![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
|
Alıntı:
![]() Benim gardenyamda 7 tane falan yavaş yavaş büyümeye devam eden küçük tomurcuklarım var. Sitede biri gardenyadan meyve elde etmeyi denediğini yazmış ama sonra herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmamış. Eğer onun dediği gibi tozlamayı iki farklı gardenya ile denersek tohumlar ikisinin karışımı farklı bir cins ortaya çıkarıyormuş. Keşke bilgisi olan ya da deneyen birileri olsaydı o zaman bende alttaki iki gardenya cinsini denemek isterdim. Bendeki gardenya cinsi crown jewel olan http://www.hippopotteringmaples.co.uk/ekmps/shops/vertrees/images/gardenia-crown-jewel--320-p.jpg için Google Görsel Sonuçları Birde 2 tane daha almak istediğim cinstten diğeri ise beim gardenya ile karıştırırdım dediğim https://www.google.com.tr/search?q=g...%3B2000%3B2000 |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-03-2011
|
İlk 15 sayfada bulunan bütün mesajları okudum. Çok ilginç bilgiler edindim. Öncelikle bu sayfalarda mesaj veren bütün yeşil sevenlere teşekkür ederim. Gardenyamı koçtaştan 3 gün önce aldım. Üzerinde bayağı tomurcuk var ama açmış çiçek yok. Anladığım kadarıyla alışma döneminde bu tomurcuklar dökülebilir. Sağlık olsun önümüzdeki sağlıklı tomurcukları görme hevesi ile bakmayı düşünüyorum. İlk 15 Sayfadan anladığım özet şöyle Sulama: Gardenya nemi seven bir bitki. Öte yandan fazla su kesinlikle köklerde çürüme yapabiliyor. Bu nedenle toprağı kuru hisseder hissetmez az az sulamakta fayda var. Ayrıca özellikle çiçeksiz (hatta bazı arkadaşlar tomurcuk olmadığında demiş) yapraklarına birkaç spreyle birkaç fıs su serpmekte nemli kalması için fayda var demişler... Deneyeceğiz. Besleme Gardenya ph düzeyi az biraz Asitli tarafında kalan toprağı seviyor. (Tıpkı Ful, Ortanca Sardunya Yasemin gibi) Ancak asitli olması için kafamıza göre toprağa ek vermiyoruz. Tavsiye edilen sulama suyuna birkaç defada bir ufak limon tuzu katıp çözmek. Limon tuzunun boyutu belki bir bardakta bir pirinç kadar. Ayrıca Gardenya çiçeklenmesi ve yapraklarının güçlü ve koyu yeşil olması için Demir Çinko Potasyum ve Azot ihtiyacı duyuyor tabi çok sıklıkta yapılması sıkıntılı demişler... Deneyeceğiz Yer Işığı birkaç saat doğrudan gelecek yerleri seviyor. Birkaç saatin sonrasında sıkıntı olabilir. Doğrudan olmayan ama ışıklı yerlerde durması lazım. Hava akımının fazla olduğu yerlerde sıkıntı olabiliyor. Yani çocuk gibi ceyranda kalmamalı Demişler. Önce salonda daha sonra eğer yerini beğenmezse kapalı balkonumda deneyeceğiz Budama Gardenyayı çiçeksiz kış döneminde uzayan dalların yarısına kadar keserek budayabiliriz. Ayrıca Nisan Ağustos dönemi genç sürgünlerinde uçları alınabilinir demişler... Valla bitki budamaktan korkarım Karşılaşılabilecek Sıkıntılar: Özellikle yaprak sararması çok sık görülebilen bir sıkıntı bu durum genelde demir eksikliğinden oluyormuş. Demir Sülfat (Karaboya, Saçıkara, Saçıkıvrız,Şıbılık) bu sıkıntıyı çözebiliyor. Ayrıca domates kabuğu veya paslı çivi kullananlarda var. Ben Koçtaştan Çiçek Çoşturan ilaçının yaprak sararmasına karşı karışımını aldım. İçinde gerekli madenler var. Yaprak bitide sık rastlanan sıkıntıymış. 1 lt suya 2 çorba kaşıı arap sabunu 2 kaşık sıvı yağ ve 3 diş sarmısağın iyice karışmasını yapraklara spreyle fıslayarak bu sıkıntı çözülebilirmiş. Çoğaltmak Çeşitli yöntemleri deneyenler var. Kökten ayrılan yeni dipler bana en kolay yöntem geldi. Ayrıca bir aspirin çözülmüş suda kesilmiş dalın köklendirilmesi ve havai köklendirme yapılabilinir. Umarım özetimde bir hata yoktur. Bu arada inşallah benim gardenyamda evime birgün koku verir ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2014
|
Dünya güzeli gardenya
İyi günler arkadaşlar; 23 Senedir çiçek bakımıyla pek ilgili olmasamda son 4 aydır çok severek baktığım gözümden sakındığım gardenyamda 2 haftadır bazı sorunlar gözlemliyorum ve bunu resimlerle belirttim . Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirme yapmanız mümkünmü birşey olursa gerçekten üzüleceğim. Çiçeğimle ilgili problemler 1- Sararan çiçekleri 2- Sararan ve Kahverengi halini alan yapraklar 3- Sararan ve kahverengi halini alan çiçek taçları 4- Toprağındaki Beyaz Beyaz oluşan maddeler ? bunlar nedir ve ne yapmam gerekiyor ?? Huzur ve Mutluluk Dolu Bir Gün Diliyorum Hepinize ![]() |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Alıntı:
Çiçeğinizin durumu gayet güzel. 1. Çiçeklerin 2. günden sonra hafif sararıp kremleşmesi normaldir. 2. sararan yapraklar altlarda az ışık olan yerlerde olması da normaldir. 3. yine çiçek taclarının da çiçek açmadan uçlardan hafif geriye doğru kuruması da normal. 4. Toprağındaki beyaz maddeler oluştu dediğiniz; benim gördüğüm onlar perlit taneleridir ve sonradan oluşmaz toprak içine karıştırılmıştır belki zamanla su verdikçe ortaya çıkmıştır. Bitkinin toprağında neminin korunmasında faydalıdır. Bitkinize her gün sıcak ortamlarda su fiskiye etmenizde fayda var. Bazı arkadaşlar çiçeklere su gelmemesi gerektiğini bildirmiş ama ben pek zarar gözlemlemedim. Siz yine de bu konuda ihtiyatlı olun. Diğer detaylar zaten üst mesajlarda defalarca yazılmıştı. Bol çiçekli günler. |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
ne kadar güzel büyümüş böyle mi satın aldınız? ne kadardır sizde?Ofiste mi bakıyorsunuz?Bulunduğu pencere kenarı hangi cepheye düşüyor? Özel birşey yapıyor musunuz? Nisan ayında hem çiçekli hem de dev gibi benimkilerin tomurcukları daha küçücük ![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba ;benim gardenyam en az 20 senelik.Cinsini ve ne zaman aldığımı bile unuttum.Çalı formunda yalınkat çiçek açıyordu.Birçok yavru yetiştirdim ve dağıttım.saksı20-30lt likti,geçen yıl artık eziyet oluyor(bitkiye) diye bahçeye(apartman) diktim.Çiçek açması durmuştu.Bu sene baktım bozulmuş,köye götürdüm, sanırım toparlayacak.Çünkü geçen sene yavrusunu köye dikmiştim ,kışın bozulmadı.Benim gardenyam terasta, yaz -kış dışarıda,kuzeybatı tarafında ,öğleden sonra güneş alıyor ama duvar siper oluyordu.Bana o kadarda nazlı bir çiçek gibi gelmemişti.Şimdilik fotoğraf sorunum olduğundan yükleyemiyorum.Özellikle çiçek açtığında görüntüleyip yorumlarınızı almak isterim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Yeni saksı ve toprağıyla mutlu edebilirim inşallah onu... Çiçek görmek istiyorum ama öyle bir şey yok henüz. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-06-2010
|
Sayın hira benimkinin de hiç açmaya niyeti yoktu. Dışarıya gölgeye çıkardım, yanından her gelip geçtiğimde yapraklarına su püskürttüm. Yağmur yağdığında yağmura çıkardım. Birde sardunya vitamininden verdim şuan iki tane tomurcuk var ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2012
|
Teşekkür ederim mavisedir Bende bahçeye atıyım o zaman da, aklı bakına gelsin limon tuzu dedi arkadaşlar, onu verdim... güzel bir toprak karışımı yaptığımıda düşünüyorum. bakalım ne olacak. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-04-2014
|
daha önce evde ısırgan otundan gübre yapmış olan biri var mı acaba ? bize tecrübelerini anlatabilirse çok iyi olur. çoğu kişi bundan haberdar değil. çoğu insan duyduğunda öyle bir şey yok diyor bizimde kafamız karışıyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Birkaç ay önce alınan çeliğin ilk çiçeği. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Ay çok güzel açmış. Benim çiçeğimin tomurcukları henüz küçükler. Yavaş yavaş büyüyorlar. Çelik alınanlar daha kolay mı açaıyorlar acaba? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Pak sanmıyorum sayın N.Akdas, zira çok sayıda aldığım çeliklerden biri çiçek açtı henüz. Düzenleyen musk : 16-05-2014 saat 14:04 Neden: imla |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gardenyamın çiçek açması için verebileceğim besin falan ne önerirsiniz? Hangi sıklıkla ne kadar miktarda? |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim yaptıklarım bu kadar... |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
teşekkürler ) |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2012
|
Torfa dikili, dışarıda duran ve son günlerde akşam üzeri direkt güneş almaya başlayan gardenyamın eski yapraklarında ani bir sararma başladı. Zaten yavaş gelişiyordu. Tomurcukları kıştan beri var. Bir tanesi açmaya çalışıyor. Sizce sorun ne olabilir? |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
Büyük ihtimalle beslenemiyordur. Sade torf hem besin sağlamaz hem de bu havalarda çok çabuk kuruyabilir ki, bundan da gardenya pek haz etmez. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Aşağı linkteki torf yetersiz mi sizce? Vilmorine ve saçı kıbrısa Haziran gibi başlayacağım.Kendiliğinden çiçek açsın diye bekleyemeyeceğim artık. Genta Humus Katkılı Genel Kullanım Torfu 10 lt - Koçtaş |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Madem yeni değiştirdiniz, şimdi yeniden bitkiyi strese sokmaya gerek yok. Ben de yıllarca bu hazır torfları tek basına kullandım ama açıkçası karışım kullanmaya basladıktan sonra bitkilerimin kendine geldiğini gördüm. Artık ne dikersem dikeyim mutlaka elimin altında hazır bulundurduğum çeşit topraklardan ve yardımcı malzemelerden (vermiculit, perlit, ponza) bitkinin cinsine göre de karışımlar yaparak bunlara dikiyorum. Ve toprağın çok geçirgen su tutmayan bir yapıya sahip olmasını tercih ediyorum. Gardenia gelişime devam ediyorsa, sürekli yeni yapraklar veriyorsa sorunu yok demektir. Çiçek vakti ortama göre değişebilir. Benimkiler içerde olduğundan çiçekleini açıp bitirdiler. Şu an sadece yaprak dal gelişimi var. Bir müddet izlemeye alın baktınız gelişim yok, veya geriliyor o zaman toprak değişimine gidersiniz. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2012
|
Gardenia jasminoides (Gardenya)
Alıntı:
Gardenya için toprak karışımında neleri önerirsiniz? Hidrokültüre uygun mu sizce? Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tomurcuklanınca yaprak gelişimini durdurdu.Hatta büyümeye çalışan yavru yapraklar tomurcuklandığından beri kaç aydır aynı boyuttalar. Bunun sebebi tomurcuğa kalkması mı?Yoksa topraktaki besin ihtiyacından dolayı mı acaba? Eğer sorun topraktaysa değiştirmek yerine sizin gibi vilmorin ve demir sülfat vermem yeterli olur mu? Yoksa toprak mı değiştirmeliyim?Alalı 1 sene olacak 2 kere toprak ekleme yaptım.1 kere koyun gübresi verdim. Sabah kalktığmda tomurcuklarında pamuksu bit gördüm eve gidince elimle temizleyeceğim ama yeterli olur mu ki? |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugün baktım tomurcuklarım birazcık daha büyümekle beraber 3 tane daha küçücük tomurcuğum oluşmuş.Toplamda 12 oldu açarlarsa boyu küçücük ama bol çiçekli olacak. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2014
|
Migrostan satın aldım,Mersinden gelmiş gardenyalar. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Ne kadarda büyüklermiş. Bol çiçekler ![]() Tanesini kaça aldınız acaba? Bende tekrar gardenya almak istiyorum sizinkilerin boyutlarında |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-05-2014
|
Alıntı:
benim gardenia baston cinsi 60 a yakin cinsi var. bence bu boyda bu fiyata mükemmel çiçekleri açıyor mis gibi kokuyorlar 1 hafta oldu alalı. |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ayrıca 60 türü bırakın 2. bir türü bile yok. Hangi migrostan aldınız acaba? Sizin aldıklarınızın türü ne ve hepsi aynı tür mü? |
|
|
|
|
![]() |
|
|