![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sayın qxyl, Gördüğüm kadarıyla gardenyanız tek saplı bir gövdeden oluşuyor. İnternetteki yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla tepe sürgünlerini elle koparıp aldıkça yatay büyümeyi teşvik edip çalı görünümünü almasına yardımcı oluyormuşuz. Yoksa böyle tek dalda uzayıp giden bir gardenyanız olur gibime geliyor tabii en alt yan taraflarından da sürgün verebiliyor; ama tepe sürgünlerini engellersek bu daha da hızlanmasını sağlar sanırım. Bu arada, fotoğrafta, sağ arkadaki kiremit rengi saksıda yanılmıyorsam harika bir ful göz kırpmakta, öyle değil mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Selamlar; Ne büyük tezattır ki; şimdiye kadar yapraklarına su püskürttüğüm bütün gardenyaları kaybettim. Ve bu resimdeki gardenyanın yaprağı bir kere bile su yüzü görmedi ama hızla gelişiyor. Deneyimlerimiz faklı sanırım. Daha önceki ölen gardenyalarım ithaldi fakat bu yerli ve en uzun süre yaşayan ve en sağlıklı olanıda bu. Suyunu toprağın kurumasını bekleyerek veriyorum. Balkonda ve güneş görüyor akşama kadar. Sürgün konusu içinde henüz erken çiçekleri açsın ve çiçeklerini döksün ondan sonra budayabilirim. Bilgileriniz için teşekkürler. Evet yanılmıyorsunuz ![]() Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Anlamadım ben şimdi... İki ayrı kişi, iki tezat sonuç. Aynı çiçek; aslında biri yerli biri ithal; belki fark buradadır... Bilemiyorum.... Biri bize anlatsın o zamannn... Bakın ben de benim gardenyamın 3.gününü doldurmuş ve cansızlaşmaya başlayan çiçeğiyle pozlarını ekliyorum... Gardenyanın önündeki ince dallı gövde ise mini mini ful fidesi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() Gardenyanızda başka tomurcuk yok gibi görünüyor, görünüşe aldanmalı mıyım? Ful çok cici görünüyor ![]() saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2008
|
Merhaba arkadaslar ben araniza bugun katildim ve ilk kez bu sayfaya yaziorum. oncelikle burayi buldugumda altin bulmus kadar sevindim hepinize cok tesekkur ederim. Uzun zamandir gardenya cicegine karsi asiri bir ilgim vardi ama bakimi zor oldugunu duydugumdan cesaret edemiordum cunku cicek bakimi konusunda nerdeyse hicbirsey bilmiorum. Sonucta birkac hafta once kucuk bir gardenya aldim. (draft gardenya) sanirim turu bu sekilde yaziliordu. 60 cesit gardenya turu oldugundan bu ayrintinin onemli oldugunu dusunuyorum. kucuk yaprakli ve cicegide katmerli. aldigimda tomurcukluydu ve bir tanesi cicek acti ama iki gundur bir gariplik oldugunu sezdim. bu sabah baktimki acmamis olan tomurcuklar haif baslarini egmis. beyaz beyaz bitler gordum. ve yapiskanimsi bir sivi salgilio olabilirler. ilk kez bole bi durumla karsilastim ne yapmaliyim bilmiorum. birde yapraklarda surekli sararma var ama onu sanirim sayet bulabilirsem limon tuzu ile tedavi edebilirim. Burada limon tuzu bulabilecegimi hic sanmiorum ama bakicam. limon tuzu disinda baska onerisi olan arkadaslar varsa yardimci olurlarsa sevinirim. En kisa zamanda resmini eklemeye calisacagim. tesekkurler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Evet, şu anda üzerinde başka tomurcuk yok. 2 ayda bu minicik plastik saksıda olmasına rağmen 6 adet çiçek açtı; sadece 1 gonca açamadan düştü... Şu an tomurcuksuz ama tüm dalların tepesinden ve yanlarından taze açık yeşil sürgünler veriyor. Hatta 3 tane de dipten yeni dal çıkartıyor. Acaba bu safhada olmasından mı kaynaklanıyordur bu tomurcuksuzluğu? Şimdilik performansı bu kadar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla senede 3-4 kez çiçek açıyor ve bu dönemleri 2-3 ay sürüyor. Daha sonra dinlenmeye ve yapraklara veriyor kendini. Evet bu yüzden tomurcuksuz olabilir. Daha güzel tomurcuklar vermeye hazırlıyordur kendini ![]() 2 ayda 6 çiçek hiç fena değil. 1 kayıpta fazla değil. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Gardenyada mı tenekeden hoşlanıyor yoksa? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi bu gündüz sıcaklığı işini pek sevmedim : ( Ankara daha Mayıs'da 30 oldu bile, yazın muhtemelen 40a gider. Bu konuda yapacak birşey yok ama gece nemini uygulayacağım. Bir de haftada bir sulama konusuna takıldım. Benimki suyu baya bir seviyor sanki gibi geldi.. Biraz azaltayım bakalım tepkisi ne olacak.. Bir de telve ne işe yarıyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2006
|
Alıntı:
Ben gardenyamda kullanmak istedim, ancak küflendi ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lerdemir, sizin torba örneğinizi okumamışım baştan sona okudum sanıyordum forumu. Verdiğiniz bilgiler çok mantıklı. Yaprak ucu kurumasını nemli olmasını sağlayarak engelleyebilirim. Sanırım yaptıklarıma ek olarak, pas ve nem sağlayıp geceleri de torba-sera yöntemlerini uygulayacağım.. ![]() Teşekkürler.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Torba; ama kuru temizlemeci torbası ![]() Pas için de uğraşmak yerine demir sülfat (saçıkıbrıs) verin diyordu bazı arkadaşlar forumda bir yerde. Bir başka arkadaşımız ise demir atölyesi benzeri bir yerden demir hızarının altındaki demir tozlarından alıp saksıya koyduğunu söylemişti. Ben de demir tüccarı bacanağımdan rica ettim; bana da demir talaşı getirdi; ben de onları toprağına serptim bol bol... 1 hafta geçti üstünden bir terslik görünmüyor henüz ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Hem de tam olarak açtı. Biraz sonra fotoğrafları eklerim.(pazara gitdeceğim de) Bu arada, Elfogi duaların kabul oldu burada çok güzel yağmur yağıyor. Bir kaç dileğimi yazsam benim için dua eder misin? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Merakla bekliyorum canım. Elfogi için söylenebilecek bir şey yok ![]() Elfogi bana da perşembe-cuma işten izin alabilmem için dua eder misin? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Ful için eskilerin domates kabuğu ve kabak rendesini veya artıklarını toprağa karıştırın tavsiyesini gardenyalar için de uygulamak iyi gelir mi dersiniz? Özellikle de domates uygulamasını? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Yukarıda okuduklarımdan sonra (çok zahmetli olduğunu düşündüğümden almaktan vazgeçtim) ,sesiz sedasız açan bir gardenya. Çok şaşırdım doğrusu. Özellikle lerdemir'in gösterdiği özen ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Maaşallah gerçekten. Yapraklarına bakınca sanki defne gibi bir izlenim veriyor ama çiçek gardenyaya çok yakın. Böyle güzel tesadüfler de oluyor demek ki... Zenfree, gözünüz korkmasın; yerli gardenya bulabilirseniz bakımı çok daha kolay oluyormuş; benimkisi paranoya gibi oldu neredeyse... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
|
Teşekkürler ederim. Bakalım çiçek ne kadar kalacak üstünde? Aldım doğrudan bahçeye diktim. Sabah güneşi alıyor. Çimler nedeniyle de daha çok geceleri sulanıyor. Üst yapraklarda hafif sararma var ama altlardan sağlıklı yapraklar da geliyor. Burayı okuyunca fazla sulanmaması gerektiğini anladım ama bakalım buna nasıl engel olacağım? Arkadaşlar,benim çiçekçi amcada (İzmir-Alsancak) bu gardenyalardan 2 tane daha var, dün gördüm. Bunların %100 yerli olduğundan da eminim. Sormadım sorarım ama 5 liradan fazla da değildir fiyatları. Bilginiz olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yerli gardenya isteyenler Çamdibinde, çamdibi pazarının yakınlarında küçük bir fidanlık ve sera var. Sorarsanız gösterirler. Orada gardenya fideleri 1 ytl. Bilginize. Benim gardenyada açtı ama yoğunluktan daha resimleyemedim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|