agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-04-2014, 20:54   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Merhaba Sn. N.Akdas,

Yıllar oldu, özel sebeplerden dolayı tek bir saksım bile kalmamıştı.

Bu haftasonu yeniden bir tane edindim, tijli; ölmek üzere... Adam ederim dedim.

Sorduğunuz soruya gelince... Hayır denemedim.

Yeniden keyifleniyorum, kendime geliyorum...

Bu tijli gardenyam yaşar da çiçeklenirse denerim umarım...
Şu yaşadığımız düzende insanı rahatlatan nadir şeylerden çiçekler

Benim gardenyamda 7 tane falan yavaş yavaş büyümeye devam eden küçük tomurcuklarım var.
Sitede biri gardenyadan meyve elde etmeyi denediğini yazmış ama sonra herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmamış.
Eğer onun dediği gibi tozlamayı iki farklı gardenya ile denersek tohumlar ikisinin karışımı farklı bir cins ortaya çıkarıyormuş.
Keşke bilgisi olan ya da deneyen birileri olsaydı o zaman bende alttaki iki gardenya cinsini denemek isterdim.

Bendeki gardenya cinsi crown jewel olan
http://www.hippopotteringmaples.co.uk/ekmps/shops/vertrees/images/gardenia-crown-jewel--320-p.jpg için Google Görsel Sonuçları

Birde 2 tane daha almak istediğim cinstten diğeri ise beim gardenya ile karıştırırdım dediğim
https://www.google.com.tr/search?q=g...%3B2000%3B2000

N.Akdas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2014, 19:51   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-03-2011
İlk 15 sayfada bulunan bütün mesajları okudum. Çok ilginç bilgiler edindim. Öncelikle bu sayfalarda mesaj veren bütün yeşil sevenlere teşekkür ederim.

Gardenyamı koçtaştan 3 gün önce aldım. Üzerinde bayağı tomurcuk var ama açmış çiçek yok. Anladığım kadarıyla alışma döneminde bu tomurcuklar dökülebilir. Sağlık olsun önümüzdeki sağlıklı tomurcukları görme hevesi ile bakmayı düşünüyorum.

İlk 15 Sayfadan anladığım özet şöyle

Sulama:
Gardenya nemi seven bir bitki. Öte yandan fazla su kesinlikle köklerde çürüme yapabiliyor. Bu nedenle toprağı kuru hisseder hissetmez az az sulamakta fayda var. Ayrıca özellikle çiçeksiz (hatta bazı arkadaşlar tomurcuk olmadığında demiş) yapraklarına birkaç spreyle birkaç fıs su serpmekte nemli kalması için fayda var demişler... Deneyeceğiz.

Besleme
Gardenya ph düzeyi az biraz Asitli tarafında kalan toprağı seviyor. (Tıpkı Ful, Ortanca Sardunya Yasemin gibi) Ancak asitli olması için kafamıza göre toprağa ek vermiyoruz. Tavsiye edilen sulama suyuna birkaç defada bir ufak limon tuzu katıp çözmek. Limon tuzunun boyutu belki bir bardakta bir pirinç kadar.
Ayrıca Gardenya çiçeklenmesi ve yapraklarının güçlü ve koyu yeşil olması için Demir Çinko Potasyum ve Azot ihtiyacı duyuyor tabi çok sıklıkta yapılması sıkıntılı demişler... Deneyeceğiz

Yer
Işığı birkaç saat doğrudan gelecek yerleri seviyor. Birkaç saatin sonrasında sıkıntı olabilir. Doğrudan olmayan ama ışıklı yerlerde durması lazım. Hava akımının fazla olduğu yerlerde sıkıntı olabiliyor. Yani çocuk gibi ceyranda kalmamalı Demişler. Önce salonda daha sonra eğer yerini beğenmezse kapalı balkonumda deneyeceğiz

Budama
Gardenyayı çiçeksiz kış döneminde uzayan dalların yarısına kadar keserek budayabiliriz. Ayrıca Nisan Ağustos dönemi genç sürgünlerinde uçları alınabilinir demişler... Valla bitki budamaktan korkarım

Karşılaşılabilecek Sıkıntılar:

Özellikle yaprak sararması çok sık görülebilen bir sıkıntı bu durum genelde demir eksikliğinden oluyormuş. Demir Sülfat (Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız,Şıbılık) bu sıkıntıyı çözebiliyor. Ayrıca domates kabuğu veya paslı çivi kullananlarda var. Ben Koçtaştan Çiçek Çoşturan ilaçının yaprak sararmasına karşı karışımını aldım. İçinde gerekli madenler var.

Yaprak bitide sık rastlanan sıkıntıymış. 1 lt suya 2 çorba kaşıı arap sabunu 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş sarmısağın iyice karışmasını yapraklara spreyle fıslayarak bu sıkıntı çözülebilirmiş.

Çoğaltmak

Çeşitli yöntemleri deneyenler var. Kökten ayrılan yeni dipler bana en kolay yöntem geldi. Ayrıca bir aspirin çözülmüş suda kesilmiş dalın köklendirilmesi ve havai köklendirme yapılabilinir.

Umarım özetimde bir hata yoktur. Bu arada inşallah benim gardenyamda evime birgün koku verir

M.Çelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 11:15   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-04-2014
Dünya güzeli gardenya

İyi günler arkadaşlar;

23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim.

Çiçeğimle ilgili problemler
1- Sararan çiçekleri
2- Sararan ve Kahverengi halini alan yapraklar
3- Sararan ve kahverengi halini alan çiçek taçları
4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ??

Huzur ve Mutluluk Dolu Bir Gün Diliyorum Hepinize

Eklenen Resimler

FURKANESER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 15:15   #4
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi FURKANESER Mesajı Göster
İyi günler arkadaşlar;

23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim.

1- Sararan çiçekleri
4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ??

Sayın Furkankeser,

Çiçeğinizin durumu gayet güzel.

1. Çiçeklerin 2. günden sonra hafif sararıp kremleşmesi normaldir.
2. sararan yapraklar altlarda az ışık olan yerlerde olması da normaldir.
3. yine çiçek taclarının da çiçek açmadan uçlardan hafif geriye doğru kuruması da normal.
4. Toprağındaki beyaz maddeler oluştu dediğiniz; benim gördüğüm onlar perlit taneleridir ve sonradan oluşmaz toprak içine karıştırılmıştır belki zamanla su verdikçe ortaya çıkmıştır. Bitkinin toprağında neminin korunmasında faydalıdır.

Bitkinize her gün sıcak ortamlarda su fiskiye etmenizde fayda var. Bazı arkadaşlar çiçeklere su gelmemesi gerektiğini bildirmiş ama ben pek zarar gözlemlemedim. Siz yine de bu konuda ihtiyatlı olun.

Diğer detaylar zaten üst mesajlarda defalarca yazılmıştı.
Bol çiçekli günler.

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2014, 20:57   #5
Ağaç Dostu

Alıntı:
İyi günler arkadaşlar;

1- Sararan çiçekleri

Ay Maşallah
ne kadar güzel büyümüş böyle mi satın aldınız?
ne kadardır sizde?Ofiste mi bakıyorsunuz?Bulunduğu pencere kenarı hangi cepheye düşüyor?
Özel birşey yapıyor musunuz?
Nisan ayında hem çiçekli hem de dev gibi benimkilerin tomurcukları daha küçücük

Eski 30-09-2022, 00:56   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
İyi günler arkadaşlar;

1- Sararan çiçekleri

Merhabalar gardenyanız çok güzel nereden aldınız acaba?

Eski 23-04-2014, 23:10   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-08-2011
Galeri: 3
Merhaba ;benim gardenyam en az 20 senelik.Cinsini ve ne zaman aldığımı bile unuttum.Çalı formunda yalınkat çiçek açıyordu.Birçok yavru yetiştirdim ve dağıttım.saksı20-30lt likti,geçen yıl artık eziyet oluyor(bitkiye) diye bahçeye(apartman) diktim.Çiçek açması durmuştu.Bu sene baktım bozulmuş,köye götürdüm, sanırım toparlayacak.Çünkü geçen sene yavrusunu köye dikmiştim ,kışın bozulmadı.Benim gardenyam terasta, yaz -kış dışarıda,kuzeybatı tarafında ,öğleden sonra güneş alıyor ama duvar siper oluyordu.Bana o kadarda nazlı bir çiçek gibi gelmemişti.Şimdilik fotoğraf sorunum olduğundan yükleyemiyorum.Özellikle çiçek açtığında görüntüleyip yorumlarınızı almak isterim.

Yenisu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2014, 23:17   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-08-2011
Galeri: 3
çoğaltmayı hemen her zaman çelik alıp direkt toprağa dikerek ve bardak altında 2-3 ay bekleterek sağlıyorum.Tıpkı açelya ve japon gülüne uyguladığım gibi.

Yenisu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2014, 23:41   #9
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Kışı dışarda geçiren ve hiç yaprağı kalmayan gardenyam, buradaki bilgiler doğrultusunda yaptığım bakım sonucu hayata tutunmuş. Bir çok yerinde sürgün mevcut.

Name:  gardenya.jpg
Views: 1515
Size:  59.7 KB

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 23:51   #10
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Yeni saksı ve toprağıyla mutlu edebilirim inşallah onu...

Çiçek görmek istiyorum ama öyle bir şey yok henüz.

Eklenen Resimler

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2014, 17:25   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2010
Sayın hira benimkinin de hiç açmaya niyeti yoktu. Dışarıya gölgeye çıkardım, yanından her gelip geçtiğimde yapraklarına su püskürttüm. Yağmur yağdığında yağmura çıkardım. Birde sardunya vitamininden verdim şuan iki tane tomurcuk var

mavisedir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2014, 00:13   #12
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Teşekkür ederim mavisedir Bende bahçeye atıyım o zaman da, aklı bakına gelsin limon tuzu dedi arkadaşlar, onu verdim... güzel bir toprak karışımı yaptığımıda düşünüyorum. bakalım ne olacak.

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2014, 18:53   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-04-2014
daha önce evde ısırgan otundan gübre yapmış olan biri var mı acaba ? bize tecrübelerini anlatabilirse çok iyi olur. çoğu kişi bundan haberdar değil. çoğu insan duyduğunda öyle bir şey yok diyor bizimde kafamız karışıyor.

yellow06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2014, 15:53   #14
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Birkaç ay önce alınan çeliğin ilk çiçeği.

Eklenen Resimler

Eski 16-05-2014, 10:06   #15
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Birkaç ay önce alınan çeliğin ilk çiçeği.
Ay çok güzel açmış.
Benim çiçeğimin tomurcukları henüz küçükler.
Yavaş yavaş büyüyorlar.
Çelik alınanlar daha kolay mı açaıyorlar acaba?

Eski 16-05-2014, 10:56   #16
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Akdas Mesajı Göster
Ay çok güzel açmış.
Benim çiçeğimin tomurcukları henüz küçükler.
Yavaş yavaş büyüyorlar.
Çelik alınanlar daha kolay mı açaıyorlar acaba?
Pak sanmıyorum sayın N.Akdas, zira çok sayıda aldığım çeliklerden biri çiçek açtı henüz.

Düzenleyen musk : 16-05-2014 saat 14:04 Neden: imla
Eski 16-05-2014, 15:17   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Pak sanmıyorum sayın N.Akdas, zira çok sayıda aldığım çeliklerden biri çiçek açtı henüz.
Hımm

Gardenyamın çiçek açması için verebileceğim besin falan ne önerirsiniz?
Hangi sıklıkla ne kadar miktarda?

Eski 16-05-2014, 15:27   #18
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Hımm

Gardenyamın çiçek açması için verebileceğim besin falan ne önerirsiniz?
Hangi sıklıkla ne kadar miktarda?
2-3 haftada bir demir sulfat+15 de bir litreye küçük nohut miktarında limon tuzu + 15 de bir vilmorin çiçekli bitki besini + aydınlık bir yer +süzek bir toprak.
Benim yaptıklarım bu kadar...

Eski 16-05-2014, 21:07   #19
Ağaç Dostu

teşekkürler )

Eski 21-05-2014, 01:06   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2012
Torfa dikili, dışarıda duran ve son günlerde akşam üzeri direkt güneş almaya başlayan gardenyamın eski yapraklarında ani bir sararma başladı. Zaten yavaş gelişiyordu. Tomurcukları kıştan beri var. Bir tanesi açmaya çalışıyor. Sizce sorun ne olabilir?

polemos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2014, 08:34   #21
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polemos Mesajı Göster
Torfa dikili, dışarıda duran ve son günlerde akşam üzeri direkt güneş almaya başlayan gardenyamın eski yapraklarında ani bir sararma başladı. Zaten yavaş gelişiyordu. Tomurcukları kıştan beri var. Bir tanesi açmaya çalışıyor. Sizce sorun ne olabilir?
Büyük ihtimalle beslenemiyordur. Sade torf hem besin sağlamaz hem de bu havalarda çok çabuk kuruyabilir ki, bundan da gardenya pek haz etmez.

Eski 26-05-2014, 10:28   #22
Ağaç Dostu

Alıntı:
Büyük ihtimalle beslenemiyordur. Sade torf hem besin sağlamaz hem de bu havalarda çok çabuk kuruyabilir ki, bundan da gardenya pek haz etmez.
Sn. musk bende gardenyamın saksısını değiştirdiğimde torf kullandım.
Aşağı linkteki torf yetersiz mi sizce?
Vilmorine ve saçı kıbrısa Haziran gibi başlayacağım.Kendiliğinden çiçek açsın diye bekleyemeyeceğim artık.

Genta Humus Katkılı Genel Kullanım Torfu 10 lt - Koçtaş

Eski 26-05-2014, 11:55   #23
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Sn. musk bende gardenyamın saksısını değiştirdiğimde torf kullandım.
Aşağı linkteki torf yetersiz mi sizce?
Vilmorine ve saçı kıbrısa Haziran gibi başlayacağım.Kendiliğinden çiçek açsın diye bekleyemeyeceğim artık.

Genta Humus Katkılı Genel Kullanım Torfu 10 lt - Koçtaş
Sayın N.Akdas,

Madem yeni değiştirdiniz, şimdi yeniden bitkiyi strese sokmaya gerek yok. Ben de yıllarca bu hazır torfları tek basına kullandım ama açıkçası karışım kullanmaya basladıktan sonra bitkilerimin kendine geldiğini gördüm. Artık ne dikersem dikeyim mutlaka elimin altında hazır bulundurduğum çeşit topraklardan ve yardımcı malzemelerden (vermiculit, perlit, ponza) bitkinin cinsine göre de karışımlar yaparak bunlara dikiyorum. Ve toprağın çok geçirgen su tutmayan bir yapıya sahip olmasını tercih ediyorum.

Gardenia gelişime devam ediyorsa, sürekli yeni yapraklar veriyorsa sorunu yok demektir. Çiçek vakti ortama göre değişebilir. Benimkiler içerde olduğundan çiçekleini açıp bitirdiler. Şu an sadece yaprak dal gelişimi var.

Bir müddet izlemeye alın baktınız gelişim yok, veya geriliyor o zaman toprak değişimine gidersiniz.

Eski 26-05-2014, 14:00   #24
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2012
Gardenia jasminoides (Gardenya)

Alıntı:
Sayın N.Akdas,

Madem yeni değiştirdiniz, şimdi yeniden bitkiyi strese sokmaya gerek yok. Ben de yıllarca bu hazır torfları tek basına kullandım ama açıkçası karışım kullanmaya basladıktan sonra bitkilerimin kendine geldiğini gördüm. Artık ne dikersem dikeyim mutlaka elimin altında hazır bulundurduğum çeşit topraklardan ve yardımcı malzemelerden (vermiculit, perlit, ponza) bitkinin cinsine göre de karışımlar yaparak bunlara dikiyorum. Ve toprağın çok geçirgen su tutmayan bir yapıya sahip olmasını tercih ediyorum.

Gardenia gelişime devam ediyorsa, sürekli yeni yapraklar veriyorsa sorunu yok demektir. Çiçek vakti ortama göre değişebilir. Benimkiler içerde olduğundan çiçekleini açıp bitirdiler. Şu an sadece yaprak dal gelişimi var.

Bir müddet izlemeye alın baktınız gelişim yok, veya geriliyor o zaman toprak değişimine gidersiniz.

Gardenya için toprak karışımında neleri önerirsiniz? Hidrokültüre uygun mu sizce?

Sent from my iPhone using Tapatalk

polemos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2014, 15:14   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın N.Akdas,

Gardenyamda tomurcuk oluşana kadar yaprak gelişimi devam etmekteydi.
Tomurcuklanınca yaprak gelişimini durdurdu.Hatta büyümeye çalışan yavru yapraklar tomurcuklandığından beri kaç aydır aynı boyuttalar.
Bunun sebebi tomurcuğa kalkması mı?Yoksa topraktaki besin ihtiyacından dolayı mı acaba?
Eğer sorun topraktaysa değiştirmek yerine sizin gibi vilmorin ve demir sülfat vermem yeterli olur mu?
Yoksa toprak mı değiştirmeliyim?Alalı 1 sene olacak 2 kere toprak ekleme yaptım.1 kere koyun gübresi verdim.
Sabah kalktığmda tomurcuklarında pamuksu bit gördüm eve gidince elimle temizleyeceğim ama yeterli olur mu ki?

Eski 27-05-2014, 21:07   #26
Ağaç Dostu

Bugün baktım tomurcuklarım birazcık daha büyümekle beraber 3 tane daha küçücük tomurcuğum oluşmuş.Toplamda 12 oldu açarlarsa boyu küçücük ama bol çiçekli olacak.

Eski 27-05-2014, 22:16   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2014
Migrostan satın aldım,Mersinden gelmiş gardenyalar.

Eklenen Resimler

gltsry2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2014, 09:50   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gltsry2000 Mesajı Göster
Migrostan satın aldım,Mersinden gelmiş gardenyalar.
Ne kadarda büyüklermiş. Bol çiçekler
Tanesini kaça aldınız acaba?
Bende tekrar gardenya almak istiyorum sizinkilerin boyutlarında

Eski 28-05-2014, 22:59   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2014
Alıntı:
Ne kadarda büyüklermiş. Bol çiçekler
Tanesini kaça aldınız acaba?
Bende tekrar gardenya almak istiyorum sizinkilerin boyutlarında
20 tl. aldim,migrostan bugun baktim 3 adet daha vardi .bauhausta 1 kariş boyu 18.5 tl.
benim gardenia baston cinsi 60 a yakin cinsi var. bence bu boyda bu fiyata mükemmel çiçekleri açıyor mis gibi kokuyorlar 1 hafta oldu alalı.

gltsry2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2014, 15:00   #30
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gltsry2000 Mesajı Göster
20 tl. aldim,migrostan bugun baktim 3 adet daha vardi .bauhausta 1 kariş boyu 18.5 tl.
benim gardenia baston cinsi 60 a yakin cinsi var. bence bu boyda bu fiyata mükemmel çiçekleri açıyor mis gibi kokuyorlar 1 hafta oldu alalı.
Allah allah ne kadar da uyguna almışsınız ben o kadar yer geziyorum küçücükleri ve hiçte hoş gözükmeyenleri bile 30 tlden başlıyor.
Ayrıca 60 türü bırakın 2. bir türü bile yok.
Hangi migrostan aldınız acaba?
Sizin aldıklarınızın türü ne ve hepsi aynı tür mü?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025