09:47   #46
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 23
şebboylar hakkında çok geniş bilgi istiyorum.hangi toprakları severler, yazın öğle güneşini görse bitki için kötü mü olur. İlaçlama nasıl yapmalıyım

sadeniz2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2008, 10:57   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Arkadaşlar şeyboy alırken tohum olsun diye bir yalın kat birde katlı alın.Arı bunları dölleyip öyle tohum olurmuş.Geçen sene bende aldım. Katlıydı. Kurudu gitti...
Ama geçen sene mayısta ektiğim tohumdan şebboylarım çiçek verdi.
Şebboy bahçede saksıda güzel oluyor.Özel bir toprağa gerek yok. Ben bahçe toprağı kullandım. Besin olarak npk 20-20-20 den haftada bir toprağa yarım çay kaşığı verdim. Havalar soğuyuncaya kadar çiçek açtılar. Yeride ne çok güneş nede gölgeydi.

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 12:41   #48
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Gerçekten çok güzel kokuyorlar.Renkli olanlar fazla kokmuyor.Beyaz ve sarı olanlar kokuyor.Çiçekçiden beyaz olanlardan aldım.Katmerli ve düz.

Buket Hanım sizin pembe beyaz da çok şeker miş.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 13:05   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sevgili arkadaşlar, resimlerini ekledikleriniz Cheiranthus değil. Hepsi Matthiola.

Cheiranthus cherii'nin genel olarak çiçekleri yoğun kırmızı, bordo ve sarı renklerde olur. Matthiola'nın yaprakları gri ve tüylüdür. Bilginiz olsun.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 13:20   #50
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Teşekkür ederiz.
Cheiranthus pek olmuyor.Genelde çiçekçilerde Matthiola var.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 14:32   #51
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Şebboylarımdan manzaralar...

Şükran Hanım; Cheiranthus değil dediğiniz bunlar mı? Benim aldığım yerde bunların üzerinde Şebboy yazıyordu. Ama bilmiyorum! Doğrusu uzman olmayınca çiçekci ne derse kabulleniyoruz.

Eklenen Resimler
  
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 15:29   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Buket Aknar, Latince doğru adı Matthiola.
Ama yerel olarak halkımız hem Matthiola için hem de Cherianthus için şebboy kelimesini kullanıyor.

Sizin fotoğraftakiler de şebboy ama Cherianthus değil, Matthiola.

Konunun başlığı Cheiranthus cherii olarak açılmış. Matthiola fotoğrafları konmuş. Bunu belirtmek istedim.

Wikipedi'den de aradaki farkları görebilirsiniz.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2008, 19:46   #53
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Bende iki çeşit şebboy var. Biri fotoğraflarını gördüğünüz. Diğeri ise komşumdan tohum ile elde ettiğim; çiçekleri katmersiz olan sanırım onlar da farklı çünkü yapraklarını incelediğimde sanki yaprakları o kadar da gri değilmiş gibi geldi. Onlar henüz çiçeklenmediler. Onların fotoğrafını da ekleyeceğim.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 10:01   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-02-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 23
şebboylar hangi türtoprağı severler. nasıl gübre kullanmalıyım.ilaçlama nasıl yapmalıyım.şebboy hakkında bütün bilgileri istiyorum.şimdiden teşekkürler

sadeniz2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 10:16   #55
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Ben aldığımda doğrudan bahçemin çeşitli yerlerine diktim. Bazı yerler doğrudan gün boyu
güneşli, bazı yerler ise yarı gölge ve tüm gün gölge idi. Güneşli ve yarı gölge olan yerlerdekiler daha erken çiçeklendiler ancak tam gölge olan yerlerdekiler henüz şimdi şimdi çiçeklenmeye başladılar. Geçen yıldan kalanların tohumları dökülen yerlerde yenileri de çıktı, onları da ayırıp başka yerlere diktim, şu anda takip ediyorum. Bu arada sadece dikerken gübreli toprağa diktim sonrasında ise özel bir gübre kullanmadım. Sulamaya çok dikkat ettim.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 17:20   #56
Yeni Üye
 
Pyskhe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Galeri: 1
Bunlar da benim şebboylarım
1 ve 2. fotoğraftakiler yeni çimlenmeye başlayan tohumlar,bugün 8. gün
3. fotoğraf biraz daha büyükleri;onları seradan aldım.
4. fotoğraf yıllarca saksıda bakıp sonra sitenin bahçesine ektiğimiz şebboy

Eklenen Resimler
    
nanemolla beğendi.
Pyskhe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 21:13   #57
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Yahu ben çimlendirirken bir hatamı yapıyorum, neden benimkiler çimlenmiyor. Tekrar deniyeceğim bakalım, tohumları torfa ekiyordum bu sefer direk toprağa ekeceğim. İnşallah sağlıklı bir şekilde çıkıp büyürler. Sevgili pshyke çok güzel şebboylarınız var, inşallah bol bol çiçeklerini görürsünüz.

Sevgiler

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2008, 22:30   #58
Yeni Üye
 
Pyskhe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 20
Galeri: 1
Sebahattin Bey,
ben anladım ki çok ilgi gösterince olmuyor. Mesela bu çimlenen tohumları lale soğanlarının dibine serptim üzerine de çok az toprak serptim hatta yok denecek az ve bir haftada çimlendiler. Mutfakta duruyorlar,sabah güneşi alıyorlar. Biraz daha büyücünce başka yere aktaracağım. Size de şebboy denemelerinizde başarılar dilerim

Pyskhe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2008, 11:14   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-06-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1,634
Galeri: 171
Evet tohum ekilince güneş görmesi şart.Bende özenmemiştim.Hemde bahçe toprağına. Üstüne çok az toprak attım.Saksıyı sulayıp poşet bağladım. Güneş gören yerde durdu. Suyunu kontrol ettim. O kadar. Şuan 2 tanesi yaşıyor. Biri yarım metre oldu.Çiçek açtılar.Heryeri tomurcuk...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2008, 12:14   #60
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,471
Galeri: 53
Bu da bugün görüntülediğim bej renkli (yoksa sarı mı demeliyim?) şebboyum. Çok güzel kokuyor.

Eklenen Resimler
 
Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024