agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-05-2007, 20:22   #1
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Giriş Tarihi: 30-04-2007
Galeri: 373
İşte buda benim gardenyam, sabırla bekliyorum , eninde sonunda açacak Az kaldı. Aman tomurcukları dökmesinde. Şu üstteki tomurcuk iyice kabardı , açacak açacak az kaldı.

Eklenen Resimler

ekru beğendi.
Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 21:05   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Sayın qxyl,

Gördüğüm kadarıyla gardenyanız tek saplı bir gövdeden oluşuyor.

İnternetteki yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla tepe sürgünlerini elle koparıp aldıkça yatay büyümeyi teşvik edip çalı görünümünü almasına yardımcı oluyormuşuz. Yoksa böyle tek dalda uzayıp giden bir gardenyanız olur gibime geliyor tabii en alt yan taraflarından da sürgün verebiliyor; ama tepe sürgünlerini engellersek bu daha da hızlanmasını sağlar sanırım.

Bu arada, fotoğrafta, sağ arkadaki kiremit rengi saksıda yanılmıyorsam harika bir ful göz kırpmakta, öyle değil mi?

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 21:19   #3
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Sayın qxyl,

Gördüğüm kadarıyla gardenyanız tek saplı bir gövdeden oluşuyor.

İnternetteki yabancı kaynaklardan okuduğum kadarıyla tepe sürgünlerini elle koparıp aldıkça yatay büyümeyi teşvik edip çalı görünümünü almasına yardımcı oluyormuşuz. Yoksa böyle tek dalda uzayıp giden bir gardenyanız olur gibime geliyor tabii en alt yan taraflarından da sürgün verebiliyor; ama tepe sürgünlerini engellersek bu daha da hızlanmasını sağlar sanırım.

Bu arada, fotoğrafta, sağ arkadaki kiremit rengi saksıda yanılmıyorsam harika bir ful göz kırpmakta, öyle değil mi?

Selamlar;

Ne büyük tezattır ki; şimdiye kadar yapraklarına su püskürttüğüm bütün gardenyaları kaybettim. Ve bu resimdeki gardenyanın yaprağı bir kere bile su yüzü görmedi ama hızla gelişiyor. Deneyimlerimiz faklı sanırım. Daha önceki ölen gardenyalarım ithaldi fakat bu yerli ve en uzun süre yaşayan ve en sağlıklı olanıda bu. Suyunu toprağın kurumasını bekleyerek veriyorum. Balkonda ve güneş görüyor akşama kadar.

Sürgün konusu içinde henüz erken çiçekleri açsın ve çiçeklerini döksün ondan sonra budayabilirim. Bilgileriniz için teşekkürler.

Evet yanılmıyorsunuz o açmak üzere olan bir ful, az önce ful konusuna yeni bir resmini ekledim. Bakmak istersiniz belki.

Saygılar.

Eski 18-05-2007, 22:51   #4
Ağaç Dostu

Anlamadım ben şimdi... İki ayrı kişi, iki tezat sonuç. Aynı çiçek; aslında biri yerli biri ithal; belki fark buradadır... Bilemiyorum....

Biri bize anlatsın o zamannn...

Bakın ben de benim gardenyamın 3.gününü doldurmuş ve cansızlaşmaya başlayan çiçeğiyle pozlarını ekliyorum...

Gardenyanın önündeki ince dallı gövde ise mini mini ful fidesi

Eklenen Resimler

Eski 18-05-2007, 22:59   #5
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Anlamadım ben şimdi... İki ayrı kişi, iki tezat sonuç. Aynı çiçek; aslında biri yerli biri ithal; belki fark buradadır... Bilemiyorum....

Biri bize anlatsın o zamannn...

Bakın ben de benim gardenyamın 3.gününü doldurmuş ve cansızlaşmaya başlayan çiçeğiyle pozlarını ekliyorum...

Gardenyanın önündeki ince dallı gövde ise mini mini ful fidesi
Selamlar;

evet birinin bize anlatması lazım

Gardenyanızda başka tomurcuk yok gibi görünüyor, görünüşe aldanmalı mıyım?

Ful çok cici görünüyor

saygılar.

Eski 19-05-2007, 10:35   #6
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi qxyl Mesajı Göster
Selamlar;

Ne büyük tezattır ki; şimdiye kadar yapraklarına su püskürttüğüm bütün gardenyaları kaybettim. Ve bu resimdeki gardenyanın yaprağı bir kere bile su yüzü görmedi ama hızla gelişiyor. Deneyimlerimiz faklı sanırım. Daha önceki ölen gardenyalarım ithaldi fakat bu yerli ve en uzun süre yaşayan ve en sağlıklı olanıda bu. Suyunu toprağın kurumasını bekleyerek veriyorum. Balkonda ve güneş görüyor akşama kadar.

Sürgün konusu içinde henüz erken çiçekleri açsın ve çiçeklerini döksün ondan sonra budayabilirim. Bilgileriniz için teşekkürler.

Evet yanılmıyorsunuz o açmak üzere olan bir ful, az önce ful konusuna yeni bir resmini ekledim. Bakmak istersiniz belki.

Saygılar.
İthal konusunda size katılıyorum.Benimkide ithal.Zar zor yaşatmaya çalışıyorum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2008, 20:45   #7
Ağaçsever

KaRaMeLa's Avatar

Giriş Tarihi: 08-06-2008
Merhaba arkadaslar ben araniza bugun katildim ve ilk kez bu sayfaya yaziorum.

oncelikle burayi buldugumda altin bulmus kadar sevindim hepinize cok tesekkur ederim.

Uzun zamandir gardenya cicegine karsi asiri bir ilgim vardi ama bakimi zor oldugunu duydugumdan cesaret edemiordum cunku cicek bakimi konusunda nerdeyse hicbirsey bilmiorum. Sonucta birkac hafta once kucuk bir gardenya aldim. (draft gardenya) sanirim turu bu sekilde yaziliordu. 60 cesit gardenya turu oldugundan bu ayrintinin onemli oldugunu dusunuyorum. kucuk yaprakli ve cicegide katmerli. aldigimda tomurcukluydu ve bir tanesi cicek acti ama iki gundur bir gariplik oldugunu sezdim.

bu sabah baktimki acmamis olan tomurcuklar haif baslarini egmis. beyaz beyaz bitler gordum. ve yapiskanimsi bir sivi salgilio olabilirler. ilk kez bole bi durumla karsilastim ne yapmaliyim bilmiorum. birde yapraklarda surekli sararma var ama onu sanirim sayet bulabilirsem limon tuzu ile tedavi edebilirim. Burada limon tuzu bulabilecegimi hic sanmiorum ama bakicam. limon tuzu disinda baska onerisi olan arkadaslar varsa yardimci olurlarsa sevinirim.

En kisa zamanda resmini eklemeye calisacagim. tesekkurler...

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2008, 15:12   #8
Ağaç Dostu

erbek_'s Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2008
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaRaMeLa Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar ben araniza bugun katildim ve ilk kez bu sayfaya yaziorum.

oncelikle burayi buldugumda altin bulmus kadar sevindim hepinize cok tesekkur ederim.

Uzun zamandir gardenya cicegine karsi asiri bir ilgim vardi ama bakimi zor oldugunu duydugumdan cesaret edemiordum cunku cicek bakimi konusunda nerdeyse hicbirsey bilmiorum. Sonucta birkac hafta once kucuk bir gardenya aldim. (draft gardenya) sanirim turu bu sekilde yaziliordu. 60 cesit gardenya turu oldugundan bu ayrintinin onemli oldugunu dusunuyorum. kucuk yaprakli ve cicegide katmerli. aldigimda tomurcukluydu ve bir tanesi cicek acti ama iki gundur bir gariplik oldugunu sezdim.

bu sabah baktimki acmamis olan tomurcuklar haif baslarini egmis. beyaz beyaz bitler gordum. ve yapiskanimsi bir sivi salgilio olabilirler. ilk kez bole bi durumla karsilastim ne yapmaliyim bilmiorum. birde yapraklarda surekli sararma var ama onu sanirim sayet bulabilirsem limon tuzu ile tedavi edebilirim. Burada limon tuzu bulabilecegimi hic sanmiorum ama bakicam. limon tuzu disinda baska onerisi olan arkadaslar varsa yardimci olurlarsa sevinirim.

En kisa zamanda resmini eklemeye calisacagim. tesekkurler...
Öncelikle aramıza hoşgeldin Karamela...Şu ana kadar umarım bişeyler yapmışındır, arkadaşlar yardımcı olmuşlar, ben yeni gördüm daha...Aynı sorunla ben de de oldu. Lütfen ilk iş gardenyayı diğer çiçeklerinden uzaklaştır çünkü iki günde benim bütün çiçeklerimi sardı ve mahf oldum!!!! O yüzden başka çiçeklerin de vardır diye tahmin ederek uyarayım dedim...Temizlemesi çok zordur pamuklu bitleri hele de hepsine bulaşmışken acayıp moral bozuyor...

erbek_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 23:07   #9
Ağaç Dostu

Evet, şu anda üzerinde başka tomurcuk yok.

2 ayda bu minicik plastik saksıda olmasına rağmen 6 adet çiçek açtı; sadece 1 gonca açamadan düştü...
Şu an tomurcuksuz ama tüm dalların tepesinden ve yanlarından taze açık yeşil sürgünler veriyor. Hatta 3 tane de dipten yeni dal çıkartıyor.

Acaba bu safhada olmasından mı kaynaklanıyordur bu tomurcuksuzluğu?

Şimdilik performansı bu kadar.

Eski 18-05-2007, 23:35   #10
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Evet, şu anda üzerinde başka tomurcuk yok.

2 ayda bu minicik plastik saksıda olmasına rağmen 6 adet çiçek açtı; sadece 1 gonca açamadan düştü...
Şu an tomurcuksuz ama tüm dalların tepesinden ve yanlarından taze açık yeşil sürgünler veriyor. Hatta 3 tane de dipten yeni dal çıkartıyor.

Acaba bu safhada olmasından mı kaynaklanıyordur bu tomurcuksuzluğu?

Şimdilik performansı bu kadar.
Selamlar;

Bildiğim kadarıyla senede 3-4 kez çiçek açıyor ve bu dönemleri 2-3 ay sürüyor. Daha sonra dinlenmeye ve yapraklara veriyor kendini. Evet bu yüzden tomurcuksuz olabilir. Daha güzel tomurcuklar vermeye hazırlıyordur kendini

2 ayda 6 çiçek hiç fena değil. 1 kayıpta fazla değil.

Saygılar.

Eski 18-05-2007, 23:45   #11
Ağaç Dostu

Buna sevindim; zaten mevcut saksısının alt deliklerine kadar gelmiş kökleri. Daha büyükçe bir tenekeye almayı planlıyorum...

Eski 18-05-2007, 23:51   #12
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Buna sevindim; zaten mevcut saksısının alt deliklerine kadar gelmiş kökleri. Daha büyükçe bir tenekeye almayı planlıyorum...
Teneke kısmını anlayamadım?
Gardenyada mı tenekeden hoşlanıyor yoksa?

Eski 19-05-2007, 00:20   #13
Ağaç Dostu

Ful de tenekeyi seviyorsa gardenya da sever diye düşündüm sadece...

Eski 19-05-2007, 00:30   #14
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Şimdi bu gündüz sıcaklığı işini pek sevmedim : ( Ankara daha Mayıs'da 30 oldu bile, yazın muhtemelen 40a gider. Bu konuda yapacak birşey yok ama gece nemini uygulayacağım.
Bir de haftada bir sulama konusuna takıldım. Benimki suyu baya bir seviyor sanki gibi geldi.. Biraz azaltayım bakalım tepkisi ne olacak..
Bir de telve ne işe yarıyor?

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 00:37   #15
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Şimdi bu gündüz sıcaklığı işini pek sevmedim : ( Ankara daha Mayıs'da 30 oldu bile, yazın muhtemelen 40a gider. Bu konuda yapacak birşey yok ama gece nemini uygulayacağım.
Bir de haftada bir sulama konusuna takıldım. Benimki suyu baya bir seviyor sanki gibi geldi.. Biraz azaltayım bakalım tepkisi ne olacak..
Bir de telve ne işe yarıyor?
Yani bence haftada bir sulamak değilde toprak kurudukça sulamak en mantıklısı. Fazla sudan hoşlanmadığını söyleyebilirim ama. telve konusunda bilgim yok. Lerdemir belki biliyordur?

Eski 06-06-2009, 11:44   #16
Ağaç Dostu

velveteen's Avatar

Giriş Tarihi: 06-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe Mesajı Göster
Yani bence haftada bir sulamak değilde toprak kurudukça sulamak en mantıklısı. Fazla sudan hoşlanmadığını söyleyebilirim ama. telve konusunda bilgim yok. Lerdemir belki biliyordur?
Amerikadaki Starbuckslar (Belki burdakiler de yapıyordur pek uğradığım söylenemez), makinelerinde kulandıkları kahveleri bedava olarak bahçesinde kullanmak isteyen olursa diye dağıtıyorlar. İyi bir bitki besiniymiş kahve (Yüksek N 1.5%, Mg ve K). Özellikle asidik toprak seven bitkilerde kullanılırmış. Bazik toprak sevenlerde bir şekilde asit oranını düşürerek kullanılıyormuş.

Ben gardenyamda kullanmak istedim, ancak küflendi Sanırım toprakla iyice karıştırmak gerekirdi.

velveteen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 10:26   #17
hfz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2006
Galeri: 5
Sevgili Lerdemir, sizin torba örneğinizi okumamışım baştan sona okudum sanıyordum forumu. Verdiğiniz bilgiler çok mantıklı. Yaprak ucu kurumasını nemli olmasını sağlayarak engelleyebilirim.

Sanırım yaptıklarıma ek olarak, pas ve nem sağlayıp geceleri de torba-sera yöntemlerini uygulayacağım..

Teşekkürler..

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 19:31   #18
Ağaç Dostu

Torba; ama kuru temizlemeci torbası

Pas için de uğraşmak yerine demir sülfat (saçıkıbrıs) verin diyordu bazı arkadaşlar forumda bir yerde.

Bir başka arkadaşımız ise demir atölyesi benzeri bir yerden demir hızarının altındaki demir tozlarından alıp saksıya koyduğunu söylemişti.

Ben de demir tüccarı bacanağımdan rica ettim; bana da demir talaşı getirdi; ben de onları toprağına serptim bol bol... 1 hafta geçti üstünden bir terslik görünmüyor henüz

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hfz Mesajı Göster
Sevgili Lerdemir, sizin torba örneğinizi okumamışım baştan sona okudum sanıyordum forumu. Verdiğiniz bilgiler çok mantıklı. Yaprak ucu kurumasını nemli olmasını sağlayarak engelleyebilirim.

Sanırım yaptıklarıma ek olarak, pas ve nem sağlayıp geceleri de torba-sera yöntemlerini uygulayacağım..

Teşekkürler..

Eski 19-05-2007, 10:42   #19
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Hem de tam olarak açtı. Biraz sonra fotoğrafları eklerim.(pazara gitdeceğim de)

Bu arada, Elfogi duaların kabul oldu burada çok güzel yağmur yağıyor. Bir kaç dileğimi yazsam benim için dua eder misin?

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 10:48   #20
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu Mesajı Göster
Hem de tam olarak açtı. Biraz sonra fotoğrafları eklerim.(pazara gitdeceğim de)

Bu arada, Elfogi duaların kabul oldu burada çok güzel yağmur yağıyor. Bir kaç dileğimi yazsam benim için dua eder misin?

Merakla bekliyorum canım. Elfogi için söylenebilecek bir şey yok
Elfogi bana da perşembe-cuma işten izin alabilmem için dua eder misin?

Eski 19-05-2007, 20:00   #21
hfz
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2006
Galeri: 5
Pastan vazgeçtim, ben zaten demir sülfat kullanıyordum.

Yapacağım tek şey Pazartesi günü temizleyiciye uğramak..

hfz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2007, 20:09   #22
Ağaç Dostu

O zaman gelişmeleri de bekleriz sizden...

Eski 23-05-2007, 22:35   #23
Ağaç Dostu

Arkadaşlar,

Ful için eskilerin domates kabuğu ve kabak rendesini veya artıklarını toprağa karıştırın tavsiyesini gardenyalar için de uygulamak iyi gelir mi dersiniz? Özellikle de domates uygulamasını?

Eski 24-05-2007, 07:09   #24
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Selamlar;

Gardenyada asidik toprakları sevdiği için domates kabuğu kullanıyorum ben ve yararlı diye biliyorum

Saygılar.

Eski 24-05-2007, 15:47   #25
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Galeri: 48
Bu sabah bahçemde bu mucizeyle karşılaştım. Bu çiçeği bana "kartopu" diye satmışlardı ama gördüğüm kadarıyla bu bir "gardenya".

Eklenen Resimler

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 16:16   #26
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Selamlar;

Gerçekten mucize gibi
Çok güzel. İlk defa yalancı satıcılar işe yaramış bu gardenya süper
bahçeyede çok yakışmış.

Sevgiler.

Eski 24-05-2007, 19:34   #27
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Yukarıda okuduklarımdan sonra (çok zahmetli olduğunu düşündüğümden almaktan vazgeçtim) ,sesiz sedasız açan bir gardenya. Çok şaşırdım doğrusu. Özellikle lerdemir'in gösterdiği özen düşünülürse çok şanslısın Meksika. Harika görünüyor.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-05-2007, 23:14   #28
Ağaç Dostu

Maaşallah gerçekten.

Yapraklarına bakınca sanki defne gibi bir izlenim veriyor ama çiçek gardenyaya çok yakın. Böyle güzel tesadüfler de oluyor demek ki...

Zenfree, gözünüz korkmasın; yerli gardenya bulabilirseniz bakımı çok daha kolay oluyormuş; benimkisi paranoya gibi oldu neredeyse...

Eski 25-05-2007, 12:42   #29
Ağaçsever

Meksika's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Galeri: 48
Teşekkürler ederim. Bakalım çiçek ne kadar kalacak üstünde? Aldım doğrudan bahçeye diktim. Sabah güneşi alıyor. Çimler nedeniyle de daha çok geceleri sulanıyor. Üst yapraklarda hafif sararma var ama altlardan sağlıklı yapraklar da geliyor. Burayı okuyunca fazla sulanmaması gerektiğini anladım ama bakalım buna nasıl engel olacağım?

Arkadaşlar,benim çiçekçi amcada (İzmir-Alsancak) bu gardenyalardan 2 tane daha var, dün gördüm. Bunların %100 yerli olduğundan da eminim. Sormadım sorarım ama 5 liradan fazla da değildir fiyatları. Bilginiz olsun.

Meksika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2007, 23:40   #30
Ağaç Dostu

Penelophe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Meksika Mesajı Göster
Teşekkürler ederim. Bakalım çiçek ne kadar kalacak üstünde? Aldım doğrudan bahçeye diktim. Sabah güneşi alıyor. Çimler nedeniyle de daha çok geceleri sulanıyor. Üst yapraklarda hafif sararma var ama altlardan sağlıklı yapraklar da geliyor. Burayı okuyunca fazla sulanmaması gerektiğini anladım ama bakalım buna nasıl engel olacağım?

Arkadaşlar,benim çiçekçi amcada (İzmir-Alsancak) bu gardenyalardan 2 tane daha var, dün gördüm. Bunların %100 yerli olduğundan da eminim. Sormadım sorarım ama 5 liradan fazla da değildir fiyatları. Bilginiz olsun.
Eğer çiçeğe temas ermezseniz 15 gün dayanacaktır.

Yerli gardenya isteyenler Çamdibinde, çamdibi pazarının yakınlarında küçük bir fidanlık ve sera var. Sorarsanız gösterirler. Orada gardenya fideleri 1 ytl. Bilginize.

Benim gardenyada açtı ama yoğunluktan daha resimleyemedim.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025